forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony a58 vs Nikon D5100 z 18-55 co wybrać?

Qbinho - Sob 11 Sty, 2014
Temat postu: Sony a58 vs Nikon D5100 z 18-55 co wybrać?
Od kilku tygodni zastanawiam się nad kupnem lustrzanki, ponieważ zdjęcia ze starej cyfrówki doprowadziły mnie do szału jak przyszło wybrać coś do albumu dla dziadków. Z racji ograniczonego budżetu do 2000zł wybór padł na Sony a58 lub Nikon d5100 oczywiście ze szkłami 18-55 na początek aż nauczę się obsługi i pojmę wstępne tajniki dobrego "strzelania" :mrgreen: . Będą to głównie zdjęcia 3letniej(obecnie) córki, więc będzie dużo ruchu i typowe fotki wakacyjno-rodzinne. Proszę o jakieś konstruktywne podpowiedzi co do tych modeli, bo zwykle kończy się to 2 odpowiedziami a reszta dyskusji trwa w temacie a dlaczego nie Pentax czy Canon :lol:
muzyk - Sob 11 Sty, 2014

Ja bym nie kupił żadnego z nich, tylko Nikona d7000 i stałkę 35 1.8 do nauki fotografii.
Qbinho - Nie 12 Sty, 2014

Poza zasięgiem mojego budżetu. Co zaproponujesz w moim budżecie? Jaki następny obiektyw brac pod uwagę?
muzyk - Nie 12 Sty, 2014

Qbinho napisał/a:
Poza zasięgiem mojego budżetu.

ano tak. Pardon.
Qbinho napisał/a:
Co zaproponujesz w moim budżecie?

o 200 zł przekraczając budżet można kupić Pentax K5 z 18-55, a z 575 z 18-135 - na ebay.de

Qbinho - Nie 12 Sty, 2014

Dzięki za starania ale na tą chwilę budżet mam jasno określony i tego muszę sie trzymać bo w tym chciałbym żeby znalazła torba i karta.
muzyk - Nie 12 Sty, 2014

Nie ma rady, zatem musisz wybrać jakiś jednokółkowy np. nikon d5100 + 18-55VR, bądź d3200 z 18-105 VR
albo coś używanego z jakimś lepszym obiektywem.

Zobacz ewentualnie Canon 600 D z 18-55 IS II

Inna opcja to jakiś bezlusterkowiec, polecam GX1 z którym wraz ze standardowym zoomem zmieścisz się poniżej 500 euro - i na kartę wystarczy.
Torby nie potrzeba, ewentualnie jakiś mały pokrowiec, albo większą kieszeń.

Jakbyś się zdecydował na używany GF1 ... tak stary, solidnie wykonany z ISO używalnym do 800 w porywach 1600, to do tego mógłbyś kupić Panasonic 20 1.7 i byłby do bliżej kadrowanych portretów, jak i do zdjęć rodzinnych.
Bardzo przyjemna ogniskowa (mam - używam).
Albo GF1/jakiś inny bezlusterkowiec m 4/3 + Sigma 30 2.8 DN

Możesz rozważyć używkę Canon 40D najlepiej od razu z 18-55 IS i do tego ewentualnie do portretów dokupić 50 1.8 II. W 2000 zł powinieneś się spokojnie zmieścić, do tego z kartą.

Canona 30D zaś może niekoniecznie polecam, ale jeszcze tańszy, jakość zdjęć da o dziwo bdb, a więcej kasy zostanie np. Sigmę 17-70 bez os, może jakiś Tamron 55-200 do tego.
Ciemny, plastikowy... ale jak za tą cenę, optyka całkiem niezła.

Jeśli zaś jednak wybór między Sony 58 a Nikonem 5100 - to zdecydowanie Nikon, który daje lepszej jakości zdjęcia.

siosio - Nie 12 Sty, 2014

muzyk napisał/a:

Jeśli zaś jednak wybór między Sony 58 a Nikonem 5100 - to zdecydowanie Nikon, który daje lepszej jakości zdjęcia.

