|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt do 1000 zł (edycja 2014)
Kocyk - Wto 07 Sty, 2014 Temat postu: Kompakt do 1000 zł (edycja 2014) Witam.
Zwracam się do Was z prośbą przy wyborze aparatu do kwoty 1000 zł ( +/- 100 zł) , która jest ostateczna i nie przekraczalna
Proszę też o podejście poważnie i profesjonalnie do tematu. Osoby które mają zamiar pisać "było" "poszukaj na forum" itp. nie marnujcie swego czasu jak i mego. Są podobne tematy fakt, ale każdy jest inny i ma inne wymagania
Do rzeczy.
Nie jestem profesjonalista, i nigdy nim nie będą. Poszukuje aparatu, który będzie po prostu dobry, uniwersalny. Zda egzamin robiąc zdjęcia podczas wycieczek w góry, do lasu (plaża raczej odpada), fotografowania różnych miejsc i obiektów, postaci, natury, żeby dawał radę w nocy, fotografowanie imprez, itp. Nie rozmywał zdjęć w ruchu, był na akumulator, nie baterie. Jednocześnie chcę mieć choć troszkę frajdy z manualnego ustawienia aparatu, bo cykanie fotek na automacie nie kręci mnie, od tego mam telefon
Cena jaka dysponuje to 1000 zł (+/- 100 zł) i jest to kwota ostateczna.
Nie interesują mnie lustrzanki, więc proszę mnie nie namawiać na tego typu zabawki
Zdaję sobie sprawę że za taka kwotę nie dostanę mega aparatu, ale coś sensownego na pewno się znajdzie.
Opcji kręcenie filmów aparat nie musi posiadać, od tego są kamery
Po spędzeniu kilku godzin w internecie, i nie znając w ogóle zagadnień z fotografii, zainteresowały mnie następujące modele:
1) Sony Cyber-shot DSC-HX200V (Jest obecnie w promocji za 999 zł )
2) Fujifilm FinePix HS30EXR
3) Panasonic DMC-FZ62 3D
4) Fuji FinePix HS25 EXR 3D
Co powiecie o tych aparatach ? Jakie ich są wady, zalety ? I co innego polecacie ? Jakie inne aparaty w tym przedziale cenowym polecacie ?
Z każdą sensowną i konkretna odpowiedź dziękuje z góry. A osoba która poleci i doradzi mi coś sensownego i zdecyduje się na ten zakup, zaproszę na piwo Oczywiście jeśli jest że Szczecina
Pozdrawiam.
Tomek8 - Czw 09 Sty, 2014
W tej kwocie wybrałby Fuji, sam mam FUJI FinePix HS30EXR od roku i nie narzekam. Tyle, że nie jest to mój jedyny aparat.
Wojmistrz - Czw 09 Sty, 2014
4) Fuji FinePix HS25 EXR 3D wywalił bym z tej listy, a reszta do przemyślenia. Idź do sklepu, weź je do ręki i napisz jaki ci najbardziej odpowiada i dlaczego Każdy z nich jest dobry ale nieco inny.
Czy Canona SX40 nie bierzesz pod uwagę (bo pasuje do tego zestawu) oraz jakiś bezlustrowców?
Andrzej.M. - Czw 09 Sty, 2014
Kocyk napisał/a: | Nie rozmywał zdjęć w ruchu, |
Trzeba by wszystkie czasy krótsze od 1/1000 wyrzucić...
A poważnie - może prościej będzie tak - Kryteria wyboru :
1. jak najlepsza lub największa matryca (wielkość fizyczna nie ilość Mpix - ta raczej odwrotnie) - testy wielu z nich są na stronie http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/Sports
2. Jak najjaśniejszy i jak najszerszy obiektyw (czyli o najkrótszej ogniskowej -im bliżej odpowiednika 24mm tym lepiej)
3. Zoom raczej o niezbyt dużej krotności 5x powinno do 95% fotek wystarczyć.
Zobacz czy np. takie maleństwo jak Pentax Q lub Q10 z obiektywem się nie zmieści. To tzw. bezlusterkowiec , ale z tych najmniejszych . Jest jeszcze dość przyjemny pentax x-1 - wygląda troszkę jak lustrzanka. To zupełnie luźne pomysły do rozważenia.
Wojmistrz - Czw 09 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | im bliżej odpowiednika 24mm tym lepiej | Z kontekstu uznał bym 24mm jako wytyczną. Zabrakło mi tam "lub mniej". Dziś jest już sporo konstrukcji z ekwiwalentem 20mm.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Zobacz czy np. takie maleństwo jak Pentax Q lub Q10 z obiektywem się nie zmieści. | W kieszeni czy budżecie?
Tak poza tym, o ile Q10 jest akceptowalny, tak Q to całkowita pomyłka, która nie powinna ujrzeć światła dziennego No chyba, że za 200-300zł jak inne kompakty.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jest jeszcze dość przyjemny pentax x-1 - wygląda troszkę jak lustrzanka. To zupełnie luźne pomysły do rozważenia. | Możesz dać jakąś informację na temat tego modelu? Na stronie Ricoh, anie nawet wujek Google o nim nie słyszał.
Tomek8 - Czw 16 Sty, 2014
podjąłeś jakąś decyzję?
nadzik - Sob 18 Sty, 2014
Witam,
Podczepiam się do tematu zamiast tworzyć kolejny. Szukam kompaktu dla amatora, głowy rodziny dumnego ojca, który bardziej niż zastanawianie się nad czasem naświetlania woli bawić się z dziećmi.
