forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Testy na Optycznych - ciekawostki i spostrzeżenia

ryszardo - Nie 19 Sty, 2014
Temat postu: Testy na Optycznych - ciekawostki i spostrzeżenia
Czytam tutejsze testy regularnie już od kilku lat i obserwując z ciekawości zmiany na rynku fotograficznym. W tym czasie zauważyłem sporo ciekawych zależności między treścią testów, a kolejnymi premierami i zmianami na rynku.

W związku z tym postanowiłem założyć wątek w celu zebrania najciekawszych spostrzeżeń czytelników.

Z tego, co w tej chwili pamiętam:

Czasem mam wrażenie, że autorzy tutejszych testów potrafią przewidywać przyszłość. Najlepszym przykładem jest fragment podsumowania testu Fuji X100:
Jak już wspomnieliśmy, X100 wiele potrafi i sprawia wiele przyjemności podczas fotografowania. Podczas jego testowania jednak, brakowało nam jednej funkcjonalności. Ten aparat aż się prosi o to, aby być bezlusterkowcem, a nie aparatem kompaktowym. Możliwość wymiany optyki zdecydowanie podniosłaby jego funkcjonalność i uczyniła bardziej uniwersalnym. Tak naprawdę, na początek wystarczyłyby trzy obiektywy stałoogniskowe – od szerokiego kąta począwszy, poprzez odpowiednik standardowej pięćdziesiątki, a na umiarkowanym portretowym szkle skończywszy...

Premiera X-Pro1 wraz z zestawem szkieł dokładnie odpowiadającym opisowi odbyła się niespełna 7 miesięcy po dacie publikacji testu. Czyżby ktoś z centrali Fuji przeczytał test i postanowił spełnić życzenie redakcji? :wink:

Podobną sytuację mamy w teście lornetki Delta Optical Titanium 8x56 ED:
Bądźmy jednak realistami. Testowana tutaj Delta jest świetna optycznie. Gdyby była jeszcze świetna mechanicznie, raczej nie kosztowałaby trochę ponad 1000 zł. Chociaż, skoro nasz rynek dorósł do wersji ED, może kiedyś dorośnie do, na przykład, wersji Premium ED, która będzie tak samo dobra optycznie jak 8x56 ED, ale lepsza mechanicznie i pewnie zauważalnie droższa.

Test ukazał się w maju 2010. 2,5 roku później producent informuje o wprowadzeniu o oferty 4 lornetek z serii Extreme ED. Nazwa jednoznacznie przywołuje na myśl skojarzenia z treścią testu. Tu jednak prawdopodobieństwo jego wpływu na politykę firmy jest o wiele większe i prawdę mówiąc zdziwiłoby mnie, gdyby jakiegokolwiek związku nie było. Odpowiedź producenta na wyniki testów i sugestie recenzenta jest jednak jak najbardziej pożądana, więc taka sytuacja cieszy (szkoda jednak, że testy tych lornetek nie wykazały wyraźnie lepszych właściwości serii Extreme, ale pochwała i tak się moim zdaniem należy).

Jestem pewien, że podobnych sytuacji było więcej, ale niestety zdążyłem już o nich zapomnieć. Po to jednak powstał ten wątek - żeby takie ciekawostki nie zostały zapomniane w historii internetu.
Na koniec trochę zabawniejsza ciekawostka. Fragment jednego z najstarszych testów aparatów na tym portalu. Z dedykacją dla miłośników porównań szumu na ISO 6400 w skali 1:1.
Po swoich poprzednikach aparat odziedziczył bardzo dobrą matrycę o niskich szumach, co czyni go aparatem uniwersalnym, pozwalającym swobodnie fotografować w słabych warunkach oświetleniowych, bądź przy bardzo długich czasach migawki.

Kto wie, z którego to testu (bez pomocy Google)? Oczywiście technika poszła do przodu i wymagania się zwiększyły, ale może kogoś skłoni do refleksji.

muzyk - Pon 20 Sty, 2014

:shock: nieźle.

Wow, co za analiza! :grin:
ryszardo napisał/a:
Po to jednak powstał ten wątek - żeby takie ciekawostki nie zostały zapomniane w historii internetu.

Sympatycznie!

kmarekk - Wto 28 Sty, 2014
Temat postu: Zbieranie opinii
Niektóre firmy dokładnie analizują testy i opinie magazynów fotograficznych, portali fotograficznych czy też specjalistycznych forów. Uwagi tam zawarte mogą być doskonałym źródłem dobrych pomysłów na zmiany i rozwój sprzętu.