|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - dylemat
adrianek32 - Sob 04 Sty, 2014 Temat postu: dylemat mam dylemat po zmianie z D3100 na D7100 (D3100 tez zostawilem) jestem niezadowolony z obrazka z Sigmy 30mm robilem testy BF/FF i co chwile ostrosc jest gdzie indziej i mysle nad odsprzedaniem sigmy 30mm i byc moze nikkora 18-105 (mam jeszcze sigme 17-50 OS) i kupnem albo innej stalki zakres ok 30-35mm (nikkor 28 1.8G, sigma A 30mm, sigma 35mm lub najdrozsza chwalona sigma 18-35) drugi dylemat dotyczy falcona 85mm o ile jakosc obrazka jest bdb to trafienie z ostroscia to masakra szczegolnie na f/1.4 w LV w miare idzie trafic ale LV bardzo wolne w D7100, moze sprzedac Nikkora 18-105, Sigme 30 i Falcona 85 a kupic np Sigme 18-35 i Nikkora 85 1.8G ale strace na tym bo tamte szkla sa prawie nowe :/
Andrzej.M. - Sob 04 Sty, 2014
Może powinieneś sprzedać wszystko i kupić Pentaxa k-5IIs? Albo k-3?
Będziesz miał łatwiejsze ustawianie ostrości i w wizjerze (potwierdzenie) i w LV.
A poważnie - myślę że :
1. sigma 30/1,4 - możesz być zawsze niezadowlony z obrazka na brzegach , bo tam ostro nigdy nie będzie - ona tak ma (jeśli testy dobrze pamiętam)
2. Falcon 85/1,4 - na 1,4 też jest trudno ustawić ostrość manualnie - bo głębia ostrości jest tu żadna i nie ma miejsca na żaden błąd. Po prostu domykaj.
Masz sporo optyki - pokaż swoje zdjęcia w galerii , może to po prostu kwestia umiejętności i wprawy.
adrianek32 - Sob 04 Sty, 2014
moze i masz racje ze wprawa + obrobka ale niektore szkla chocby nikkor 50 1.8G wydaja sie byc ok a sigma pudluje, statyw+pilot+oswietlenie i ostrosc co chwile byla gdzie indziej na wydrukowanej kartce do sprawdzania BF/FF
adrianek32 napisał/a: | ostrosc co chwile byla gdzie indziej |
A zawsze używałeś tego samego punktu AF? Ustawionego dokładnie na ten sam element?
Jeśli tak - to czeka cię serwis. Tylko obawiam się że aparatu - to on odpowiada za AF. Tam są czujniki i sterowanie obiektywem. Sigma nic nie zrobi jak nie wie czy jest FF czy BF. Zrób test jeszcze raz z dwoma - trzema jasnymi obiektywami. Tylko pilnuj stabilności zeby wszystko było dobrze umocowane - przyklejone , nawet nogi statywu (oczywiscie obciążenie konieczne). I ruszasz tylko pierścieniem ostrości obiektywu zawsze w tę samą stronę - nieskończonośći. Jak na 10 zdjęć połowa będzie nietrafiona - to albo sigma za bardzo mydli i czujniki szaleją , albo czujniki są źle ustawione (ale to samo będzie z drugim obiektywem).
z punktem afu nic nie zmienialem nic nie ruszalem statyw w domu ustawiony na podlodze
komor - Sob 04 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Może powinieneś sprzedać wszystko i kupić Pentaxa k-5IIs? Albo k-3? |
Czasami żałuję, że jako moderator przyjąłem sobie zasadę niemoderowania postów, które nie naruszają regulaminu, nie są ewidentną bzdurą merytoryczną, tylko tak po prostu, po ludzku wkurzają…
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jeśli tak - to czeka cię serwis. Tylko obawiam się że aparatu - to on odpowiada za AF. Tam są czujniki i sterowanie obiektywem. Sigma nic nie zrobi jak nie wie czy jest FF czy BF. |
Nie wiesz o czym piszesz, kolego. Przyjmij proszę do wiadomości, że humory związane z AF Sigmy nie są bezpośrednio uzależnione od aparatu. Tzn. nie wymagają wysłania aparatu do serwisu. Ten sam aparat z inną Sigmą lub swoim własnym systemowym obiektywem będzie działał doskonale. Po prostu tak już czasem jest.
adrianek32, w jakim trybie AF używasz tej Sigmy? Pojedynczym, ciągłym? Mam Sigmę 30 na Canonie, i choć mistrzem AF na pewno nie jest, to nie mogę powiedzieć, żeby tak wariowała jak opisujesz, a podobno na Nikonach Sigmy działają lepiej, jak niektórzy piszą… Popróbuj w różnych trybach AF, z jednym punktem, z wieloma, co tam w D7100 dają. Może jednak to kwestia ustawienia i nauczenia się? A jak nie, to serwis raczej nic nie pomoże, sprzedaj, kup Nikkora 35/1.8G. Co prawda zauważalnie węższy i nieco ciemniejszy, ale za to sporo tańszy.