Aparat do 1000 zł (może być tańszy), wolałbym CMOS, ale jak nic się nie znajdzie to ccd też może być, lampa błyskowa, w miarę jasny obiektyw, zoom dowolny nie potrzebuje tele, zadowalająca (jak dla amatora), jakość filmów. Ostatnio widziałem, że w aparatach montuje się wifirifi ciekawy bajer; -) a co mi tam niech też będzie! Jak widać nie mam wygórowanych wymagań. Co możecie polecić sensowego?
siosio - Pon 20 Sty, 2014
Fuji dają słabą jakość obrazu, mają słaby wyświetlacz LCD i słabą stabilizację. W dodatku mają mało filtrów kolorystycznych. Jedyny sens to jak chcesz robić zdjęcia w RAW i później z RAW tworzyć na kompie JPG.
Wybrałbym Sonego HX200V, bo ma lepszy wyświetlacz od Panasonica FZ62, lepszy tryb zdjęć seryjnych i szybszą migawkę. Jakość zdjęć pomiędzy FZ62, a HX200 będzie raczej porównywalna. Na wyższym ISO Sony może mieć lepsze odszumianie, za to Panasonic ma stałe światło 2.8. Filmowania nie bierzesz pod uwagę ale lepsze ma Sony - ma 50kl/s w trybie progresywnym.
TomPL2 - Pon 20 Sty, 2014
Znowu ktoś proponuje mega-zoomy do robienia zdjęć dziecku - czyżby to było dziecko sąsiada
Wojmistrz - Pon 20 Sty, 2014
siosio, co ty za bzdury wypisujesz?
Po 1 Fuji ma całkiem dobre parametry i jest świetnym konkurentem, a czasy kiedy fotografowie się tylko litościwie uśmiechali na widok aparatu tej firmy dawno przeszedł w niepamięć.
Po 2 od kiedy FZ62 ma stałą światłosiłę f/2.8? Z mojej wiedzy (właśnie specjalnie go trzymam przed sobą) ma 2.8-5.2.
maarrtaa - Wto 18 Mar, 2014 Temat postu: Kompakt do 1000 zł Witam!
Proszę bardzo o pomoc w wyborze aparatu. Od dłuższego czasu robiłam rozeznanie i chcę zdecydować się na któryś z tych 4 aparatów:
Samsung WB800F
Canon Powershot Sx510 HS
Nikon Coolpix L830
Olympus XZ-1 (ewentualnie XZ-2)
Aparat ma mi służyć do upamiętniania chwil z wakacji, itp Zależy mi aby zdjęcia były ostre. Chciałabym również aby aparat w miarę możliwości radził sobie ze zdjęciami nocnymi.
Pozdrawiam
komor - Sro 19 Mar, 2014
maarrtaa, cały ten dział to pomoc w wyborze aparatu, więc tytuł wątku nie bardzo. Jakiś zakres cenowy podasz? O tych aparatach jest już parę wątków w tym dziale, można coś poczytać…
maarrtaa - Sro 19 Mar, 2014
Racja, tytuł wątku nieprzemyślany trochę Jeśli chodzi o zakres cenowy to tak do 1tys zł. Czytałam już sporo o tych aparatach, jednak chciałabym poznać opinię kogoś kto się zna, który z tych 4 aparatów warto kupić.
Piotr.. - Sro 19 Mar, 2014
Polecam Olympusa xz-2; trochę przekracza wyznaczona przez Ciebie cenę (aparat + karta + torba = około 1300 zł) ale naprawdę warto. Przeczytaj test na optyczne.pl.
Zdjęcia z pewnością będą ostre ( a nawet może jakaś kreatywna ekspozycja Ci się przytrafi - aparat ma spore możliwości.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 19 Mar, 2014 17:39 ]
A zapominałem; pytałaś o zdjęcia nocne - do zdjęć nocnych jak najbardziej ponieważ ma jasny obiektyw i tryby manualne ( ale musisz oczywiście kupić dobry statyw). Dodam, że aparat posiada bardzo wydajną wbudowaną lampę błyskową. W tej klasie chyba najmocniejszą.
A właściwie o jakie zdjęcia "nocne" Ci chodzi?
Jeszcze raz pozdrawiam
maarrtaa - Sro 19 Mar, 2014
Dziękuję bardzo za odpowiedź Nie ukrywam, że trochę ta cena mnie nie zadawala...
Piotr.. - Sro 19 Mar, 2014
Z tańszych modeli polecam Fujifilm FinePix F770EXR. Kiedy wchodził na rynek kosztował około 1300 zł. Teraz można go kupić za około 600 zł. Miałem okazję zrobić nim kilka zdjęć i uważam, że za 600 zł naprawdę trudno kupić coś lepszego.
sebekel - Czw 24 Kwi, 2014 Temat postu: Kompakt w granicach 1000 zł Do rzeczy. Kupiłem z dziewczyna Olympusa VH-520 no i niestety zawiedliśmy się na nim. Postanowiłem, że zwiększymy budżet do około 1000zł. Drodzy Panowie i Panie bardzo prosiłbym o jakieś propozycje. Sam coś poczytałem, powęszyłem i znalazłem coś takiego jak Panasonic TZ30, TZ35 lub TZ40, Sony HX20 (lub HX50 ale droższy). Wstąpiłem dziś do Saturna zrobiłem parę fotek TZ35 i HX50 przy świetle takim jak w markecie a więc chyba to były świetlówki i w moim odczuciu HX50 robił fajniejsze zdjęcia. Jestem totalnym laikiem dlatego proszę Was o radę. Jaka jest rozbieżność ewentualnie między HX20 a HX50. Tak samo w przypadku Pana TZ30, TZ35 i TZ40.
