forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Radiowe wyzwalanie lamp, Canon

dj2pac - Wto 14 Sty, 2014
Temat postu: Radiowe wyzwalanie lamp, Canon
witam
niedawno zakupilem sobie lustrzanke canon 600d
chcialem sie dowiedziec o jakies rozsadnie tanie zestawienie zestawu radiowego do lamp blyskowych
jestem amatorem w dziedzinie fotografii jednakze chcialbym rozwinac swoj zestaw w te akcesorium
- potrzebowalbym
*lampe blyskowa( z czasem kilka lamp)
*wyzwalacz radiowy z mozliwoscia sterowania kilkoma nadajnikami ( z czasem)
co byscie polecili w tej materii, zdjecia byly by wykonywane w roznych miejscach pomieszczenia portrety zewnetrzne chodzi o jakis w miare uniwersalny polaczony systemik w miare tani z mozliwoscia rozbudowy w nowe lamy i odbiorniki
jesli takie tematy juz istnieja to przepraszam ale nie moglem nic konkretnego znalezc
pozdrawiam dj2pac

Usjwo - Wto 14 Sty, 2014

Polecam Yongnuo. Lampy i wyzwalacze radiowe.
W zaleznosci od zasobu portfela mozesz kupic manualne lub z automatyka.
Lampy YN sa wprawdzie chinskie, ale sprawuja sie bardzo dobrze i sa dosc tanie.
Za 800PLN mozesz miec lampe, porownywalna do C580EX, dodatkoowo kazda ma wbudowana fotocele
Wyzwalacze proponuje kupowac odrazu z przeniesieniem automatyki YN622. Dwie sztuki nadajnik odbiornik to 350-400PLN.

dj2pac - Wto 14 Sty, 2014

wlasnie zastanawialem sie nad wyzwalaczami YONGNUO YN622
nie kosztuja zbyt wiele i maja duze mozliwosci
a jaka lampe konkretnie do nich bys zaproponowal, na co mam zwracac uwage przy doborze lampy do tego zestawu
pozostanmy przy YONGNUO
* jakis model podstawowy budzetowy ( mozliwosci wady zalety)
* kolejny z wiekszymi mozliwosciami ( najrozsadniejszy cenowo z automatyka)
LAMPA YONGNUO YN-560 III to wyglada ciekawie ....
dziekuje za szybka odp :)

Usjwo - Wto 14 Sty, 2014

YN568EX II - to chyba najdrozsza i najlepsza, z tym że od poprzedniczki YN568EX rozni się tylko możliwością pracy jako master. Jednak przy wyzwalaczach radiowych nie bedzie Ci to absoolutnie potrzebne.
Tak wiec ja polecam YN568EX, model nizszy (i tanszy) YN565EX nie posiada niestety HSS'a.

YN560III to lampa manulana, wiec i tak wszystkie nastawy musisz robic manualnie na lampie. Oczywiscie jak nie ma kasy to dlaczego nie, potem mozna ją uzyc do podswietlenia tla. Wersja III rozni sie od poprzedniej tylko tym ze ma wbudowany odbiornik radiowy kompatybilny z RF602 i RF603. Jezeli uzywalbys YN622, to ten odbiornik i tak sie nie przyda. Mozliwe tez ze wersja poprzednia jest juz niedostepna, albo w zblizonej cenie wiec i tak pozostaje III.

Andrzej.M. - Wto 14 Sty, 2014

Te yongnuo mają dużo podobieństw do oryginałów jak chodzi o jakość i kompatybilność - chyba nie bez przyczyny jest bliskość (jak na Chiny) zakładów w Szanghaju, Suzhou, Changzhou, Qingdao, Baoding, i Dezhou (ok. 80 km od Leling - fabryka Yongnuo Technology Company) produkujących m.in. lampy Canona. Ale co ja tam wiem - Usjwo jest na miejscu - pewnie zna teren lepiej. :wink:
cybertoman - Wto 14 Sty, 2014

Zestaw prostych lamp studyjnych vs zestaw speedlightow - to ten pierwszy potrafi byc tanszy. Statywy, softboxy, radio, akumulatory do tego wszystkiego (zazwyczaj x2) , ladowarka (ladowarki) - to tez kosztuje. No i komfort pracy tez ze wskazaniem na studyjne - chocby piloty.
Wojmistrz - Sro 15 Sty, 2014

YN-622C to wyzwalacz z pełnym przeniesieniem eTTL, chyba najlepsza opcja dla lamp z TTL. Do manualnych oczywiście YN-603C.
Kanapa - Pią 17 Sty, 2014

Nie wiem czy błyskanie zdjętą lampą w automacie ma uzasadnienie.
Albo YN560 i YN-603 do błyskania w manualu. To optymalne zestawienie i tanie.
YN568 i YN-622 do błysku z HSS ale cena x2.

