forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Tania lampa do D90?

eMiDe - Pią 24 Sty, 2014
Temat postu: Tania lampa do D90?
Witam. Szukam jakiejś taniej lampy (do 200zł), której będę używał tylko czasami. Na razie chce coś na próbę, do zabawy żeby zobaczyć jak to jest, nie chce przepłacać bo wiem że lampy typu SB-900 są super ale koszta. Myslałem pójść w Yongnuo, są tanie i podobno dość dobre. Ogólnie zajmuję się fotografią motoryzacyjną i czasami bym jej stosował do oświetlenia wnętrza lub do zdjęć pod słońce dla kontrastu itp, ale również chodzi mi o pozbycie się cieni z twarzy ludzi. Czasami jakieś eventy, modelki, hostessy itd, chciałbym żeby wyglądały lepiej (bez cieni) tak samo jakieś sesje z ludźmi, cienie nie są pożądane. Czasem jakieś imprezy rodzinne, wesele czy coś może sie trafić. Mam nikona D90 z kitem 18-105 + 2 stałki 50 i 35mm

z góry dzięki za pomoc

Tutejszyn - Sob 25 Sty, 2014

eMiDe napisał/a:
Myslałem pójść w Yongnuo, są tanie i podobno dość dobre.
To prawda. Jednak za 200 złotych dostaniesz lampę bez automatyki, z kolei chcesz fotografować eventy, sesje z ludźmi, wesela.. Namordujesz się tylko i w końcu i tak kupisz lampę z przeniesieniem automatyki. Chcesz wydać mało, a wydasz 200 teraz i 650 potem, razem 850. Więc co to za interes? Nie lepiej od razu kupić YN568?
eMiDe - Sob 25 Sty, 2014

wiem, ale po 1 na razie chce coś na spróbowanie, żeby zobaczyć czy to mi podchodzi, czy będę zadowolony z efektu, a po 2, są inne wydatki i trzeba jakoś po równo podzielić :) może być tak, że stwierdze, że to nie to co chciałem i nie kupie lepszej lampy, a jak wyjdzie to najwyzej ja sprzedam albo bedzie robila jako druga dośiwetlająca :)

eMiDe napisał/a:
na razie chce coś na spróbowanie, żeby zobaczyć czy to mi podchodzi, czy będę zadowolony z efektu
Lampa to świetna rzecz, jednak lampą trzeba umieć świecić. Chodzi o sposób odbijania światła i dobór mocy błysku, aby jak najlepiej wykorzystać światło zastane. Pamiętaj o tym, kiedy polegniesz fotografując "eventy" z lampą bez przeniesienia automatyki.
eMiDe - Sob 25 Sty, 2014

okej, a jakis dobry automat do 400zł sie znajdzie? co można polecić?

Ja ufam lampom Yongnuo
Usjwo - Nie 26 Sty, 2014

YN565EX, brakuje jej wprawdzie hss, ale jest tania i dobra
eMiDe - Pon 03 Lut, 2014

no rozważam YN 565EX II ale jak z tym HSS właśnie, czy robiąc zdjęcie pod zachodzące słońce (jakieś chmury, zachody, kolory bajery) bedzie robić problem czy to juz bedzie na tyle slabe słońce że da rade? bo do tego wlasnie chce jej m.in. używać.
Tutejszyn - Pon 03 Lut, 2014

eMiDe, ale co chcesz robić, zachody słońca z lampą? Widzę, że wyobraźnia podsuwa Ci coraz bardziej fantastyczne projekty.
HSS jest przydatny, kiedy doświetlasz lampą w dzień. Zachody słońca robisz bez lampy. Ludzie sfotografowani z lampą na tle zachodu słońca, wyjdą płasko. Zdjęcia będą dobre na FB, ale świata raczej nimi nie zawojujesz.

jaad75 - Wto 04 Lut, 2014

Tutejszyn napisał/a:
Ludzie sfotografowani z lampą na tle zachodu słońca, wyjdą płasko. Zdjęcia będą dobre na FB, ale świata raczej nimi nie zawojujesz.
Widzę, że wziąłeś się za doradzanie w tematach na których się znasz... :razz:

Z HSS zamiast f/9 mogłoby być np. f/2.8 i modelka nie musiałaby utrzymywać się stabilnie w tej pozycji. Jednym słowem, zdjęcie nadawałoby się do oglądania również w widoku 1:1, a nie tylko na sieciowej miniaturce...

