forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - aparacik na wakacje do 400 zł - pomożecie? :)

cyganka216 - Pon 06 Sty, 2014
Temat postu: aparacik na wakacje do 400 zł - pomożecie? :)
Witam wszystkich :)

Chciałabym kupić aparat, wybrałam kilka modeli, ale nie wiem, który będzie najlepszy.

Zależy mi na tym, żeby długo nie "mielił" fot po zrobieniu oraz żeby w miarę szybko się ustawił i nie rozmazywał zdjęć. Wiem, że każdy aparat potrzebuje kilku sek, żeby się "dostroić", ale jak mam za każdym razem szczerzyć się pół godziny aż aparat zdecyduje się zrobić fotę, bo mi w ustach zasycha... :wink: a tak serio zależy mi, żeby był:
- szybki
- wyraźny, bo efekt "blury" mnie nie interesuje
- żeby robił dore fotki w ruchu (nie rozmazywał zdjęć)
- bateria żeby długo trzymała
- żeby fotki w nocy były "w miarę", wiem, że te małe aparaty nie są super w tej kwestii, ale żeby coś było widać :)
- możliwość robieni zdjęć panoramicznych będzie dodatkowym atutem :)

Z dostępnych na rynku wybrałam te:
- Sony WZ730
- Nikon Collpix S2700
- Samsung WB30F
- Canon Powershot A3500

Który będzie najlepszy? Przeczytałam milion opinii w necie i nadal nie wiem :/

Będę wdzięczna za każdą radę :)

Ania

Tutejszyn - Pon 06 Sty, 2014

cyganka216 napisał/a:
Przeczytałam milion opinii w necie i nadal nie wiem :/
a ile potrzeba opinii, aby w końcu wiedzieć?

chodzi mi o to, że są opinie o każdym z osobna, ale nie ma porównania, który z nich jest lepszy. sprawdzałam porównywarki, ale tam są brane pod uwagę dane techniczne, o których nie mam pojęcia. chciałabym, żeby ktoś kto się zna na aparatach lepiej niż ja napisał mi konkretnie: weź aparat "x", bo jest najlepszy z tych, które tu przedstawiłaś. i już. :smile:
Tutejszyn - Pon 06 Sty, 2014

Wygląda to trochę na ściemę. Aparaty są dokładnie takie same technicznie. Ta sama data wypuszczenia na rynek.. Trochę tak, jakbyś testowała forum :)
Nie pomogło milion opinii, może pomoże milion pierwsza.
Weź Samsunga. Chyba najładniejszy w zestawie. Pozostałe cechy są kalką.. wszystkie aparaty mają to samo.

komor - Pon 06 Sty, 2014

cyganka216 napisał/a:
chodzi mi o to, że są opinie o każdym z osobna, ale nie ma porównania

Bo mało kto ma do czynienia z nimi wszystkimi. To nie jest klasa cenowa, w której znajdziesz wielu entuzjastów czytających, porównujących, nie mówiąc już o kupowaniu wszystkich tych modeli w celu porównania. Po prostu jest tego za dużo i niewiele się od siebie różnią. Pozostaje Ci przeczytanie paru podobnych wątków, które już są w tym dziale. Np. Zgrabny kompakt do 400 zł.

dzięki :) wiem, że wy pewnie zajmujecie się prawdziwymi aparatami, a nie takimi "pierdami" za 4 stówki, ale skoro one wszystkie są praktycznie takie same... zachowam się jak typowa kobieta i pokieruję się wyglądem :D
pozdrawiam :*

dcs - Pon 06 Sty, 2014

cyganka216, Nikon Coolpix S6300, Canon IXUS 115 HS