komor AF-S 5, punkt srodkowy, musze poprobowac z roznymi trybami AF mialem wczesniej nikkora 35 i troche wasko sprzedalem go bo kupilem uzywke i zarobilem, na sprzedazy sigmy bym stracil myslalem predzej o sigmie 18-35 ale tu tez roznie moze byc a moze nikkor 28 1.8G? bedzie szeroko dosc i jasno, niby to szklo pod fxa
komor napisał/a: | tylko tak po prostu, po ludzku wkurzają… |
To wrzuć na luz jak ewidentny żart cię wkurza. Jakiś urlop?
komor napisał/a: | Przyjmij proszę do wiadomości, że humory związane z AF Sigmy nie są bezpośrednio uzależnione od aparatu. |
Z tym to różnie bywa. Inna sprawa że czasem elektroniki obydwu nie mogą się "dogadać" - i wina może być po każdej stronie, choć oczywiście wina jest obiektywu. A nie producenta puszki który zapodał niewłaściwe kody. Łaskawca...
I to jeden z powodów dla którego lubię Pentaxy.
Wracając do tematu - dla pewności powinieneś zrobić pionowy znak na którym ma być ustawiana ostrość - jesli twój "tester ff/bf" ma tylko ukośną płaszczyznę - może być przyczyną tego pływania ostrości. Dołóż do niego np. szachownicę na pionowym pudełku na wystającym kartoniku naciętym tak by mogły się razem złożyć w punkcie "0". I niech aparat będzie wypoziomowany, zwłaszcza w osi obiektywu, a punkt af na tej szachownicy. Wtedy nawet jak lekko poruszysz obiektyw przy "rozostrzaniu" - plaszczyzna ustwiania ostrosci się nie zmieni. Przy ukośnym niestety jest to możliwe. Zwłaszcza ze środkowy punkt AF jest krzyżowy i dość duży.
Co do tego Nikkora 28 - to niezły pomysł.
muzyk - Nie 05 Sty, 2014
A czy można to szkło skalibrować Sigmą Dock USB?
dcs - Nie 05 Sty, 2014
http://www.sigma-global.c...roduct/usb.html
adrianek32 - Nie 05 Sty, 2014
musze porobic jeszcze testy, mojej sigmy nie mozna kalibrowac usb dockiem nowsza wersje ART mozna, moze zmienie na 18-35 gorzej jak znow beda problemy
komor - Nie 05 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | To wrzuć na luz jak ewidentny żart cię wkurza. |
Gdzie w tym poscie jest jakiś emoticon? To, że napisałeś potem „A poważnie - myślę że…” – moim zdaniem niewiele zmienia.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Z tym to różnie bywa. Inna sprawa że czasem elektroniki obydwu nie mogą się "dogadać" - i wina może być po każdej stronie, choć oczywiście wina jest obiektywu. |
No paczpan, a wcześniej napisałeś:
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jeśli tak - to czeka cię serwis. Tylko obawiam się że aparatu - to on odpowiada za AF. Tam są czujniki i sterowanie obiektywem. Sigma nic nie zrobi jak nie wie czy jest FF czy BF. |
Przecież pytający wyraźnie napisał, że nie chodzi o stały front-focus lub back-focus, tylko losową pracę tego jednego obiektywu. I to na 99% nie jest wina aparatu.
kufel - Nie 05 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Może powinieneś sprzedać wszystko i kupić Pentaxa k-5IIs? Albo k-3?
Będziesz miał łatwiejsze ustawianie ostrości i w wizjerze (potwierdzenie) i w LV. | AndrzejM.Makuch, jesteś może twórcą tej reklamy czy tylko jej ofiarą ?
komor napisał/a: | AndrzejM.Makuch napisał/a:
Może powinieneś sprzedać wszystko i kupić Pentaxa k-5IIs? Albo k-3?
Czasami żałuję, że jako moderator przyjąłem sobie zasadę niemoderowania postów, które nie naruszają regulaminu, nie są ewidentną bzdurą merytoryczną, tylko tak po prostu, po ludzku wkurzają… | ja bym tu nie mial dylematu...
hmm, w sumie pod 24pkt regulaminu można podciągnąć
adrianek32 - Pon 06 Sty, 2014
no wlasnie skoro inne szkła nie mają problemu z Af'em to "raczej" nie wina korpusu
Andrzej.M. - Pon 06 Sty, 2014
kufel - reklam nie robię już od wielu lat, a tym bardziej ich nie oglądam.
komor napisał/a: | To, że napisałeś potem „A poważnie - myślę że…” – moim zdaniem niewiele zmienia. |
Zmienia , i to więcej niż śmiejąca główka.
adrianek32 napisał/a: | skoro inne szkła nie mają problemu z Af'em to "raczej" nie wina korpusu |
Skoro to sprawdziłeś - to wypada z korpusem do serwisu sigmy wysłać - ciekaw jestem co zrobią. Sigmę reklamuj, nie sprzedawaj bo kolejnego uzytkownika w kłopot ubierzesz, a ten będzie miał gorzej - może już być po gwarancji itp.
komor - Pon 06 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Skoro to sprawdziłeś - to wypada z korpusem do serwisu sigmy wysłać - ciekaw jestem co zrobią. |
Nic nie zrobią, bo o ile nie ma ewidentnego FF lub BF, to po prostu zestaw w miarę działa, ale nie zawsze. Pozostaje jeszcze ta ewentualność, że jednak jest jakiś problem z umiejętnościami lub zbyt wygórowanymi oczekiwaniami. Np. takim dość szerokim szkłem na pewno nie ma co liczyć na częste dobre trafienia na duże odległości, przy otwartej przysłonie.
a gdybyscie mieli zmieniac te szkla t.j.