Tutejszyn - Wto 04 Lut, 2014

jaad75, znam się na ludziach i potrafię czytać, co piszą. Składając litery w słowa przeczytałem coś takiego..
eMiDe napisał/a:
Szukam jakiejś taniej lampy (do 200zł), której będę używał tylko czasami. Na razie chce coś na próbę, do zabawy żeby zobaczyć jak to jest
A Ty oczywiście musiałeś pokazać, że i g... można wypolerować.

Tutejszyn, i dlatego piszesz o tym, do czego może służyć HSS, sam nie za bardzo ogarniając temat?
Tutejszyn napisał/a:
A Ty oczywiście musiałeś pokazać, że i g... można wypolerować.
Pokazałem przykład zdjęcia na tle zachodu słońca i niepłaskiego, które mogłoby być nieporównywalnie lepsze technicznie, gdyby użyty był HSS.

Jak chcesz przenieść automatykę z aparatu do lampy? Kablem synchro? Przeczytaj jaki jest budżet, a potem się dopiero wymądrzaj, dobrze?

Tutejszyn napisał/a:
Jak chcesz przenieść automatykę z aparatu do lampy? Kablem synchro?
Kablem TTL, kontrolerem z wbudowanej - co za różnica? W przyszłości, jak się wciągnie i tak kupi jakiś wyzwalacz, póki co spróbuje o co w tym chodzi i czy go to bawi.

EDIT: no tak z wbudowanej nie dostanie HSS-a w D90, więc zostaje kabel TTL.

[ Dodano: Wto 04 Lut, 2014 01:00 ]
na dobrą sprawę może błyskać w blendę, lampą HSS ze stopki - też się da.

jaad75, ruszyło mnie, kiedy bez zastanowienia zarzuciłeś mi ignorancję. Jednak konkretny przypadek, to budżet 200zł, max 400 i zero (słownie: zero) doświadczenia. Oczywiście, że "kiedyś", "w przyszłości", to wszystko być może. Jednak teraz
eMiDe napisał/a:
zdjęcie pod zachodzące słońce (jakieś chmury, zachody, kolory bajery)
to wygląda trochę, jakby eMiDe nie bardzo wiedział o czym pisze.
Lampa z HSS to jakieś 650-700złotych, kabel TTL, aby trzymać lampę na wyciągniętej ręce te znowu jakieś 70 złotych. Wyciągnięta ręka to trochę mało aby uzyskać efekt pracy, jaki zalinkowałeś.
jaad75 napisał/a:
Nie da się. Roświetliłbyś piasek między aparatem i modelką. Chyba, że znowu z jakimś kierunkowym modyfikatorem, ale to znowu koszty plus blenda, a efekt - loteria.
Przypomnijmy max 400zł. Być może eMiDe, rozważywszy za i przeciw kupi coś z HSS i radiowe triggery z przeniesieniem TTL, ale to już nijak będzie się miało do
eMiDe napisał/a:
Szukam jakiejś taniej lampy (do 200zł), której będę używał tylko czasami

Tutejszyn napisał/a:
Wyciągnięta ręka to trochę mało aby uzyskać efekt pracy, jaki zalinkowałeś.
Oczywiście, podobnie jak gołą lampą tego efektu nie dostanie - potrzeba minimum parasolki i to dość wysoko, potrzeba też kogoś, kto ją potrzyma i to na jakiejś żerdzi. Do tego tutaj jest jeszcze jakieś osiowe wypełnienie dołem, bo widać stopniowe wygaszanie głównego. Nikt nie powiedział, że ma być prosto i z automatu - świecić trzeba się nauczyć.
Tutejszyn napisał/a:
Nie da się. Roświetliłbyś piasek między aparatem i modelką. Chyba, że znowu z jakimś kierunkowym modyfikatorem, ale to znowu koszty plus blenda, a efekt - loteria.
Wystarczy zawężenie kąta rozsyłu do minimum, co zresztą pomoże też w wyciśnięciu maksymalnej ilości światła z lampy. Snoota, czy grid można bardzo prosto zrobić z niczego i praktycznie zerowym kosztem, blendą może być choćby płyta styropianu. Zresztą nikt nie powiedział, że ma być efekt identyczny jak wyżej. Da się, ale wymaga to chęci i minimum wiedzy. Oczywiscie z większym budżetem byłoby prościej, ale to nie znaczy, że nie można tego obejść.
komor - Wto 04 Lut, 2014

jaad75, zgodzisz się z tym, że to wszystko ma się nijak do tematu lampy za 200 zł do D90? :)

komor, to ma się do tematu używania HSS przy zdjęciach ludzi przy zachodzie słońca, a o to również pytał OP, zauważyłeś?
Odpowiedź, którą uzyskał od Tutejszyna ma się nijak do rzeczywistości.