Z testu optyczne dotyczącym Sony Alpha 58:

"Zestawienie wycinków zdjęć z Sony oraz Canona i Nikona jest o tyle ciekawe, że pokazuje różne podejście producentów do generowania plików JPEG. Zakładając minimalny wpływ oprogramowania na wygląd obrazu (wyłączone lub najniższe dostępne odszumianie oraz wyostrzanie, jakie zawsze stosujemy) JPEG-i z Sony wyglądają w zasadzie lepiej niż te z 650D lub D3200. Jednak w przypadku tych ostatnich modeli mamy większe możliwości późniejszej edycji, bowiem obraz jest mniej przetworzony. Trudno wyrokować, która polityka jest lepsza. Osoby fotografujące wyłącznie w JPEG-ach i ograniczające dalszą obróbkę obrazu do minimum, prawdopodobnie docenią podejście Sony. Z kolei ci, dla których nie jest najważniejszy rezultat „prosto z puszki”, być może prędzej zainteresują się Canonem bądź Nikonem (lub obróbką RAW-ów).
"

Wcale nie jest tak, że Sony daje gorsze zdjęcia. Jeśli amator fotografii nie chce obrabiać zdjęć raw i wystarczają mu jpg, to akurat Sony jest dobrym wyborem.

Qbinho

Oprócz Panasoniców są jeszcze inne bezlusterkowce jak np. Nexy, które dają lepszej jakości zdjęcia od Panasoniców. Generalnie co byś nie wybrał, to jest to duży krok naprzód w porównaniu ze starym kompaktem.

Andrzej.M. - Nie 12 Sty, 2014

siosio napisał/a:
Jeśli amator fotografii nie chce obrabiać zdjęć raw i wystarczają mu jpg, to

w każdym aparacie może sobie ustawić zarówno stopień wyostrzania jak korekty barwnej, a jak mu się zdjęcie " spaprze" to jeszcze z pamięci RAW-a może ostatniego zdjęcia zapisać i wywołać żeby poprawić to i owo. Tak się przynajmniej w Pentaxach da zrobić. A korpus "dwukółkowy" każdy ma.

muzyk - Nie 12 Sty, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
A korpus "dwukółkowy" każdy ma.

2000 zł ...

adrianek32 - Pon 13 Sty, 2014

jak dobrze poszukasz to za ok 2tys kupisz D5100 + 18-105 jak ma byc cos uniwersalnego to bym to wybral na Twoim miejscu :)
Qbinho - Pon 13 Sty, 2014

Ma ktoś namiar na ten sprzęcik do 2k?
Lucas1981r - Czw 16 Sty, 2014

Za ok.1900 zaczely chodzic Pentaxy K-30 z 18-55 w AUCHAN :razz:
Andrzej.M. - Czw 16 Sty, 2014

muzyk napisał/a:
2000 zł ...

I w tej cenie albo k-30, albo k-500 (tyle że trochę okrojony - bez uszczelek i podświetlania punktów AF).

Qbinho - Czw 16 Sty, 2014

muzyk napisał/a:
2000 zł ...

I w tej cenie albo k-30, albo k-500 (tyle że trochę okrojony - bez uszczelek i podświetlania punktów AF).

Niestety nie widzę nigdzie tego Pentaxa do 2k. No chyba, że samo body to owszem...

http://www.cyfrowe.pl/apa...-ob-18-55-.html
ciut drożej ale jest za pierwszym podejściem.
O jest i K-30 http://fotozakupy.pl/lust...-upgrade,16520s
Wybacz - do Auchana za ciebie nie pojadę. :mrgreen:

[ Dodano: Czw 16 Sty, 2014 17:35 ]
I jeszcze jeden - k-500 (bez uszczelek i podświetlenia punktu AF)
http://www.euro.com.pl/lu...mm-czarny.bhtml

RB - Czw 16 Sty, 2014

Dobra, Qbinho. Po co czytać dowody na to, że 2069 zł to się mieści w budżecie 2000 zł. Abstrahując juz od tego co jest lepsze i o ile tak i czy ta kosmetyka tak naprawdę kogoś poza A.M. rusza w którąkolwiek strone to:

Qbinho napisał/a:
budżet mam jasno określony i tego muszę sie trzymać bo w tym chciałbym żeby znalazła torba i karta.

czyli kup Nikona 5100 w zestawie za niecałe 1700 i wyrobisz się w budżecie z kartą i torbą.
http://abfoto.pl/nikon-d5...-vr-o_1103.html

Tylko pamiętaj, że nie możesz sikac na aparat. To tylko Nikon, nie jest uszczelniony niestety.

