forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Co do portretów Samyang 85mm f/1.4 czy Nikkor 85mm f/1.8 G/D

Doris - Sro 08 Sty, 2014
Temat postu: Co do portretów Samyang 85mm f/1.4 czy Nikkor 85mm f/1.8 G/D
Witam ponownie wszystkich

Miałabym prośbę o opinię który z obiektywów byłby lepszy do zdjęć portretów zarówno ludzi jak i zwierząt

Samyang 85mm f/1.4

Nikkor 85 mm f/1.8 D lub G

Zależy mi na takiej długości gdyż próbowałam już 50 mm w warunkach studyjnych i jak dla mnie trzeba być zbyt blisko modela i wolałabym pracować z dłuższego dystansu.

Na razie jako początkująca z ograniczonym budżetem chciałabym zakupić jakiś niezbyt drogi obiektyw do tych celów.

Chciałabym robić zdjęcia portretowe również zwierzakom i zastanawia mnie czy jest w takiej sytuacji sens kupowania obiektywu z wyłącznie manualną opcją ustawienia ostrości?

Zastanawia mnie czy da się w ogóle zrobić ostre zdjęcie np. swojemu psu w sytuacji w której ostrość trzeba ustawić ręcznie. Niestety mój "psi model" jest wychowany że się tak wyrażę na pół dziko ( tzn. nie jest to tresowany pies któremu mogę wydać np. polecenie aby się nie ruszał do zdjęcia).

Domyślam się iż obiektyw z autofocusem jest ogólnie rzecz ujmując praktyczniejszy, ale naczytałam się dużo dobrego o tym samyangu który na dodatek jest jaśniejszy i tańszy niż wspomniany przeze mnie nikkor i z tego co widzę inne obiektywy z takim światłem przez wielu producentów są oferowane w dużo, dużo wyższej cenie której niestety jak na razie nie jestem w stanie zapłacić.

Bardzo ucieszyłabym się jeśli ktoś miałby chęci podzielenia się ze mną swoimi sugestiami.

Z góry bardzo dziękuję.

dcs - Sro 08 Sty, 2014

Nikkor 85mm f/1.8 G
MM - Czw 09 Sty, 2014

Nikkor. To dobre i sprawdzone szkło.
adrianek32 - Pon 13 Sty, 2014

jak zwierzaki to tylko nikkor bo ma AF, moge sie wypowiedziec na temat obu szkiel bo mam oba tzn falcona 85 1.4 ktory pieknie rysuje (mam D7100) zarabista plastyka jesli trafisz z otroscia to postac jest pieknie "wycieta"z tla to szklo ma to cos ale... jest problem wizjerem ciezko trafic szczegolnie na f/1.4 ja trafiam ale w LV dodatkowo jeszcze przyblizam to w co celuje ale zajmuje to sporo czasu pozatym LV w D7100 jest bardzo powolne, co do Nikkora mam go dopiero od 2-3 dni jakosc bardzo dobra niezly AF bez ktorego sobie nie poradzisz jesli robisz zdjecia zwierzetom natomiast brakuje mi tego czegos co ma falcon/samyang pewnie dlatego ze szkla roznia sie rowniez swiatlem P.S. mowie o wersji 1.8G