mozer - Wto 04 Lut, 2014

jaad75, a nie można po prostu przy f/2.8 użyć filtra szarego i czasu 1/250? Naprawdę HSS jest niezbędny w takich zastosowaniach?

mozer, otwórz sobie pełny rozmiar tego zdjęcia i będziesz wiedział dlaczego, akurat w tym przypadku HSS byłby lepszym rozwiązaniem...
mozer - Wto 04 Lut, 2014

jaad75, chodzi Ci o to, że 1/250 s to za długo?

Już pomijam, że filtr szary, to konieczność znacznie mocniejszego rozkręcenia lampy, bo nie o to mi w tym wypadku chodziło...

[ Dodano: Wto 04 Lut, 2014 13:58 ]
mozer napisał/a:
jaad75, chodzi Ci o to, że 1/250 s to za długo?
Grubo za długo. Duchy z zastanego, do tego długi błysk i efekt jak widać. Owszem, na miniaturkę sieciową ok, ale tylko tyle.
Andrzej.M. - Wto 04 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:

I wygląda na to że tak to zostało zrobione - już mniejsza czy z HSS (EXIF-u nie widzę) - ale mogło być zrobione Metzem dwupalnikowym - bo stopa daje ostry cięn jak od małej lampki i druga na kamieniu też , a duży palnik mógł być na tele 85 czy 105 w blendę skierowany. Mógł być dodatkowo zawinięty czarnym kartonem i spięty gumką. Żeby nie poszły jakieś przypadkowe odblaski na twarz.
Inna sprawa że mogła być również wyzwalane lampką wbudowaną - ja bym świecił tak jak opisałem , ale nie stosował małego palnika , tylko drugą sporą blendę opartą o statyw aparatu.
Było by dużo ładniej i naturalniej. Z HSS też bym próbował.
Jeszcze muszę wypróbować połączenie HSS ze starymi Metzami na fotoceli. Może być ciekawie... :wink:

AndrzejM.Makuch, exif widać - f/9, 1/200s. to z pewnością jest świecone mocno z góry jakimś szerokim modyfikatorem - może Halo, może shoot-through, może jakiś softbox, ale raczej stawiam na parasolkę. Wypełnienie też nie wygląda na gołą lampę, chociaż stopa faktycznie sprawia wrażenie, jakby była dopalana lampą na wprost. W exifie jest "Flash Fired: yes", więc być może, że jeszcze szło coś ze stopki.

[ Dodano: Wto 04 Lut, 2014 15:17 ]
Ok, to już jasne:
Cytat:
Strobist info: One SB-800 up very high and pointing down at Cecilia, and one pretty low, to eliminate any shadows. Both with white shoot through umbrellas, both with 1/2 CTO gels, at 1/16 and both camera right in this instance.

:smile:

[ Dodano: Wto 04 Lut, 2014 15:19 ]
Tu nawet widać setup:

[ Dodano: Wto 04 Lut, 2014 15:20 ]
Ale masz rację z tym światłem ze stopki - prawdopodobnie wyzwalali z fotoceli wbudowaną.

[ Dodano: Wto 04 Lut, 2014 15:25 ]
Dziwi mnie tylko jedno - skąd tak duże poruszenie, przy speedlightach skręconych do 1/16, czyżby zastane było aż tak wysoko? To akurat wygląda na długi błysk lampy... Dziwne...

Andrzej.M. - Wto 04 Lut, 2014

Dopiero teraz się przyjrzałem dokładniej. Mnie też to wygląda na długi błysk z góry - w końcu z góry chyba 1/2 a ta z boku daje 1/16...
jest F9 z ok. 2m - to by pasowało. (EXIF dalej nie widzę - pewnie przez ten mobilny internet- choć co dziwne geotagi są).

