|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon 17-85 IS szybkość reakcji AF
tores - Nie 05 Sty, 2014 Temat postu: Canon 17-85 IS szybkość reakcji AF Mając okazje próby na body C 40d ,obiektywu Canona !7-85 IS mam pytanie do posiadaczy tej optyki :Czy też mają odczucie "ociężałości" czasu reakcji?
Porównując do 24-105L mogę stwierdzić że 17-85 to "śpioch".Reakcja na motyw jest ale z dużym względnie opóźnieniem ,choć skutecznie pod względem ostrości. Moze i warto czekać ,ale chyba przejscie na MF daje wieksze tempo reakcji.
B o g d a n - Nie 05 Sty, 2014
tores napisał/a: | Mając okazje próby na body C 40d ,obiektywu Canona !7-85 IS mam pytanie do posiadaczy tej optyki :Czy też mają odczucie "ociężałości" czasu reakcji?
Porównując do 24-105L mogę stwierdzić że 17-85 to "śpioch".Reakcja na motyw jest ale z dużym względnie opóźnieniem ,choć skutecznie pod względem ostrości. Moze i warto czekać ,ale chyba przejscie na MF daje wieksze tempo reakcji. | Swego czasu fotografowałem sporo i jednym i drugim, tysiące zdjęć i nie zauważyłem dużej różnicy pomiędzy szybkością pracy AF. Wnioskuję więc, że ten 17-85, którym fociłeś jest nie w pełni sprawny.
tores - Nie 05 Sty, 2014
Może to powolnośc najwyraźniej jest odczuwalna na dużym tworze przesłony (4) a wrażenie to wzmacnia ciemny motyw.
lexus - Nie 05 Sty, 2014
Ja również używałem obu tych szkieł na 20D i zgadzam się z B o g d a n, ten 17-85 musi być uszkodzony.
jaco88 - Pon 06 Sty, 2014
ja również miałem 17-85 i ostrzył normalnie.
tores - Czw 16 Sty, 2014 Temat postu: optyka Prędkosć AF załatwiona. Chodzi jak powinien.
Skoro temat C17-85 is otwarty.kolejne pytanie .
Pytanie dotyczy optyki -Czy możliwe jest aby ten typ obiektywu nie posiadał wad aberacji. Ostrzy bdb .Klatka formatu L przy powiększeniu na ekranie x 250% i > nie daje "tęczy" na obwodzie detalu. Pojawiaja się tylko piksele tonowane z motywu Bez zieleni czy purpury,Obraz
jest bdb jakosci.
Wbrew powszechnemu zjawisku w tym obiektywie
Usjwo - Czw 16 Sty, 2014 Temat postu: Re: optyka
tores napisał/a: | Czy możliwe jest aby ten typ obiektywu nie posiadał wad aberacji. |
Chyba nie, ktos go tu nazywal "krolem aberacji".
Ja uzywalem tego obiektywu ponad rok i nie mialem problemow z AF
tores - Czw 16 Sty, 2014
Przegladając sample na internie, tez widziałem te tęcze po powiększeniu juz 1:1.
Swoje foty wyciągam do 600% i tylko pikseloza z krawędzi wychodzi.
Nie wiem jak załadowac plik mający ponad 3000x 2000Px. Forum ma ograniczenia.
Z tego co widze na ekranie przy ogladaniu plików -nie ukrywam satysfakcji. Ostrosciowo szkło b.db.
komor - Czw 16 Sty, 2014
tores napisał/a: | Klatka formatu L przy powiększeniu na ekranie |
Jak rozumiem chodzi o JPG-i prosto z aparatu? Jeśli tak, to jaki to aparat? Bo nowsze Canony mają przecież korekcję aberracji w aparacie, może dlatego nie widzisz tego na zdjęciu? Funkcja zdaje się nazywa Lens Aberration Correction.
tores - Czw 16 Sty, 2014
obraz z C20D
Pozostaje sie cieszyć z egzemplarza. Możliwa jest korekta aberacji przez zabiegi serwisowe.?
Wiem że szkło pochodzi od kogoś kto działa w "branży"
novy - Czw 16 Sty, 2014
A co fotografujesz? Może spróbuj zrobić zdjęcie "łysych" czarnych gałęzi na tle zachmurzonego mlecznego nieba. Akurat aura sprzyja
tores napisał/a: | ...Nie wiem jak załadowac plik mający ponad 3000x 2000Px. |
Możesz dodać wycinek zdjęcia w którym powinieneś się spodziewać aberracji.
komor - Czw 16 Sty, 2014
tores napisał/a: | obraz z C20D |
Być może niewielka na dzisiejsze czasy rozdzielczość 20D powoduje, że 17-85 IS nie ujawnia aberracji chromatycznej. No i być może też dobry egzemplarz, skoro od kogoś zbliżonego do serwisu.
tores - Czw 16 Sty, 2014
novy napisał/a: | A co fotografujesz? Może spróbuj zrobić zdjęcie "łysych" czarnych gałęzi na tle zachmurzonego mlecznego nieba. Akurat aura sprzyja
tores napisał/a: | ...Nie wiem jak załadowac plik mający ponad 3000x 2000Px. |
Możesz dodać wycinek zdjęcia w którym powinieneś się spodziewać aberracji. |
Dobra idea. Thx
Dane
ISO400
f=8
1/200
85mm
c 17-85 IS
bez flesza.
auto
Usjwo - Pią 17 Sty, 2014
komor napisał/a: | tores napisał/a: | obraz z C20D |
Być może niewielka na dzisiejsze czasy rozdzielczość 20D powoduje, że 17-85 IS nie ujawnia aberracji chromatycznej. No i być może też dobry egzemplarz, skoro od kogoś zbliżonego do serwisu. |
Masz uszkodzony obiektyw, oddaj go do serwisu, tam Ci wyreguluja i aberacja wroci
tores - Pią 17 Sty, 2014
Usjwo napisał/a: | komor napisał/a: | tores napisał/a: | obraz z C20D |
Być może niewielka na dzisiejsze czasy rozdzielczość 20D powoduje, że 17-85 IS nie ujawnia aberracji chromatycznej. No i być może też dobry egzemplarz, skoro od kogoś zbliżonego do serwisu. |
Masz uszkodzony obiektyw, oddaj go do serwisu, tam Ci wyreguluja i aberacja wroci |
Na czym opierasz wniosek o uszkodzenie.?
komor - Pią 17 Sty, 2014
tores, kolega Usjwo żartował. Ciesz się z dobrego egzemplarza.
novy - Pią 17 Sty, 2014
Sprawdz na 17mm powyżej f/5.6
[ Dodano: Pią 17 Sty, 2014 10:17 ]
Usjwo napisał/a: | komor napisał/a: | tores napisał/a: | obraz z C20D |
Masz uszkodzony obiektyw, oddaj go do serwisu, tam Ci wyreguluja i aberacja wroci |
A po wyregulowaniu powinieneś uzyskać coś takiego
sample 1
sample 2
sample 3
tores - Pią 17 Sty, 2014
Piękne
Ale ja nie chce 3D
|
|