|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wymiana zestawu SONY na CANON/NIKON - jak wycenić, co wybrać
evanduril - Nie 05 Sty, 2014 Temat postu: Wymiana zestawu SONY na CANON/NIKON - jak wycenić, co wybrać Zastanawiam się nad wymianą zestawu SONY na CANON lub NIKON. Z niedużą dopłatą aby zestaw ogólnie był nieco lepszy. Czy ktoś mógłby mi pomóc wycenić posiadany przez mnie sprzęt i ew. doradzić co z Canona/Nikona wziąć w zamian tak, aby nie wyjść na tym gorzej?
Do sprzedaży byłby komplet:
Body A55 (ok. 9600 zdjęć. 3-letni)
Kit 18-55
Tamron 70-300 USD (kupowany za 1400 zł, pół roku)
Tamron 70-300 Ld Di Macro
Pancolar 50/1.8 (M42) z przejściówką z dandylionem
Danubia 500/8
Pierścienie do makro
Oczywiście sprzęt do zamiany również używany.
Powodem wymiany jest chęć przesiadki na coś bardziej uniwersalnego, do czego jest więcej akcesoriów.
mavierk - Pon 06 Sty, 2014
Wybacz ale nie chce mi się wbijać na allegro czy giełdy foto na forum kkm żeby zrobić wycenę za Ciebie ale Pancolara 50/1.8 możesz sobie zostawić na Canona
Troche oftopem dalej pojade ale po prostu mnie to interesuje: ciekawi mnie o jakich akcesoriach mówisz.
lotofag - Pon 06 Sty, 2014 Temat postu: Re: Wymiana zestawu SONY na CANON/NIKON - jak wycenić, co wy
evanduril napisał/a: |
Powodem wymiany jest chęć przesiadki na coś bardziej uniwersalnego, do czego jest więcej akcesoriów. |
I ponownie kupisz z tego wszystkiego podstawowy korpus z podstawowym szkłem i tele Tamrona?
W kwestii "wyceny" można przecież zajrzeć do zakończonych aukcji na Allegro, itp., prawda?
evanduril - Pon 06 Sty, 2014
Na żadnej aukcji nie ma takiego zestawu jak ja mam, a nie chcę sprzedawać oddzielnie, zaś wartość całości jest różna niż wartość poszczególnych elementów.
Poza tym jest jedna istotniejsza kwestia - za ile ktoś to kupi, a nie za ile ja wystawię
Pancolara zostawić? Hmm...
mavierk napisał/a: | Wybacz ale nie chce mi się wbijać na allegro czy giełdy foto na forum kkm Troche oftopem dalej pojade ale po prostu mnie to interesuje: ciekawi mnie o jakich akcesoriach mówisz. |
Np jest problem z lampami pod A55 i ogólnie pod sony - inna stopka. Nie chce mi się pracować na sprzęcie, który wymaga ode mnie kupowania przejściówek. A już najbardziej wkurzył mnie zakup tego Tamrona, który tylko w wersji dla Sony nie ma tej zajebistej stabilizacji optycznej.
W dodatku denerwuje mnie ostrość obrazu na A55 w porównaniu do podobnego sprzętu w Canonie.
RB - Pon 06 Sty, 2014
evanduril napisał/a: | Na żadnej aukcji nie ma takiego zestawu jak ja mam, a nie chcę sprzedawać oddzielnie, zaś wartość całości jest różna niż wartość poszczególnych elementów.
|
Całość to kupi albo ktoś kompletnie zielony, albo ktoś celem dalszej odsprzedaży na części. Nie sądzę, aby ktokolwiek w innym celu niż ewentualna późniejsza odsprzedaż z zyskiem zechciał kupić np. 2 tamrony 70-300...
lotofag - Pon 06 Sty, 2014
evanduril napisał/a: | Na żadnej aukcji nie ma takiego zestawu jak ja mam, a nie chcę sprzedawać oddzielnie, zaś wartość całości jest różna niż wartość poszczególnych elementów.
|
Oszacuj sobie ile za to chcesz i tyle. Poza tym jak wspomniał przedmowca liczysz, że ktoś kupi na raz te dwa Tamrony?
evanduril napisał/a: | Poza tym jest jedna istotniejsza kwestia - za ile ktoś to kupi, a nie za ile ja wystawię
|
To zadanie raczej dla wróżki
Np jest problem z lampami pod A55 i ogólnie pod sony - inna stopka.
|
Każdy system ma swoje lampy, nie działające poprawnie (lub najczęściej wcale) z innymi systemami, nawet jak stopka mechanicznie taka sama.
Nie chce mi się pracować na sprzęcie, który wymaga ode mnie kupowania przejściówek.
|
Przejściowek do czego?
evanduril napisał/a: | A już najbardziej wkurzył mnie zakup tego Tamrona, który tylko w wersji dla Sony nie ma tej zajebistej stabilizacji optycznej. |
Trzeba było sprawdzić przed zakupem, a jak już wdepnąłeś w to, to oddać zamiast zatrzymywać. Gdzie to kupowałeś?
W dodatku denerwuje mnie ostrość obrazu na A55 w porównaniu do podobnego sprzętu w Canonie. |
Najprawdopodobniej to tylko kwestia obsługi, o ile nie standardowe "wydajemniesię". Jotpegi prosto z puszki?
Najlepiej byłoby pokazać takie porównanie z opisem co jest wg Ciebie nie tak.
evanduril - Pon 06 Sty, 2014
[quote="lotofag"]
Oszacuj sobie ile za to chcesz i tyle. Poza tym jak wspomniał przedmowca liczysz, że ktoś kupi na raz te dwa Tamrony?
|
Ten tańszy Tamron to bardziej gratis
Cytat: |
Każdy system ma swoje lampy, nie działające poprawnie (lub najczęściej wcale) z innymi systemami, nawet jak stopka mechanicznie taka sama.
|
Ale tylko Sony ma durny problem z symulacją ekspozycji, który trzeba obchodzić....
Trzeba było sprawdzić przed zakupem, a jak już wdepnąłeś w to, to oddać zamiast zatrzymywać. Gdzie to kupowałeś?
|
Ja już przed zakupem wiedziałem, że nie ma, ale nie spodziewałem się, że aż taka różnica będzie między systemem wbudowanym w obiektyw a tym z aparatu.
W dodatku denerwuje mnie ostrość obrazu na A55 w porównaniu do podobnego sprzętu w Canonie. |
Najprawdopodobniej to tylko kwestia obsługi, o ile nie standardowe "wydajemniesię". Jotpegi prosto z puszki?
Najlepiej byłoby pokazać takie porównanie z opisem co jest wg Ciebie nie tak. |
Parzę choćby po zdjęciach wykonanych Tamronem w puszkach Canona i Nikona i porównuje z moimi - inne detale, inna ostrość. Na statywie, nawet na 1/2000 i niskim ISO, w lato, wychodziły nie tak dobrze jak u innych.
Poza tym można sobie porównać choćby na dpreview.
A zdjęcia robię wyłącznie w RAWach.
paul80 - Pon 06 Sty, 2014
evanduril napisał/a: | W dodatku denerwuje mnie ostrość obrazu na A55 w porównaniu do podobnego sprzętu w Canonie. |
Lotofag dobrze pisze, pokaż przykłady, bo to co piszesz jest wręcz niemożliwe, bo A55 ma prawie taką samą rozdzielczość matrycy co Canon 60D,
W ogóle Twój pomysł zmiany w przypadku nie doinwestowania, uważam za niepotrzebny, za dużo stracisz na sprzedaży.
