|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Mała lustrzana do filmowania i zdjęć
Fatality1989 - Czw 23 Sty, 2014 Temat postu: Mała lustrzana do filmowania i zdjęć Witam
Jak w temacie. Poszukuję lustrzanki do robienia zdjęć i filmowania. Ogólnie ma być mała, nieskomplikowana i lekka. Główne przeznaczenie: filmowanie tylko Full HD oraz zdjęcia. Lubię bawić się różnymi efektami więc dobrze aby miała Panorame, HDR, itp.
Myślałem nad Nikonem D5300 lub Sony A65 jednak w tym drugim wkurza mnie że jest tak drogi z oryginalnym obiektywem sony
Mówię z góry że jestem fotoamatorem nie znam się aż tak bardzo na tym. Proszę Was o pomoc w wyborze aparatu z przeznaczeniem głównie na wakacje i święta. Czasem tylko jak się pójdzie gdzieś na spacer pstryknąć parę fotek.
Zapraszam do dyskusji
Wojmistrz - Czw 23 Sty, 2014
Do filmowania to albo Sony SLT albo Canon i najlepiej z ML. Napisz jaki masz budżet i czy to na sam aparat czy z obiektywem. Co będziesz kręcił? Jaki masz już osprzęt?
Fatality1989 - Czw 23 Sty, 2014
Szczerze z obiektywami nie chciałbym przekroczyć 3 000 zł. zakres tolerancji to jakieś 200 zł
I ty chcesz z ręki kręcić lustrzanką?
Nadal nie wiem co chcesz kręcić.
jakieś filmiki. To ma być sprzęt dla amatora, który będąc na wczasach chce porobić zdjęcia i przy okazji nakręcić jakiś filmik. W ostateczności nawet 3 500 zł mogę wyłożyć
[ Dodano: Czw 23 Sty, 2014 19:26 ]
a co sądzisz o takim zestawie?
http://allegro.pl/sony-al...3889854534.html
dcs - Czw 23 Sty, 2014
http://allegro.pl/nikon-d...3871882948.html
[ Dodano: Czw 23 Sty, 2014 20:11 ]
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/2231445
[ Dodano: Czw 23 Sty, 2014 20:16 ]
http://allegro.pl/sony-al...3911644101.html
http://allegro.pl/sony-sl...3829031117.html
Jestem za zmianą miejsca dla tego tematu, na pomoc przy wyborze lustrzanki cyfrowej. Zakup aparatu z możliwością filmowania ma się nijak do samego filmowania Do takiego "filmowania" nada się każdy.
a czy ten tamron dobrze się sprawuje czytałem testy i raczej go nie chwalili
dcs - Czw 23 Sty, 2014
Markowe lepsze, ale będzie drożej, albo tańszy aparat.
Jaki budżet?
[ Dodano: Czw 23 Sty, 2014 20:52 ]
-z zoomem od 55mm ???
A obiektyw firmy Sony DT 55-200 F/4-5.6 SAM??? Może lepiej na początek kupić ten zestaw
http://allegro.pl/sony-al...3889854534.html
i w przyszłości dozbierać i kupić później obiektyw 18-135 fimy Sony???
[ Dodano: Czw 23 Sty, 2014 21:09 ]
Nie wiem tylko jaki obiektyw wybrać Aparat już wiem Sony A65 nie wiem tylko czy do tego będzie lepszy:
Obiektyw Sony DT 55-200 F/4-5.6 SAM czy Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6
chyba że macie jakieś inne propozycje?
dcs - Czw 23 Sty, 2014
Fatality1989 napisał/a: | i w przyszłości dozbierać i kupić później obiektyw 18-135 fimy Sony??? |
albo tani http://allegro.pl/obiekty...kie+dzia%C5%82y
a proszę Cię powiedz mi jeszcze tylko jedno który obiektyw jest lepszy pod względem parametrów i osiągów
DT 55-200 F/4-5.6 SAM czy Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6
???
