forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Temperatury ujemne, a lustrzanka

robocop45 - Sro 22 Sty, 2014
Temat postu: Temperatury ujemne, a lustrzanka
Cześć, czy lustrzanka może działać w temperaturach rzędu -15? Mowa o Canonie 350D.
komor - Sro 22 Sty, 2014

Przeniosłem pytanie do działu „Serwis sprzętu i usterki”, bo chyba tu bardziej pasuje, biorąc pod uwagę możliwe konsekwencje. ;)

robocop45, w instrukcji powinny być podane zakresy temperatury przechowywania oraz pracy. Nie chce mi się teraz za Ciebie odrabiać zadania domowego, ale jestem przekonany, że –15°C to tam raczej nie będzie. W praktyce może być kłopot, co najmniej z ekranami LCD, być może z migawką lub lustrem. No i akumulator bardzo szybko ulegnie rozładowaniu. Pewnie ktoś napisze coś z praktyki jeszcze.

Tutejszyn - Sro 22 Sty, 2014

Nie powinieneś mieć problemu, jeśli aparat będzie w torbie fotograficznej. Musisz tylko pamiętać, że akumulator dramatycznie traci sprawność w niskiej temperaturze, dlatego lepiej go wyjmować i trzymać w kieszeni. Niska temperatura nie uszkadza akumulatora, więc nie ma obawy, jeśli go przechłodzisz. Niektóre funkcje aparatu też mogą zostać upośledzone z powodu chłodu, jednak zdjęcia powinieneś móc robić bez problemu. Pamiętaj, aby nie wyjmować aparatu z torby zaraz po wejściu do ciepłego pomieszczenia.
robocop45 - Sro 22 Sty, 2014

W instrukcji nic takiego nie znalazłem, czytałem, że może sie uszkodzić migawka. Dzięki za opowiedź, postaram się uważać.
Usjwo - Czw 23 Sty, 2014

W instrukcji jest napisane ze tylko do 0 stopni :) , kiedys sprawdzalem dla 40D.
robocop45 ale nie musisz sie martwic, moje 40D wytrzymywalo temperatury od +40 do -40, bez zadnych problemow

robocop45 - Czw 23 Sty, 2014

Okej, dzięki za pomoc, myśle że temat można zamknąć.
Tutejszyn - Czw 23 Sty, 2014

Usjwo napisał/a:
W instrukcji jest napisane ze tylko do 0 stopni
Tak, jest napisane "zero" stopni, ale w odniesieniu do "warunków przechowywania". Przechowywanie to coś innego od "wypad w miasto", z aparatem w torbie.
Tak, czy inaczej, nie pozostaje nic innego, jak sprawdzić rzecz w boju, bo odpowiedź na to pytanie mieści się w kategorii "abu-abu". Abu bedzie działać, abu nie bedzie..

Usjwo - Pią 24 Sty, 2014

Tutejszyn napisał/a:
Usjwo napisał/a:
W instrukcji jest napisane ze tylko do 0 stopni
Tak, jest napisane "zero" stopni, ale w odniesieniu do "warunków przechowywania"

Cyctat z manuala 40D

Cytat:
working temperature range: 0C -40C /32F-104F

manolo - Pią 24 Sty, 2014

moja stara Sigma dp1 robiła zdjęcia w -18 a tam też jest min. 0 C.
Nawet na statywie na dość długim czasie, bateria wystarczyła na 50 zdjęć
ale aparat był sprawny.

Jivul - Sro 29 Sty, 2014

U mnie w C10D przy około -15 ... -20 zaczęło przy robieniu zdjęć wywalać co chwile błędy (nie pamiętam jaki kod, chyba Err 99).