forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aprat kompaktowy do zdjęć makro - biżuteria

zamsik - Nie 12 Sty, 2014
Temat postu: Aprat kompaktowy do zdjęć makro - biżuteria
Witam serdecznie,

Na początku witam wszystkich.
Poszukuję aparatu kompaktowego który będzie w większości wykorzystywany do zdjęć makro - biżuterii w namiocie bezcieniowym. Kwota to 600 zł. Sprzęt może być używany. Proszę o poradę jaki kupić. Jak ktoś posiada przykładowe zdjęcia to również poproszę. Czytałem podobny temat ale tam był większy budżet. Z góry dzięki i pozdrawiam

Tutejszyn - Nie 12 Sty, 2014

Do biżuterii nie potrzeba macro. Standardowe zbliżenia są w zupełności wystarczające. Jeśli masz mały budżet, to w sumie możesz kupić aparat dowolny. Odpuść sobie namiot bezcieniowy, bo się tylko namordujesz. Naucz się tylko korygować podstawowe błędy aparatu w jakimś programie graficznym i już.
Załączam zdjęcie robocze wykonane najzwyklejszym pstrykadełkiem.

Witam,

Dziękuje za odpowiedz, zależy mi na bardziej profesionalnych zdjęciach. Interesuje mnie taki efekt. Wiadomo że te zdjęcia są poddane obróbce.

Jaki aparat możecie mi polecic? Może jakiś plus raynox ?
Pozdrawiam

Wojmistrz - Nie 12 Sty, 2014

Ale to nie jest zasługa aparatu, a światła i programów graficznych.

Ujdzie?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Da się? Nawet telefonem można to zrobić, z jedną żarówką, kartką papieru i tackami od ciasta :D
Jak byś kasę zainwestował w oprogramowanie graficzne i przynajmniej namiot bezcieniowy... to wyszedł byś na tym lepiej.
Oczywiście, można było wybielić tło, czy ustawić dla ładniejszej kompozycji, ale nie przy kolacji dzieci :D

Wielkie dzięki :) teraz mi pokazałeś o co w tym biega ;) A jakim sprzetem robiłeś tą fotke, jaka to jest żarówka ? I co byś mi zaproponował z kompaktów ? Pozdrawiam
Tutejszyn - Nie 12 Sty, 2014

zamsik napisał/a:
Dziękuje za odpowiedz, zależy mi na bardziej profesionalnych zdjęciach
To nie kupuj barachła za 600.

Zdjęcie, które zalinkowałem nie pokazuje, jak zrobić dobre zdjęcie, lecz jak odwzorowuje aparat. Chodziło mi o to, aby pokazać, że macro wcale nie jest potrzebne. Jak już kiedyś, wcześniej powiedziałem, biżuteria w dużym zbliżeniu (powiększeniu) nie wygląda dobrze.

Tutejszyn napisał/a:
zamsik napisał/a:
Dziękuje za odpowiedz, zależy mi na bardziej profesionalnych zdjęciach
To nie kupuj barachła za 600.

Zdjęcie, które zalinkowałem nie pokazuje, jak zrobić dobre zdjęcie, lecz jak odwzorowuje aparat. Chodziło mi o to, aby pokazać, że macro wcale nie jest potrzebne. Jak już kiedyś, wcześniej powiedziałem, biżuteria w dużym zbliżeniu (powiększeniu) nie wygląda dobrze.

Tutejszy, Nie miałem tego na mysli ;) Ogolnie chodzi mi o to aby uzyskać ladne zdjęcie biżuterii. W handlu internetowym bardzo ważną role odgrywają zdjęcia. Wiadomo że złota czy srebna biżuteria wyglada dużo lepiej na live. Pozdrawiam

Wojmistrz - Nie 12 Sty, 2014

zamsik, ja użyłem smartfona, żarówki Sloip 150W (~750w) 5500K i na chwilę odpaliłem Photoshopa.
Wystarczy, że w Google wpiszesz "zestaw bezcieniowy", a powinno dać ci to przekrój dostępnych na rynku akcesoriów. Na wystawę nie idzie, drukować tego na plakatach nie będziesz, więc nie potrzeba ci sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy zł, tylko podstawowa wiedza w dziedzinie fotografii i odrobina inwencji.

zamsik - Pon 13 Sty, 2014

Tylko cały czas się zastanawiam jaki kupic aparat hmm ? Co w tej kwocie będzie dobre. Bardzo proszę o propozycje :)

