forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Prośba o ocenę ostrości obiektywów

miniu82 - Nie 12 Sty, 2014
Temat postu: Prośba o ocenę ostrości obiektywów
Witam

Proszę o ocenę ostrości obiektywów. Po wrzuceniu zdjęć zorientowałem się, że karty z rycerzami nie są jednolitej jakości więc test IMO chybiony. Generalnie trudno mi było znaleźć opis całej procedury testowej tzn. czego użyć, z jakiej odległości fotografować itp.

Niestety mam obiekcje w związku z jednym obiektywem. Jeśli macie jakieś spostrzeżenia co do obiektywów oraz procedury testowej lub linki to zamieniam się w słuch.

https://plus.google.com/photos/101608470927698136486/albums/5967611611367918961?banner=pwa&authkey=CN3rrojh0-75XQ

https://plus.google.com/photos/101608470927698136486/albums/5967628632681527505?banner=pwa&authkey=CNOhsoerr6GBXg

dzięki za pomoc jeśli umieściłem posta w złym dziale z góry przepraszam!

Michał

Andrzej.M. - Nie 12 Sty, 2014

Testy - testami , a zdjęcia zdjęciami. Jeśli chcesz sprawdzić co się dzieje na brzegach, musisz mieć coś w rodzaju tablicy testowej równoległej do płaszczyzny matrycy. Ale najpierw powinieneś zrobić test FF/BF, bo bez trafienia w punkt cały test na nic. Mam wrażenie że sigmą na 200mm tak było.
miniu82 - Nie 12 Sty, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Testy - testami , a zdjęcia zdjęciami. Jeśli chcesz sprawdzić co się dzieje na brzegach, musisz mieć coś w rodzaju tablicy testowej równoległej do płaszczyzny matrycy. Ale najpierw powinieneś zrobić test FF/BF, bo bez trafienia w punkt cały test na nic. Mam wrażenie że sigmą na 200mm tak było.

Andrzeju w linkach robiłem zdjęcia pod kątem FF/BF (tak mi się wydaje przynajmniej) wiec rzuć okiem na linki jeśli możesz.

novy - Wto 14 Sty, 2014

Wygląda na gigantyczny front focus. Na metrze (zakładając że test był wykonany poprawnie) widać to dokładnie. Chyba potwierdza się to na zdjęciu nr.6 "z okna". Większa ostrość wydaję się być na rynnie po prawej stronie która jest dużo bliżej - o ile w ogóle coś na tym zdjęciu jest ostre. Brakuje EXIFa.

[ Dodano: Wto 14 Sty, 2014 11:27 ]
Znaczy się po lewej :lol:
Zdjęcie z metrem jest zrobione ok, tylko nie wiem dlaczego statyw jest pod metrem a nie pod aparatem :wink: Rozumiem że ostrość ustawiałeś w okolicach 32cm? Jaki masz aparat? Jeśli masz AF z detekcją kontrastu w live view to możesz jeszcze powtórzyć zdjęcie i sprawdzić czy będzie lepiej. Ewentualnie live view, powiększenie 10x i ręcznie. Oczywiście wszystko na statywie.

miniu82 - Wto 14 Sty, 2014

novy napisał/a:
Wygląda na gigantyczny front focus. Na metrze (zakładając że test był wykonany poprawnie) widać to dokładnie. Chyba potwierdza się to na zdjęciu nr.6 "z okna". Większa ostrość wydaję się być na rynnie po prawej stronie która jest dużo bliżej - o ile w ogóle coś na tym zdjęciu jest ostre. Brakuje EXIFa.

[ Dodano: Wto 14 Sty, 2014 11:27 ]
Znaczy się po lewej :lol:
Zdjęcie z metrem jest zrobione ok, tylko nie wiem dlaczego statyw jest pod metrem a nie pod aparatem :wink: Rozumiem że ostrość ustawiałeś w okolicach 32cm? Jaki masz aparat? Jeśli masz AF z detekcją kontrastu w live view to możesz jeszcze powtórzyć zdjęcie i sprawdzić czy będzie lepiej. Ewentualnie live view, powiększenie 10x i ręcznie. Oczywiście wszystko na statywie.

EXIF MOZNa wlaczyc na picasie u mnie bynajmniej dziala
wszystkie zamieszczone zdjecia robione na statywie ostrzone z automatu na srebrna srube

widok z balkonu rowniez punktowo na okno w najodleglejszym budynku

aparat alfa 37 obiektyw pod FF

novy - Sro 15 Sty, 2014

Rzeczywiście są EXIFy. Jeśli to jest nowy zakup to bym chyba osobiście biegł go oddać lub wymienić.
Andrzej.M. - Czw 16 Sty, 2014

Michale, jeśli chcesz sprawdzić FF/BF - to fotografujesz linijkę albo inną miarkę z możliwie gęstą skalą , montujesz pod kątem 30-45stopni do poziomu i mocujesz w jednym miejscu pionową tabliczkę do ustawiania ostrości (np. w połowie linijki) i precyzyjnie zaznaczasz miejsce jej ustawienia na skali linijki - to twój punkt "zero" od którego do przodu lub tyłu będzie ff/bf. Aparat stawiasz na statywie , tak by płaszczyzna matrycy była równolegle do tabliczki ostrości. ustawić trzeba precyzyjnie - nawey mierząc tą miarką odległości. Pomocna jest w tym poziomica. I robisz fotkę z możliwie najmniejszej odległości (jakieś 5 cm dalej niż minimum, żeby obiektyw miał pole do pomyłki). I ustawiasz ostrość ręcznie na nieskończoność i pozwalasz by aparat ustawił ją od nowa wybierając za pojedynczy punkt AF ten będący na tablicy . I robisz zdjęcie na otwartej przysłonie (2,8). Takiego zdjęcia pod linkiem nie ma . Więc nie dziw się że nic nie piszę. One nic nie mówią.