|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Literatura niefotograficzna
mavierk - Nie 05 Sty, 2014 Temat postu: Literatura niefotograficzna Interesuje mnie, z racji że większość z Was chwali się niebywałą znajomością nie tylko w temacie fotografii, jakie książki wg Was taki przeciętny człowiek jak ja powinien przeczytać.
Mam problem, gdyż jakiś czas temu skończyły mi się książki Siergieja Łukjanienki i od tamtej pory przestałem prawie czytać. Jakieś pojedyncze epizody z Murakami się pojawiły ale już nic nie jest takie samo..
Mam nadzieję, że ten wątek pociągnie chociaż z miesiąc żeby każdy mógł poznać chociaż kilkanaście tytułów o których wcześniej nie miał pojęcia
lexus - Nie 05 Sty, 2014
maverick, a jaka tematyka Cię interesuje? Bo nie wiem co proponować. No ale proszę bardzo do wyboru:
H.H. Kirst - Fabryka oficerów, 08/15
N. Monsarrat - Okrutne morze
L.G. Buchheim - Okręt
Leonard - Inkarnacja, Matnia
J. Kosiński - Malowany ptak, Wystarczy być, Randka w ciemno, Gra, Pasja
M. Samozwaniec - Tylko dla mężczyzn, Tylko dla kobiet, Tylko dla dziewcząt, Krystyna i chłopy
mavierk - Nie 05 Sty, 2014
To chyba nazywa się literatura piękna. Nie miałem na myśli tutaj instrukcji obsługi samolotu.
lexus - Nie 05 Sty, 2014
To trochę pozycji z własnej biblioteczki na początek, serdecznie polecam
fatman - Nie 05 Sty, 2014
mavierk, fantasy i science-fiction to nie moja działka ale jakby interesowało Cię reality i IIWW to mógłbym polecić kilka pozycji.
Na początek to:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/164364/soldat
nienietaktak - Pon 06 Sty, 2014
Salman Rushdie - "Szatańskie wersety"
John Steinbeck - "Tortilla Flat"
Kazuo Ishiguro - "Nie opuszczaj mnie"
Nie wiem, czy trafiłem w gust
mavierk - Pon 06 Sty, 2014
Kurde, wątek o muzyce jest taki rozległy. Nagle się okazuje, że czytanie rzeczywiście w Polsce zamiera.
Ostatnio przeczytałem Mo Yana - "Obfite piersi, pełne biodra" i muszę przyznać że pomijając ostatnie kilkadziesiąt stron jest to bardzo ciekawa powieść. Ale główny bohater, który lubi sobie cycka pociągnąć w wieku 30lat to lekkie przegięcie
Jeśli miałbym coś komuś tak na prawdę polecić to będą to książki właśnie Łukjanienki - światy przedstawione w jego powieściach są bardzo dobrymi podstawami do dyskusji z czytelnikiem. W końcu pisarz z wykształcenia jest psychiatrą, więc dialog jak dla mnie jest bardzo ciekawy.
I chciałbym zapytać czy ktoś miał do czynienia z Dukajem, bo usiłuję się za to zabrać od ponad roku i mi nie idzie. (Zacząłęm od "Lodu" i mnie zmęczył).
90s - Pon 06 Sty, 2014
mavierk napisał/a: | Nagle się okazuje, że czytanie rzeczywiście w Polsce zamiera. |
Tytułem podciąłeś nam skrzydła:) "Literatura niefotograficzna"
Andrzej.M. - Pon 06 Sty, 2014
Pytanie o tematykę nie było wcale głupie, jedni lubią sensację, thrillery czy przygodę (Clancy, Cook, Cussler) czyli coś na lekko, innych pociąga Zafon , Remarqe, A jeszcze innych wątki historyczne czy obyczajowo-kulturowe (Marquez, Duen'nas, Pearl S. Buck, Nguyen). O klasykach jak Balzac , Dostojewski, Tołstoj , Prus, Kraszewski, nie piszę bo po prostu wypada ich znać. Celowo pominąłem tematy trudne - jako literaturę mało rozrywkową a będącą wręcz obowiązkową dla filozofów psychologów czy filologów, którą ci doskonale znają , a osoby tematem się interesujący mogą znaleźć w spisie lektur na stronach uczelni.
