forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Olympus E-410vOlympus E-500vCanonEOS400DvNikon40vNikon D40x

lukaszG - Sob 23 Lut, 2008
Temat postu: Olympus E-410vOlympus E-500vCanonEOS400DvNikon40vNikon D40x
Witam,
Pominę wstęp bo to jak wiadomo "zgłupiałem, bo za dużo przeczytałem" itp. Uważam, że to sprawa indywidualna i zależy od tego co chcemy fotografować. Ja potrzebuje
do głownie chmur, wschody i zachody słońca, krajobrazy, (tworzenie HDR'ów) , jak i również makro. Jaki aparat mi radzicie do moich zapotrzebowań? Który z tych co wymieniłem może okazać się najlepszy? A może ktoś poleci cos innego?

Mam do dyspozycji 2.000 zł i chciałbym kupić lustrzankę (nową) i zastanawiam się nad:

Olympus E-410 (oferta z dwoma obiektywami za 1899zł)
Canon 400D (Canon EOS 400D + 18-55mm f/3,5-5,6 II 1975zł)
Olympus E-500 ( oferta z obiektywem Zuiko Digital 14 - 45 mm za 1599zł)
Nikon D40 (oferta z obiektywem 18-55mm +karta 2 gb za 1499zł)
Nikon D40x (troszke ponad 2tysiące za zestaw z obiektywem)

Staram się sam dowiedzieć co najlepiej do mnie przypasuje, dowiedziałem się, że pentax ma bardzo dobrej jakości obiektyw w zestawie, lecz obiło mi się gdzieś o oczy, żeby brać nikona d40 (choc nie ma on bracketingu) - czy nie jest ona zbyt amatorska? (mimo to pentax zyskał mniej procentowych punktów na fotopolis). Czy pentax sprawdził by się bardziej dla moich potrzeb? A może Sony DSLR-A200K sprawi się dobrze? Wiem pewnie niektórzy użytkownicy dostają szału na takie posty - lecz nie chcę zrobić błędu wybierając coś złego, czekam na wasze rady i pomoc

igorax - Sob 23 Lut, 2008

Odpowiem tak, jeżeli Twoje zainteresowania to głównie fotografia pejzażowa - krajobrazowa i od czasu do czasu makro to musisz się bardziej zastanowić jakie obiektywy będą Ci potrzebne - mi się wydaje, że na początek przyda się coś standardowego kryjącego 17-50 plus jakiś obiektyw makro.
Jeżeli robisz HDR to z d40 też jest to możliwe ale tzw bracketing będzie trzeba robić manualnie. Każdy z tych wymienionych aparatów będzie robił dobre zdjęcia, do krajobrazów przyda Ci się szeroki kąt i tutaj każdy w zestawie ma szerokiego kita; z makro będzie gorzej bo albo będą potrzebne pierścienie lub obiektyw makro a to już większy wydatek. Tak więc warto się zastanowić np nad Olympusem E-500 z kitem i 35/3.5 makro co powinno kosztować gdzieś w okolicach 2000; jedyne co martwi to dość ograniczony rynek Olympusów.
Nikon d40x i Canon 400d zapewne pod względem doboru szkieł da Ci najwięcej możliwości - ale na start będziesz musiał zrezygnować z makrofotografii, bo nie starczy na to kasy.
O Pentax'ach inni się wypowiedzą, którzy mają większą wiedzę na ten temat.

Zestaw który ja bym wziął dzisiaj na Twoje potrzeby to np Canon 400D +18-55/3.5-5.6 do 2000 zł +60/2.8 macro [1000zł]
lub Nikon d40x z kitem, a o szkłach do macro Nikkora nic nie wiem więc nie piszę.

Arek - Sob 23 Lut, 2008

W HDR-ach ważne jest też wstępne podnoszenie lustra, którego Nikony D40/D40x i A200 nie mają, więc na placu boju zostają tylko Olki i Canon. Olki mają niestety mniejszy zakres tonalny od konkurencji (najmniejsze piksele), a w zdjęciach zachodów itp zakres ten jest bardzo ważny. I tak metodą eliminacji doszliśmy do
Canona 400D :) Choć upewnij się, czy nie ma on jakiejś cechy, która akurat dla Ciebie jest dyskryminująca.
Tylko nie słuchaj biadolenia na temat kita Canona, bo na szerokim kącie przymknięty do f/5.6-11 (a przy takich przysłonach robisz krajobrazy) pozwoli zrobić Ci ładne zdjęcia.

Arek

lukaszG - Sob 23 Lut, 2008

Ok więc metodą eliminacji został nam Canon 400D ale nikt nie wypowiedział sie na temat pentaxa k100d - oznacza to, że dla mnie najlepszym wyborem będzie canon? Czy raczej obydwa aparaty spełnią się tak samo (porównywalnie) a różnice jakie mają mnie przekonać do jednego z nich to np. kolor obudowy, lub (plus na korzyść pentaxa) fakt, że np. canon jest "plastykowy" (choć osobiście nie będzie mi to przeszkadzało jeśli da mi lepsze możliwości).
Arek - Sob 23 Lut, 2008

Jeśli chodzi o jakość wykonania to K100D nie nokautuje jakoś wyraźnie 400D. Powiedziałbym, że to ta sama półka. Z tych dwóch aparatów wziąłbym 400D.
goltar - Sob 23 Lut, 2008

Jeśli chcesz robić krajobrazy, to w przyszłości możesz chcieć dokupić coś szerszego niż standardowy obiektyw. Do Olympusa jest w tej chwili tylko jeden: ZD 7-14 f/4 ED i kosztuje ponad 5000 zł...
Arek - Sob 23 Lut, 2008

