|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nowa lustrzanka
rmj - Nie 26 Sty, 2014 Temat postu: Nowa lustrzanka Witam
Proszę o poradę. Sprzedaję Sony a35 i chce kupić nową lustrzankę Co polecacie kwota max do 3500tyś dalej Sony?
Tutejszyn - Pon 27 Sty, 2014
Będąc na Twoim miejscu, rozważając zakup aparatu, raczej myślałabym już o jakimś bezlusterkowcu. Lustro, to hałasujący przeżytek. Z kolei bezlustekowce jeszcze nie do końca się określiły, czy mają być kompatybilne między sobą, czy matryca będzie APS-C, czy m4/3, a i akcesoria jeszcze o wiele uboższe. Tak czy inaczej rozpoczynając swoją przygodę z fotografią, nie pchałbym się już w lustrzanki.
siosio - Pon 27 Sty, 2014
Panasonic gx7 jest fajny. To jest akurat bezlusterkowiec, system micro 4/3. Ma jednak wizjer ekektroniczny i stabilizację w body-tak jak alpha 35.
Usjwo - Pon 27 Sty, 2014 Temat postu: Re: Nowa lustrzanka
rmj napisał/a: | kwota max do 3500tyś ? |
Za tyle to mozesz sobie kupic top model w kazdym systemie i sprawdzic co Ci pasuje. I jeszcze starczy na podroz dokola swata.
Lucas1981r - Pon 27 Sty, 2014
rmj, to ma byc samo body czy ze szklem lepszym? jakie zdjecia chcesz robic?
rmj - Pon 27 Sty, 2014 Temat postu: Re: Nowa lustrzanka
Usjwo napisał/a: | rmj napisał/a: | kwota max do 3500tyś ? |
Za tyle to mozesz sobie kupic top model w kazdym systemie i sprawdzic co Ci pasuje. I jeszcze starczy na podroz dokola swata. |
Dziękuje za wypowiedź.
Lucas1981r
Body, obiektyw dokupię. Zdjęcia wykonywane nowym lustrem : w mieszkaniu, na meczach piłki nożnej, macro
rmj napisał/a: | Dziękuje za wypowiedź. | A gdzie uśmiech? Zauważył powód żartu?
rmj - Pon 27 Sty, 2014
Tutejszyn napisał/a: | rmj napisał/a: | Dziękuje za wypowiedź. | A gdzie uśmiech? Zauważył powód żartu? |
Wiem że to był żart Nie jestem ekspertem w dziedzinie fotografii, jestem amatorem który poprosił o pomoc Was ekspertów.
pes - Pon 27 Sty, 2014
ooo to tu są jacyś eksperci?
Ja za 3,5 tysia na dzień dzisiejszy brałbym D7000 i skompletował szklarnię do niego
nienietaktak - Pon 27 Sty, 2014
pes napisał/a: | Ja za 3,5 tysia |
ale pytający ma 3500 tysia
pes - Pon 27 Sty, 2014
fakt, no własnie widzicie sami jaki ze mnie ekspert
rmj napisał/a: | Zdjęcia wykonywane nowym lustrem : w mieszkaniu, na meczach piłki nożnej, macro | No fakt, przy tej fotografii, to chyba jeszcze trzeba myśleć o lustrze, ze względu na wybór obiektywów. Czy dalej Sony.. Sony lubi zaskakiwać rozwiązaniami, które mogą się przyjąć, lub są ślepą uliczką. Brakuje mi w Sony konsekwencji i stabilności. Bałbym się Sony. A reszta systemów? Nikon D7100 jest w budżecie. Polecam, bo go mam. Posiadacze Canonów pewnie polecą Ci Canona, też jakiegoś będącego w budżecie. Krótko mówiąc "obywatelu radź sobie sam". Wybierz coś, co Ci się spodoba i pochwal się, co wybrałeś. Na pewno usłyszysz "OK, może być"
muzyk - Pon 27 Sty, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Posiadacze Canonów pewnie polecą Ci Canona, też jakiegoś będącego w budżecie. |
Nie.
Jeśli nie przeszkadza fakt istnienia bandingu w d7100 to polecam, a jeśli jednak...
to d7000 i jakieś rozsądne szkło - nie zaraz ciemny zoom.
Chyba, że w cenie body, wówczas "darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby".