Sigme 30mm
Falcona 85
to na jakie? wiem ze chodzi tez o gotowke ale sam nie wiem co robic moze ze jakis czas kupie pelna klatke kusi mnie D6100 chociaz dopiero od pol roku mam D7100, D3100 zostawilem z kitem 18-105 dla dziewczyny bo jej latwiej go obsluzyc ale moge go jak cos sprzedac + ta sigme i pare gratow to jakies 2,7-2,8 tys bym mogl za to dostac falcona szkoda mi sprzedawac bo tutaj moge dostac jakies 600zl (wersja bez chipa) a kupilem go niedawno za 815zl
w Sigme 18-35 raczej szkoda mi inwestowac pod Dx'a Nikkora 35 czy Sigme "A" 30m raczej tez, zostaje jedynie nikkor 28 lub Sigma 35 a 85mm Nikkor 85 1.8G lub Sigma 85, mam inne stalki z ktorych jestem zadowolony nikkora 50 1.8G, nikkora micro 60 D, tamrona 90 USD VC - wszystkie nadaja sie pod FF, reszta szkiel jakie posiadam to DX'owe uwy, fishe, tele i sigme 17-50OS wiec za duzo bym musial sprzedawac zeby calkiem na FF sie przesiasc, narazie raczej bym sprzedal to co wyzej napisalem i kupil po jednym szkle ok 30mm i 85mm z dobrym afem i swiatlem 1.4-1.8 a pozniej jak cos zawsze Body FF moge dokupic
muzyk - Pon 06 Sty, 2014
adrianek32 napisał/a: | Sigme 30mm |
Na sigmę 35 1.4
Falcona 85 na Nikkora 85 1.8 ewentualnie
tez ta sigma mnie kusi falcona raczej bym zostawil a nikkora 85 1.8g dokupil tam gdzie jest potrzebny AF
muzyk - Wto 07 Sty, 2014
po kiego dwa szkła o tej samej ogniskowej?
Porównaj własności optyczne falcona i nikkora i ... machniom.
No chyba, że kolekcjonujesz szkła
...
jak ja
to witaj w klubie i przybij piątala
adrianek32 - Wto 07 Sty, 2014
wiem ze te same ale szkoda mi tego falcona bo fajnie rysuje i ma 1.4 a ok 600zl przy odsprzedazy za niego to mi duzo nie pomoze hehe no witaj piątka troche kolekcjonuje, lubie testowac
muzyk - Wto 07 Sty, 2014
adrianek32 napisał/a: | troche kolekcjonuje |
stotrzydziestekpiątek 2.8 to mi się chyba z pięć uzbierało...
dwie poszły w ludzi
komor - Wto 07 Sty, 2014
adrianek32 napisał/a: | wiem ze te same ale szkoda mi tego falcona bo fajnie rysuje i ma 1.4 |
Dokładnie, też mi się podoba Samyang 85/1.4, domknięty do f/2 daje bardzo ładne portrety. Natomiast kupno Sigmy 35/1.4 do aparatu APS-C to dla mnie jednak przegięcie. Mając Nikona wolałbym już taniego Nikkora 35/1.8 a za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze wystarczy jeszcze na 50/1.8 i/lub 85/1.8, co daje naprawdę fajny zestaw stałek. Albo jednak spróbowanie nowej Sigmy A 30/1.4. Może jednak będzie mniej kapryśna? adrianek32, masz gdzieś możliwość przestrzelania w sklepie?
nikkora 50 1.8G mam niestety w Kaliszu lipa zero sklepow foto same media markty itd :/ a dlaczego Sigme pod apsc bo mialbym juz gotowe szklo pod FF niby niektorzy Nikkora 35 1.8G tez uzywaja pod FF ciekawa jaka bedzie cena tego nowego nikkora
forrest - Wto 07 Sty, 2014
adrianek32 napisał/a: | ciekawa jaka bedzie cena tego nowego nikkora |
We opisach było że 600 dol., u nas prawdopodobnie między 2-2,5 tys. zł
aha no i po czasie napewno cena troche spadnie, ciekawe jaku bedzie optycznie oby podobny do dxowego i do 50 i 85 1.8G
[ Dodano: Sob 11 Sty, 2014 03:38 ]
i kupilem uzywke nikkora 85 1.8G za 1400zl, pierwsze wrazenia bardzo dobre jutro zrobie testy, teraz mysle co z sigma 30, moze sprzedac razem z nikkorem 18-105 i kupic sigme 18-35 ale mam juz sigme 17-50os, a moze sprzedac sigme nikkora i kupic nikkora 28 1.8g sam juz nie wiem
|
|