Co do lampy do Sony http://www.ceneo.pl/19888292 są i tańsze, więc nie ma problemu a stopki każda firma ma inne.
lotofag napisał/a: | I ponownie kupisz z tego wszystkiego podstawowy korpus z podstawowym szkłem i tele Tamrona? |
dokładnie tak będzie, musiałby doinwestować a chęci brak
[ Dodano: Pon 06 Sty, 2014 17:27 ]
evanduril napisał/a: | Parzę choćby po zdjęciach wykonanych Tamronem w puszkach Canona i Nikona i porównuje z moimi - inne detale, inna ostrość. Na statywie, nawet na 1/2000 i niskim ISO, w lato, wychodziły nie tak dobrze jak u innych. |
To źle porównujesz, popatrz na rozdzielczość matryc na optycznych i zależy co między czym porównujesz, niektóre aparaty mają osłabione filtry AA i będą dawały ostrzejsze obrazy.
hijax_pl - Pon 06 Sty, 2014
paul80 napisał/a: | bo A55 ma prawie taką samą rozdzielczość matrycy co Canon 60D, | A co to ma do rzeczy? Ilość pikseli to nie zdolność rozdzielcza matrycy... Już nawet nie wspomnę do wbudowanej w korpus wołarce RAWów do JPEGów
paul80 - Pon 06 Sty, 2014
Ja nie pisałem o Mpix. a o tym http://www.optyczne.pl/14...5%9B%C4%87.html
muzyk - Pon 06 Sty, 2014
evanduril napisał/a: | a nie chcę sprzedawać oddzielnie |
Błąd. Więcej byś dostał niż w całości.
Poza tym, z tego wszystkiego to aparat i tamron 70-300 USD warto sprzedać, resztę ... jeśli Ci się uda, t spoko, a jeśli nie, to za marne pieniądze choćby.
Andrzej.M. - Wto 07 Sty, 2014
Tamron do sony czy nikona będzie taki sam , chyba że zrobią wersję OS tylko pod C i N której nie dadzą mocowania pod S i P. Noto chwilowo rzeczywiście będzie "przewaga" nad sony. Tyle że kolega zapomina o ile droższe są te najnowsze modele w stosunku do tych bez OS , a często optycznie niewiele się róznią. Za te same lub mniejsze pieniądze można nabyć np. Sigmę z lepszymi parametrami.
Co do "zaj...ci" stabilizacji w obiektywie w stosunku do matrycowej - to już bez przesady. Żaden sytstem nie jest pozbawiony wad, ale każdym można robić dobre i ostre zdjęcia. Tylko trzeba je konsekwentnie robić, a nie patrzeć i porównywać że w innym systemie ostrzej... I narzekać - od tego niczego ci nie przybędzie i przy takim podejściu będzie tylko gorzej. A55 nie jest gorszy od 60D , a nawet ma nieco lepszą matrycę, tyle że stałe lustro może być odrobinkę zabrudzone i stąd mniejsza ostrość - wyczyść je dobrze i delikatnie by nie porysować. Jak ci to przeszkadza - przesiądź się na A580 - to ostatnia prawdziwa lustrzanka od sony z ruchomym lustrem .
evanduril - Wto 07 Sty, 2014
Ta lampa przekracza 5-6 krotnie budżet. Kompletnie od czapy pomysł. Mój cel to Yongnuo 560 III.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jak ci to przeszkadza - przesiądź się na A580 - to ostatnia prawdziwa lustrzanka od sony z ruchomym lustrem . |
Tylko, że ja już mam dość "inności" Sony względem standardów. Poza tym większość znajomych ma C/N, łatwiej byłoby mi sprzęt pożyczać. Na kursach używają C/N, w studiach z tego co zauważyłem większość sprzętu też jest pod te dwie marki.
Czarę goryczy przelał właśnie problem z doborem sprzętu pod pracę w amatorskim studio - znalezienie dobrej i niedrogiej lampy która mogłaby służyć za doświetlenie do beauty disha i jednocześnie nadawałaby się do zabawy w terenie/domach.
evanduril napisał/a: | Czarę goryczy przelał właśnie problem z doborem sprzętu pod pracę w amatorskim studio - znalezienie dobrej i niedrogiej lampy która mogłaby służyć za doświetlenie do beauty disha i jednocześnie nadawałaby się do zabawy w terenie/domach. |
A co, Metz nie robi z kostką do Sony?
Zauważ ilu zawodowych fotografów korzysta z lamp tej marki!
evanduril napisał/a: | łatwiej byłoby mi sprzęt pożyczać. |
Taaa, już widzę tłumy walące do ciebie... Pomyśl - za tydzień chcesz jechać na zdjęcia , a kolega prosi o pożyczenie twojego najlepszego obiektywu... No , cóż może go nie uszkodzi, może odda na czas... Uważasz że dla "możliwości" pożyczenia warto zmieniać system , albo narażać się na unikanie przez kolegów? Jesteś pewien że to dobry pomysł?
evanduril napisał/a: | Mój cel to Yongnuo 560 III. |
Yn czy Tumax - co za różnica? jedno i to samo chińskie badziewie. Jak zmienisz system i tak nie będziesz miał na niego kasy.
Widzę że masz 1001 powodów na zmianę systemu, ale cudów nie oczekuj, sprzedasz tanio będziesz musiał sporo dołożyć żeby odtworzyć to co masz. Skupiłeś się na zmianie systemu zamiast na wykorzystaniu nabytej wiedzy na kursach. Penwni na kursie "fanboye" jedynego słusznego systemu udowodnili ci że masz aparat i system do d... i są zadowoleni z własnej wyższości , a ty się dałeś przekonać. Cóż - jeśli robisz dobre zdjęcia , będą dobre bez względu czy zrobisz je Sony czy pełną klatką Canona. Masz jakieś zamiłowanie do długiej optyki (Danubia, Tamron) - ciekaw jestem jakie zdjęcia nimi robisz. Bo chyba o to chodzi. A nie czy będzie ciut ostrzej.
komor - Wto 07 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Yn czy Tumax - co za różnica? jedno i to samo chińskie badziewie. |
Jesteś w mylnym błędzie, kolego Andrzeju. Obecny Tumax celuje w naprawdę niskobudżetowe rozwiązania, a Yongnuo ma naprawdę bardzo dobry stosunek jakości do ceny. W jakości wykonania naprawdę nie ma się czego przyczepić. Z niezawodnością i działaniem bardziej zaawansowanych funkcji pewnie może być różnie, ale manualna YN-560 jest naprawdę godna polecenia do zabawy w strobistowanie.
Koledze evanduril chodzi głównie o to, że Sony SLT (chyba nie wszystkie, te starsze na pewno), jest niewygodne do zabawy ze światłem studyjnym lub manualnymi reporterskimi, bo wymaga podniesienia wbudowanej lampy błyskowej, żeby wyłączyć symulację ekspozycji w wizjerze lub LCD, a bez tego ma się ciemny ekran, jeśli ekspozycja jest ustawiona na światło błyskowe. Do tego mniejszy wybór nadajników radiowych na stopkę Sony, takie tam. To jest ta czara goryczy. Nawet nie wiem czy da się zrobić tak, żeby nadajnik radiowy ze stopką Sony pożenić z odbiornikiem ze stopką ISO, żeby manualne lampy kupować standardowe. No trochę problemów jest. Nie twierdzę, że to koniecznie musi oznaczać rozstanie się z systemem, ale to jest powód, dla którego powstał ten wątek. (Wiem, bo gadałem wcześniej z wątkotwórcą na GG.)
muzyk - Wto 07 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | jedno i to samo chińskie badziewie |
Używaz lampy/mp YG?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | A co, Metz nie robi z kostką do Sony?
Zauważ ilu zawodowych fotografów korzysta z lamp tej marki! |
Budżet, panie, budżet Na tym etapie nie zamierzam inwestować w lampę tyle, ile wydałem na swój najlepszy obiektyw. Byłaby to paranoja... Ja wciąż jestem i prawdopodobnie na zawsze zostanę, amatorem.