Są jeszcze Sigma 10-20 i Zuiko 11-22, ale nie tak szerokie jak w innych systemach - to fakt.
konczako - Sob 23 Lut, 2008

Jak widzę Łukaszu posłuchałeś rady i poszukałeś pomocy na forum optyczne.pl :wink:

Ja też proponuję się zastanowic nad Canonem 400D. Jesli HDR i krajobrazy to niskie szumy matrycy i dobra jakość RAWów to ważna sprawa..przy nakładaniu kilku ujęć szumy sie potengują.

komor - Nie 24 Lut, 2008

Arek napisał/a:
W HDR-ach ważne jest też wstępne podnoszenie lustra

O, znowu dowiaduję się czegoś nowego. Czemu podnoszenie? Na szerokim kącie też? Bo nie wiem chodzi Ci Arku o drgania czy o coś innego?

jaad75 - Nie 24 Lut, 2008

konczako napisał/a:
Ja też proponuję się zastanowic nad Canonem 400D. Jesli HDR i krajobrazy to niskie szumy matrycy i dobra jakość RAWów to ważna sprawa..przy nakładaniu kilku ujęć szumy sie potengują.

Szumy CMOS-a Canona na niskich czułościach są większe niż dowolnej matrycy CCD - a kto robi krajobrazy (zwłaszcza HDR) na wysokich czułościach?
Przestańcie na każdym kroku wciskać bajki o niskoszumnych Canonach, bo to było dawno i nieprawda...

MM - Nie 24 Lut, 2008

Różnice w szumach na niskich czułościach są tak naprawdę marginalnie pomijalne. Ja bym nie na takie ...... patrzył, ale na to jaki obiektyw można do tego aparatu podłączyć i za jakie pieniądze.
jaad75 - Nie 24 Lut, 2008

MM, owszem, tyle że obiektyw ultraszerokokątny + body, za 2000zł, to w każdym systemie mission impossible...
Monastor - Nie 24 Lut, 2008

jaad75, często w krajobrazach, zwłaszcza morskich, wykorzystuje się dłuższe czasy naświetlania w celu uzyskania efektów rozmyć. Takie zdjęcia są bardzo efektowne, a Canon ułatwia ich zrobienie bo wzrost szumu w miarę wydłużania czasu ekspozycji jest niewielki. To może być bardzo duża zaleta, zważywszy na to, że HDR potęguje te wady.
Z kolei przy krótkich ekspozycjach różnice są chyba pomijalne.

konczako - Nie 24 Lut, 2008

Monastor napisał/a:
jaad75, często w krajobrazach, zwłaszcza morskich, wykorzystuje się dłuższe czasy naświetlania w celu uzyskania efektów rozmyć. Takie zdjęcia są bardzo efektowne, a Canon ułatwia ich zrobienie bo wzrost szumu w miarę wydłużania czasu ekspozycji jest niewielki. To może być bardzo duża zaleta, zważywszy na to, że HDR potęguje te wady.
Z kolei przy krótkich ekspozycjach różnice są chyba pomijalne.

Właśnie o to mi chodziło.

Ja poleciłem C400D, ewentualnie używane C20d z obiektywem KITowym(tak jak Arek napisał - w pejzarzu sie sprawdzi)
Te aparaty mają to wszystko co lustro mieć powinno i do 2000zł tutaj nic lepszego raczej nie da rady wykombinować. Takie jest moje zdanie. Wybór nalezy do kolegi.

Monastor - Nie 24 Lut, 2008

Można też pokusić się o zakup Canona 350D. Nówka do dostania z kitem za niewiele ponad 1500 zł. Będzie jeszcze 500 na dodatki przydatne do krajobrazów. Jakiś statyw porządny lub filtr połówkowy, a może polar.
lukaszG - Nie 24 Lut, 2008

Witam ponownie,
Więc wczoraj byłem w fotojorkerze i się dowiedziałem się, że najlepsza lustrzanka do tej kwoty , biorąc pod uwagę olympusa e510, sony a200k i canon'a 400d to sony i olek (uwaga tutaj pozwolę sobie zacytować) "canon nie ma nic do zaoferowania" " sony i olympus mają stabilizator obrazu a olympus ma Live VIev , super podgląd na żywo" - sprzedawca wybrałby albo sony albo olympusa - to tak jako dodatek, ja zastanawiam się poważnie nad c400d i mam odnośnie tego pytanie : co sądzicie na temat tego zestawiku:

http://www.agito.pl/lustr...197.328172.html

Słyszałem rożne opowieści na temat tego obiektywu - inni go chwalą , inni krytykują, lecz mi jako amatorowi na początek starczy, gdyż ten sam aparat na stronie euro agd kosztuje 2299 (drożej i bez obiektywu) choć są sklepy internetowe, które oferują body+ podstawowy kit za 1975,00 (podobne ceny na allegro) i tu się rodzi drugie pytanie brać z obiektywem czy jest to taki "syf" ze lepiej zachować tę kwotę na później?

P.S Trzymałem w ręku canona 400d i nie zauważyłem, że jest tam jakoś specjalnie plastykowy - z wyglądu może tak wygląda ale w ręku to normalnie się go trzymało tak jak sony czy olympus'a (choć możliwe, że to dlatego ze jestem amatorem i nie wyczuwam rodzajów stopu użytych do produkcji:P )

Arek - Nie 24 Lut, 2008

Na początek starczy. Za te pieniądze nie jest zły.