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-pentax-k500-i-ob-18-55-.html
ciut drożej ale jest za pierwszym podejściem.
O jest i K-30 http://fotozakupy.pl/lust...-upgrade,16520s
Wybacz - do Auchana za ciebie nie pojadę. :mrgreen:
Nawet o tym nie pomyślałem ale nie mam żadnego "Oszołoma" pod ręką więc ta opcja odpada. A skoro budżet jest 2000zł to w nim trzeba się zmieścić. Tak dodając "ciut" ponad za chwilę zrobi się 2500zł i tak można dalej...
[ Dodano: Czw 16 Sty, 2014 17:35 ]
I jeszcze jeden - k-500 (bez uszczelek i podświetlenia punktu AF)
http://www.euro.com.pl/lu...mm-czarny.bhtml

Akurat chodziło mi o k-30 ale dzięki :)

RB napisał/a:
Nikona 5100 w zestawie za niecałe 1700

Ja zaczekam aż będą po 1000zł.
Qbinho napisał/a:
chodziło mi o k-30

To walcuj do Auchan , jak radził kolega... :wink:

Andrzeju czytaj posty dokładniej.

Lucas1981r napisał/a:
Za ok.1900 zaczely chodzic Pentaxy K-30 z 18-55 w AUCHAN

Co niedokładnie przeczytałem?

Torba:
http://tablica.pl/oferta/...99-ID4yw7Z.html

Kartę za 50zł chyba kupisz? Torba - tej samej "marki" używam plecak na aparat i laptop za 90zł już rok... I nawet wolę niż Tamraca za prawie 300zł...

Nawet o tym nie pomyślałem ale nie mam żadnego "Oszołoma" pod ręką więc ta opcja odpada.
babeo - Nie 19 Sty, 2014

Niestety większość wypowiadających się osób piszę przez pryzmat swoich drohich zabawek i nie rozumie, że inni chcą się zmieścić w takim a nie innym budżecie. Rady w stylu dołóż 300, dołóż 500 są żenujące, może najlepiej dołożyć od razu 2000?

Ale do rzeczy. Prawda jest taka, żew budżecie do 2000 jest na prawdę obojętne co weźmiesz. Czy Nikona, Canona czy Sony i tak jako amator nie dostrzesz różnic. Zobaczysz w porownaniu do kompaktu więcej możliwości i przede wszystkim szybkość działania.

No dobra to co ostatecznie wybrać. Sam 3 tygodnie temu stałem przed podobnym dylematem. Wybór padł na Sony a58. Dlaczego? Oprócz zdjęc czasem nakręce też jakiś film. Sony nie dość że ma ciągly AF, to jeszcze jako jedynynzapisuje filmy do mp4, czyli po zgraniu na dysk wrzucam je na pendrive czy dysk zewnętrzny i bez problemu podłączam pod tv. Tego nie zrobisz w Nikonie ani Canonie, bo one kręcą do mov.

Qbinho - Nie 19 Sty, 2014

Dzięki za zrozumienie tematu :) Takich opinii właśnie oczekiwałem. Wideo pewnie czasem nakręcę więc zapis mp4 może być przydatny. Chyba jestem bliżej Sony no chyba, że ktoś z użytkowników Nikona jeszcze zdoła mnie przekonać:) :?:
muzyk - Nie 19 Sty, 2014

Kup więc Sony i bądź szczęśliwy.

:grin:

Wujek_Pstrykacz - Pon 20 Sty, 2014

Chyba nieszczęśliwy, akurat A58 to najgorszy z możliwych wybór :neutral:
RB - Wto 21 Sty, 2014

Wujek_Pstrykacz napisał/a:

wujek, to jest względne... jak potrzebuje tych video ficzerow co ma je Sony w tej około-lustrzankowej zgrai, to Sony będzie dla niego fajne.
A skali bezwzględnej... nie ma.

muzyk - Wto 21 Sty, 2014

Wujek_Pstrykacz napisał/a:

oj tam, chce to niech kupi. Po co się wtrącać i pisać, że K30 czy K50 lepszy?