Przyznam, że z opinie na temat HX50 padały ze skrajności w skrajność. Fakt faktem, że chyba ktoś rejestrował się na forach i dziwnie polecał ten aparat. Na temat Panasonica TZ35 na tym forum znalazłem tematy w którym ktoś porównywał zdjęcia tego aparatu ze swoimi starymi modelami i tak średnio byli zadowoleni. Pana LX-5 nowego nie kupie a LX-7 za drogi :/ Jakie inne modele modele były by godne uwagi?
Tutaj wrzucam zdjęcie z Olympusa które moim zdaniem jest bardzo kiepskie i nie chciałbym aby któryś z ewentualnych następców robił takie fotki.. :/ Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie uzyskam tego co lustrzanka no ale chociaż aby w takim świetle jak na zdjęciu robił przyzwoite zdjęcia.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
TomPL2 - Pią 25 Kwi, 2014
Jeśli takie zdjęcie cię nie zadawala (nie jest takie złe, co ci w nim najbardziej przeszkadza - poruszony pies czy lekkie zaszumienie?), to potrzebujesz aparatu z lepszą, większą matrycą i ew. z jasniejszym obiektywem. Ale to już wtedy już nie będzie aparat z zoomem rzędu x10, czy więcej. Za 1000zł, lub trochę więcej, to może być Olympus XZ-2.
sebekel - Sob 26 Kwi, 2014
no właśnie to zaszumienie :/ wcześniej robiłem zdjęcia aparatem rodziców Panasonic ZX1 i robił dużo lepsze zdjęcia w moim odczuciu. Przyznam, że na jakimś super zoomie mi nie zależy bo przy wyższym zbliżeniu i tak raczej zdjęcia będą kiepskiej jakości o ile w ogóle troszkę zamazane.
Jakieś jeszcze inne propozycje? Od razu mówię, że na LX-7 mnie nie stać!
Andrzej.M. - Sob 26 Kwi, 2014
Kiedyś widziałem Fuji X100 w sieciówce za ok. 1300zł - matryca jest APS-C - jakość jak z dobrej lustrzanki.
mraugorzata - Nie 27 Kwi, 2014
Mili państwo, pozwólcie, że dopnę się do tego tematu.
Poszukuję aparatu kompaktowego do 1000 zł.
Czego oczekuję?
- ładne odwzorowanie kolorów (obecnie mam jakiegoś casio i bieda z nim...),
- możliwość ustawień manualnych,
- w miarę porządny wyświetlacz (potrzebuję robić fotokopie akt sądowych, więc chciałabym od razu po cyknięciu zdjęcia widzieć, czy jest ok, czy do poprawki),
- aparat na rower i właśnie do sądu- dlatego mały, lekki, poręczny, więc w grę nie wchodzą superzoomy czy też kompakty z wymienną optyką, bo czasem trzeba pyknąć nawet i 600 kart tych akt w ciągu kilku godzin, a robi to się stojąc...
- szybkie ostrzenie na trybie auto (do tych akt sądowych; moim casio zrobienie jednej strony zajmuje stanowczo za długo, czasem pożyczam aparat od patrona - jakiś coolpix chyba- i widzę, że jest o wiele lepiej),
- w miarę ok makro- na wypadek znalezienia ładnego kwiatuszka w czasie jazdy na rowerze
- możliwość zapisywania zdjęć z plikach RAW.
W zasadzie nie mam pojęcia ilukrotny zoom potrzebuję. Tak jak piszę- głównie "relacja" z wypadów rowerowych, górskich, kajakowych i fotokopie akt. Podobnie ma się to do rozdzielczości- ogromnych plakatów z tego drukować nie zamierzam.
Funkcje, na których mi nie zależy to wi-fi, gps, 3d.
Na jakieś ważniejsze okazje mam zawsze w domu olympusa pen-1, jakiegoś nikonowego superzooma, a już na coś mega ważnego brata z lustrzanką.
Na innym forum polecono mi olympusa XZ-10, chociaz poczytałam sobie trochę tutaj i widzę, że niekoniecznie jest tu polecany, a przynajmniej burzy to moje idylliczne wyobrażenie nt. tego kompaktu. Wprawdzie nie miałam go w łapkach, więc nie wiem, czy do fotokopiowania akt się nada (aparat trzyma się jedną łapa, drugą trzeba się nagimnastykować, żeby te akta się nie zamykały ), aczkolwiek jestem jak na razie mocno na niego nastawiona.
Może mi coś innego polecicie?
Jeśli np. jest coś, co będzie lepsze, ale np. nie ma opcji RAw, to jestem skłonna z tego zrezygnować.
Przekroczenia budżetu raczej nie przewiduję. Ewentualnie mogę poczekać parę miesięcy aż coś potanieje
sebekel - Nie 27 Kwi, 2014
ja tylko od siebie dodam, że po wielogodzinnym oczytaniem tematu wybrałem XZ-2
mraugorzata - Nie 27 Kwi, 2014
Ja ten XZ-2 macałam, miałam w łapkach itd. i właśnie wydaje mi się, że jest ciut zbyt ciężki do tych fotokopii Niby xz-10 jest o 100 g lżejszy, ale i tak muszę go na żywo "zważyć" w rękach.
