forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do fotografii koncertowej

night.walker - Pon 06 Sty, 2014
Temat postu: Obiektyw do fotografii koncertowej
Witam, ostatnio coraz bardziej pasjonuje się fotografią koncertową jednak przeważnie wykonywałem zdjęcia na lokalnych imprezach i kitowym szkłem Sony DT 55-200 mm f/4-5.6. Jest ono za ciemne i chciałbym zapytać czy Tamron SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO będzie nadawał się do fotografii koncertowej czy jednak dla takich rozwiązań odpuścić sobie to szkło.

Zapomniałem dodać że fotografuje systemem sony modelami a300 i a77

dragossani - Wto 07 Sty, 2014

O fotografii koncertowej sporo już było - warto przeszukać forum.

Ten Tamron może być dobrym wyborem. Dobrze żeby ktoś mający to szkło, wypowiedział się co do pracy AF w słabym oświetleniu bo bywają z tym problemy. Pstrykałem sporo na koncertach Sigmą 150/2.8 i generalnie przy tym świetle lekko nie jest. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że w warunkach koncertowych im jaśniejsze szkło, tym lepiej - często walczy się o ułamki EV. Faktem jest, że przy dłuższych ogniskowych wszystko co jaśniejsze niż f/2.8 jest mocno kosztowne (do Sony jest np. genialny Zeiss 135/1.8).

Zdecydowanie polecam jednak dobranie do tego Tamrona stałek o lepszym świetle, od Sigmy: 50/1.4, A35/1.4, 20/1.8 lub (jeśli budżet pozwoli) od Zeissa: 135/1.8, 50/1.4, 24/2.

night.walker - Wto 07 Sty, 2014

dziękuję za informację, oczywiście przyjmę każde dodatkowe jeszcze. Właśnie budżet nie pozwala dlatego też o tym Tamronie pomyślałem.
Andrzej.M. - Wto 07 Sty, 2014

Na koncertach ze światłem bywa różnie , ale zwykle go brakuje - a biorąc pod uwagę że stałe lustro sporo światła zabiera - to łatwo nie masz. Pewnie A580 też trochę by pomógł - w końcu zwykłe lustro dodało by z 1/2EV - szkoda że po nim nic nowego nie wyszło. Ten Tamron da ci większe pole do popisu niż szkło kitowe , które nie dość że ciemne to jeszcze dla ostrości domykać trzeba. A to już do ostrego 2,8 sporo.