Qbinho - Wto 21 Sty, 2014

Mogę się dowiedzieć co takiego złego jest w Sony? Rozumiem, że Canon, Nikon czy Pentax to uznane marki w świecie fotografii i sam zacząłem od szukania czegoś między N i C bo P to już za wysokie progi finansowe. Znalazłem tego Soniacza i i wydawał się ok ale widzę ,że wśród fachowców nie jest najlepiej postrzegany.
RB - Wto 21 Sty, 2014

Qbinho napisał/a:
Mogę się dowiedzieć co takiego złego jest w Sony? Rozumiem, że Canon, Nikon czy Pentax to uznane marki w świecie fotografii i sam zacząłem od szukania czegoś między N i C bo P to już za wysokie progi finansowe. Znalazłem tego Soniacza i i wydawał się ok ale widzę ,że wśród fachowców nie jest najlepiej postrzegany.

To nie chodzi o uznanie marki itede. Sony robi aparaty, które wyprodukują całkiem dobre zdjecia, ma też wiele fajnych obiektywów. Trochę dobrych i tanich, dość sporo już dobrych i dosyć drogich.
Konkretny problem z a58 jest taki, ze to jest podstawowy, tani model aparatu z bagnetem A. Następca a37, z trochę nadmuchaną 20 Mpix matrycą, wsadzony w dość okrojony ze sterowania korpus. Na wyższych czułościach radzi sobie gorzej niż 'stare' matryce 16 Mpix, a nawet niz zaimplementowana w Nikonie d3200 matryca 24 Mpix. Cóż, stałe lustro jednak trochę światła zżera. W zamian dostajesz dobrze zrobione "rodzinne filmowanie" gdzie nie kłopocząc sie zbytnio dostajesz efektywny AF i sprawny automat produkujący rozsądnej jakości filmy. Taki deal.
Poza tym widać oszczędności w postaci np. dość cienkiej jakości wizjera elektronicznego (no jednak, ten wsadzony do a3000 to jest jednak zdecydowanie4 gorszy...) ekranu LCD itp...
Porównujesz a58 z d5100 chociażby. Ten drugi to jednak nieco przyjaźniejszy w obsłudze korpus a i fotki robi trochę lepsze. Ale trochę (oczywiscie to sprawa dość względna co to trochę oznacza).
Jak Ci a58 pasuje, żaden wstyd kupić.

Ale to nie chodzi o postrzeganie marki. Choć przyznam, ostatnio już nie wiem czy oni będa bagnet A ciągnąć czy nie...

Wujek_Pstrykacz - Wto 21 Sty, 2014

Ale żeby chociaż A57. A58 jest cieniutki. :neutral:
babeo - Wto 21 Sty, 2014

A58 podstawowa pierwsza lustrzanka dla normalnych użyykowników, a nie zamiłowanych w sanych katalohowych. Poza tym nawet ta podstawowa lustrzanka będzie lepsza dobrego kompaktu.
RB - Wto 21 Sty, 2014

sane katalohowe to una ma całkiem imponuące.
Qbinho - Sro 22 Sty, 2014

W Media Markt jest Nikon d3100 z 18-105za niespelna 1700zł. Skoro obiektyw 18-55 to lipa moze warto odpuścić tamte modele Sony i Nikona i zakupic to z lepszym trochę obiektywem?
muzyk - Sro 22 Sty, 2014

Z produktów Sony, to może na A7r bym się skusił.
A lustrzanki... cóż... dawno ich już nie ma w tej firmie.
Są tylko SLT.

Nie powiem, wizjer takiego a99 jest bardzo fajny, ale cena już nie.

Coś tańszego z Sony?
Ergonomicznie podoba mi się NEX 6, mimo to wolę GX1 i szkła do m4/3.
O GX7 nie wspominając...

RB - Sro 22 Sty, 2014

Qbinho napisał/a:
W Media Markt jest Nikon d3100 z 18-105za niespelna 1700zł. Skoro obiektyw 18-55 to lipa moze warto odpuścić tamte modele Sony i Nikona i zakupic to z lepszym trochę obiektywem?