Inna alternatywa to wciąż możliwy do kupienia nowy K5 (I) i do tego np. Tamron 17-50 2.8
Jeśli Canon, to stanowczo używaną starą pełną klatkę 5d i 50 1.4 USM, bądź nawet plastikowy 50 1.8II
i tyle.
rmj - Pon 27 Sty, 2014
A gdybyście mieli kupić sobie SONY to jaki model polecacie ?
pes - Pon 27 Sty, 2014
Cały czas zakładając, że mamy to 3500 tysia, to to http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=205
Trzeba by zapytać w Sony, w którą stronę będą rozwijać system. Inaczej trudno polecić cokolwiek na lata.
pes - Pon 27 Sty, 2014
a to jeszcze "long term" planowanie z takim budżetem? eeee no jak
pes napisał/a: | a to jeszcze "long term" planowanie z takim budżetem? | Ale chyba nie chodzi teraz o sam aparat, jako taki, ale wybór systemu. To teraz zapada wybór, N, C, P, czy S, czy... jest coś jeszcze? Potem przyjdą obiektywy, lampy i cały ten majdan. Z Soniakiem wiązać się na dłużej teraz, to strach..
To co zalinkowałeś jest OK. Trochę słabe do sportu, ale ogólnie bardzo pierwsza klasa.
pes - Pon 27 Sty, 2014
Tutejszyn, wiem i trochę się zgrywam i spamuję Ja już powiedziałem, w tym budżecie jaki kolega chce przeznaczyć brałbym D7000, jasną stałkę i tele 70-210 też by się używane dokupiło, ale mówię z punktu widzenia "żółtaczki" więc obiektywny absolutnie nie jestem a RX1 to raczej poza budżetem kolegi, chyba że jest 3500 tysi
Nie patrzyłem na ceny.. Omiatałem na szybko tylko wzrokiem Właśnie robię jedną "fotografię", a forum mi tylko przeszkadza i odrywa od, kurna, pracy.
rmj - Pon 27 Sty, 2014
pes napisał/a: | a to jeszcze "long term" planowanie z takim budżetem? eeee no jak |
To może napiszesz mi jaki posiadasz sprzęt ?
pes - Pon 27 Sty, 2014
rmj, nie widzę związku, ale niech Ci będzie, pochwalę się i zdobędę nowych kolegów
Nikon D90:
- Nikkor 35 mm f/1.8,
- Nikkor 50 mm f/1.8,
- Nikkor 70-210 f/4-5.6,
- Nikkor 18-105 f/3.5-5.6
Olympus OM-2 SP:
- Zuiko 50 mm f/1.8
Ach no i jeszcze iPhone 4S
rmj - Pon 27 Sty, 2014
pes dziękuję za odpowiedz. Związek jest bo widzisz sam posiadasz lustrzankę za 2500zł a nabijasz się gdy wpisałem kwotę 3500zł
RB - Pon 27 Sty, 2014
pozwól się zacytować:
rmj napisał/a: | kwota max do 3500tyś |
MaciekNorth - Pon 27 Sty, 2014
pes napisał/a: | Proszę o poradę. Sprzedaję Sony a35 i chce kupić nową lustrzankę Co polecacie kwota max do 3500tyś dalej Sony? | Chcesz zmienić żeby zmienić, czy coś konkretnie Cię w A35 uwiera? Bo matryca dobra, AF przyzwoity...
rmj napisał/a: | Zdjęcia wykonywane nowym lustrem : w mieszkaniu, na meczach piłki nożnej, macro | Przy takich zastosowaniach więcej zależy od obiektywów niż od korpusu.
rmj napisał/a: | A gdybyście mieli kupić sobie SONY to jaki model polecacie ? | A580, A57, A900, A99
muzyk - Pon 27 Sty, 2014
pes napisał/a: | A gdybyście mieli kupić sobie SONY to jaki model polecacie ? |
a7r, ale to nie ta kasa.
Z tańszych, nie bardzo widzę coś, co by Ci polecić.
Kiedyś byłem za Nexem 6, ale już nie polecam.
Lepiej coś z mikro 4/3 plus jakieś fajne szkiełka - najlepiej dwie jasne stałki 20 i 45.
pes - Wto 28 Sty, 2014
rmj, nadal nie czaisz o czym mowa ale ok nie będę już Ci tłumaczył.
Acha no i nie inputujcie mi słów kolegi, Panowie...
muzyk - Wto 28 Sty, 2014
pes napisał/a: | Acha no i nie inputujcie mi słów kolegi, Panowie... |
Aleś zaneologizował
Jak normalnie w jakimś ... spamie.
pes - Wto 28 Sty, 2014
Późno jest
Lucas1981r - Wto 28 Sty, 2014
rmj, za "3500tyś" czyli = 3 500 000 zł - kupilbym kazdy system i sobie potestowal gdyby zadnego nie znal
ale za 3 500 zł na samo body to ja osobiscie kierowalbym sie w kierunku K-5II
a gdybym mial dojscie do rynku USA to K-5IIs - bo u nas kosztuje ok.4tys.zł a tam teraz promocja 699$
muzyk - Wto 28 Sty, 2014
Lucas1981r napisał/a: | bo u nas kosztuje ok.4tys.zł a tam teraz promocja 699$ |
No to jest dzicz
rmj - Wto 28 Sty, 2014
Przepraszam za wprowadzenie w błąd "3500tyś" oczywiście miało być 3500zł
A co sądzicie o NIKONIE D 5300?