No i na chwilę obecną przekracza mój budżet
Sebekel- możesz w skrócie, jak najprostszym językiem napisać jaką on ma przewagę nad xz-10? Na pierwszy rzut oka widzę, że można zewnętrzną lampę podłączyć (tak to się fachowo nazywa?), ale ja z tego korzystać nie będę.
edit.
No i czym mogę prosić o jakieś testowe foto? Nie ukrywam, że wiele by mi to pomogło w wyborze, a jakbym się przekonała naocznie to może bym i budżet jakoś podniosła.
sebekel - Nie 27 Kwi, 2014
Jaka ma przewage nad xz10 to moze niech koledzy eksperci sie wypowiedza ja nigdy nie mialem stycznosci z tak zaawansowanym kompaktem dlatego na pewno troszke mi zajmie dojscie do wszystkiego. Dodam, ze dla mnie 4x zoom w zupelnosci wystarcza. Ale jest jedna rzecz ktora juz obczailem i to jest po prostu mega! Przejscie miedzy auto focusem a ustawianiem ostrosci w trybie manualnym w ktorym krecisz pokretelkiem (przepraszam, ze tak pisze ale nie wiem jak fachowo sie to nazywa ) prawie jak w lustrzankach. Ogolnie bardzo bym prosil tutaj kolegow moze o jakies poradniki jak nauczyc sie wykonywac fotki w trybach P A S M, dobierac iso, przeslony itd. sami wiecie o co chodzi z gory dzieki
TomPL2 - Pon 28 Kwi, 2014
XZ-2 ma:
- lepszą, bo większą matrycę o przekątnej 1/1,7 cala
- uchylny ekran
- RAW
Ale do fotokopii wystarczy XZ-10 (przy świetle dziennym!) i jest poręczniejszy
mraugorzata - Pon 28 Kwi, 2014
XZ-10 też ma RAW-y
Co do uchylnego ekranu- niby kiedyś miałam w jednym aparacie, ale raczej z tego nie korzystałam. Jedynym argumentem, który mógłby mnie przekonać, to rozmiar matrycy, ale to tylko wtedy... gdybym wiedziała o co chodzi Próbuję się wczytać w pewien artykuł o rozmiarach matrycy, ale dalej pozostają to suche fakty i liczby. Wobec tego pytanie: czy typowy amator (jak ja ), który pojedzie na rower do lasu, strzeli 3-4 fotki złotej polskiej jesieni, nad jeziorkiem jakieś łabędzie i kaczki, w górach widoczki, a na działce kwiaty i inne chaszcze zauważy sporą różnicę jakościową pomiędzy matrycami obu tych aparatów?
Bo myślę jeszcze, żeby kupić jednak lepszy aparat na rower i na wyjazdy, a jakąś tanią małpkę tylko do akt. To jednak wiązałoby się z przewaleniem budżetu o jakieś 50-60%, ale też nie kupowałabym na raz obu aparatów, tylko najpierw olka, a za jakiś czas drugi. Na razie przemęczyłabym się z moim casio, zwłaszcza, że w 90% przypadków pożyczam aparat od patrona.
TomPL2 - Pon 28 Kwi, 2014
mraugorzata napisał/a: | XZ-10 też ma RAW-y | Może i tak, pewnie wyczytałem gdzieś niepełne dane techniczne
Rozmiar to rozmiar, fizyczny, w calach, centymetrach, nie mylić z ilością Mpix! Większy rozmiar to przede wszystkim mniejsze szumy na zdjęciach (stąd możliwośc pstrykania z większym ISO, co ma znaczenie gdy ciemno) oraz większy zakres tonalny. "Typowy amator" zauważy różnicę (matryca 1/1,7 vs. 1/2.3), choć trudno powiedzieć czy będzie ona "spora", nadal jakość będzie bliżej kompaktów niż lustrzanek
TomPL2 napisał/a: | Większy rozmiar to przede wszystkim mniejsze szumy na zdjęciach (stąd możliwośc pstrykania z większym ISO, co ma znaczenie gdy ciemno) oraz większy zakres tonalny. |
No i między innymi o takie tłumaczenie mi chodziło
To, że dalej ma to bliżej kompaktów niż lustrzanek to... no cóż, tego się nie przeskoczy. Co innego pójść na krótki spacer do parku, gdzie można ze sobą dźwigać lustro i obiektywy, a trochę co innego pojechać na parę dni rowerem z sakwami, w których prócz ciuchów ma się jeszcze zapasowe popierdółki do roweru. Ponadto brakuje mi zmysłu artystycznego, więc lustro dla mnie byłoby przerostem formy nad treścią Chcę tylko uchwycić na zdjęciu chwilę, zrobić jakiś ślad, więc kompakt powinien mi zupełnie do tego styknąć
[ Dodano: Pon 28 Kwi, 2014 16:40 ]
to znowu ja Ponieważ nie mam opcji edytowania poprzedniego posta, to będzie post pod postem.
