|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa błyskowa do Canona, do 1000 zł
pablo996 - Sro 22 Sty, 2014 Temat postu: Lampa błyskowa do Canona, do 1000 zł Witam mam zamiar zakupić swoja pierwszą lampę zewnętrzną max do 1000 chciałbym już taką dobrą na lata mam na oku 2 lampy :
http://www.e-fotojoker.pl...ii-80031299-007
http://www.e-fotojoker.pl...f--80035510-007
Którą z tych lamp byście polecili ?? Może jest coś tańszego podobnego do tego wyżej ??
Posiadam aparat Canon 600D
Andrzej.M. - Sro 22 Sty, 2014
Wybrałbym Metza.
pablo996 - Sro 22 Sty, 2014
A jaki model tego metza ??
cybertoman - Sro 22 Sty, 2014
Podobne do Nissin'a to YN-568EXII. A jesli HSS i funkcjonalnosc "Master" nie jest potrzebna to tansza (i chyba solidniejsza) YN-565EX.
430EXII jest lampa slabsza niz pozostale.
pablo996 - Czw 23 Sty, 2014
Dziękuję Bardzo a która lepsza Nissin czy YONGNUO ?? chodzi o funkcjonalność i konstrukcje ?? A ma jeszcze jedno pytanie będą one dobrze współpracować z Canonem ??
Aka - Czw 23 Sty, 2014
Mam Canona 600D i z czystym sumieniem polecam YN568 II http://mitoya.pl/lampy-bl...n-warszawa.html
Wojmistrz - Czw 23 Sty, 2014
Popieram. Zakup wyższych modeli YN to dobrze wydane pieniądze.
cybertoman - Pią 24 Sty, 2014
pablo996 napisał/a: | A ma jeszcze jedno pytanie będą one dobrze współpracować z Canonem ?? | Wystarczajaco dobrze. YN-568EXII to jest dobra propozycja.
kelvinpiotr - Pon 27 Sty, 2014
pablo996 napisał/a: | Dziękuję Bardzo a która lepsza Nissin czy YONGNUO ?? chodzi o funkcjonalność i konstrukcje ?? A ma jeszcze jedno pytanie będą one dobrze współpracować z Canonem ?? |
Używam wymienionego przez Ciebie w linku model Nissina , bardzo dobrze się sprawuje od prawie dwu lat . Nie miałem porównania do YN ale Nissin działa razem z systemowymi Canona -580 i 430 . I przyznam że w pewnych sytuacjach jest lepszy . Nie o błysk a o sterowanie , czytelnosc , wyswietlacz . Bardzo dobrze współpracuje bezprzewodowo z Pixel King .
muzyk - Pon 27 Sty, 2014
Ewentualnie można wziąć pod uwagę Metz 52 (58 AF2 przekroczyłby budżet nieznacznie...).
pawkon - Czw 20 Mar, 2014
A Nissin Di700
Cena rynkowa całkiem ciekawa i dość fajne parametry
Kupowanie lampy "na wyrost" ma sens
lacek - Sob 22 Mar, 2014
cybertoman napisał/a: | pablo996 napisał/a: | A ma jeszcze jedno pytanie będą one dobrze współpracować z Canonem ?? | Wystarczajaco dobrze. YN-568EXII to jest dobra propozycja. |
Użyte przez Pana słowo "wystarczająco" sugeruje, że nie "absolutnie idealnie". Czy można prosić o przykład takie różnicy we współpracy?
cybertoman - Sob 22 Mar, 2014
lacek napisał/a: | "wystarczająco" sugeruje, że nie "absolutnie idealnie" | Z YN-568EXII na sankach TTL naswietla dosc agresywnie (mozna powiedziec auto-ETTR) co w przypadku pracy z RAWami jest nawet sympatyczne. Natomiast w przypadku korzystania ze zdjec prosto z puszki trzeba by czasami lekko korygowac. Z lampa systemowa zdjecia w TTLu sa naswietlane ciut inaczej.
mozer - Sob 22 Mar, 2014
cybertoman napisał/a: | Z YN-568EXII na sankach TTL naswietla dosc agresywnie |
Niezależnie czy 'na wprost' czy odbijając od ścian/sufitu?
mozer napisał/a: | Niezależnie czy 'na wprost' czy odbijając od ścian/sufitu? | W przypadku odbijania jest do 0.5 EV jasniej na wprost do 1.5 EV.
mozer - Sob 22 Mar, 2014
cybertoman, zawsze mnie zastanawiało skąd ta różnica, skoro to jest pomiar światła odbitego od obiektu...
mozer napisał/a: | to jest pomiar światła odbitego od obiektu... | Pomiar tak, ale w ETTL II proces obliczen blysku uwzglednia takze odleglosc od obiektu i ogniskowa obiektywu (poeksperymentuj z jakims obiektywem M42).
mozer - Sob 22 Mar, 2014
cybertoman, wierzę Ci na słowo. Nie rozumiem tylko co to ma na celu - ja na mojej lampie (do odbijania) ustawiłem defaultowo +2/3 EV, bo inaczej zawsze wychodzi za ciemno.
mozer, wlasnie z nierozumienia protokolu biora sie te roznice. Nie jestes sam!
mozer napisał/a: | wierzę Ci na słowo | Dzieki za zaufanie! Troche na wyrost, bo pelnej dokumentacji ETTL II to nawet ja nie mam...
komor - Sob 22 Mar, 2014
cybertoman napisał/a: | Troche na wyrost, bo pelnej dokumentacji ETTL II to nawet ja nie mam... |
Na pewno w kodzie źródłowym firmware'u w aparatach Canona jest napisane:
Kod: | if (lampa.niesystemowa == true) {
pomiar = pomiar * losowy_czynnik();
} |
A może niesystemowe lampy mają mniejszą powtarzalność błysku? W sensie: w wyniku pomiaru body mówi: ustaw 1/16, a lampa wyda coś między 1/8 a 1/32?
mozer - Sob 22 Mar, 2014
komor, ale ja pisałem o systemowej
komor - Sob 22 Mar, 2014
mozer, ja się w zasadzie odnosiłem do:
Cytat: | Z YN-568EXII na sankach TTL naswietla dosc agresywnie (mozna powiedziec auto-ETTR) co w przypadku pracy z RAWami jest nawet sympatyczne. Natomiast w przypadku korzystania ze zdjec prosto z puszki trzeba by czasami lekko korygowac. Z lampa systemowa zdjecia w TTLu sa naswietlane ciut inaczej.
|
|
|