|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Szeroki kąt i ogniskowa
sim86 - Czw 23 Sty, 2014 Temat postu: Szeroki kąt i ogniskowa Witam, mam mały problem jeżeli chodzi o podstawową wiedzę na temat kąta widzenia w obiektywie, ale mam nadzieje że pomożecie . Jestem zainteresowany kupnem obiektywu szerokokątnego, lecz nie wiem czy kąt widzenia np. w Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM Aspherical (przy ogniskowej 18) jest taki sam jak np. w mojej kitówce która ma również ogniskową 18? Pomijam już jakość zdjęcia bo to przepaść ale chodzi mi o te "pole widzenia". Dzięki za pomoc
hijax_pl - Czw 23 Sty, 2014
Kąt widzenia jest zależny od wielkości matrycy i ogniskowej obiektywu. Aparat masz ten sam, nastawiasz tę samą ogniskową (zakładając, że nadruk na obudowie tubusu nie kłamie) to .. będzie taki sam kąt widzenia..
jaad75 - Czw 23 Sty, 2014
sim86, nominalnie jest trochę szerszy, ale jaki jest w rzeczywistości należałoby sprawdzić doświadczalnie, bo być może, że papierowe 17mm jest bliżej rzeczywistym 18mm i ale też, że 18mm ma ciut węższy/szerszy kąt widzenia niż deklarowany.
jaad75 napisał/a: | nominalnie | Tzn specyfikacyjnie
sim86 - Czw 23 Sty, 2014
To typ obiektywu "szerokokątny" odnosi się do... ? tylko tego że jest mały zakres ogniskowej ?. Pierwsze odczucie miałem takie że jest poszerzony kąt widzenia :/
sim86 napisał/a: | To typ obiektywu "szerokokątny" odnosi się do... ? | ... tzw standardowego. Można powiedzieć, że takim standardem jest 50mm na pełnej klatce czyli około 35mm na APS-C. Wszystko co ma mniej mm (większy kąt) będzie.. szersze.
adf1985 - Pią 24 Sty, 2014
Standard to jest ogniskowa obiektywu równa przekątnej matrycy w mm, a więc np. w Canon APS-C wynosi ok. 28mm, co w przeliczeniu na pełną klatkę daje jakieś 44,5mm, a więc jest to ogniskowa, która ani nie przybliża, ani nie oddala obrazu. 50mm jest konstrukcją zbliżoną do standardu, bo można łatwo i tanio wyprodukować. Taki matematyczny standard na małym obrazku to ok. 43mm. Umownie standard mieści się w granicach 40-60mm. Wszystko co szersze niż 40mm to szeroki kąt, a wszystko co węższe to tele. Należy pamiętać, że na matrycach APS należy stosować przelicznik x1,5 lub x1,6 w zależności od producenta.
sim86 - Pią 24 Sty, 2014
i ostatnie pytanie w którym moglibyście mi pomóc to czy przy obiektywie "rybie oko" można sobie reguloać te "zniekształcenia" przez zmienę ogniskowej, czy dany obiektyw ma swój parametr
jaad75 - Pią 24 Sty, 2014
sim86, obiektyw rybie oko zawsze zaprojektowany jest z konkretnym odwzorowaniem (projekcją, tudzież mapowaniem), czyli albo zachowuje kąty (r = 2 f tan(theta / 2)), czyli odwzorowanie stereograficzne, albo stosunki powierzchniowe (r = 2 f sin(theta)), albo np. odległości kątowe (r= f (theta)). Zoom fisheye nie zmienia odwzorowania wg. którego zbudowano obiektyw, tylko sprawia, że widzimy tylko środkowy fragment całości. BTW, "długi" koniec 10-17 FE wciąż widzi szerzej niż rektilinearne 12mm.
cybertoman - Pią 24 Sty, 2014
adf1985 napisał/a: | Standard to jest ogniskowa obiektywu równa przekątnej matrycy w mm | W przypadku kwadratu bez watpienia - pole widzenia oka jest kolem w ktory wpisujemy kwadrat. W przypadku formatow prostokatnych zdania sa juz podzielone a wynikajace z nich ogniskowe rozne. 50mm wychodzi tym, ktorzy prostokat traktuja jako czesc kwadratu, i przekatna tego kwadratu traktuja jako standardowa ogniskowa. Dla APSC wychodzi im 34mm.
adf1985 - Pią 24 Sty, 2014
Najlepiej więc założyć, że standard jest w okolicach 50mm, czyli 40-60 też ujdzie .
cybertoman - Pią 24 Sty, 2014
adf1985 napisał/a: | czyli 40-60 też ujdzie | Biorac pod uwage, ze kadrowanie/cropowanie w postprocesie oznacza de facto zmiane rozmiaru detektora, ze odleglosc, z ktorej ogladane sa wynikowe obrazy rzadko jest zgodna z zalozeniami to tolerancja jest spora.
|
|