AndrzejM.Makuch napisał/a:
w końcu z góry chyba 1/2 a ta z boku daje 1/16...
Napisał, że obie 1/16 i obie zażelowane 1/2 CTO, ale ta 1/16 jest dziwna, chyba, że np. przy ISO400, bo czułości w exifie nie widzę. No, ale jak mówię, przy 1/16 nie powinno być poruszenia.
cybertoman - Wto 04 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
Już pomijam, że filtr szary, to konieczność znacznie mocniejszego rozkręcenia lampy
Niz z HSS? Samo przejscie w tryb HSS to juz spadek mocy lampy o 1EV i przynajmniej o tyle filtr jest bardziej efektywny.

cybertoman, znacznie mocniejszego rozkręcenia lampy, czyli po pierwsze, problemów z ilością światła, a po drugie, dłuższego błysku przy długim synchro. Z HSS masz długi "błysk", przy krótkim czasie, czyli mrozisz zarówno ruch w zastanym, jak i w błyskowym. Oczywiście nie każdy ruch, ale do takiego by wystarczyło.
Filtr nie jest bardziej efektywny, bo jeśli zrzucasz całość np. o działkę, to w jednym i drugim przypadku masz obydwie ekspozycje takie same, tyle, że ta z HSS ma krótszy efektywny czas naświatlania i takąż zdolność mrożenia ruchu.

jaad75, nie efektywny w sensie mrozenia, tylko efektywny w sensie potrzebnej mocy. Zejscie o dzialke z filtrem, np. zeby otworzyc przyslone wymaga od lampy dzialki wiecej mocy. Jesli natomiast skorci sie czas z 1/250 do 1/500 z HSSem to lampe trzeba podkrecic o 2EV. Dlatego zdziwilo mnie
jaad75 napisał/a:
filtr szary, to konieczność znacznie mocniejszego rozkręcenia lampy

cybertoman, a widzisz z czym jest problem na zalinkowanym zdjęciu? Nie z otwarciem o działkę, tylko z mrożeniem ruchu...

jaad75, widze. Tym bardziej nie rozumiem, w czym "mocniejsze rozkrecenie lampy" ma byc pomocne.

cybertoman napisał/a:
w czym "mocniejsze rozkrecenie lampy" ma byc pomocne.
No właśnie piszę, że jeszcze pogorszyłoby sprawę...
komor - Czw 06 Lut, 2014

cybertoman napisał/a:
Zejscie o dzialke z filtrem, np. zeby otworzyc przyslone wymaga od lampy dzialki wiecej mocy.

Jak dokładasz filtr 1 EV i otwierasz przysłonę o 1 EV, to zarówno ekspozycja zastanego jak i lampy się nie zmieni. Większej mocy (energii) potrzebujemy, kiedy zakładamy filtr w celu wydłużenia czasu (ze wzgl. na zastane), a przysłony nie chcemy (lub nie możemy) otworzyć.

cybertoman - Czw 06 Lut, 2014

komor napisał/a:
Jak dokładasz filtr 1 EV i otwierasz przysłonę o 1 EV, to zarówno ekspozycja zastanego jak i lampy się nie zmieni.
Dokladnie. Dlatego tez, gdy celem jest otwarcie przyslony filtr jest lepszym energetycznie rozwiazaniem niz skrocenie czasu wymuszajace uzycie HSS.
jaad75 - Czw 06 Lut, 2014

cybertoman, ale nie gdy celem jest pozbycie się duchów ze zbyt długiego naświetlania zastanego, tudzież długiego błysku.
cybertoman - Czw 06 Lut, 2014

jaad75, gdy celem jest skrocenie czasu nic nie zastapi HHS.
komor - Czw 06 Lut, 2014

jaad75, rzeczywiście 1/250 to jest za mało żeby zamrozić tę pannę na plaży, biorąc pod uwagę fakt, że spora część jej ekspozycji pochodzi z błysku?
jaad75 - Czw 06 Lut, 2014

komor, widzisz halo z zastanego? Jak widać 1/200s (tyle jest w exifie) to jest mało. Do takiego ruchu typowe 1/500s będzie minimalne, ale nie wiem, czy wystarczy - w weekend nie mogłem całkowicie zamrozić ruchu tancerek w zastanym przy 1/2000s... Zauważ też jak wygląda twarz i powiewający materiał - specjalnie zalinkowałem duży rozmiar... Najwyraźniej ten błysk był grubo za długi, dlatego podejrzewam, że a 1/16 to nie są prawidłowe dane - SB800 przy 1/16 ma błysk niemal 1/11000s.
niron - Pon 04 Maj, 2015

Mimo że zmieniliście totalnie temat topicu to się podepne bo jest on w miarę aktualny :)

Będę poszukiwał do 40D jakiejś nie drogiej lampy- jej główne zadanie to doświetlanie w ciemnych budynkach, kościołach itp itd gdzie nie bardzo jest czas paradować z statywem. Nie ogarniam jeszcze tematu lamp- wbudowana wydaje mi się mierna i wole dłużej naświetlać niż z niej korzystać.
A więc z tego co się zorientowałem potrzebuje lampy z ettl ( pełen automat?) kwoty do 300zł ? jest sens ?