Obecny 18-55 (VR) i 18-105 to one sie różnia głównie ogniskową na długim końcu. Poza tym oba sa na podobnym poziomie. Jeśli 18-55 ktos nazywa lipą to w sumie 18-105 jest lipą taka samą. Tylko trochę wygodniejszą na codzień.
Trochę. Ty wybieraj.

komor - Sro 22 Sty, 2014

RB napisał/a:
Jeśli 18-55 ktos nazywa lipą

No lipą w tym sensie, że jako jedyny obiektyw jest mało uniwersalny.

RB - Sro 22 Sty, 2014

Aaaa, komor, to juz inna sprawa.
Między "mniej uniwersalny" czy "wolałbym 18-105" a określeniem lipa jest jednak duuuża różnica.
Obawiam sie po prostu, ze nasi "młodsi" (np. doświadczeniem) Koledzy dość pochopnie uzywają zdecydowanie nieadekwatnych określeń, kontrastując w ten sposób mocno zbliżone do siebie odcienie szarości. Po czym się utrwalają mity.
Czasy naprawde podłych 18-55 i 18-70 już chyba miłościwie za nami. Teraz atutem 18-105 jest tylko te 50mm w strone tele. Miłe i przydatne (zalezy oczywiście komu). Ale innych przewag brak.

Andrzej.M. - Sro 22 Sty, 2014

babeo napisał/a:
Prawda jest taka, żew budżecie do 2000 jest na prawdę obojętne co weźmiesz. Czy Nikona, Canona czy Sony i tak jako amator nie dostrzesz różnic. Zobaczysz w porownaniu do kompaktu więcej możliwości i przede wszystkim szybkość działania.

No niekoniecznie - puszka K-500 którą można w budżecie z obiektywem, torbą i kartą zmieścić , akurat ergonomię ma lepszą , wizjer też. I stały AF w czasie filmowania też. A przede wszystkim to normalna lustrzanka z pryzmatem. Jak dla kogoś ważne są podświetlane punkty AF - to brak tego podświetlenia może trochę przeszkadzać .
Dlatego tak całkiem obojętne nie jest co się kupi. Trochę lepsze filmowanie i gorsze zdjęcia oraz kiepski wizjer czy odwrotnie? Lepsza ergonomia, dwie rolki, 3 programy użytkownika, szybsza seria, krótsze czasy naświetlania, wyższe ISO, prawdziwy pryzmat i jasna matówka ze 100% kryciem kadru?

Lucas1981r - Sro 22 Sty, 2014

A po co kupowac troche "wyskastrowana K-50" czyli K-500 jak mozna kupic do 2tys. K-30 z kitem?? - tego nie rozumiem....

Lucas1981r napisał/a:
mozna kupic do 2tys. K-30 z kitem

Gdzie? Tylko nie pisz o Auchan - bo u kolegi go nie ma.

RB - Sro 22 Sty, 2014

Andrzej, do diaska, jest skąpiec, jest ceneo...

znowu za łapke i poprowadzić? Mimo, że po polskiemu?

Proszę:
http://www.fotostrada.pl/...skad_ceneo.html

No widzisz - jednak się da? :wink:
A tak narzekałeś że zapodaję za drogie... ale właśnie - karta się już nie zmieści... o torbie nie wspominając...
No dobra - wiem że są te wszystkie portale, czasem podaję pierwszy z brzegu , trzeba żeby użytkownik sam też zrobił użytek z internetu, ale po co? Jak usłużni koledzy linki sami podadzą i jeszcze będą na siebie warczeć że za drogie się podaje... :smile:

Lucas1981r - Sro 22 Sty, 2014

Lucas1981r napisał/a:
mozna kupic do 2tys. K-30 z kitem

Gdzie? Tylko nie pisz o Auchan - bo u kolegi go nie ma.

Jest ale nie w kazdym - trzeba szukac.
a jak ktos nie ma czasu to tu jest po 1999:
- http://www.fotostrada.pl/...skad_ceneo.html

RB - Sro 22 Sty, 2014

No widzisz - jednak się da? :wink:

Z przerażeniem stwierdzam, ze się da... tak wk..ć ludzi...

komor - Sro 22 Sty, 2014

RB napisał/a:
Obawiam sie po prostu, ze nasi "młodsi" (np. doświadczeniem) Koledzy dość pochopnie uzywają zdecydowanie nieadekwatnych określeń, kontrastując w ten sposób mocno zbliżone do siebie odcienie szarości. Po czym się utrwalają mity.
Czasy naprawde podłych 18-55 i 18-70 już chyba miłościwie za nami. Teraz atutem 18-105 jest tylko te 50mm w strone tele. Miłe i przydatne (zalezy oczywiście komu). Ale innych przewag brak.