Cytat: | Taaa, już widzę tłumy walące do ciebie... Pomyśl - za tydzień chcesz jechać na zdjęcia , a kolega prosi o pożyczenie twojego najlepszego obiektywu... No , cóż może go nie uszkodzi, może odda na czas... Uważasz że dla "możliwości" pożyczenia warto zmieniać system , albo narażać się na unikanie przez kolegów? Jesteś pewien że to dobry pomysł? |
Chodzi bardziej o pożyczanie (wymianę) w czasie wspólnych sesji...
evanduril napisał/a: | Mój cel to Yongnuo 560 III. |
Yn czy Tumax - co za różnica? jedno i to samo chińskie badziewie. Jak zmienisz system i tak nie będziesz miał na niego kasy.
|
Na droższe lampy mnie nie stać, a to jedna z najlepszych lamp w tej kategorii cenowej, chwalona przez wielu znajomych, którzy używają jej nawet w studio do doświetlania.
Widzę że masz 1001 powodów na zmianę systemu, ale cudów nie oczekuj, sprzedasz tanio będziesz musiał sporo dołożyć żeby odtworzyć to co masz. Skupiłeś się na zmianie systemu zamiast na wykorzystaniu nabytej wiedzy na kursach. Penwni na kursie "fanboye" jedynego słusznego systemu udowodnili ci że masz aparat i system do d... i są zadowoleni z własnej wyższości , a ty się dałeś przekonać. Cóż - jeśli robisz dobre zdjęcia , będą dobre bez względu czy zrobisz je Sony czy pełną klatką Canona. Masz jakieś zamiłowanie do długiej optyki (Danubia, Tamron) - ciekaw jestem jakie zdjęcia nimi robisz. Bo chyba o to chodzi. A nie czy będzie ciut ostrzej. |
Tak naprawdę jedynymi powodami jest niekompatybilność systemu Sony z resztą świata, niezbyt wymagającą finansowo (chodzi ofc o zamienniki) oraz problem z detalami na tej matrycy. Wkurzające jest to, że żeby zrobić sobie prosty zestaw do studia muszę stosować jakieś sztuczki i triki, żeby mój aparat z tym współpracował...
Sam aparat jest bardzo fajny do zastosowań codziennych, ale przy każdej próbie pójścia o krok naprzód napotykam problemy, których nie mialbym np w Canonie.
Fakt że wydziwaczona stopka Minolty w pracy studyjnej nie pomaga. A nie pamiętam czy A77 ma styk centralny(PC) - to by wiele ułatwiło. evanduril napisał/a: | problemy, których nie mialbym np w Canonie. |
Tu miałbyś jeden - kiepską matrycę - wysokie szumy i słaby DR.
kozidron - Wto 07 Sty, 2014
muzyk napisał/a: | Używaz lampy/mp YG? |
po co głupio pytasz AndrzejM.Makuch nie używał 90% sprzętu o którym piszę
Cytat: | Powodem wymiany jest chęć przesiadki na coś bardziej uniwersalnego, do czego jest więcej akcesoriów. |
jeżeli powód to uniwersalność, to w systemie sony nie powinno ci na twoim poziomie niczego brakować (patrząc w co wcześniej celowałeś), jeżeli jest tak jak piszę komor, szukałbym A580.
Tylko, że mam wątpliwości czy to coś zmienia
Cytat: | Parzę choćby po zdjęciach wykonanych Tamronem w puszkach Canona i Nikona i porównuje z moimi - inne detale, inna ostrość. Na statywie, nawet na 1/2000 i niskim ISO, w lato, wychodziły nie tak dobrze jak u innych.
|
evanduril, a może to kwestia obiektywów, może koledzy z canonem czy nikonem mają lepsze szkła, co myślisz ....
evanduril napisał/a: | A zdjęcia robię wyłącznie w RAWach. |
evanduril, a może to jeszcze kwestia tego jak obrabiasz te rawy, bądź rzecz bardzo mozliwa, czyli słaba optyka + nieumiejętna obróbka RAW, co myslisz ...
evanduril napisał/a: | Tylko, że ja już mam dość "inności" Sony względem standardów. Poza tym większość znajomych ma C/N, łatwiej byłoby mi sprzęt pożyczać. Na kursach używają C/N, w studiach z tego co zauważyłem większość sprzętu też jest pod te dwie marki.
Czarę goryczy przelał właśnie problem z doborem sprzętu pod pracę w amatorskim studio - znalezienie dobrej i niedrogiej lampy która mogłaby służyć za doświetlenie do beauty disha i jednocześnie nadawałaby się do zabawy w terenie/domach. |
Możesz też poszukać, uzywanego nikona d90, wygodny wizjer, dwie rolki, tylko że obrazek z niego jest gorszy niż z twojej A55.
W końcu możesz poszukać uzywki k5+da 50mm f/1.8+ YN560II + jakieś tanie trigmastery i to jest chyba najlepsze rozwiązanie, jak wystarczy to może jeszcze jakieś 18-55wr
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Tu miałbyś jeden - kiepską matrycę - wysokie szumy i słaby DR. |
Tak Andrzeju, żebyś ty zaczął w końcu wykorzystywać chociaż w połowie tą matrycę z tego pentaxa
Przed zakupem A55 wybierałem między właśnie nim a Canonem 550D. Co jest następcą 550 pod względem jakościowym?
Jeszcze porównanie jakości obrazu w RAWach między A55 i 550D:
http://www.optyczne.pl/14...razu_w_RAW.html
Wyraźnie widać jak A55 odstaje.
muzyk - Sro 08 Sty, 2014
kozidron napisał/a: | po co głupio pytasz |
Żeby Cię wybudzić.
kozidron - Sro 08 Sty, 2014
evanduril napisał/a: | Wyraźnie widać jak A55 odstaje. |
evanduril, naprawdę uważasz, że to tu leży problem? Moim zdaniem w pierwszej kolejności twoim problemem jest optyka. Nie chce ci nic sugerować ale takie wycinki kadru wołane dc rawem nie przekładają się dla Ciebie na jakiś realny zysk szczególnie przy optyce w którą celujesz (w tym budżecie).
Lepiej by było jakbyś pomyślał albo o wymianie na A580 i kupnie jakiegoś szkła albo o wymianie na wcześniej wspomnianego pentaxa K5.
Andrzej.M. - Sro 08 Sty, 2014
http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/Sports - tutaj sobie możesz sam sprawdzić. kozidron napisał/a: |
muzyk napisał/a:
Używaz lampy/mp YG?
po co głupio pytasz AndrzejM.Makuch nie używał 90% sprzętu o którym piszę
| Akurat trochę chińszczyzny miałem okazję podłączać do aparatu - owszem - nawet dobrze działało , tyle że krótko... przynajmniej w porównaniu z Metzami. A pomysł żeby z takiego powodu zmieniać system - odrobinę odjechany. Tak jakby chińczyka Yn 560II do Sony nie było... Zmiana na Canona - też ciekawostka. Na Nikona D-90 - już lepiej. Przynajmniej puszka - nie wydmuszka.
Cytat: | Parzę choćby po zdjęciach wykonanych Tamronem w puszkach Canona i Nikona i porównuje z moimi - inne detale, inna ostrość. Na statywie, nawet na 1/2000 i niskim ISO, w lato, wychodziły nie tak dobrze jak u innych. |
Może umiejętności inne? Na statywie z 1/2000? To może należało choć trochę obiektyw przymknąć? Tak do f5,6-8?
[ Dodano: Sro 08 Sty, 2014 12:44 ]
kozidron napisał/a: | żebyś ty zaczął w końcu wykorzystywać chociaż w połowie tą matrycę z tego pentaxa |
Ja wykorzystuję nawet więcej , ale tobie nie polecam - bo po galerii widzę że wystarcza ci canonowska z dużym zapasem...
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Akurat trochę chińszczyzny miałem okazję podłączać do aparatu - owszem - nawet dobrze działało , tyle że krótko... przynajmniej w porównaniu z Metzami. |
Metz robi jedne z solidniejszych speedlightów na rynku, to żadna nowość, nikt w tym wątku nawet nie porównywał tych lamp do żadnych innych, akurat przy metzie to wysiadają zarówno lampy od nikona jak i canona szczególnie przy grubym zajeżdżaniu.