Byłam dzisiaj w dwóch sklepach obmacać dwa olympusy. A wróciłam z rozterkami... Bo oto się okazuje, że w obu tych sklepach zamiast olków polecili mi Sony Dsc-HX50. To dalej przewala mój budżet, ale jestem skłonna uwierzyć, że warto dodać te 200 zł.
No to teraz w skrócie.
Zalety Olka xz-2 (wybrałam tego, bo jest w tej samej cenie co ten sony)
- RAW,
- jaśniejsze obiektywy,
- i chyb tyle ja się naliczyłam, liczę, że Wy coś pomożecie ustalić jeśli chodzi o plus.
Sony HX50
Zalety:
- większa rozdzielczość (wiem, wiem, nie zawsze się to przekłada na jakość, ale nie zrozumiałam dlaczego)
- jaśniejsza matryca,
- hdr-y (ale czy w kompaktach to naprawdę coś daje, czy to tylko bajer sprawdzający się w lustrzankach?)
- większy zoom (akurat nie wiem, czy te 30x mi potrzebne, ale sprzedawcy mocno zachwalali, że w aparacie turystycznym to lepiej),
- o wiele lepiej leży mi w jednej ręce, co akurat jeśli chodzi o fotokopie to dobrze, bo mi przy tym łapy się telepią, wolę trzymać aparat w dwóch rękach, ale jest to niemożliwe, ze względu na przytrzymywanie akt, żeby się nie zamykały
- większa maksymalna wielkość zapisywanego pliku (tylko ja nie potrzebuję drukować plakatów, więc nie wiem, czy akurat się przyda),
- lżejszy od olka.
Minusy Sony:
- brak RAWów,
- ciemniejszy obiektyw,
- mniejsza matryca (1/2,3", gdzie u olka to 1/1,7").
O ile bez tych RAW-ów przeżyję, to nie wiem jak się ma ten ciemniejszy obiektyw Sony przy jednocześnie jaśniejszej matrycy do tego, co oferuje Olympus I generalnie jak się ma matryca Sony od matrycy Olympusa, jak Olympus jest na CMOS a Sony na CMOS Exmor R (co to w ogóle jest )
Pomożecie?
WueN - Pon 28 Kwi, 2014
mraugorzata napisał/a: | - jaśniejsza matryca, |
???
Sony ma mniejszą matrycę, która będzie bardziej szumieć przy wyższych wartościach czułości iso, do tego ma sporo ciemniejszy obiektyw, więc jeżeli będziesz chciała robić zdjęcia przy świetle zastanym, to iso będziesz musiała podbijać wcześniej. Nie wiem czy w stosunku do DSC-HX20V w HX50V jest duży postęp jakości obrazowania, jeśli nie - stawiam na Olympusa.
Link do porównywarki dpreview
Z tą matrycą to tak powiedział pan w sklepie
Ten sony ponoć dostał jakąś nagrodę jako najlepszy kompakt 2013 i pewnie polecają go wszystkim. Dlatego tym bardziej chcę się upewnić co do wyboru.
sebekel - Pon 28 Kwi, 2014
ja napiszę tylko, że co to mówią sprzedawcy trzeba brać przez 2 jak nie przez 5
TomPL2 - Wto 29 Kwi, 2014
mraugorzata napisał/a: |
Byłam dzisiaj w dwóch sklepach obmacać dwa olympusy. A wróciłam z rozterkami... Bo oto się okazuje, że w obu tych sklepach zamiast olków polecili mi Sony Dsc-HX50. To dalej przewala mój budżet, ale jestem skłonna uwierzyć, że warto dodać te 200 zł.
| Wręcz wzorcowo padłaś ofiarą uczynnego sprzedawcy, który poleca, w dobrej wierze, to co jest "naj" - najmniejsze, najlżesze, największy zoom, najpiksielejsze
mraugorzata napisał/a: | No to teraz w skrócie.
Zalety Olka xz-2 (wybrałam tego, bo jest w tej samej cenie co ten sony)
- RAW,
- jaśniejsze obiektywy,
- i chyb tyle ja się naliczyłam, liczę, że Wy coś pomożecie ustalić jeśli chodzi o plus. |
A gdzie najważniejsze? "Większa matryca"! No i obiektyw - o klasę jaśniejszy!
Wymienione przez ciebie zalety HX50 to bzdury ( jaśniejsza matryca, większy plik) bądź rzeczy niestotne (zoom 30x).
Wracaj do Olków, najlepiej (do fotokopii) do XZ-10 - miałaś go w ogóle w ręku, czy sugestywny sprzedawca był szybszy? Jeśli nie, to przy okazji może obejrzyj Nikon Coolpix P330.
mraugorzata - Wto 29 Kwi, 2014
TomPL2 napisał/a: | Wracaj do Olków, najlepiej (do fotokopii) do XZ-10 - miałaś go w ogóle w ręku, czy sugestywny sprzedawca był szybszy? |
Macałam oba Olympusy i tak jak pisałam ten Sony jednak lepiej w łapce leży, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Co do tego zooma to mam takie pytanie. Powiedzmy, że zwiedzam jakieś urocze (mniej lub bardziej) miasto, dajmy na to Poznań. Stoję pod tym ratuszem i widzę koziołki. Zoom 4-5x starczy, żeby pyknąć fotę koziołków?
Albo... Pod jakimś kościołem, gdzieś w górze, na portalu (to chyba tak się nazywa), prócz wymuskanej sztukaterii znajdują się figurki aniołków (putta). Czym taki zoom starczy, żeby skoncentrować się na takim szczególe i tylko to sfotografować?