Lucas1981r - Wto 28 Sty, 2014
rmj napisał/a: |
A co sądzicie o NIKONIE D 5300? |
Szkoda kasy jak dla mnie.
muzyk - Wto 28 Sty, 2014
W ogóle na jednokółkowe puszki szkoda kasy.
Andrzej.M. - Wto 28 Sty, 2014
muzyk napisał/a: |
Lucas1981r napisał/a:
bo u nas kosztuje ok.4tys.zł a tam teraz promocja 699$
No to jest dzicz |
Jest , ale można sprowadzić , nawet płacąc te 4,2% cła i 23%Vat - wyjdzie dobrze. Byle przesyłka 100$ nie kosztowała. I od razu z obiektywem 17-70/4.
Albo u nas K-30 kupić i z głowy. Widziałem na A... jak ktoś komu stare body padło wyprzedawał klamoty w tym lampę i całkiem przyzwoitą Sigmę 18-125.
bogdanek - Nie 02 Lut, 2014
Muzyk Ci dobrze podpowiedział , a jeżeli dalej sony , to alfa 77.
Andrzej.M. - Pon 03 Lut, 2014
bogdanek napisał/a: | jeżeli dalej sony , to alfa 77. |
Jeżeli to jakikolwiek Nex będzie lepszy - nie jestem pewien czy dalej to SLT będą klepać - w zeszłym roku wypuścili tylko SLT a58. I nowy a3000, ale to bezlusterkowiec/hybryda(?) o wyglądzie lustrzanki. Trzeba by sprawdzić jak z kompatybilnością optyki. Nie wiem co z tym systemem będzie - co raz to wolty jakieś robią. A to lustrzanki znikają na rzecz SLT, teraz może i te na rzecz "hybrydy" ?
Wujek_Pstrykacz - Wto 04 Lut, 2014
Jaka hybryda, kolego Andrzeju, proszę poczytać na głownej co to za aparaty te A3000 i nastepne w serii, a potem się wypowiadać
MaciekNorth - Czw 06 Lut, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jeżeli to jakikolwiek Nex będzie lepszy - nie jestem pewien czy dalej to SLT będą klepać - w zeszłym roku wypuścili tylko SLT a58. | A w tym Hasselblada HV Niedługo zaś będzie A79. Ale oczywiście bagnet A jest wygaszany...
Sony wypuszcza dużo korpusów - źle.
Sony ogranicza korpusy i skupia się na obiektywach - źle.
Andrzej.M. - Czw 06 Lut, 2014
MaciekNorth napisał/a: | Sony wypuszcza dużo korpusów - źle. |
Dobrze, ale nie dobrze że nie lustrzanek - takich normalnych z lustrem i matówką.
[ Dodano: Czw 06 Lut, 2014 16:21 ]
MaciekNorth napisał/a: | Hasselblada HV |
To znaczy "Hassel" wziął na warsztat kolejnego soniaka... póki co to nie sony wypuszcza "hasele". Tylko "Hasel" - przerobione soniaki...
Swoją drogą - czego się nie robi dla kasy... hasselblad małoobrazkowy...
MaciekNorth - Czw 06 Lut, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Dobrze, ale nie dobrze że nie lustrzanek - takich normalnych z lustrem i matówką. | Normalne lustrzanki to były te na klisze, tam wizjera nie dało się lepiej rozwiązać. DSLR to taka faza przejściowa, coś jak kiedyś kasety cyfrowe
AndrzejM.Makuch napisał/a: | To znaczy "Hassel" wziął na warsztat kolejnego soniaka... póki co to nie sony wypuszcza "hasele". Tylko "Hasel" - przerobione soniaki... |
AndrzejM.Makuch napisał/a: | nie jestem pewien czy dalej to SLT będą klepać | Nie ma znaczenia kto to wypuszcza, Hasselblad HV to niewątpliwie SLT, więc jak widać technologia SLT jakoś nie chce zdechnąć, wbrew zapewnieniom forumowych wróżbitów
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Swoją drogą - czego się nie robi dla kasy... hasselblad małoobrazkowy... | Nieporównywalnie mniejszy dyshonor, niż Leica z matrycą wielkości połowy paznokcia
dcs - Czw 06 Lut, 2014
Ciekawe dlaczego na Panasonika tak nie sra.ą, choć ma/miał mniejszy związek z foto (nie kupił znanej marki..., jeden -mały rozmiar matrycy w aparatach z wymiennymi ob, ...)
jaad75 - Czw 06 Lut, 2014
dcs, może dlatego, że udowodnił, że chce po prostu robić dobre aparaty, a nie łapać wszystkie sroki za ogon i prać mózgi noobom? Stworzyli własną markę fotograficzną praktycznie od zera i dzięki temu, że kładli nacisk na właściwe rzeczy, a nie gadżeciarstwo, zdobyli sobie uznanie. Poza tym, nie promują się aż tak nachalnie.