Wojmistrz - Pią 17 Sty, 2014

Oczywiście że ma, a szczególnie jeśli możesz zarządzać całym systemem na poziomie puszki.
komor - Pią 17 Sty, 2014

Kanapa napisał/a:
Nie wiem czy błyskanie zdjętą lampą w automacie ma uzasadnienie

Jakieś tam uzasadnienie ma, ale podstawową zaletą radiowego wyzwalania TTL jest możliwość ręcznego ustawienia energii błysku bez biegania do lamp, patroszenia softboksów itd. Ja wybrałem porządne radio manualne (Phottix Strato II) i nie żałuję ze względu na dużą niezawodność. Ale prawdopodobnie następna para nadajnik-odbiornik to będzie zgodny ze Strato II model Strato TTL.

Tak przy okazji, gdyby ktoś się przymierzał do Strato II to na stronie producenta podana jest informacja, że nie jest kompatybilny z lampą Yongnuo 465.

bartikrasnik - Sob 08 Lut, 2014

Wada tych wyzwalaczy jest bład błysku. Inaczej im wiecej lamp błyskowych bezprzewodowo tym większa losowość błysku. jako jedna lampa TTl to bedziesz zadowolony ale większa ilość jakoś sobie nie radzi. zaleta jest ze wzbudzają lampy z usmienia
komor - Pon 10 Lut, 2014

bartikrasnik, mógłbyś jeszcze doprecyzować do którego modelu wyzwalaczy się odnosisz?
dark_wojtek - Pon 10 Mar, 2014
Temat postu: Wyzwalacz radiowy - Canon
Witam
Chciałem się zapytać o dobry a tani samowyzwalacz radiowy do lampy Canon 430 EX II
Budżet to ok 200-250 zł
Nie znam się na tych wyzwalaczach radiowych więc chce was się zapytać
Ja mam Canon 500D jak coś to pomoże

mozer - Pon 10 Mar, 2014

Yonhnuo RF-602 lub RF-603. Ja mam ten pierwszy i jestem zadowolony.
dark_wojtek - Wto 11 Mar, 2014

A co powiesz mozer, o tym wyzwalaczu YONGNUO -YN-622C
Tutejszyn - Wto 11 Mar, 2014

Co prawda, ja nie jestem mozer, jednak powiem coś od siebie. YN-622 to dość atrakcyjnie cenowo propozycja radiowego triggera z przeniesieniem automatyki. Obsługuje HSS.. Z YN-622 można myśleć o bardziej bezstresowej pracy na zewnątrz, na wolnym powietrzu. Fajnym dodatkiem jest dioda wspomagająca AF, kiedy światła jest już zbyt mało.
dark_wojtek - Wto 11 Mar, 2014

Tak fajna funkcja co wspomaga AF tylko jest on za drogi. Źle popatrzyłem się bo myślałem YONGNUO -YN-622C że kosztuje 209 ale to był pojedynczy a trzeba dwa :(
komor - Wto 11 Mar, 2014

dark_wojtek, scaliłem z podobnym starszym wątkiem. Jest parę uwag więcej.

bartikrasnik napisał/a:
Wada tych wyzwalaczy jest bład błysku. Inaczej im wiecej lamp błyskowych bezprzewodowo tym większa losowość błysku. jako jedna lampa TTl to bedziesz zadowolony ale większa ilość jakoś sobie nie radzi. zaleta jest ze wzbudzają lampy z usmienia

komor napisał/a:
bartikrasnik, mógłbyś jeszcze doprecyzować do którego modelu wyzwalaczy się odnosisz?