Yn560II spokojnie przy błyskaniu w studio sobie poradzi, jak na chiński produkt wykonana jest zadziwiająco solidnie, każdy kto uzywał ten wie. Nie tylko na tym forum jest sporo "starych użytkowników" którzy pomimo posiadania speedlightów systemowych bardzo ją chwalą.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | A pomysł żeby z takiego powodu zmieniać system - odrobinę odjechany. |
AndrzejM.Makuch przeczytaj sobie z uwagą ten wątek może dotrze do Ciebie o co chodzi, czemu OP chce zmienić system
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Ja wykorzystuję nawet więcej , ale tobie nie polecam - bo po galerii widzę że wystarcza ci canonowska z dużym zapasem... |
tak wiem, widziałem twoją wymizianą galerię, blog też czytałem
paul80 - Sro 08 Sty, 2014
kozidron napisał/a: | widziałem twoją wymizianą galerię |
kozidron napisał/a: | Metz robi jedne z solidniejszych speedlightów na rynku |
dlatego mam metza
kozidron napisał/a: | blog też czytałem |
To ja prowadzę jakiś blog? Łomatko...
kozidron napisał/a: | czemu OP chce zmienić system |
Zajrzałem , nawet się wypowiedziałem.
kozidron napisał/a: | metzie | Metzu
paul80 napisał/a: | kozidron napisał/a:
widziałem twoją wymizianą galerię
|
to nie było śmieszne, ja nie mówię o tym co kto ma na optycznych, bo tu jest folklor
paul80 napisał/a: | dlatego mam metza |
a ja pożyczam od kolegi z którym pracuje i ostatnio z braku metza w sklepie stacjonarnym musiałem kupić systemową a była potrzebna na robotę (stara systemowa już wali fochy).
AndrzejM.Makuch napisał/a: | To ja prowadzę jakiś blog? Łomatko... |
blog to może za duże słowo trochę tam naskrobałeś o sobie, jesteś skromny
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Zajrzałem , nawet się wypowiedziałem. |
a jak ze zrozumieniem
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Metzu |
ojejku a ile w tym patosu
kozidron napisał/a: | a ja pożyczam od kolegi z którym pracuje |
To kup własnego - warto - mam kilka i nie zamieniłbym na nic innego.
kozidron napisał/a: | trochę tam naskrobałeś o sobie, jesteś skromny |
Można rzec - stara historia... To widać po ostatnich zamieszczonych imprezach...
Za galerię mam zamiar się zabrać, ale ile razy tylko o tym pomyślę, to mi łapki opadają. 90% jest do wywalenia. Zabraniam oglądać!
[ Dodano: Sro 08 Sty, 2014 13:45 ]
kozidron napisał/a: | a jak ze zrozumieniem |
No właśnie kiepsko - kłócicie się tam zupełnie bez sensu. Nawet można powiedzieć że jak zwykle prym wiedziesz...
AndrzejM.Makuch napisał/a: | To kup własnego - warto - mam kilka i nie zamieniłbym na nic innego.
|
kupię, z pewnością nie musisz mnie przekonywać, pracuje na tych lampach dobre 4 lata, są lepsze od systemowych, poza wymienną stopką (przydatne jak ma się 2 systemy) jest jeszcze przednie "błyskadełko", które "robi".
A to jak długo potrafią pracować bez zagotowania się to już inna historia.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | No właśnie kiepsko - kłócicie się tam zupełnie bez sensu. Nawet można powiedzieć że jak zwykle prym wiedziesz... |
to wyłów sobie to co napisał MaciekNorth
kozidron napisał/a: | wyłów sobie to co napisał MaciekNorth |
Wyłowiłem - i problemu nie widzę. Co najwyżej drobne utrudnienie. Żaden powód.
Ale tak - ziarko do ziarka, i przelała się czarka... "Rymło" się...
kozidron napisał/a: | jest jeszcze przednie "błyskadełko", które "robi". |
No właśnie jego nie lubię - mam same bez niego , jak zaczynałem "przygodę z Metzem" w 1985 roku, miałem 45CT4 - wolałem użyć rozpraszacza niż włączać to "pierdzidełko".
AndrzejM.Makuch, moim zdaniem rozczarowanie kolegi evanduril wynika z nieświadomości iż posiada słabe szkła, bo mam nadzieję, że powodem nie są nieodpowiednie nastawy aparatu
kozidron napisał/a: | rozczarowanie kolegi evanduril wynika z nieświadomości |
To na pewno, wiele osób woli obwiniać "czynniki obiektywne" .
evanduril - Sro 08 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Może umiejętności inne? Na statywie z 1/2000? To może należało choć trochę obiektyw przymknąć? Tak do f5,6-8? |
To był test. Ustawiłem wszystko tak, żeby nie było mowy o braku detali czy nieostrości z powodu poruszenia zdjęcia. Zresztą nie istotne.
kozidron napisał/a: | AndrzejM.Makuch przeczytaj sobie z uwagą ten wątek może dotrze do Ciebie o co chodzi, czemu OP chce zmienić system |
Akurat to jest tylko JEDNA z przyczyn Tylko dlatego, że są problemy z symulacją ekspozycji systemu bym nie zmieniał. Ale suma ich wszystkich daje już jakiś powód.
kozidron napisał/a: | AndrzejM.Makuch, moim zdaniem rozczarowanie kolegi evanduril wynika z nieświadomości iż posiada słabe szkła, bo mam nadzieję, że powodem nie są nieodpowiednie nastawy aparatu |
Z punktu widzenia profesjonalisty, który ma sprzęt za 30 tys. zł, faktycznie, posiadam słabe szkła. Z punktu widzenia amatora, akurat ten Tamron szkłem słabym nie jest, zresztą jest to podkreślane w niejednym teście czy artykule. Chodzi raczej o co innego: na A55 z tym szkłem wychodzą mniej ostre zdjęcia niż na porównywalnym klasowo Canonie czy Nikonie. Przed otrzymaniem obiektywu miałem zdjęcia poglądowe i RAWy wykonane dokładnie tym obiektywem, tyle że na puszce Canona 550 D i obraz był ostrzejszy.
Później robiłem sam testy, tak jak pisałem wcześniej, ustawiałem aparat na statywie, dawałem niskie ISO, 1/2000 s, strzelałem używając timera, na kilku optymalnych przesłonach (m.in f/8) i efekty były gorsze. Jak pokazują testy tego aparatu i porównania do konkurencji - najzwyczajniej w świecie na niewiele więcej pozwala matryca.
Dodam jeszcze coś: przy wyborze A55 względem EOSa 550 D sugerowałem się m.in tym, że Canony nie mają wbudowanej w puszkę stabilizacji, więc w teorii późniejszy zakup obiektywów powinien być tańszy na Sony. Jak pokazuje praktyka, wcale tak nie jest - obiektywy ze stabilizacją optyczną do Canona są w takiej samej cenie co obiektywy bez stabilizacji do Sony (mam na myśli tutaj akurat Tamrony, ale pewnie w innych markach jest podobnie). Za to stabilizacja w Sony jest IMVHO gorsza niż z obiektywów.
Niestandardowa stopka do lampy w Sony wymusza stosowania albo markowego sprzętu albo dokupywania adapterów, co nie jest problemem w Canonie/Nikonie.
Akcesoriów i sprzętu do Canona/Nikona jest więcej niż dla Sony - jest więc większy wybór i często niższe ceny.
I na koniec - poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale zdecydowana większość profesjonalistów pracuej jednak na C/N a nie na Sony. Chyba nie bez powodu, hm?
evanduril napisał/a: | Z punktu widzenia profesjonalisty, który ma sprzęt za 30 tys. zł, faktycznie, posiadam słabe szkła. Z punktu widzenia amatora, akurat ten Tamron szkłem słabym nie jest, zresztą jest to podkreślane w niejednym teście czy artykule. Chodzi raczej o co innego: na A55 z tym szkłem wychodzą mniej ostre zdjęcia niż na porównywalnym klasowo Canonie czy Nikonie. Przed otrzymaniem obiektywu miałem zdjęcia poglądowe i RAWy wykonane dokładnie tym obiektywem, tyle że na puszce Canona 550 D i obraz był ostrzejszy. |
evanduril, a może twój tamron po prostu jest słabszy, bądź ma jakiś bf/ff.