Pełna zgoda.

Qbinho - Czw 23 Sty, 2014

komor napisał/a:
RB napisał/a:

Pełna zgoda.

Przyznam źle się wyraziłem. Ale to efekt tego, że zawsze kiedy pojawia sie mowa o 18-55 wszyscy "doświadczeni" odradzają. Stąd u takich "diletanti" jak ja powstaje myśl, że taki KIT to kit :) No i mit trwa dalej. Mam nadzieję, że mimo nie najlepszego obiektywu na start moje zdjęcia będą lepsze od dotychczasowych wykonywanych starą cyfrówką C a510, ba jestem tego pewien pomimo braku doświadczenia z poważnym sprzętem. Więc, sorki za tą" lipę" i proszę o kolejne porady i nauki:)

RB - Czw 23 Sty, 2014

Qbinho napisał/a:

Przyznam źle się wyraziłem. Ale to efekt tego, że zawsze kiedy pojawia sie mowa o 18-55 wszyscy "doświadczeni" odradzają.

To zupełnie inna sprawa.
Prawda, że można znaleźć lepsze i to dużo obiektywy. Ale:

1) cena; OK. 18-105 kosztuje niewiele więcej, więc jak kto może dopłacić to rzecz dośc prosta (pod warunkiem, ze w ogóle potrzebuje takich obiektywów). Ale jak nie... to czy robić to kosztem korpusu? A jak tak to do jakiego stopnia? Pytanie otwarte.

2) masz trochę wiecej pieniędzy, kup korpus i tani jasny zoom. Zyskasz. Niższe wartości przysłony. Ale... np. jak masz zamiar fotografować głównie krajobrazy to sobie ta opcją nawet tyłka nie zawracaj. Bo ci tani jasny zoom wtedy do niczego nie jest potrzebny.

3) kup stałkę. OK. W lustrzankach znaczy najczęsciej że dobrze, może być niedrogo, ale... to znowu duży kompromis. Który w czasie gdy ludzie za oczywistość uważają że "zoom to podstawa" w skrajnych przypadkach oznaczac może kompletna niekompatybilnośc fotografa i sprzętu. Ale z drugiej strony to może być wspaniała opcja, bo otwiera świat zwykle niedostępny nie tylko posiadaczom wyłacznie zestawowej 18-55 ale nawet wyłącznie tych tanich jasnych zoomów z pkt. 2.

4) i więcej też istnieją...

Andrzej.M. - Czw 23 Sty, 2014

Qbinho napisał/a:
mowa o 18-55 wszyscy "doświadczeni" odradzają.

Nie wszyscy na szczęście. Taki "Kit" - czyli aparat z obiektywem 18-55/3,5-5,6 potrafi dobre kilka lat posłużyć, wielu amatorów na inny obiektyw nawet nie popatrzyło. To co kiedyś zaproponował canon jako obiektyw dodawany z korpusem - faktycznie na miano kitu jak najbardziej zasługiwało, ale sytuacja kilka lat temu się zmieniła.
Odnośnie krajobrazów - można dokupić jasną manualną stałkę szerokokątną Samyanga (10 lub 14mm albo fiszaj 8mm) - daje fajne efekty i zwykle jest bardzo ostra. Jako uzupełnienie 18-55 się sprawdzi. Dlaczego manualną - bo przy tych kątach widzenia głębia ostrości jest tak duża że AF jest praktycznie zbędny.