Właśnie przypuszczałem, że musi być ciężko ustawić odpowiednie światło na kilku lampach podpiętych do triggerów "pracujących w TTL". Przypuszczałem, że chcąc osłabić moc jednej lampy, moc drugiej zaraz wzrośnie, aby bilans wyszedł na zero.. :) Jeśli tak jest, to nie jest to ani błąd, ani nie dotyczy jakiegoś konkretnego modelu. Po prostu tak jest.
Na razie problem jest czysto hipotetyczny, bo mam tylko jeden nadajnik i odbiornik, w dodatku dopiero przed chwilą odebrany od listonosza :)

cybertoman - Wto 11 Mar, 2014

Tutejszyn, to dobrej zabawy!
nienietaktak - Wto 11 Mar, 2014

Tutejszyn napisał/a:
odebrany od listonosza

stawiał opór? :mrgreen:

komor - Wto 11 Mar, 2014

Tutejszyn napisał/a:
Właśnie przypuszczałem, że musi być ciężko ustawić odpowiednie światło na kilku lampach podpiętych do triggerów "pracujących w TTL". Przypuszczałem, że chcąc osłabić moc jednej lampy, moc drugiej zaraz wzrośnie, aby bilans wyszedł na zero..

Tutejszyn, zarówno C jak i N od wielu lat szlifują swoje bezprzewodowe systemy wyzwalania, więc ten problem o którym piszesz jest abstrakcyjny. Jest błysk pomiarowy, a potem zgodnie z ustawieniami grup i proporcji energii błysku między nimi, ustalane jest co ma się dziać w grupach.

Cytat:
Tutejszyn, to dobrej zabawy!
Dzięki :)
nienietaktak napisał/a:
stawiał opór?
Nie, spoko.. rezystancja - zero.
komor napisał/a:
więc ten problem o którym piszesz jest abstrakcyjny
Pewnie masz rację. Na razie mam i tak tylko dwa urządzenia, więc problem jest naprawdę abstrakcyjny. Jakiś czas się zastanawiałem, czy kupować nawet te dwa, skoro zwykłe RF-603 były wystarczające. Przeważyła chęć doświetlania w plenerze.

...no może też dioda AF. Padła mi latarka w aparacie, albo nawet nigdy nie działała.. nie wiem, nie dociekałem.

komor - Wto 11 Mar, 2014

Tutejszyn, Ty masz Nikona, tak? No ale mimo to daj znać czy da się przy pomocy tego YN-622 zdalnie ustawiać manualny błysk lampy. Czyli taki TTL bez TTL. :) Z aparatu ustawiasz np. 1/8 błysku, a lampa z odbiornikiem, zaszyta wewnątrz softboksa posłusznie zmienia sobie ustawienia.

komor, Sprawdzę. Choć pewnie dopiero pojutrze..
mozer - Wto 11 Mar, 2014

dark_wojtek, no lepszy, bo przekazuje TTL, ale nie mieści się w budżecie który podałeś. Chyba koło 400 zł kosztuje.

Ups, przegapiłem całą stronę wątku - coś mi się przełączyło, sorry :D

nienietaktak - Sro 12 Mar, 2014

komor napisał/a:
Z aparatu ustawiasz np. 1/8 błysku, a lampa z odbiornikiem, zaszyta wewnątrz softboksa posłusznie zmienia sobie ustawienia.

działa.

komor - Sro 12 Mar, 2014

nienietaktak, dzięki. Co masz? Tego YN-622 właśnie? 580EX? Wersja I, II? Ja mam 580EX II, 430EX II i manualne YN-560 w pierwszej wersji. Do tego radio Phottix Strato II. Czyli manualne bez TTL. Chciałbym dokupić jeszcze z jedną albo dwie manualne YN-560 II, ale zastanawiam się czy dokupując kolejny odbiornik radiowy nie wziąć jednak kompletu nadajnik/odbiornik Phottix Strato TTL, żeby dla 580EX II mieć możliwość sterowania manualnym błyskiem przy mało przyjaznym modyfikatorze. Z drugiej strony jest opcja YN-560 III z wbudowanym odbiornikiem RF-602 / RF-603. Ale nie wiem czy można wtedy zdalnie sterować błyskiem. Z trzeciej strony opcja YN-622, dlatego pytam.
Usjwo - Sro 12 Mar, 2014

