|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - portrety w plenerze
blade100 - Sob 18 Sty, 2014 Temat postu: portrety w plenerze Witam, nie wiem czy dobry dział, mam takie pytanie chciałbym zaczać portrety w plenerze...mam blende 5w1 ale nie mam osoby d jej trzymania..co proponujecie w przypadku braku pomocnej dłoni? jakaś parasolke czy cos?
dark_wojtek - Sob 18 Sty, 2014
Witaj
Jak się nie mylę to można blende zamontować do statywu
Parasolka jest dobra jak masz lampę i chcesz doświetlić modelkę łagodnym światłem
cybertoman - Nie 19 Sty, 2014
blade100 napisał/a: | .co proponujecie w przypadku braku pomocnej dłoni? | Wrzuc w googla "uchwyt do blendy".
komor - Nie 19 Sty, 2014
blade100, nie wiem kogo fotografujesz, ale czasem sprawdza się wzięcie w plener dwóch panienek zamiast jednej. Pomalują się nawzajem, blendę potrzymają, i masz dwie modelki do obsłużenia zamiast jednej.
Uchwyt na blendę też się może sprawdzić, pod warunkiem że nie będzie wiatru.
Usjwo - Nie 19 Sty, 2014
No i uchwyt do blendy jest niesterowalny glosem, w przeciwuenstwie do modelki/dziewczyny
blade100 - Nie 19 Sty, 2014
heh..dzieki za pomysł ;D
[ Dodano: Nie 19 Sty, 2014 19:21 ]
a jeszcze jedno pytanko do doświetlenia czy to w planerze czy w pomieszczeniu
mam gf5 lumixa i niestety tam nie ma stopki, wiec myslalem nad albo fotocela i parasolka, albo stale oswietlenie (np800w) z parasolka? chce tanszym kosztem..bo w portrety sie malo co bawie a zostalem poproszonny o zdjecia sensualne ?
dister - Nie 02 Lut, 2014
Zależy jaki masz budżet na to wszystko
Teoretycznie najlepiej skorzystać z oświetlenia błyskowego (w twoim przypadku z fotocelą) jednak weź pod uwagę też opóźnienia w synchro.
Jeśli masz zamiar pracować w studio, to pomyślałbym o stworzeniu oświetlenia stałego (ale samodzielnie - gdzie sceptycznie podchodzi do moich projektów część osób na forum, natomiast ja jestem zadowolony ;p ) lub jeśli masz odpowiedni budżet to stałe oświetlenie.
Często dobre efekty można uzyskać przy mieszaniu źródeł światła
Ogólnie to rozważ
- 2 x żarówka błyskowa z fotocelą (koszt najtańszych 2 szt. to ok. 130 zł)
- 2 x starsza lampa błyskowa + fotocela (2 szt. lampy + 2 szt. fotoceli ok. 140 zł)
lub
- 2 x Halogen min. 500 W (ok. 50 zł)
- Stworzenie własnej lampy o mocy od 200 do 2000 W (+ np softbox) (od 10 do 50 zł)
a jeśli przewidujesz większy budżet to spokojnie do 200/250 zł kupisz 1 lampę błyskową (fajnie jak byś miał 2 z synchro i wbudowaną fotocelą).
Najważniejsze jest to ile chcesz zainwestować, a znając już kwotę można szukać rozsądnego rozwiązania.
|
|