Hm... raczej chodziło mi o książki, jakie wg Was warto przeczytać. Nie chciałem narzucać jakichkolwiek ograniczeń ale widzę, że się nie da .
Jestem totalnym laikiem, jeśli chodzi o ten temat ale jednak to jest coś, co zawsze można i warto nadrobić, gdy trafi się na coś rzeczywiście ciekawego.
90s - Pon 06 Sty, 2014
mavierk Jeżeli interesuje Cię filozofia lub psychologia społeczna to mogę podać kilka książek.
Jednak kolega AndrzejM.Makuch dobrze radzi by się zainteresować rosyjską literaturą.
fatman - Pon 06 Sty, 2014
Na pewno warto przeczytać trzy tomy "Historia Cywilizacji Amerykańskiej" Zbigniewa Lewickiego,
chociażby po to, żeby zrozumieć dlaczego pewne zjawiska łatwo przyjmują się później na całym globie (Andrzeju M.Makuch - polecam Tobie również).
Jeszcze 2 tygodnie temu nie wiedziałem skąd się wziął Rudolf, dlaczego tak ma na imię i dlaczego to on jest w pierwszej parze zaprzęgu Santa Clausa
a teraz już wiem
komor - Pon 06 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | O klasykach jak Balzac , Dostojewski, Tołstoj , Prus, Kraszewski, nie piszę bo po prostu wypada ich znać. |
Podobnie jak języki obce, w tym obecnie najważniejszy, czyli angielski.
Maciek, jak nie lubię literatury historycznej, tak z przyjemnością i zainteresowaniem przeczytałem: Richard M. Watt, „Gorzka chwała, Polska i jej los 1918-1939”. Dobre uzupełnienie tego, czego mojego pokolenia (nie) uczyli na lekcjach historii.
komor napisał/a: | ... jak nie lubię literatury historycznej, tak z przyjemnością i zainteresowaniem przeczytałem: Richard M. Watt, „Gorzka chwała, Polska i jej los 1918-1939”. Dobre uzupełnienie tego, czego mojego pokolenia (nie) uczyli na lekcjach historii. |
komor jak chcesz poczytać o czym jeszcze nie uczyli na lekcjach historii to polecam książki Pawła Wieczorkiewicza i Piotra Zychowicza.
Na lekcjach historii przede wszystkim nie uczyli naszego pokolenia myśleć i wyciągać wniosków oraz zadawać pytań co byłoby gdyby np. Józka "Soso" jak był mały - przejachał ten powóz albo gdyby Beck podpisał pakt o przyjaźni z Ribbentropem.
lexus - Pon 06 Sty, 2014
mavierk napisał/a: | Nagle się okazuje, że czytanie rzeczywiście w Polsce zamiera. |
Mam swoją teorię na ten temat ale chyba to nie jest odpowiednie miejsce na głoszenie
Przede wszystkim nawyku czytania trzeba uczyć dzieci.
Ostatnio przeczytałem taką: Hans Küng - "Krótka historia Kościoła katolickiego", polecam!
maziek - Pon 06 Sty, 2014
Przeczytaj Ezekutora Dąmbskiego (ciężkie, wojna, ale warto). Chciałem błysnąć Sołdatem, ale fatman mnie zgasił. Smoleńsk Torańskiej (też ciężkie, powinien mieć podtytuł "jak rodziła się schiza"). Autobiografia Urbaniaka z lżejszych rzeczy. Dudziak też ciekawa, ale kiepska. MAm słabą pamięć, co mnie jeszcze ostatnio ruszyło. A Wizja lokalna?
komor - Pon 06 Sty, 2014
lexus napisał/a: | Przede wszystkim nawyku czytania trzeba uczyć dzieci. |
No tu trudno się nie zgodzić. A jest to trudne w czasach telewizji, internetu, plejstejszyn…
maziek - Pon 06 Sty, 2014
mavierk MA JUŻ DZIECI?!