Co znaczy sterowac blyskiem?
560III ma wbudowany odbiornik RF-603/602, wiec wyzwolic zdalnie, a starowanie moca dziala recznie :smile:
U mnie C580II+YN568+Y568+4xYN622 dzialaja bez problemu z 6D, jak i dzialaly z 40D. Lampy mozna ustawiac zdalnie w trybie mano, lub automat w ttl.
komor kup wyzwalacze z ttl'em w Twoim wieku szkoda nog :razz: , sam sie o tym przekonalem :grin:

komor - Sro 12 Mar, 2014

Usjwo, w moim wieku ruchu nigdy nie za wiele. :) Ale upierdliwy pod tym względem jest softboks Phottixa, który mam, za dużo czasu i problemu z wciskaniem ręki do środka. Czyli YN622 pozwala ręcznie sterować błyskiem, tak? No to jest już jakaś opcja. Choć nie ukrywam, że wolałbym pozostać przy wariancie z dokupieniem Phottixa Strato TTL, bo jest zgodny z posiadanymi już przeze mnie trzema odbiornikami Strato II.
Usjwo - Sro 12 Mar, 2014

komor napisał/a:
Czyli YN622 pozwala ręcznie sterować błyskiem, tak?

Tak. w manualu nastawiasz moc kazdej grupy osobno (A,B,C), w ttlu staosunek A:B + C

nienietaktak - Sro 12 Mar, 2014

komor, YN-622 trzy sztuki plus 580 EX II plus 430 EX II. Następne lampy to będą YN bez dwóch zdań.
Dżozef - Sro 12 Mar, 2014

W mojej YN 560 część ruchoma opada w dół już po założeniu nawet najprostszego modyfikatora czy żelka. To bardzo wnerwiające podklejać ciągle taśmą. Też tak macie?

Orginalna C580 II utrzymuje bez problemu wszystko co na nią wsadzę.

komor - Sro 12 Mar, 2014

Dżozef napisał/a:
Też tak macie?

Nie, ale YN nie ma blokady, a 580EX II ma. Z tym że ja i tak zwykle używam YN w pozycji klasycznej :) czyli złożonej jak do błyskania z gorącej stopki na wprost.

macusek - Sob 19 Kwi, 2014

Jaka jest roznica miedzy wyzwalaczami YN-622, a Phottix Strato II multi? Ceny sa prawie identyczne.
Tutejszyn - Sob 19 Kwi, 2014

YN-622
- przenosi TTL
- pracuje zarówno jako nadajnik i odbiornik
- obsługuje HSS
- posiada diodę wspomagającą AF (przydałby się tutaj regulacja, bo teraz ta dioda ma cela, że ojaaa :) )
Oczywiście Photix Strato II tego nie ma.

Photix Strato II jest bardziej podobny do RF-603, który kosztuje jakieś 80złotych, a który również pracuje jako nadajnik/odbiornik.
RF-603 w odróżnieniu od Photix Strato II, nie obsługuje grup lamp.

komor - Sob 19 Kwi, 2014

Nie znam YN-622 ani innych wyzwalaczy Yongnuo, więc nie porównam, ale zdecydowałem się swego czasu na Phottixa ze względu na dobrą jakość wykonania i duże możliwości jak na radio bez TTL. Jak dotąd się nie zawiodłem, strzelają zawsze, są dobrze zbudowane i mają wygodne sterowanie (włącz/wyłącz) dla czterech grup lamp.
macusek - Sob 19 Kwi, 2014

Rozumiem, wybor jest oczywisty - Yongnuo ;)
bartikrasnik - Wto 03 Cze, 2014

Tutejszyn:
YN-622
- przenosi TTL
- pracuje zarówno jako nadajnik i odbiornik
- obsługuje HSS
- posiada diodę wspomagającą AF (przydałby się tutaj regulacja, bo teraz ta dioda ma cela, że ojaaa :) )
Oczywiście Photix Strato II tego nie ma.
Co ja dopowiem:
-jw
-Dioda wspomagająca jest super sięga kolo 15-20m( tamron 28-75/2,8 nie gubi ostrości za każdym razem ustawia, sporo polepsza ostrzenie bo jest bardzo jasna i kontrastowa. I fakt na 4 sztuki jedna w kosmos strzela,a 3 pozostałe środkowy i górne punkty ostrzenia)
- wzbudzają lampy zasięg lepszy niż pixel king-mniejsza wrażliwość na zakłócenia.(testowane w klubie)
- z canon 5D mkI z lampą yongnuo 568II działa sterowanie kompensacją błysku z body, a z nissanem 866 nie reagowało.
-ttl dziła równo nie widać różnic w błysku
- Lampa ttl + manual nie przepala zdjęć na 2 lampy. dobiera moc do oświetlenia z manuala. Nie mam dwóch na ttl wiec nie powiem jak wygląda praca na kilka lamp ttl.