Tu nawet nie chodzi o sprzęt za 30 tysie, choć nie ukrywam, fajnie by było mieć tyle w szkłach. Ja nie wiem jak pracuje ta twoja stałeczka 50/1.8 ale może pora poszukać czegoś systemowego, nawet za 600 ziko.
Mógłbyś pokazać jakieś zdjęcie z którego jesteś niezadowolony najlepiej z exifem albo jeżeli chcesz możesz podesłać mi rawa na maila, wywołam po swojemu i ci odeślę.
Jeżeli masz ochotę mogę zerknąć
evanduril napisał/a: | miałem zdjęcia poglądowe i RAWy wykonane dokładnie tym obiektywem, tyle że na puszce Canona 550 D i obraz był ostrzejszy. |
Podobnym ale nie tym , bo z mocowaniem Canona - a jak wiadomo rozrzut jakościowy obiektywów tej klasy potrafi być spory. Zrób te same zdjęcia drugim sony - lustrzanką A300 którą posiadasz obydwa na ISO 100 - zobaczysz czy wina jest puszki (konkretnie brudnego lub porysowanego lustra), jeśli różnicy nie ma - wina jest obiektywu. I test FF/BF evanduril napisał/a: | Niestandardowa stopka do lampy w Sony wymusza stosowania albo markowego sprzętu albo dokupywania adapterów |
Kolejna nieprawda - dziś widziałem "twoje" Yongnuo 560II ze stopką do Sony na portalu aukcyjnym , było tego z półstrony, drugie pól - inne modele, dalej nie patrzyłem . Tylko D... ruszyć.
Nawiasem mówiąc - powinienem się załamać YN 560 do Pentaxa nie robią WCALE!
A może ty nie czytasz tylko oglądasz zdjęcia - bo najczęściej dają te same do wszystkich aukcji produktu...
kozidron napisał/a: | evanduril, a może twój tamron po prostu jest słabszy, bądź ma jakiś bf/ff. | No - fakt może również i to mieć - ff/bf o ile kolega już wie co to...
AndrzejM.Makuch napisał/a: | odobnym ale nie tym , bo z mocowaniem Canona - a jak wiadomo rozrzut jakościowy obiektywów tej klasy potrafi być spory. Zrób te same zdjęcia drugim sony - lustrzanką A300 którą posiadasz obydwa na ISO 100 |
Nigdzie nie napisałem, że mam A300 .....
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Kolejna nieprawda - dziś widziałem "twoje" Yongnuo 560II ze stopką do Sony na portalu aukcyjnym , było tego z półstrony, drugie pól - inne modele, dalej nie patrzyłem . Tylko D... ruszyć. |
Ale ja chcę Yongnuo 560 III (3) z odbiornikiem radiowym Tego nie ma.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | No - fakt może również i to mieć - ff/bf o ile kolega już wie co to... |
Nie, kolega jest idiotą, w przeciwieństwie do ciebie i na niczym się nie zna.
Obiektyw był kupowany od firmy/osoby, która jest powszechnie znana na forach m.in. za to, że sprzedawane obiektywy osobiście testuje na występowanie w/w wad. Zresztą sam później testowałem go pod tym względem w domu, korzystając z szablonu.
Poza tym, ten topic nie został założony po to, aby oceniać czy umiem, czy nie umiem zrobić ostre zdjęcia oraz czy akurat mój obiektyw jest, czy nie jest słaby, tylko po to, aby pomóc mi wskazać sprzęt na który miałby swój wymienić.
evanduril napisał/a: | Nigdzie nie napisałem, że mam A300 ..... |
A to przepraszam.
Kolega się od idiotów wyzywać nie musi - że obiektyw był sprawdzany przez kogoś na jednym korpusie - nie znaczy że zjawisko na innym body nie wystąpi. Taki urok cyfry. Najlepiej to zrobić na dobrym urządzeniu, ale faktycznie do "zgrubnej" diagnostyki wystarczy nawet czytelna linijka.
Co do samej "wymiany" - to po prostu trzeba wszystko zwyczajnie sprzedać na aukcjach , najlepiej na sztuki, komplety idą sporo taniej - bo więcej sumarycznie kosztują. I nie każdemu potrzeba akurat wszystkich elementów. Zmiany na Pentaxa nawet nie będę próbował sugerować jako że to również system niszowy do którego Yn 560 wcale nie jest robiony. Pozostaje ci Nikon - ten pomysł z d90 jest całkiem sensowny. Choć matryca swoje lata ma , to bardzo nie odstaje od nowszych modeli, a korpus ma swoje zalety (nawet chyba ma gniazdo PC do lamp studyjnych).
evanduril napisał/a: | Ale ja chcę Yongnuo 560 III (3) z odbiornikiem radiowym Tego nie ma. |
Tyle że za cenę tego modelu można kupić 2 lampy studyjne z pilotami i statywami.
A swoją drogą - po co ci do namiotu bezcieniowego lampa reporterska z odbiornikiem radiowym? No jeszcze jakby był 2x2x2 m - to i modelka się zmieści... mógłbyś jej w tym namiocie kontrę we włosy bezprzewodowo ...
komor - Sro 08 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Choć matryca swoje lata ma , to bardzo nie odstaje od nowszych modeli |
Nie wiem jak można jednocześnie twierdzić, że matryce Canona mocno odstają, a D90 nie.
Kanapa - Sro 08 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: |
evanduril napisał/a: | Ale ja chcę Yongnuo 560 III (3) z odbiornikiem radiowym Tego nie ma. |
Tyle że za cenę tego modelu można kupić 2 lampy studyjne z pilotami i statywami.
|
Bardzo odważne stwierdzenie. To ja poproszę dwa takie zestawy.
komor napisał/a: | jak można jednocześnie twierdzić, że matryce Canona mocno odstają, a D90 nie |
To proste - w testach matryc DxO - najwyższa czułość z jaką można zrobić zdjęcie z zachowaniem bardzo dobrej jakości obrazu aparatem D90 to ISO 977, podczas gdy nawet najnowszym Canon 70D to 926 ISO, a D3100 to 919 ISO. Dla porównania 7D to 854 ISO, 60D- 813 ISO.
Jeśli więc flagowy aparat canona w APS-C daje obrazek zbliżony do najsłabszej D3100 i poniżej leciwego D90 - to można wysnuć wniosek że generalnie matryce tej marki są odstające od nikona. A d90 wyprzedzając produkt nowszy pozostaje niewiele w tyle za nowszymi i bardziej upakowanymi matrycami. Kanapa napisał/a: | To ja poproszę dwa takie zestawy. |
Mam zapakować? Do namiotu powinny wystarczyć takie po 120 WS. Ale można znaleźć i 150-160WS ze statywami. Za ok. 600zł można sporo. Może nawet jakiś parasol.
To oczywiście w "standardzie" mocowania 90mm a nie typu "Bowens". Bez cudów.
komor - Sro 08 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | To proste - w testach matryc DxO |
A w życiu? Porównywałeś kiedyś powiedzmy ISO 1600 z D90 i 40D czy 50D? Przepaści na korzyść jednego czy drugiego nie widzę. Przynajmniej dopóki nie zaczniemy wyciągać z cieni, a nie samym wyciąganiem człowiek żyje.
No i wiesz, albo coś jest zbliżone, albo jest przepaść. Matryce D90 i starszych Canonów typu 50D są moim zdaniem „zbliżone”. A skoro matryce Canonów „dzieli przepaść” od aktualnych N/P, to D90 nie może być do nich „zbliżony”.
komor napisał/a: | Porównywałeś kiedyś powiedzmy ISO 1600 z D90 i 40D czy 50D? |
Nie - wstyd mi - nie porównywałem , takich starych nie miałem śmiałości dziadków ruszać. Jedynie 60D na tej czułości z K-x i K-5 . Rożnica z K-x właściwie żadna, z k-5 już duża.