Dodam że jestem amatorem :)

Wojmistrz - Pon 04 Maj, 2015

niron, tak, jest sens, zobacz lampy yn565ex, yn568ex, mk600.
niron - Wto 05 Maj, 2015

A co powiecie o Canon Speedlite 580EX II . Reasumując poniżej 500zł nic wartego uwagi z ttl nie dostane ?
Wojmistrz - Wto 05 Maj, 2015

niron napisał/a:
A co powiecie o Canon Speedlite 580EX II . Reasumując poniżej 500zł nic wartego uwagi z ttl nie dostane ?
To jedna z najlepszych lamp Canona, albo inaczej, ma już następce.
Dziwi mnie co piszesz, że nie można kupić nic poniżej 500zł. MeiKe MK600 to klon 580EX II, zresztą na nich pracuję. Yongnuo od dawna jest cenione jako godny zamiennik Canona. YN565 w pierwszej wersji można dostać z Chin w okolicy 300zł. Radzę przemyśleć.

komor - Wto 05 Maj, 2015

580EX II jest bardzo fajną lampą, ale jeśli jest gdzieś za 500 zł to raczej mocno wyeksploatowany egzemplarz.
niron - Wto 05 Maj, 2015

Wojmistrz napisał/a:
niron napisał/a:
To jedna z najlepszych lamp Canona, albo inaczej, ma już następce.
Dziwi mnie co piszesz, że nie można kupić nic poniżej 500zł. MeiKe MK600 to klon 580EX II, zresztą na nich pracuję. Yongnuo od dawna jest cenione jako godny zamiennik Canona. YN565 w pierwszej wersji można dostać z Chin w okolicy 300zł. Radzę przemyśleć.

Posiłkowałem się polskim allegro, sprawdziłem ebay
YONGNUO YN-565EXII Wireless E-TTL Flash Speedlite for Canon T4i T3i T21i T1i Xti
i faktycznie- za 302 zł wraz z wysyłką
Item location:
Hong Kong, Hong Kong zastanawiam się czy jakiegoś cła nie naliczą ?

W opisie jest i TTL a w wersji 2 lampy e ttl, każda z nich zadziała prawidłowo ( full automat) z canonem 40d?

moronica - Wto 05 Maj, 2015

niron, poszukaj jakiegos z wysylka z UK, i tak pojdzie z Chin ale nie bezposrednio do ciebie
komor - Sro 06 Maj, 2015

niron napisał/a:
W opisie jest i TTL a w wersji 2 lampy e ttl, każda z nich zadziała prawidłowo ( full automat) z canonem 40d?

To kwestia nieprecyzyjnego opisu. Wszystkie te lampy obsługują aktualną wersję systemu TTL Canona, zwaną E-TTL. Czasami lampy TTL producentów niezależnych mają jakieś niezgodności z konkretnymi modelami aparatów, ale przeważnie dotyczy to nowych aparatów wypuszczonych na rynek już po premierze danej lampy. 40D, jako starszy i popularny model nie powinien sprawić żadnych problemów.

ashley - Nie 05 Lip, 2015

Przepraszam ze dopne sie do istniejacego tematu ale tanie lampy to chyba odpowiedni. Uzytkuje juz od jakoegos czasu lampe Yongnuo na stopce. Chcialbym poprobowac sil z dodatkowym oswietleniem. Znalazlem na ebayu cos takiego:

http://www.ebay.co.uk/itm...=item3f3cb9bc60

Czy ma ktos moze doswiadczenia z tym "tworem"?

gloris - Wto 21 Lip, 2015

Tak, YN565EX jest dobry.
Tutejszyn - Wto 21 Lip, 2015

ashley napisał/a:
Czy ma ktos moze doswiadczenia z tym "tworem"?
Ale czego oczekujesz? Jest palnik, układ wyzwalający, obudowa.. Płacisz bardzo niewiele. Co chciałbyś usłyszeć, że to doskonały wybór i że nie zawiedzie Ciebie aż do śmierci? Kup, jeśli chcesz pobawić się w strobing. Do tego nada się każda lampa, nawet taka prosta.
ashley - Czw 20 Sie, 2015

Nie Tutejszyn. Chcialbym uslyszec opinie kogos, kto mial to cos w rece i moze cos blizej powiedziec, zamiast filozoficznego wykladu ogolnego.