90s - Pon 06 Sty, 2014
komor napisał/a: | plejstejszyn |
jak mogłeś tak napisać morderco języka polskiego, to grać stacja przecież:)
Skoro tak słabo z książkami i jest wątek muzyczny to może jakieś filmy z napisami ??
maziek napisał/a: | mavierk MA JUŻ DZIECI?! | Miliardy, nienarodzonych ale gdzie to już nie napiszę.
Wezmę się za tego Soldata.
Ostatnio kolega polecił mi audiobooka Narrenturm, głównie dlatego, że to taka mega produkcja polska. Książka przyznam była dość ciekawa więc myślę że mogę polecić jeśli chcecie zamiast radia posłuchać książki w samochodzie.
http://audioteka.pl/obsada-narrenturm,info.html
maziek napisał/a: | Przeczytaj Ezekutora Dąmbskiego (ciężkie, wojna, ale warto). Chciałem błysnąć Sołdatem, ale fatman mnie zgasił. |
Polecam wszystkie książki Artioma Drabkina jak lubisz te tematy oraz Żelazne pozycje: Zapopomniany Żołnież - Guya Sajera i
Wojna nie ma w sobie nic z kobiety - Swietłany Aleksijewicz.
Dąmskiego oczywiście czytałem.
lexus - Pon 06 Sty, 2014
komor napisał/a: | lexus napisał/a: | Przede wszystkim nawyku czytania trzeba uczyć dzieci. |
A jest to trudne w czasach telewizji, internetu, plejstejszyn… |
Wiesz przecież, że można
Na początek trzeba czytać dziecku. Z pewnością wiesz jak z tym jest. Ponadto, jest taki program nauki czytania, który można wprowadzać od 6 miesiąca życia. No ale jeżeli Cię to interesuje to chyba na PW.
Andrzej.M. - Pon 06 Sty, 2014
komor napisał/a: | Podobnie jak języki obce, w tym obecnie najważniejszy, czyli angielski. |
Znam, ale wolno mi nie lubić?
[ Dodano: Pon 06 Sty, 2014 22:08 ]
fatman napisał/a: | Jeszcze 2 tygodnie temu nie wiedziałem skąd się wziął Rudolf, dlaczego tak ma na imię i dlaczego to on jest w pierwszej parze zaprzęgu Santa Clausa
a teraz już wiem
pogratulować, pozostane w nieświadomości - wolę wcześniejsze lektury... o kulturach prekolumbijskich...
|
komor napisał/a: | Podobnie jak języki obce, w tym obecnie najważniejszy, czyli angielski. |
Mogę nie lubić?
Widzisz - u siebie - znaczy mieć swoje upodobania i przyzwyczajenia, jak nie znosiłem rosyjskiego tak teraz nie cierpię innej inwazji.
muzyk - Wto 07 Sty, 2014
lexus napisał/a: | Ostatnio przeczytałem taką: Hans Küng - "Krótka historia Kościoła katolickiego", polecam! |
o rany...
Nie lepiej odrazu o Słowianach poczytać?
mapa
daje do myślenia, nie?
Usjwo - Wto 07 Sty, 2014
To jak padł już Sołdat, to moze cos z drugiej strony.
Willi Kubik - "Przeżyłem" - dziennik niemieckiego żołnierza, bez wnikania w tło historyczno-polityczne.
