forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt do 1500zł. Proszę o pomoc

strawberry - Pon 06 Sty, 2014
Temat postu: Kompakt do 1500zł. Proszę o pomoc
Witam, tak jak w temacie poszukuję kompaktu do 1500 zł. To na czym mi zależy: jasny obiektyw i chciałabym żeby był jak najmniejszych rozmiarów. Będę fotografować głównie córeczkę (1rok) oraz używać podczas wakacji, imprez rodzinnych..
ps. oczywiście zdjęcia będę robić w trybie auto.
Pozdrawiam i proszę o pomoc

mavierk - Pon 06 Sty, 2014

Olympus XZ-2? Panasonic LX-7?

Tylko musisz pamietać, że nikt Ci tego w stacjonarnym sklepie nie poleci, bo nie ma Sony, Canon, Samsung w nazwie :)

Dziękuję za ekspresową odpowiedź:) Dzięki forum dowiedziałam się o tych modelach właśnie. Doczytałam gdzieś, że XZ-2 dość długo się ładuje, czy to prawda? Parę lat temu zakupiłam Lumixa TZ3 powiem szczerze, ze nie do konca podobal mi sie efekt zdjec, a może po prostu nie umiałam z niego korzystać, ale to zuplenie inna póła cenowa w tej chwili.
komor - Pon 06 Sty, 2014

strawberry napisał/a:
Parę lat temu zakupiłam Lumixa TZ3 powiem szczerze, ze nie do konca podobal mi sie efekt zdjec

Pamiętaj, że kupno lepszego aparatu nie gwarantuje jeszcze lepszych zdjęć. Lepszy aparat tylko mniej przeszkadza, a zdjęcia robi fotograf, nie aparat.

Przeczytaj może jeszcze to: Kompakt, lustrzanka, czy bezlusterkowiec za około 1500 zł?

Rozumiem, dlatego na wstępie zaznaczyłam, ze robię zdjęcia głównie w trybie auto.
Z tych dwóch Panasonic i Olympus, który poradzi sobie lepiej z fotkami w sztucznym świetle? Gabarytowo one są podobne?

[ Dodano: Pon 06 Sty, 2014 18:39 ]
Dzięki Komor, zaraz zajrzę na stronkę.

TomPL2 - Wto 07 Sty, 2014

W trybie auto żaden aparat nie da ci gwarancji dobrych zdjęć w trudnych warunkach (w domu, ruchliwa córeczka itp.) - to będzie loteria, uda się albo nie. Musisz opanować ustawianie/wymuszanie podstawowych parametrów :cool:
Andrzej.M. - Wto 07 Sty, 2014

Warto pamiętać że w wielu zaawansowanych aparatach jest możliwy tryb zapisu zdjęć w formacie RAW i warto z niego korzystać. bo nawet jeśli aparat na automacie dobierze źle Balans bieli (kolory) czy zrobi za ciemne zdjęcie - w pliku RAW możesz spokojnie to skorygować bez większych konsekwencji dla jakości obrazka. Co innego w JPEG - tam każda ingerencja może znacznie go pogorszyć. Warto jeszcze zerknąć na aparaty Fujifilm - w seri X może być dla ciebie coś równie ciekawego.
strawberry - Sob 11 Sty, 2014

Zastanawiam sie jeszcze nad Nikonem P7700 czy Canonem G15?
fatman - Sob 11 Sty, 2014

NA Twoje potrzeby Lumix-LX7 będzie wyśmienity. A jak chcesz taniej to weź Lumixa LX-5. Używki chodzą w przyzwoitych cenach na alledrogo.
W sztucznym świetle nawet najlepsze lustrzanki sobie nie radzą.
Nie wierzę, żebyś biegał za dzieckiem z szarą kartą więc rób w sztucznym świetle zastanym, bylebyś nie odpalał lampy a potem skoryguj balans bieli przy obróbce nawet w tym programie, który znajdziesz w pudełku z aparatem i będziesz zadowolony.
Pisze Ci to użytkownik trzeciego z rzędu Panasonica.

strawberry - Pon 20 Sty, 2014

Dzięki Fatman, a czy są tutaj jeszcze osoby ktore pomogą mi w wyborze? Jestem w stanie poszerzyc limit o 200-300 zl..mysle jeszcze nad Sony RX100?
paul80 - Sob 08 Lut, 2014

strawberry, Sony RX100 będzie zdecydowanie dużo lepszym wyborem, no ale podniosłeś poprzeczkę cenową :wink:

[ Dodano: Sob 08 Lut, 2014 23:08 ]
strawberry, ten aparat też jest godny polecenia Nikon
Coolpix P7700

[ Dodano: Nie 09 Lut, 2014 02:31 ]
Zdaje się, że najlepsza opcja to właśnie RX-100, poniżej cytat z fotopolis:

"To wszystko zostało zamknięte w naprawdę niewielkiej obudowie, którą bez trudu możemy schować do kieszeni spodni, czy kurtki.

Najbliższą konkurencją dla tej propozycji japońskiego koncernu są oczywiście zaawansowane kompakty jak Canon Powershot S110, Panasonic Lumix LX7 oraz Olympus XZ-2, czy Fujifilm X10 Ale przy tym rozmiarze matrycy możemy także wziać pod uwagę bezlusterkowca Nikon 1 J2 lub V1 "

strawberry - Nie 09 Lut, 2014

Wybór padł na Rx100 i nie żałuję;) dziękuję wszystkim za opinie.
paul80 - Nie 09 Lut, 2014

strawberry napisał/a:
dziękuję wszystkim za opinie.

dobrze że wszystkim :wink:

Gratuluję dobrego wyboru :wink: