|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Nikkor 50mm 1.8g problem z autofocusem
Tobiahao - Nie 12 Sty, 2014 Temat postu: Nikkor 50mm 1.8g problem z autofocusem Witam, wczoraj zakupiłem Nikkora 50mm 1.8g AF-S. Wszystko było dobrze, lecz dzisiaj zauważyłem, że autofocus dość często nie ustawia ostrości prawidłowo. Drugim problemem jest to, że przy ostrzeniu na dalsze odległości autofocus błądzi pomiędzy 1.5m a nieskończonością przez jakieś 4-10sek. Testowałem autofokus na 18-55mm, wszystko działa, także to nie jest raczej problem z aparatem. Czy to jest normalne, czy mój obiektyw jest wadliwy? Z góry dziękuję za pomoc.
hijax_pl - Nie 12 Sty, 2014
Jak testowałeś? Pora dnia, światło, odległość...
Tobiahao - Nie 12 Sty, 2014
Próbowałem ustawić ostrość na 50mm, zakładałem w tym samym miejscu 18-55mm i również ustawiałem ostrość. Skutek był taki, że na 50mm czekałem ok. 4-10 sek na ustawienie ostrości, po czym ok. 1 na 4 zdjęcia były ostre. Przy 18-55 trwało to dosłownie chwile i prawie wszystkie były ostre. Testowałem w dzień, wszystkie lokacje były dobrze oświetlone. Jeśli chodzi o światło to nawet na f/15 jest to samo. Przed momentem jeszcze dokładnie sprawdziłem i ostrzy do 1 metra... Na dalszych odległościach (już od 1.5m) dzieje się tak jak opisałem powyżej.
[ Dodano: Pon 13 Sty, 2014 19:05 ]
Byłem w sklepie, wymienili mi obiektyw na nowy
|
|