Borys Gorbaczewski - "Przez wojenna zawieruchę" - wspmnienia radzieckiego żołnierza.
i moje lektury ostatnich dwoch tygodni:
Jan Kochańczyk - "Grzechy kozaków", moze nie najwyzszych lotow, ale krotko i prosto opisana historia Kozaków
Marek Koprowski - "Wołyń. Epopeja polskich losów 1939-2013" - ktoś zna jakies ksiązki opisujące sytuacje z drugiej strony?
[ Dodano: Wto 07 Sty, 2014 10:34 ]
komor napisał/a: | lexus napisał/a: | Przede wszystkim nawyku czytania trzeba uczyć dzieci. |
No tu trudno się nie zgodzić. A jest to trudne w czasach telewizji, internetu, plejstejszyn… |
Trzeba pogodzic stare z nowym i czytac na smartfonie, czy innym ibooku
Ja tak robie poniewaz papier jest dosc ciezki, a limit bagazu zawsze za mały , niestety takiej ksiazki nie mozna pozyczyc
fatman - Wto 07 Sty, 2014
Usjwo napisał/a: | Willi Kubik - "Przeżyłem" - dziennik niemieckiego żołnierza, bez wnikania w tło historyczno-polityczne.
Borys Gorbaczewski - "Przez wojenna zawieruchę" - wspmnienia radzieckiego żołnierza.
i moje lektury ostatnich dwoch tygodni:
Jan Kochańczyk - "Grzechy kozaków", moze nie najwyzszych lotow, ale krotko i prosto opisana historia Kozaków
|
Gorbaczewski i Kubik - czytałem i nadal są na mojej półce.
Jeżeli mowa o "drugiej stronie" to polecam Ci książki z Maszoperii Literackiej (znajdziesz ja na stronie wydawnictwa: Tygrysy w Błocie, Pantery nad Wisłą, Bój o Prusy Wschodnie i Spod Stalingradu do Andersa.
Również: Hendrik C. Verton - W piekle frontu wschodniego. - ale to już inne wydawnictwo.
Z tematyki kresowej spójrz na: Grzegorz Motyka - Od Rzezi Wołyńskiej do Akcji Wisła.
Ogólnie moje zainteresowania to Front Wschodni II WW, więc jak ktoś może polecić coś interesującego, czego jeszcze nie czytałem to bardzo proszę.
lexus - Wto 07 Sty, 2014
fatman, to może coś takiego: Sergiusz Piasecki - "Zapiski oficera Armii Czerwonej", polecam.
Usjwo - Wto 07 Sty, 2014
fatman napisał/a: |
Z tematyki kresowej spójrz na: Grzegorz Motyka - Od Rzezi Wołyńskiej do Akcji Wisła.
|
Dzieki, pewnie zamowie. chociaz chodzilo mi raczej o cos napisanego przez strone ukrainska
fatman napisał/a: |
Ogólnie moje zainteresowania to Front Wschodni II WW, więc jak ktoś może polecić coś interesującego, czego jeszcze nie czytałem to bardzo proszę. |
Polecilbym: Anthony Beevor - Stalingrad, ale pewnie czytales.
nienietaktak - Wto 07 Sty, 2014
lexus napisał/a: | "Krótka historia Kościoła katolickiego", polecam! |
No to też polecam.
Mikołaj Kozakiewicz - "Z księgi zakazów".
maziek - Wto 07 Sty, 2014
Usjwo napisał/a: | Dzieki, pewnie zamowie. chociaz chodzilo mi raczej o cos napisanego przez strone ukrainska | Ukraińską nie - ale z lotu ptaka to Snyder "skrwawione ziemie". Sven Hassel (ale to beletrystyka na faktach a nie fakty) jeśli biega o front wschodni.
lexus napisał/a: | fatman, to może coś takiego: Sergiusz Piasecki - "Zapiski oficera Armii Czerwonej", polecam. |
Czytałem, ale juz dawno. Warto by odświeżyć.