Lepszy do czego?
Fatality1989 - Pią 24 Sty, 2014
do użytku amatorskiego. Porobić zdjęcia gdy się będzie na wczasach, nakręcić jakiś filmik, mały, lekki. Myślę nad tym tamronem ma fajny zakres ogniskowej 18-200 natomiast nie wiem jak się sprawuje. Do tej pory pracowałem na Nikonie D7000 z obiektywami 18-105 i 55-300 ale jest to już bardziej zaawansowana lustrzanka i powiem szczerze że nie miałem czasu się nią bawić a żeby zdjęcie zrobić było na prawdę trzeba posiedzieć.
O tym Sony czytałem że jest lżejszy i mniej skomplikowany przyjaźniejszym dla amatora.
Wojmistrz - Pią 24 Sty, 2014
Fatality1989, właśnie o te Fatality1989 napisał/a: | nakręcić jakiś filmik, | mi się rozchodzi. Prawie bezużyteczny zakres ogniskowych do filmowania.
Fatality1989 - Pią 24 Sty, 2014
Wojmistrz napisał/a: | Fatality1989, właśnie o te Fatality1989 napisał/a: | nakręcić jakiś filmik, | mi się rozchodzi. Prawie bezużyteczny zakres ogniskowych do filmowania. |
dlatego tu właśnie jestem aby ktoś kto się znał powiedział mi jaki zestaw powinienem wybrać. Uwierzcie mi siedze nad tym dwa dni już mam taki mętlik w głowie że szkoda gadać. Teraz czytałem testy aparatów A65 i A55
http://www.optyczne.pl/16...brazu_JPEG.html
http://www.optyczne.pl/14...brazu_JPEG.html
z tego co patrzę A55 radzi sobie o wiele lepiej z szumami.
Wojmistrz uwierz mi że gdybym się znał poszedłbym do sklepu obejrzał i albo kupił albo zamówił bez "zaśmiecania forum" ale się nie znam więc z sprecyzowanymi wymaganiami zwracam się do Was jako FACHOWCÓW.
RB - Pią 24 Sty, 2014
My nie jesteśmy fachowcami.
Andrzej.M. - Pią 24 Sty, 2014
Fatality1989 napisał/a: | fajny zakres ogniskowej 18-200 |
Sigma też ma fajny zakres 18-125 , a to już spory zoom i ma całkiem dobrą jakość nawet pod zdjęcia. Jak się boisz że będzie coś szumieć - to weż Pentax k-30(matryca ta samam co w D7000) , też AF działa w trakcie filowania, a korpus jest bardzo przyjazny użytkownikowi, posiada duży jasny wizjer i matówkę , możliwość zaprogramowania 3 własnych programów do najczęściej uzywanych sytuacji. No i jest uszczelniony. Można go też kupić z Pentaxowym szkłem 18-135 - jeśli ci takowe pasuje. Ale z Sigmą czy tamronem też spokojnie się dogada.
jaad75 - Pią 24 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | też AF działa w trakcie filowania | To bardzo optymistyczne stwierdzenie...
Zanim podkreślisz taką cechę, upewnij się jak działa i czy to może się do czegokolwiek przydać.
Andrzej.M. - Sob 25 Sty, 2014
Fatality1989 napisał/a: | zwracam się do Was jako FACHOWCÓW. |
Bez przesady, często znamy swoje systemy , ale niekoniecznie każdy aparat czy wszystkie w nim opcje była okazja wypróbować.
jaad75 napisał/a: | upewnij się jak działa i czy to może się do czegokolwiek przydać. |
Jeśli dobrze pamiętam - działa na zasadzie detekcji kontrastu - może niezbyt szybko - ale jest. Swoją drogą bardzo szybka zmiana ostrości przy filmowaniu dla mnie zaletą wcale nie jest - a w ogóle najlepiej gdy jest robiona płynnie ręcznie, pomijam czy przy pomocy radia i silnika czy długiej dźwigni z przekładnią.