Przykłady z czapy wzięte Podoieństwo do rzeczy faktycznie istniejących zupełnie przypadkowe
TomPL2 napisał/a: | Jeśli nie, to przy okazji może obejrzyj Nikon Coolpix P330. |
Ach, dziękuję, że ktoś mi jeszcze bardziej miesza
Myślę, myślę i myślę, że moja pierwsza cyfrówka miała zoom 8x, a i tak nie wykorzystywałam raczej.
Natomiast w tym Sony jeszcze bardzo podobała mi się poziomica, bo u mnie fotografowanie jakichś budynków kończy się na tym, że budynek wygląda na ogół jakby był do rozbiórki- przechylony na ogół w prawą stronę Jakbym stanęła z odpowiedniej strony krzywej wieży w Pizie to bym ją pewnie na fotce wyprostowała
TomPL2 - Wto 29 Kwi, 2014
mraugorzata napisał/a: | Co do tego zooma to mam takie pytanie. Powiedzmy, że zwiedzam jakieś urocze (mniej lub bardziej) miasto, dajmy na to Poznań. Stoję pod tym ratuszem i widzę koziołki. Zoom 4-5x starczy, żeby pyknąć fotę koziołków?
Albo... Pod jakimś kościołem, gdzieś w górze, na portalu (to chyba tak się nazywa), prócz wymuskanej sztukaterii znajdują się figurki aniołków (putta). Czym taki zoom starczy, żeby skoncentrować się na takim szczególe i tylko to sfotografować? |
Raczej nie starczy, dla takich przypadków przydałoby się 8-10x. Ale może wystarczy potem przyciąć zdjęcie na komputerze... o ile jakość fotki na to pozwoli
mraugorzata - Wto 29 Kwi, 2014
TomPL2 napisał/a: | Raczej nie starczy, dla takich przypadków przydałoby się 8-10x |
Ech, no trudno. W zasadzie nie ma co się dziwić, jeśli się kupuje opla, a chciałoby się, żeby był tej samej klasy co porshak Coś za coś.
Poczytam jeszcze o tym nikonie, bo mnie to zaintrygowało...
dziewczynaa - Pon 12 Maj, 2014 Temat postu: Aparat Witam. Przymierzam się do zakupu aparatu, na który chcę przeznaczyć do 1000 zł. Zastanawiam się nad modelem NIKON COOLPIX S6500 lub NIKON COOLPIX S6800. A może macie jeszcze jakieś inne, lepsze propozycje w tym zakresie? Będę bardzo wdzięczna za pomoc, gdyż nie jestem dobra w tym temacie, a chciałabym kupić w miarę dobry aparat.
TomPL2 - Pon 12 Maj, 2014
To niech dziewczyna zajrzy tu: http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=22 i przeczyta kilka podobnych wątków. I jak się już zorientuje, że aparatów za cenę do 1000zł są dziesiątki/setki różnych typów i zastosowań, to wtedy niech zada bardziej szczegółowe pytania
komor - Pon 12 Maj, 2014
dziewczynaa, złączyłem kilka ostatnich tematów dotyczących kompaktu do 1000 zł, masz trochę porad zebranych od początku roku.
zbig75 - Sro 04 Cze, 2014
W tej cenie to Olympus XZ 2 jest faworytem .
cruze - Nie 15 Cze, 2014
Witam! Wiem, że to temat do 1000 zł - jednak budżet moich rodziców jest trochę niższy - mianowicie 700 zł. Chciałbym coś w tej cenie dla nich aby mogli zabrać nad morze i cieszyć się w miarę dobrymi jakościowo zdjęciami. Czy do tej kwoty znajdzie się coś sensownego?
Pozdrawiam
zbig75 - Nie 15 Cze, 2014
OLYMPUS XZ10 - kompakt ze standardową matrycą , ale bardzo jasną optyką co pozwoli "trzymać" się niższych czułości ISO (lepsza jakość zdjęć) . Rozdzielczość utrzymana na rozsądnym poziomie 12mpix , użyteczny zakres ogniskowych ( 26 - 130mm ) . Cena , aczkolwiek bliższa 800 niż 700 zł .
cruze - Pon 16 Cze, 2014
zbig75, dziękuję - chyba tego było mi trzeba
Dziękuję za pomoc
zbig75 - Wto 17 Cze, 2014
Spoko , mam nadzieję że się sprawdzi .