Spodziewam się że wyniki 50D i 40D oscylujące wokół ISO 700 były znacznie gorsze niż 60D. Jeśli porównać z ISO D90 w okolicach 1000 - to można stwierdzić że różnica między matrycami canoina i Nikona zaczęła się rysować znacznie wcześniej niż chcemy to przyznać.
Kanapa - Sro 08 Sty, 2014
Mam zapakować? Do namiotu powinny wystarczyć takie po 120 WS. Ale można znaleźć i 150-160WS ze statywami. Za ok. 600zł można sporo. Może nawet jakiś parasol.
To oczywiście w "standardzie" mocowania 90mm a nie typu "Bowens". Bez cudów. |
Czyli dalej magia cyferek jest Twoim priorytetem.
komor - Sro 08 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Spodziewam się że wyniki 50D i 40D oscylujące wokół ISO 700 były znacznie gorsze niż 60D. |
No jak to gorsze, skoro według m.in. Ciebie firma Canon w ogóle nie posunęła się do przodu w matrycach od paru lat? Skoro się nie posunęła, to znaczy że 40D i 50D obrazują podobnie jak 60D, tak? Ech ta logika, sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Tyle że za cenę tego modelu można kupić 2 lampy studyjne z pilotami i statywami. |
Poproszę link do dwóch lamp studyjnych, pilotów i statywów za 320 zł
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Mam zapakować? Do namiotu powinny wystarczyć takie po 120 WS. |
Do jakiego namiotu???
kozidron - Czw 09 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch zaczynasz pokonywać sam siebie
Andrzej.M. - Czw 09 Sty, 2014
kozidron napisał/a: | zaczynasz pokonywać sam siebie |
To chyba na olimpiadę do Soczi muszę jechać...
evanduril napisał/a: | za 320 zł |
Faktycznie - moja pomyłka - strasznie dużo tych nowości YN - pomyliłem z wyzwalaniem bezprzewodowym w lampach 500EX czy 568 ... znacznie jak widać droższymi.
Tak drogimi jak Metz... zastanawiające.
evanduril napisał/a: | Do jakiego namiotu??? | Bezcieniowego.
komor napisał/a: | według m.in. Ciebie firma Canon w ogóle nie posunęła się do przodu w matrycach od paru lat? | Praktycznie od 2009 roku kiedy wypuścili 7D - żaden aparat APS-C 1,6 Canona nie obrazował lepiej - w zeszłym roku coś drgnęło z 70D - ale trudno to nazwać jakimś znaczącym postępem w tej kwestii. Może 5 lat to dla ciebie nie jest jakimś długim okresem ale dla konkurencji wystarczającym by canonowi pokazać plecy. Widać że problemy z matrycami zaczęły się już wcześniej skoro rok po D90 wypuścili flagowego 7D ze słabszą od nikona matrycą . I do zeszłego roku żaden aparat canona jak widać z testów - tego "flagowca" nie przeskoczył. Rozumiem oczywiście że użytkownicy mogli sobie wybrać 1,3 dla lepszej matrycy do reporterki albo nawet FF , ale fakt pozostaje faktem.
I drobna prośba - nie zaśmiecajmy tego tematu dalszymi dywagacjami - bo przez nie zaczyna się tu robić bajzel. Czy chcesz czy nie D90 jest nadal lepszą propozycją nawet od Canona 70D. I znacznie tańszą.
komor - Czw 09 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | I drobna prośba - nie zaśmiecajmy tego tematu dalszymi dywagacjami |
Dopóki piszesz nieprawdę, to niestety trzeba…
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Czy chcesz czy nie D90 jest nadal lepszą propozycją nawet od Canona 70D. |
Możesz dać jakiś przykład praktyczny udowadniający wyższość staruszka D90 nad matrycą 18Mpix z 7D choćby? Ale coś poza cyferkami z DXO, jakiś crop z RAW-a, swojego albo z testu jakiegoś, czy cokolwiek?
RB - Czw 09 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Czy chcesz czy nie D90 jest nadal lepszą propozycją nawet od Canona 70D. |
Swięty Boże... przecież nie jest.
Czynisz mocne stwierdzenia odnośnie aparatu na podstawie testu matrycy z jednego portalu (BTW - właśnie - zaglądasz Ty czasem na wykresy poszczególnych wielkości mierzonych przez DxO czy tylko bazujesz w swych twierdzeniach na dość mgliście określonych wielkościach, które się wyświetlają pod obrazkiem aparatu?). To co czynisz to egzegeza wyrywka internetu.
Abstrahując od interpretacji tego co przedstawiają tak naprawdę poszczególne testy (nie za od wiarygodności testów, powiedzmy jasno, że nie mam podstaw aby podważać wiarygodność czegokolwiek), to biorąc Twoją metodą inny test (a niech będzie dpreview) wykażemy szybko i jasno, że Pentax k-5II jest aparatem gorszym od 70D.
I na tej podstawie ogłośmy - w Twój deseń (równie bezsensownie) pogadując - : po co kupować ten niszowy system, który mając takie dobre matryce nie potrafi robić aparatów dorastających Canonom?
evanduril - Czw 09 Sty, 2014
evanduril napisał/a: | Do jakiego namiotu??? |
Bezcieniowego.
|
Ja chyba zacznę totalnie olewać twoje posty, bo mam wrażenie, że odpisujesz na zupełnie inny temat niż ten.
Nigdzie nie napisałem, że wymiana sprzętu ma cokolwiek wspólnego z namiotem bezcieniowym, skąd ci to w ogóle przyszło do głowy? Przecież to by była czysta abstrakcja...
Aha i bardzo ciekawe, że wskazałeś w swoim poście o zaśmiecaniu tematu, zważywszy, że to twoje posty w głównej mierze ten temat zaśmiecają
~~~~~~~~
Reasumując, trochę mi się w głowie przejaśniło, nadal w planach jest wymiana systemu, proszę tylko o informację czy zawężony przeze mnie wybór do poniższych body jest sensowny:
Canon EOS 50D :/
Canon EOS 60D :/
Canon EOS 600D/650 D
Nikon D5200
Wystawiłem zestaw za 2500 na allegro, zakładam, że 1000 zł będę musiał wydać na Tamrona, a wartość body to 1500 zł. Dlatego szukam body w granicach 2000 zł za używkę.
Zastanawiam się jeszcze czy nie wziąć jednak pod uwagę Sony A58, choć to by się kłóciło z moimi planami zmiany systemu, za to A58 pozbawiona jest głównych wad A55 - czyli daje o wiele ostrzejszy obraz i nie ma problemu z symulacją ekspozycji.
Dobrze myślę, że o jakiejkolwiek sensownej pełnej klatce w niewiele wyższych granicach cenowych nie mam co marzyć?
evanduril napisał/a: | że wymiana sprzętu ma cokolwiek wspólnego z namiotem bezcieniowym, skąd ci to w ogóle przyszło do głowy? Przecież to by była czysta abstrakcja... |
To ciekawe , bo kol. Kozidron wyraźnie to sugeruje i o tym również pisaliśmy. Mam wrażenie że to właśnie twój temat: Sony A55 wykorzystywane do pół-pro zdjęć z namiotem bezcie.? Więc może nie odstawiaj tutaj schizo ?
Przykłady? Bardzo proszę - co prawda nie znalazłem D90 na dpreview.com , ale zatąpiłem go gorszym D5000z tą samą 12 Mpix ale trochę gorzej oprogramowaną matrycą (różnica 100 ISO podobnie jak między 60D a 650D - bez urazy).
Oczywiście każdy może sobie wejść na stronę i samodzielnie porównać i ściągnąć pełnowymiarowe zdjęcia RAW i JPG
http://www.dpreview.com/reviews/pentax-k-30/20
[ Dodano: Czw 09 Sty, 2014 13:51 ]
RB napisał/a: | dość mgliście określonych wielkościach |
Coś ci zaszkodziło? 977 ISO to mgliście ? Może około 1000 można by tak nazwać.