[ Dodano: Wto 07 Sty, 2014 16:18 ]
Usjwo napisał/a: | Polecilbym: Anthony Beevor - Stalingrad, ale pewnie czytales. |
Oczywiście! Mam całą "czarną serię" wydawnictwa Znak.
Leży do przeczytania najświeższy "Pacyfik".
BTW: czytałem kilka "Stalingradów". Ten jest bardzo dobry.
Polecam Wasilija Grossmana "Pisarz na wojnie" ale również jego bardzo dobrą powieść "Życie i los". czaiłem się swego czasu na nią na Allegro przez chyba pól roku aż... wydalo ją polskie wydawnictwo - POLECAM !
[ Dodano: Wto 07 Sty, 2014 16:24 ]
maziek napisał/a: | Ukraińską nie - ale z lotu ptaka to Snyder "skrwawione ziemie". |
Snyder - mam. IMHO - jest bardzo "historyczny" a mało epicki (zależy co kto lubi).
Ciężko o "ukraińską" literaturę ale - ujswo - Motyka podaje na końcu swojej książki sporo literatury. Są tam i źródła ukraińskie.
BTW: Odpytałem ojca na okoliczność Huty Pieniackiej, Ichrowicy i Podkamienia.
On mieszkał wtedy w Załoźcach. Ok. 18 km od Huty Pieniackiej.
Opowiadał jak ludzie stamtąd wiali w bieliźnie a ojciec spał z babcią w polu po stogach, co noc w innym miejscu (i tak przez rok).
Włos się jeży na głowie!
suso - Wto 07 Sty, 2014
a ja polecam książki " Wiktora Suworowa " , bardzo ciekawa lektura. A drugi mój ulubiony autor to Tom Clancy ( niestety zmarł parę tygodni temu ) Serię książek z bohaterem Jack Rayanem przeczytałem kila razy . Kilka książek zostały przeniesione na srebrny ekran ,ale film to już nie to co lektura .
suso napisał/a: | a ja polecam książki " Wiktora Suworowa " , bardzo ciekawa lektura. A drugi mój ulubiony autor to Tom Clancy ( niestety zmarł parę tygodni temu ) Serię książek z bohaterem Jack Rayanem przeczytałem kila razy . Kilka książek zostały przeniesione na srebrny ekran ,ale film to już nie to co lektura . |
Też jestem miłośnikiem. Aczkolwiek gościu często sie powtarza ze swoimi toriami.
Ma już nawet swoich naśladowców(Mark Sołonin).
Ja też truć d... potrafię ale... nie umiem na tym zarabiać
Ad vocem: Sprzedam całą kolekcję Suworowa (mam wszystkie, razem z najnowszymi: "Tatiana" i "Matka Diabła" i to w ładnych twardych okładkach).
lexus - Wto 07 Sty, 2014
suso, Suworowa to najbardziej chyba "Akwarium". Tom Clancy jest niezły, jak ktoś lubi takie tematy. Przechodziłem swego czasu również innych; R.Ludlum, A.MacLean, F.Forsyth.
Usjwo - Sro 08 Sty, 2014
"Akwarium" jako pierwsza rzeczywiscie dobra, potem tak jak fatman napisal, gosciu sie powtarza, powiedzialbym ze nawet jest nachalny ze swoja teoria. Przeczytalem jeszcze "Zolnierz wolnosci" i "Lodolamacz". Operacja Barbarossa jako atak wyprzedzajac to chyba jego obsesja. Zreszta obydwa mocarstwa nie ukrwaly, ze jedno chce na zachod niesc komunizm, a drugie potrzebuje wschodniej przestrzeni zciowej. Ciekawe czy gdyby Stalin zaatakowal pierwszy to teraz Niemcy chodzili b w glorii i chwale jako Ci co uratowali swiat (przy pomocy angli i USA) przed komunizmem , ale to juz political fiction
FotoTomek - Sro 08 Sty, 2014
To ja dla przeciwwagi dorzucę jednego autora: Boris Vian.