metalzul - Czw 03 Lip, 2014
Witam. Co prawda mój budżet to kwota 700-800 zł, ale podepnę się do tego tematu. Zamierzam zakupić aparat kompaktowy w powyżej podanej cenie. Przekonałem się jednak, że nie jest to wcale taka łatwa sprawa Im więcej ofert przeglądam, tym bardziej się w tym gubię. Zaznaczam, że jestem kompletnym amatorem. Wybrałem kilka aparatów, które do tej pory mnie zainteresowały:
- Nikon Coolpix L830
- Canon PowerShot SX510 HS
- Fujifilm FinePix S8600
- Fujifilm S4800
- Fujifilm S4400
- Fujifilm SL280
- BenQ DSC-GH650
- Samsung WB110
Chciałbym robić zdjęcia głównie w plenerze, tzn. krajobrazy, jakieś wschody i zachody słońca no i różne elementy przyrody ożywionej – również owady (stąd przydałoby się jakieś w miarę dobre makro). Z innych priorytetów mogę wymienić jeszcze, długą żywotność baterii i zasilanie najchętniej na baterie AA (to drugie nie jest bezwzględnie konieczne). No i zważywszy na fakt, że aparatu zamierzam używać głównie na różnego rodzaju wycieczkach, to ważny jest odpowiedni rozmiar. Tutaj może być nieco trudniej bo interesują mnie głównie ultrazoomy, a jak wiadomo gabarytów kieszonkowych one raczej mieć nie mogą. Gdyby ktoś jednak był w stanie polecić mi coś mniejszego a godnego uwagi to również będę wdzięczny. I jeszcze jedna rzecz, jako że w przyszłości chciałbym co nieco poprawić moje obycie z fotografią, zależy mi ażeby aparat miał jakieś nawet podstawowe tryby manualne, żeby się móc trochę tym pobawić. Byłem już bliski ostatecznego zdecydowania się na Nikon Coolpix L830, ale odwiódł mnie właśnie brak manualnych ustawień. Pod pozostałymi względami ten aparat wydaje się dla mnie jednak najodpowiedniejszy… No właśnie, generalnie dylemat mam nie mały, zatem proszę o pomoc
TomPL2 - Czw 03 Lip, 2014
A może wystarczy ci zoom x20 - Panasonic DMC-TZ35
Maybax - Pon 14 Lip, 2014
Witam wszystkich
Szukam kompaktu który robi świetne zdjęcie w każdych warunkach.
Będę głównie fotografować krajobrazy górskie, ale też wieczorne ujęcia i makro wchodzą w grę.
Kilka wątków wcześniej polecany był model: OLYMPUS XZ10
aczkolwiek bardzo podoba mi się przede wszystkim cenowo aparat: BenQ G1
Proszę Was o opinię na temat BenQ i porównanie względem Olympus xz10. Czy różnica jest warta aż tyle?
Ja tam tylko widzę ze za kwotę dwa razy większą czyli XZ10 dostaje pliki RAW, lepszy marketing i jaśniejszy na długim końcu obiektyw, ale czy to przekłada się na lepsze dopasowanie do moich potrzeb o których napisałem na początku?
jk1 - Czw 16 Paź, 2014
http://www.optyczne.pl/po...=1849&add3=1358
Zgodnie z tematem szukam aparatu do 1000zł, wszystkie powyższe da się wyrwać w takiej cenie aczkolwiek patrząc na dane techniczne różnice nie są spore. Najlepiej stosunek jakość/cena wygląda przy FinePix F800EXR, ciekawą opcją jest też Lumix DMC-FZ72. Patrzyłem na polecanego wszędzie Olympusa xz-2 ale poniżej 1tyś nie udało mi się nic znaleźć. Co Wy myślicie?
ps: gabaryty nie są spcjalnie istotne, max 1000zł aczkolwiek wolał bym taniej ( 800-1000), interesuje mnie głównie dobra jakość zdjęć i praca przy słabym oświetleniu. Wolę raczej akumulator niż baterie
ps2: a może coś używanego?
TomPL2 - Pią 17 Paź, 2014
FinePix F800EXR jak i DMC-FZ72 do pracy przy słabym oświetleniu się nie nadają - za ciemny obiektyw i za mała matryca... Kup używany XZ-2.
[ Dodano: Pią 17 Paź, 2014 10:51 ]
Maybax napisał/a: |
Ja tam tylko widzę ze za kwotę dwa razy większą czyli XZ10 dostaje pliki RAW, lepszy marketing i jaśniejszy na długim końcu obiektyw, ale czy to przekłada się na lepsze dopasowanie do moich potrzeb o których napisałem na początku? |
Pal licho RAW, ale ten jaśniejszy obiektyw wieczorem może mieć znaczenie
jk1 - Pią 17 Paź, 2014
Niestety z tego co widziałem nie ma używanych xz-2 na sprzedaż ( była jedna "okazja" 100zł taniej niż nówka). Pisząc o słabym oświetleniu miałem na myśli pomieszczenia, imprezy wieczorne, uroczystości rodzinne (śluby itp). Wszędzie tam jest mało oświetlenia ale nie jest to stricte ciemna noc. Naprawdę w przedziale do 1000zł nie ma żadnej alternatywy dla xz-2 ?
TomPL2 - Pon 20 Paź, 2014
Nie ma.
Podobny jest Samsung EX2F, ale to tez powyżej 1000 - może używany znajdziesz...
A może Samsung EX1 (już tylko używane) albo jakiś używany bezlustrkowiec?
jk1 - Pon 20 Paź, 2014
hmm a np: NIKON COOLPIX S9200, FUJI FILM XF1 lub ew Samsung NX2000 ?
jak najbardziej używany sprzęt wchodzi w grę, a skoro nie mogę ustrzelić xz-2 to musze coś innego
TomPL2 - Wto 21 Paź, 2014
S9200 - nic specjalnego
XF1 i NX2000 - warte uwagi, ale to już nie są "zwykłe kompakty" - obsługa dotykowa i wymienne obiektywy - musisz osobiście obmacać i sprawdzić, czy dasz radę
krzyniu3 - Wto 21 Paź, 2014
Witam Państwa,
Posiadam aparat kompaktowy Canon PowerShot A720IS. Niestety zaczął mi się psuć i chciałbym kupić nowy aparat, który przynajmniej będzie robić tak dobre zdjęcia jak PowerShot A720IS.