Wiele portali respektuje a nawet cytuje te precyzyjne testy - i jak na razie jest to chyba jedyny "tester" udostępniający tak precyzyjne dane.
komor napisał/a: | Możesz dać jakiś przykład praktyczny udowadniający wyższość staruszka D90 nad matrycą 18Mpix z 7D choćby? Ale coś poza cyferkami z DXO, jakiś crop z RAW-a, swojego albo z testu jakiegoś, czy cokolwiek? |
Już dałem dodam jeszcze dwa wycinki dotyczące nie tylko szumów jak wcześniej ale DR .
[quote="AndrzejM.Makuch"] evanduril napisał/a: | że wymiana sprzętu ma cokolwiek wspólnego z namiotem bezcieniowym, skąd ci to w ogóle przyszło do głowy? Przecież to by była czysta abstrakcja... |
To ciekawe , bo kol. Kozidron wyraźnie to sugeruje i o tym również pisaliśmy. Mam wrażenie że to właśnie twój temat: Sony A55 wykorzystywane do pół-pro zdjęć z namiotem bezcie.? Więc może nie odstawiaj tutaj schizo ?
|
Chodziło o brak możliwości wyłączenia symulacji ekspozycji i problemy z podpięciem nie-markowych flashy... Namiot bezcieniowy to temat kompletnie nie związany z tym tematem, bo dotyczył wyposażenia mojej firmy. I jest już kompletnie nieaktualny, bo wyposażenie zostało już dawno temu zakupione.
Poza tym to nie ja o namiocie wspomniałem, więc nie wciskaj mi kitu, ani tym bardziej nie sugeruj choroby psychicznej.
To ostatnia odpowiedź na twoje posty z mojej strony. Szkoda mi czasu.
RB - Czw 09 Sty, 2014
Już dałem dodam jeszcze dwa wycinki dotyczące nie tylko szumów jak wcześniej ale DR . |
Ależ w tym co podałeś wcześniej (czyli owych ISO 977) siedzi wg portalu, który tak chętnie cytujesz i szum, i DR, i jeszcze CD. Szum jako taki przedstawiono na odpowiednich wykresach.
Dziwię się jednak, że podajesz najczęściej ten parametr (owo ISO na samym dole), różnice w którym wg samego DxO są najtrudniej zauważalne (coś tam jak mnie pamięć nie myli o jakiś 25% piszą, wszak skala ISO jest nieliniowa...)... i które jest w zasadzie takim zbiorczym i umownym wyborem poziomów "dobrego obrazu".
Jeśli są wątpliwości to odsyłam do opisu (na stronie DxO oczywiście) tego co owe prezentowane wielkości oznaczają, w szczególności Low-light ISO.
Poza tym zwracam uwagę, że DxO robi testy matryc w aparatach. Nie aparatów.
I chciałbym dodac, że nic mi nie zszkodziło. Raczej zauważam pewne przeoczenie z Twojej strony, wynikłe - jak mniemam - z nadmiaru zajęć, którym się jednocześnie oddajesz. Człowiek tak obeznany i precyzyjny jak Ty nie myli wszak precyzji w podawaniu wartości (977) z definiowaniem wielkości, która tą wartość w danym wypadku posiada.
RB napisał/a: | Poza tym zwracam uwagę, że DxO robi testy matryc w aparatach. Nie aparatów. |
I o tym cały czas piszę, inaczej bym się na te testy nie powoływał. Nie śmiałbym porównywać nowoczesnej puszki 70D ze starą D90 - choćby ze względu na filmowanie i rozmiar wyświetlacza.
Niestety kol. evanduril nie pała miłością do tego modelu.
A wymienioną resztę - spokojnie można porównywać bez obawy co do rezultatu. (oczywiście wyjmując filmowanie). Mam wrażenie że największą przeszkodą w posiadaniu D90 jest mała ilość Megapikseli - 12Mpix marketingowo źle brzmi, nie to co 18Mpix czy 24mpix - to można już 1,5x a nawet 2x lepsze zdjęcia robić...
W przypadku wojny pomiędzy Nikonem D5200 a Canonem 600D, wyciągam wnioski, ze jednak Nikon trochę lepszy.
Tutaj porównanie obu, z korzyścią funkcjonalności u Nikona:
http://www.dpreview.com/p...rtDir=ascending
A tutaj z optycznych test iso (i dla mnie również ostrości):
Jak widać A55 wypada fatalnie, a różnicy między Canonem i Nikonem specjalnej nie ma.
Czyli co, Nikon jednak? :>
RB - Czw 09 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | RB napisał/a: | Poza tym zwracam uwagę, że DxO robi testy matryc w aparatach. Nie aparatów. |
I o tym cały czas piszę, inaczej bym się na te testy nie powoływał. Nie śmiałbym porównywać nowoczesnej puszki 70D ze starą D90 - choćby ze względu na filmowanie i rozmiar wyświetlacza. |
Przecież robisz dokładnie to, czego niby byś nie śmiał, cytuje Ciebie:
Czy chcesz czy nie D90 jest nadal lepszą propozycją nawet od Canona 70D
RB napisał/a: | cytuje Ciebie:
Czy chcesz czy nie D90 jest nadal lepszą propozycją nawet od Canona 70D |
Matrycowo , kolego - matrycowo. Co komu lepiej w łapce leży i jak mu się paluchy wyginają - to już nie moja broszka!
Mogę co najwyżej popatrzeć a nawet skomentować wybór wydmuszki zamiast solidnej puszki.
RB - Czw 09 Sty, 2014
Rozumiem, że duch słowa "matryca" po prostu przesiąka zacytowane zdanie i może nawet unosi się nad nim. Niestety, duch dla mnie maluczkiego niewidzialny (co u ducha specjalnie nie dziwi). Ale głęboko Ci wierze, ze on tam jest.
kufel - Czw 09 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Już dałem dodam jeszcze dwa wycinki dotyczące nie tylko szumów jak wcześniej ale DR .
Pd90.JPG
Plik ściągnięto 124 raz(y) 48,55 KB
P70d.JPG
Plik ściągnięto 124 raz(y) 51,3 KB
P3.JPG
Plik ściągnięto 135 raz(y) 75,52 KB
P2.JPG
Plik ściągnięto 135 raz(y) 76,23 KB
P1.JPG
| "świetne" porównanie, trzeba bylo jeszcze bardziej te zdjęcia skompresować...
kufel napisał/a: | bardziej te zdjęcia skompresować... |
Niczego nie kompresowałem - wyciąłem jak wyswietliło, kto ma lepsze łącze - ma link , może sobie sam porównać.
kufel - Czw 09 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Matrycowo , kolego - matrycowo. | i to jedyny wyznacznik wyboru aparatu? przypominam ze aparat posiada wiele istotnych cech , poza obrazowaniem.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Mogę co najwyżej popatrzeć a nawet skomentować wybór wydmuszki zamiast solidnej puszki. | nie wiem czy rzeczywiście wiesz co to znaczy naprawdę solidna puszka...
[ Dodano: Czw 09 Sty, 2014 17:59 ]
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Niczego nie kompresowałem - wyciąłem jak wyswietliło, kto ma lepsze łącze - ma link , może sobie sam porównać. | wystarczyło wkleić linka.