Dla jednego będzie jakiekolwiek AF przydatne dla drugiego - żadna z opcji AF nie będzie dość dobra.
Wujek_Pstrykacz - Sob 25 Sty, 2014
AF w Pentaxie ze śrubokrętem przy filmowaniu chyba jest nie do przyjęcia. Głos pracy silnika zabija dżwięk otoczenia.
A niewiele jest obiektywów z SDM w ofercie
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | A niewiele jest obiektywów z SDM w ofercie |
Akurat 17-70/4 czy 18-135 mają ciche silniki. Jak dodać 16-50 i 50-135 to wybór nie jest tak strasznie ograniczony. Poza tym Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM o której pisałem - też ma silnik.
Jest też wypuszczony ze dwa lata temu Pentax smc DA 18-270 mm f/3.5-6.3 ED SDM - ciekwa jestem tego superzooma - ale redakcja jakoś nie pali się by go przetestować. Może fotograficznie być dość słaby (zwłaszcza jak lubimy jakość stałek), ale do filmowania - czemu nie?
To aż cztery obiektywy mają SDM
Poważny sukces firmy
A zapomniałem, jeszcze ze dwie stałki są ciche w ostrzeniu automatycznym
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | To aż cztery obiektywy mają SDM |
Jest ich więcej - ale wymieniłem te o omawianym zakresie , poza tym 18-135 ma nowy silnik DC nie SDM. podobnie jak Pentax HD DA 20-40 mm f/2.8-4.0 ED Limited DC WR. są też inne ale to już poza interesującym nas zakresem.
[ Dodano: Sob 25 Sty, 2014 11:51 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Poważny sukces firmy |
Tym poważniejszy że ma bardzo dobry napęd w korpusie i NIE MUSI jak niektóre, mieć całej optyki z własnymi silnikami.
Bardzo dobry, słyszałem jak pracuje
jaad75 - Sob 25 Sty, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jeśli dobrze pamiętam - działa na zasadzie detekcji kontrastu - może niezbyt szybko - ale jest. | Nie o to chodzi, czy szybko, tylko czy można tak działający AF wykorzystać do czegokolwiek. Polecam, sprawdź najpiew jak to działa.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Swoją drogą bardzo szybka zmiana ostrości przy filmowaniu dla mnie zaletą wcale nie jest | I mnie to chcesz tłumaczyć?
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | A zapomniałem, jeszcze ze dwie stałki są ciche w ostrzeniu automatycznym | 4 stałki. A w sumie 11 szkieł. Nie licząc Sigm oczywiście.
Sigm nie liczmy, a jeżeli chodzi o firmowe to wciąż mało, ale postęp jest.
System się buduje, w Sony może i jest więcej, nie ma co porównywać do Nikona czy Canona, tu USM i SWM jest sporo więcej
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | słyszałem jak pracuje |
To taka mała dygresja - kiedyś po zdjęciach na wieczorze autorskim , jeden z reporterów pytał mnie co to za aparat tak cicho pracuje bo Canon 60D innego kolegi bardzo hałaśliwy był. Obaj mieliśmy włączone zdjęcia seryjne. I faktycznie - Canon rzęził niemiłosiernie. Ja robiłem K-5, i wiem że K-30 taki cichy nie jest. Ale - co racja to racja - przy włączonym AF na śrubokręcie - na nagraniu będzie słychać.
Kanapa - Sob 25 Sty, 2014
Co rzęzi w 60D? Lustro, migawka?
jaad75 - Sob 25 Sty, 2014
Kanapa, zapewne jedno i drugie.
ophiuchus - Nie 26 Sty, 2014
Fakt, w 60D lustro kłapie dosyć głośno, ale rzężeniem bym tego nie określał.
|
|