[ Dodano: Pon 13 Sty, 2014 20:48 ]
A co sądzicie o Fuji Finepix HS10 ? http://allegro.pl/aparat-...3876639981.html

krzysieka1 - Pon 13 Sty, 2014

Najważniejszy jest pomysł

http://komediowo.pl/gid,1...ch,galeria.html

Wojmistrz - Pon 13 Sty, 2014

zamsik, przy dobrym oświetleniu byle kompakt zrobi dobre zdjęcie, bo użyje najmniej czułego ISO, czyli takiego, które najmniej szumi (ISO100, 80, 50, to zależy od samego aparatu). Zauważ, że nawet zdjęcia z taniego kompaktu zrobione na wakacjach, podczas słonecznej pogody, potrafią być lepsze niż z lustrzanki, fotografując w domu przy zwykłym oświetleniu domowym bez lampy błyskowej. Z drugiej strony zbyt duża ilość światła może zmusić do takiego przymknięcia przysłony, że ta zacznie gubić szczegóły - poczytaj o dyfrakcji i plamce Airy’ego.
Jeśli chodzi o sam aparat do fotografii biżuterii, najlepiej:
1. Im mniej pikseli tym lepiej (oczywiście w granicach rozsądku).
2. Im większe fizyczne wymiary matrycy tym lepiej.
3. Możliwość ręcznego ustawienia ekspozycji.
4. Zapis do RAW.

Przemyśl używane stare lustrzanki cyfrowe i bezlustrowce.
Niedawno przy jakimś temacie podawałem ten przykład przy ISO 100:

Kompakt z września 2012, obecnie do kupienia w okolicach 1500zł:

Lustrzanka z 2003r obecnie do kupienia za 300zł z obiektywem:

zamsik - Pon 13 Sty, 2014

Wojmistrz, dzięki za szczegółowy opis :) a co sądzisz o tym Fuji ? Trochę czytałem i ma dobre opinie i można podpiąć raynoxa. A z lustrzanek starego typu co bys mogł polecic ? Pozdrawiam
Wojmistrz - Pon 13 Sty, 2014

Bardzo lubię tą serię, ale od modelu HX30.
zamsik - Wto 14 Sty, 2014

Wojmistrz, a na początek może być ten HX10? Bo cena jest dostępna ;)

Może ktoś jeszcze się wypowie w tym temacie :) Jak narazie to tylko czynny udział bierze Wojmistrz :)

Wojmistrz - Wto 14 Sty, 2014

Nie no spoko, HS10 też robił zdjęcia.
Krótka historia serii.
HS10 miał matrycę BSI-CMOS - nie najgorszą ale jednak EXR były lepsze. Weszły po roku w raz z modelem HS20EXR. W kolejny roku odświeżyli go do HS25EXR ulepszając obiektyw i dając 2 rdzeniowy procsor obrazu. HX30EXR to absolutnie to samo, ale zmienili zasilanie na dedykowany akumulator (koniec z upierdliwymi paluszkami). W kolejnym roku wypuścili HX35EXR - poprawili ostrzenie i oprogramowanie oraz przełomowy HX50EXR - podobny do poprzedników, ale z obrotowym ekranem, większą ogniskową itd. Jest mi trochę przykro, że tydzień temu, czyli 7 stycznia, jak co roku, nie pokazał się model HS40EXR :(

zamsik - Wto 21 Sty, 2014

A co polecasz w przedziale 600 zł. Jak starsza lustrzanka była by dobra ?
Wojmistrz - Wto 21 Sty, 2014

W sumie to każdą. Trzeba pamiętać, że fotografując przy np ISO100 i z dobrym światłem, każdy aparat zrobi świetne zdjęcie, a szczególnie ten w większą matrycą (choćby ze względu na zakres tonalny). Oczywiście musi być jeszcze adekwatny obiektyw. Ja czasem jeszcze fotografuję Canonem 300D (ten wspomniany z 2003r) bo pomimo lat zdjęcia wychodzą super, a format 3072x2048 (6,3mpx) jak najbardziej się spisuje nawet przy wydrukach A3 (240DPI), nie wspominając o jakości po zmniejszeniu do formatu telewizyjnego 1080p. Do wyboru masz całe mnóstwo starszych aparatów i jedynie jest kwestia, w jaki system chcesz wejść. Poszukaj tych starszych tanich z jakimś obiektywem np: Canon 300D/350D/400D/20D/30D (D30/D60/10D nie polecam), Nikon D40/D40x/D50/D60/D70s, a może i D80 już gdzieś okazyjnie "wyrwiesz", Konica Minolta Dynax 5D potem będziesz mógł przesiąść się na Sony i tu tez masz wiele starszych i tanich modeli od A100 począwszy do obecnych SLT. Oczywiścei warto wspomnieć o aparatach Pentaxa i Samsunga, Takie modele jak K10D/K20D/K100D/K100D super/K110D/K200D/K-m oraz GX-1L/GX-1S/GX-10 też cały czas są przyszłościowe. Jedynie co, to w tym przypadku odradzam Olympusy. Lustrzanek już nie produkują, a matryce były znacznie mniejsze od konkurentów - format 4/3, obecnie rozwijany jako bezlusterkowece m4/3, ze zmienionym bagnetem.