Panowie, wasza dyskusja w niczym mi nie pomaga, zaśmiecacie mi tylko temat. Jeżeli nikt nie potrafi odpowiedzieć na moje ostatnie posty, to proponuję moderacji zamknąć temat. Dywagacje nt cyfrówek i matryc niewymienionych w moich postach mnie nie interesuja...
kozidron - Czw 09 Sty, 2014
evanduril, kolega AndrzejM.Makuch jest osobliwością tego forum, jeżeli oglądałeś np. "osobliwości narodowego wędkarstwa" to zrozumiesz zreszta ta przypadłość dotknęła też reszty "fanów" pentaxa na tym forum
evanduril, niestety odpowiedź na twoje dylematy też już padła, tak samo jak próba poddania weryfikacji genezy twojego niezadowolenia i może dlatego teraz rozwodzimy się tylko nad tym dlaczego AndrzejM.Makuch nie potrafi czytać testów matryc bądź czemu nie rozumie, że na jakość obrazu nie ma wpływ tylko ilośc szumu wyrażonego w dB ale także jego struktura. Jest to w sumie pośrednia przyczyna czemu AndrzejM.Makuch wolałby fotografować staruszkiem d90 zamiast np. 70D czy 7d.
AndrzejM.Makuch, współczuje ci podwójnie, bo w związku z tym co napisali na DxO w takiej sytuacji lepiej jest zabrać ze sobą starego dziadka z 2005 canona 5d zamiast k5II, który na twojej uwielbionej liście jest dopiero na 31 miejscu w tym rankingu
kufel napisał/a: | i to jedyny wyznacznik wyboru aparatu? przypominam ze aparat posiada wiele istotnych cech , poza obrazowaniem.
|
bo to jest dość ważny wyznacznik, tylko widzę kufel, że ty też specjalnie nie za bardzo rozumiesz co czytasz na DxO, co wcale nie stawia cię w lepszym świetle od AndrzejM.Makucha a rzecz tyczy się dokładnie tego o czym wcześniej w tym wątku pisał jasno Komor ( taki moderator co jest przeciwko wolnym stopkom )
Wujek_Pstrykacz - Czw 09 Sty, 2014
Koledzy, dośc już o koledze Andrzeju i jego specyficznym postom, wystarczy tych głupot, które koledze założycielowi tematu nie pomagają
komor - Czw 09 Sty, 2014
RB napisał/a: | Rozumiem, że duch słowa "matryca" po prostu przesiąka zacytowane zdanie i może nawet unosi się nad nim. |
Normalnie jak z tym dżenderem albo opadającym helem. Nie przekonasz na bazie merytorycznej dyskusji.
————
Precz ze stopkami! Precz z preczem!
007areka - Czw 09 Sty, 2014
... a co sie stało ze stopkami bo nie w temacie jestem ???
ok, dzięki, nie bylem na bieżąco... mnie one ani grzeją ani ziębią ... a i taki jeden z trójmiasta będzie miał mniej wrzodów na żołądku
komor - Czw 09 Sty, 2014
007areka, Stopek nie widzę....
kufel - Czw 09 Sty, 2014
kozidron napisał/a: | bo to jest dość ważny wyznacznik, | nigdzie tego nie neguję.
kozidron napisał/a: | tylko widzę kufel... | nie kozi, nie widzisz sedna mojej wypowiedzi, ale tez specjalnie nie mam ochoty sie przekomarzać i tłumaczyć
kozidron napisał/a: | co wcale nie stawia cię w lepszym świetle od AndrzejM.Makucha | no pojechałeś po bandzie...
komor napisał/a: | Normalnie jak z tym dżenderem (...) Nie przekonasz na bazie merytorycznej dyskusji.
| od kiedy to do kretynizmów typu gender można przekonywać merytorycznymi argumentami? klik
kozidron - Pią 10 Sty, 2014
007areka napisał/a: | a i taki jeden z trójmiasta będzie miał mniej wrzodów na żołądku |
ten, to już drażliwy, że nawet przy żarcie się spina ile to trzeba było śniegu zjeść, żeby tego wątku nie wziąć na żarty
kufel napisał/a: | no pojechałeś po bandzie...
|
kufel, to zdanie w którym tłumaczysz Andrzejowi, że matryca nie powinna być jedynym wyznacznikiem przy wyborze aparatu, kiedy on opowiada o swojej "przepaści" sugeruje mu, że rozumie co przeczytał na DxO
Andrzej.M. - Pią 10 Sty, 2014
kozidron napisał/a: | jest osobliwością tego forum, jeżeli oglądałeś np. "osobliwości narodowego wędkarstwa" to zrozumiesz zreszta ta przypadłość dotknęła też reszty "fanów" pentaxa na tym forum |
Bo używanie systemu niszowego jest dla kilku fanboyów grzechem, a mówienie o oczywistych brakach matryc pewnego systemu przestępstwem . A już polecanie czego innego nawet jak to jest Nikon a nie Pentax - niewyobrażalną głupotą, którą wszelkimi sposobami niszczyć trzeba.
Dla niektórych napis canon jest kwestią hamletowską ...
kozidron - Pią 10 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Bo używanie systemu niszowego jest dla kilku fanboyów grzechem, a mówienie o oczywistych brakach matryc pewnego systemu przestępstwem . A już polecanie czego innego nawet jak to jest Nikon a nie Pentax - niewyobrażalną głupotą, którą wszelkimi sposobami niszczyć trzeba. |
zdecydowanie NIE, dlatego napisałem wcześniej, że odpowiedź na dylematy OP już padła(nawet 2 razy):
kozidron napisał/a: | W końcu możesz poszukać uzywki k5+da 50mm f/1.8+ YN560II + jakieś tanie trigmastery i to jest chyba najlepsze rozwiązanie, jak wystarczy to może jeszcze jakieś 18-55wr |
kozidron napisał/a: | Lepiej by było jakbyś pomyślał albo o wymianie na A580 i kupnie jakiegoś szkła albo o wymianie na wcześniej wspomnianego pentaxa K5. |
AndrzejM.Makuch, tak więc jakbyś czytał dokładniej, zauważyłbyś że ja również polecałem ten niszowy twoim zdaniem system i to właśnie w tym wątku.
komor - Pią 10 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch, wszystko ma swoje granice. Ja odnoszę wręcz przeciwne wrażenie – obecnie na tym forum polecenie Canona do czegokolwiek jest widziane przez niektórych jako grzech śmiertelny i oczywisty błąd. Argumenty są zawsze te same – zakres tonalny, dynamika – a reszta się nie liczy. Stąd nasze zniecierpliwienie taką nachalną promocją czy nakłanianiem, aż do kuriozów w stylu „A może sprzedaj to wszystko i kup Pentaksa”, Twojego autorstwa, albo stwierdzeniami, że D90 to dziś lepsza propozycja niż 7D czy 70D. Naprawdę takimi działaniami robisz więcej szkody niż pożytku swojemu ulubionemu systemowi.
Andrzej.M. - Pią 10 Sty, 2014
No nie wiem, jaki jest sens polecania systemu niszowego komuś kto ma dość innego niszowego systemu... ale nie da się ukryć że pamiętałem o tym, pisząc wcześniejszą odpowiedź.
Że OP otrzymał bardzo konkretne odpowiedzi już dawno,(czego ten nie chce zauważyć - może nie po jego myśli) to wiadomo nie od dziś i dlatego wątek w kłębowisko Troli pomału się zamienia.
A teraz opuszczam szanowne towarzystwo - gorączka nareszcie po dwu tygodniach mnie opuściła - więc mogę spokojnie zacząć pracować , a roboty sporo, nie wiem czy będę miał dość czasu żeby w najbliższych paru dniach komuś odpisać.
Do miłego...
Wujek_Pstrykacz - Pią 10 Sty, 2014
No to teraz wyszło szydło z worka, skoro te ostatnie dwa tygodnie Twoich postów pisane w gorączce to można je faktycznie wziąść jako żart i nie traktować poważnie - prawda?
paul80 - Pią 10 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch, sprzedaj Pentaxa, kup Canona lub Nikona, będzie Ci lżej
evanduril - Sob 11 Sty, 2014
Po dłuuuugich rozmyślaniach i kombinacjach, stanęło na Nikonie D7000 Jutro będzie mój.
paul80 - Sob 11 Sty, 2014
Gratuluję, bardzo dobry wybór
muzyk - Sob 11 Sty, 2014
Słusznie! Popieram!
I gratuluję!
|
|