Lucas1981r - Czw 23 Sty, 2014

Dokladnie - nie wszystkie kity sa do kitu :wink:
Trzeba znac wady i zalety danego obiektywu - a to dotyczy w sumie kazdego obiektywu.
Kitem takze da sie zrobic dobre zdjecie, przyklad Pentax DA 18-55mm 3.5-5.6 ktory kosztuje ok.150zł!
Sample:
- http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=29919
- http://www.flickr.com/pho...57612836849011/

Faktycznie fotki pierwsza klasa. To jakie wady i zalety można przypisać podstawowym obiektywom 15-55 przy tych Sony i Nikonie?
RB - Czw 23 Sty, 2014

Qbinho napisał/a:
. To jakie wady i zalety można przypisać podstawowym obiektywom 15-55

http://www.optyczne.pl/12...dsumowanie.html

RB napisał/a:
Qbinho napisał/a:
. To jakie wady i zalety można przypisać podstawowym obiektywom 15-55

http://www.optyczne.pl/12...dsumowanie.html

Dzięki nie zauważyłem tutaj tych testów ale tego nie ma od Sony DT 18-55 mm SAM II

Lucas1981r - Czw 23 Sty, 2014

Najlepiej to poszukac tematy na forach uzytkownikow danych firm - sami pewnie tam opisuja dokladniej niz na stronach z testami.
RB - Czw 23 Sty, 2014

Qbinho napisał/a:

Dzięki nie zauważyłem tutaj tych testów ale tego nie ma od Sony DT 18-55 mm SAM II

http://slrgear.com/review...uct/1596/cat/83
http://slrgear.com/review...uct/1154/cat/13

Generalnie zamioast metody: "łolaboga, pomocyyyy"
polecam wklepanie np frazy "Sony 18-55 test" lub "Sony 18-55 review" w wiadome miejsce w kompjuterze.
Będziesz pewnie niezmiernie zaskoczony, ale to działa.

RB napisał/a:
Qbinho napisał/a:

http://slrgear.com/review...uct/1596/cat/83
http://slrgear.com/review...uct/1154/cat/13

Generalnie zamioast metody: "łolaboga, pomocyyyy"
polecam wklepanie np frazy "Sony 18-55 test" lub "Sony 18-55 review" w wiadome miejsce w kompjuterze.
Będziesz pewnie niezmiernie zaskoczony, ale to działa.

Czasem mam wrażenie, ze wszelakie fora są po to, żeby odsyłać pytających do wujka Google.
Najpierw szukam czegoś w języku ojczystym później pisiłkuje się lengłidżem:) ale dzięki za linki. :mrgreen:

RB - Czw 23 Sty, 2014

Qbinho napisał/a:
[

Czasem mam wrażenie, ze wszelakie fora są po to, żeby odsyłać pytających do wujka Google.

I co, zadziałało?

muzyk - Czw 23 Sty, 2014

Qbinho.

Przedmiot + "review" (ja jeszcze na niemieckojęzycznych szukam jako "test", "testbericht"), to podstawowa karma dla gugla, jeśli chcesz znakeźć jakiś test.
Najpierw sprawdzić warto u optycznych, bo narobili Chłopaki sporo fajnych testów.

babeo - Pią 24 Sty, 2014

jestem ciekaw, czy Kolega Qbinho coś w końcu wybierze, czy tylko z czasem ma robioną wodę z mózgu :cool:
Qbinho - Pią 24 Sty, 2014

Myślę, że w weekend padnie ostateczna decyzja. Jadę się przymierzyć jeszcze raz do tych sprzętów. Oczywiście o wyborze poinformuję zacne grono pomagierów i podpowiadaczy :) :mrgreen:
muzyk - Pią 24 Sty, 2014

Qbinho napisał/a:
Myślę, że w weekend padnie ostateczna decyzja.

Zanim cokolwiek kupisz, przeglądnij sobie szkła które Cię bardzo interesują i jak one wyglądają w danym systemie.
Ogranicz wybór do 2, max 3 modeli aparatu przed wejściem do sklepu, ba nawet ogranicz w obrębie danego systemu do max 2 różnych.
:idea:

Ułatwi Ci to podjęcie decyzji.

Qbinho - Pią 24 Sty, 2014

Modele to te które są od początku pod lupą Nikon d5100 i Sony a58. Co do następnych szkieł to myślałem nad bardziej uniwersalnym 18-200 i jakieś tele 70-300 do sportu. Cenowo to chyba różnic wielkich nie ma między S i N. Mówię o takich podstawowych modelach nie za 3k :)