Tomek8 - Pią 17 Sty, 2014
najlepszy dla mnie Dan Brown
alkaolka - Pią 17 Sty, 2014 Temat postu: Re: Literatura niefotograficzna Klasykę polecam literatury zagranicznej czyli Tomasza Manna Czarodziejska Góra. Książka długa i cudowna. Rzeczywistość przeplata się z surrealizmem. Na długie zimowe wieczory, na całą zimę.
mavierk napisał/a: | Interesuje mnie, z racji że większość z Was chwali się niebywałą znajomością nie tylko w temacie fotografii, jakie książki wg Was taki przeciętny człowiek jak ja powinien przeczytać.
Mam problem, gdyż jakiś czas temu skończyły mi się książki Siergieja Łukjanienki i od tamtej pory przestałem prawie czytać. Jakieś pojedyncze epizody z Murakami się pojawiły ale już nic nie jest takie samo..
Mam nadzieję, że ten wątek pociągnie chociaż z miesiąc żeby każdy mógł poznać chociaż kilkanaście tytułów o których wcześniej nie miał pojęcia |
yro - Wto 21 Sty, 2014
Ostatnio wzięło mnie na fantasy. Saga Logu i Ognia
Usjwo - Wto 21 Sty, 2014
To ja jeszcze dorzuce cos z wlasnego podworka:
1. Zakazane wrota - Tiziano Terzani
2. Prowadzący umarłych. Opowieści prawdziwe. Chiny z perspektywy nizin społecznych - Liao Yiwu
3. Wielki głod - Frank Dikötter
4. Upadek i narodziny wielkiej potegi - Jonathan Fenby
Dwie pierwsze lzejsze, trzecia historyczna, ale przystepnie napisana, czwarta dla zainteresowanych historia, polityka
adam55 - Nie 26 Sty, 2014
Polecam książkę Dead Aid.
fatman - Nie 26 Sty, 2014
Jan Jakub Kolski "Egzamin z oddychania"
Zmysłowa opowieść o miłości absolutnej.
Ona, Muszelka, jako dwunastoletnia dziewczynka zagrała w jednym z jego filmów. Już wtedy wiedziała, że go kocha i że ich drogi wkrótce się połączą. Musiała tylko dorosnąć. Musiała przejść przez ręce wielu mężczyzn, dojrzeć, aby wreszcie połączyć się z nim.
ciastko00 - Sob 01 Lut, 2014
kwiaty na poddaszu, bardzo fajna książka
Usjwo - Czw 06 Lut, 2014
A ja wczoraj przeczytalem bardzo lekka i przyjemna ksiazke:
Jacek Jendrzejczak - "Kontrabas i bumerang. Dżej Dżej na Antypodach"
Wokalista Big Cyca opisuje swoja wyprawe do Austarlii i NZ. Poleacam dla tych ktorzy sie wybieraja. I zdecydowanie dla tych co juz tam byli, mozna skonfrontowac wrazenia.
Mozer, widze ze wlasnie wrociles, wiec polecam
mozer - Czw 06 Lut, 2014
Usjwo, dzięki za namiar, choć jak zobaczyłem w opisie, że odwiedził wszystkie te miejsca w 24 dni to mam wątpliwości odnośnie rzetelności relacji
Usjwo - Czw 06 Lut, 2014
To nie jest ksiazka podroznicza/geograficzna/naukowa, tylko krotkie wspomnienie standardowego polskiego turysty.
Napewno dobrze sie czyta temu kto tam byl, moze byc pomocna dla planujacych wycieczke. Dla mieszkajacych tam moze byc infantylan, dla nie znajacych, nawet turystcznie, nudna, dla turystow, lekka, latwa i przyjemna.
Jezeli to nie pisal "ghost writer" to autor ma duzego plusa.
|
|