forum.optyczne.pl

Sklepy i promocje - O zakupach -z Chin w internecie

dcs - Czw 23 Sty, 2014
Temat postu: O zakupach -z Chin w internecie
http://wyborcza.biz/bizne...postraszyl.html
fatman - Czw 23 Sty, 2014

Zamówiłem tydzień temu z Chin filtry IR.
Czemu z Chin? Bo tylko 2 firmy na świecie je sprzedają i nawet amerykańskie sklepy na e-bayu sprzedają, zeznając jawnie, że towar pochodzi od nich właśnie.
Napiszę kiedy przyjdą.
Filtry IR jak wiadomo nie mają klawiatury ani OS więc nie grozi mi case "Pana Adama" :mrgreen:
Ryzykuję jedynie 18$.
Zobaczymy. :twisted:

Andrzej.M. - Czw 23 Sty, 2014

Przy 18$ może cła nie trzba płacić, ale przy wyższych kwotach niż... (lepiej sprawdzić na stronach Urzędu Celnego), cło może być do uregulowania. Więc może być niekoniecznie opłacalne. A w zabawy z "chińską ciocią" lepiej się nie bawić... :wink:
Lucas1981r - Czw 23 Sty, 2014

A ja uwazam ze warto - wielu moich znajomych robi czesto zakupy tam przez internet i nie narzekaja :wink:
adam55 - Nie 26 Sty, 2014

Jak kupują i gdzie?
cobalt - Pon 27 Sty, 2014

Przez internet kupiłem lampę YN-568 EX - 149$. Żadnego cła, sprzęt sprawny.
Podobnie z gripem do Canona 650D 80$ i wszystko OK.

Usjwo - Pon 27 Sty, 2014

adam55 napisał/a:
Jak kupują i gdzie?

sprawdz priv.

Lucas1981r - Pią 31 Sty, 2014

Usjwo, przeslij mi takze info na priv - ciekaw jestem Twoich namiarow :)
fatman - Czw 06 Lut, 2014

Filer IR zamówiony 16.01.2014 przyszedł 3 lutego.
Po odprawie, bez żadnego otwierania, elegancko w kopercie jak załączonym obrazku.

zefirek - Sro 11 Mar, 2015

Usjwo napisał/a:
adam55 napisał/a:
Jak kupują i gdzie?

sprawdz priv.

Ja też poproszę o namiary ;)

Pozdrawiam!

Wojmistrz - Sro 11 Mar, 2015

Namiary na Chiny? Byle eBay czy Amazon.
zefirek - Czw 12 Mar, 2015

Myślałem bardziej o sklepach. :)
Wojmistrz - Czw 12 Mar, 2015

To są sklepy. Najczęściej pod setką nazw, jest jeden i ten sam sklep. Zapewne każdy pracownik sprzedaży, wystawia towar pod inną nazwą i ma z tego prowizje. Raz nawet przez to "bekłem", bo zamówiłem sporo towaru z różnych sklepów na eBay, aby przyszły w osobnych paczkach, a przyszły w jednej, z jednego magazynu i musiałem zapłacić cło i VAT.
komor - Czw 12 Mar, 2015

Wydaje mi się, że zefirek pyta o sklepy, które mógłby odwiedzić osobiście podczas wizyty w Chinach. Ale wyraźnie tego w sumie nie napisał. zefirek? Jeśli tak, to napisz może jakie miasto/miasta będziesz odwiedzał.
moronica - Czw 12 Mar, 2015

Digitalrev wydaje sie godny zaufania, znajomy tam czasem zamawia i wcale nie jakies drobiazgi i nie ma problemu z clem, vatem itd
Wojmistrz - Czw 12 Mar, 2015

60D u nich kupiłem, ale oni to konkretnie Hong-Kong.
vatazhka - Sro 18 Mar, 2015

Kupowałem kilka razy różne drobiazgi (wężyk spustowy, przejściówki do obiektywów itp.) za pośrednictwem AliExpress. Ceny takiego drobiagu są zwykle dwukrotnie niższe niż na Allegro czy eBayu, a do tego dostawa jest za darmo! Przesyłka była u mnie najdalej po 2 tygodniach od zapłaty - czasem rozdarta "na cle", czasem nie.

Ponieważ AliExpress wymusza na sprzedawcach darmową wysyłkę towaru, mają oni tendencję do grupowania wielu zamówień w jedną przesyłkę, co może spowodować problemy "na cle" :idea:

Jeżeli chodzi o jakość, to nie ma co narzekać - wybierałem produkty JJC / Kiwifotos i byłem pozytywnie zaskoczony. Ta marka dba nawet o estetyczne opakowania (ascetyczna ekotektura z prostym czarnym nadrukiem - żadne tam blistry)!