Co możecie mi Państwo doradzić? Chodzi mi tylko o to by robił piękne, czytelne zdjęcia. Może coś z Canona?
Do wydania mam około 900 zł.
jk1 - Wto 21 Paź, 2014
nie ma wymiennego obiektywu, heh ten xz-2 wciaż mi chodzi po głowie ale cóż... zastanawiam się teź na zoomem - jednak 4X to trochę mało tak do 10X było by fajnie. Z 2 strony albo jasny obiektyw albo duzy zoom...
kolejny do kręgu: nikon p7700 ?
TomPL2 - Sro 22 Paź, 2014
No pewnie - świetny kompromis (zoom-obiektyw). Jak znajdziesz używany w cenie do 1000, to bierz
krzyniu3 - Czw 23 Paź, 2014
Witam Państwa ponownie,
Posiadam aparat kompaktowy Canon PowerShot A720IS. Niestety zaczął mi się psuć i chciałbym kupić nowy aparat, który przynajmniej będzie robić tak dobre zdjęcia jak PowerShot A720IS.
Co możecie mi Państwo doradzić? Chodzi mi tylko o to by robił piękne, czytelne zdjęcia. Może coś z Canona?
Do wydania mam około 900 zł.
Proszę o pomoc.
Wojmistrz - Czw 23 Paź, 2014
A720IS to aparat z 2007 roku, o dosc malej matrycy 1/2.5" wiec przy 8Mpx pikselki byly ... hymm drobne wiec i szumy. Przewiduje, ze co bys nowego nie kupil, spelni twoje oczekiwania. Czy jest cos co ci sie podoba z wygladu? Dzis jest wiele modeli i czasem o podobnych parametrach o zupelnie roznym wygladzie.
Sunders - Czw 23 Paź, 2014
Canon PowerShot SX260 HS.
jk1 - Czw 23 Paź, 2014
TomPL2 dzięki wielkie za pomoc, udało mi się wyrwać xz-2, 5 mieś używany, więc jeszcze na 1,5 rocznej gwarancji. Cena też całkiem niezła, nikon niestety mi uciekł
bogdan1963 - Sro 05 Lis, 2014
A może zamist Panasonic DMC-TZ35 jest coś lepszego
[ Dodano: Sro 05 Lis, 2014 09:55 ]
Jaka różnica pomiędzy Panasonic DMC-TZ35/40/55
[ Dodano: Czw 06 Lis, 2014 11:14 ]
Który z podanych niżej wybrać
Canon PowerShot SX700 HS
PANASONIC DMC-TZ35EP-K
NIKON COOLPIX S9400PANASONIC DMC-FX80EP-K
dzez - Czw 20 Lis, 2014
Witam serdecznie,
Czytałem forum i wiem, że powinienem zaproponować sam konkretne modele ale nie chce na siłę wrzucać modeli o których nadal nie mam za dużego pojęcia.
No to od początku: po pierwsze jestem laikiem który aparat miał tylko w komórkach. No cóż tacy jeszcze się uchowali...
Nie znam się totalnie na fotografii i na parametrach które są istotne w aparacie - no ale każdy kiedyś zaczynał od zera więc proszę o wyrozumiałość.
Na czym mi zależy? Przede wszystkim na zdjęciach z wakacji, jakieś krajobrazy, ze spotkań rodzinnych itp
Dysponuje budżetem ok 1000 zł i chciałbym kupić coś dobrego w stosunku cena/jakość.
Jeśli będzie trzeba dołożyć kilka stówek ale efekt będzie tego warty to nie ma problemu.
Co do mojej wiedzy obecnej po czytaniu tego forum - dość mocno polecany był tutaj olympus xz-2.
Mam jednak pytanie. Dlaczego za cholerę nie ma go w żadnych sklepach internetowych ?:>
Liczę na pomoc i zasugerowanie modeli które możecie polecić argumentując dlaczego właśnie te modele a nie inne.
Bardzo Was dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
D.
anka332 - Pon 08 Gru, 2014 Temat postu: aparat kompaktowy do 1000 zł Potrzebuje kompaktowego aparatu do robienia codziennych zdjec, wazna dla mnie jest jakosc zdjec, dobry zoom i szybkosc robienia zdjec (mam male dziecko, ktoremu prawie niemozliwe jest zrobienie zdjecia moim aparatem, bo zanim zostanie zrobione, modela juz nie ma w obiektywie) oraz jak najmniejsze rozmazanie zdjecie przy ruchu, z tej samej przyczyny. Lubie tez bawic sie fotografia, ale nie robie tego profesjonalnie, ani nawet polprofesjonalnie.
Preferuje tez aparaty na baterie
Moze ktos polecic cos?
z gory dziekuje
Sunders - Pon 08 Gru, 2014
Olympus Stylus XZ-10.
anka332 - Pon 08 Gru, 2014
dzieki- bardzo fajny sie wydaje
[ Dodano: Pon 08 Gru, 2014 22:08 ]
a dla laika jest duza roznica miedzy XZ-10 a XZ-1
wawik - Czw 25 Gru, 2014
Ja jestem w lepszej sytuacji, bo już wybrałem mały lekki i cienki Tz-40.
Plusy i minusy aparatu z grubsza się równoważą i teraz szukam podobnych fotoamatorów jak ja do wymiany doświadczeń.
Witam się na forum.
|
|