Andrzej.M. - Czw 06 Lut, 2014
dcs napisał/a: | miał mniejszy związek z foto |
Miał, miał, robili m.in. sporo lamp błyskowych pod marką National...
Taka ciekawostka - u nas bardziej znany był jako Techniks - oczywiście w sprzęcie grającym . Równie wielki koncern jak Sony - z jedną różnicą - bardziej szanuje klienta i jego przyzwyczajenie do marki.
Sony ze swoją ekspansywnością ma coraz bardziej opinię marki od wszystkiego i...
RB - Czw 06 Lut, 2014
dcs napisał/a: | Ciekawe dlaczego na Panasonika tak nie sra.ą, choć ma/miał mniejszy związek z foto |
Bo nie "utopił legendy Minolty" . Swoja droga, Minolty która już na powierzchni się nie utrzymywała i by nam pięknie zeszła z tego świata jako marka foto wraz z bagnetem A i cała ta gromadą gości z zakrętkami do korpusów na ten gwint, którzy krecą teraz nosami na to okropne Sony (BTW, piszący te slowa do niedawna posiadał kilka takich zakrętek, teraz posiada juz tylko 2 - z niebieskim wzorkiem a nie pomarańczowym - i do tego 2 podstawki do nich do których się takie śmieszne kasetki wkłada. Sony tez miał, i lubił)
I jeszcze może dlatego, ze najtańsze "bezlustra" Panasonika sa znacznie lepiej wykonane od najtańszych SLT (i od a3000) by Sony. Po prostu pierwszy kontakt z GF-em jest przyjemniejszy niż z a3000 czy a58.
muzyk - Czw 06 Lut, 2014
RB. Przekonałem się o tym, kupując po latach zupełnie nowy, na gwarancji, GF1.
Andrzej.M. - Pią 07 Lut, 2014
RB napisał/a: | do których się takie śmieszne kasetki wkłada. |
Też miałem 2 sztuki... Mimo że równolegle jeszcze 3 systemy. To byli czasy...
dcs - Pon 10 Lut, 2014
RB, RB napisał/a: | e najtańsze "bezlustra" Panasonika sa znacznie lepiej wykonane od najtańszych SLT (i od a3000) by Sony. |
"Za zestaw GF1 + obiektyw 14–45 mm przyjdzie nam zapłacić ponad 3100 zł" 2010-07-27 http://www.optyczne.pl/13...dsumowanie.html
"Obecnie Sony A3000 w zestawie z obiektywem 18–55 mm, to wydatek około 1400 zł (według serwisu Ceneo z dnia 16.11.2013 r.)" http://www.optyczne.pl/24...dsumowanie.html
Andrzej.M. - Pon 10 Lut, 2014
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Jaka hybryda, kolego Andrzeju, |
Ano taka z wymiennymi obiektywami. Albo jak kto woli bezlusterkowiec z elektronicznym wizjerem jak w hybrydzie czy SLT. Lustrzanką się go nie da nazwać . Mimo "lustrzankowego" wyglądu.
RB - Pon 10 Lut, 2014
dcs, i to też właśnie jest kolejny powód dlaczegoż to na Panasonika sie nie psioczy, a na Sony tak
Swoją droga, upraszam o porównywanie podobnych roczników:
wtedy ceny premiery bedą :
GF6 z 1 szkłem trochę poniżej 3 tysięcy
A3000 mniej więcej połowa tego co GF6
dcs - Pon 10 Lut, 2014
Nie wiem, czy podałem ceny "w okolicach premier" ale zbliżone.
A3000 to obdartus -wizjer, wyświetlacz...
G5 jest teraz w dobrej
[ Dodano: Pon 10 Lut, 2014 13:15 ]
jednak nie: GF1 "Data premiery: 2009-09-02"
A3000 "Data premiery 2013-08-27"
Wujek_Pstrykacz - Wto 11 Lut, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Jaka hybryda, kolego Andrzeju, |
Ano taka z wymiennymi obiektywami. Albo jak kto woli bezlusterkowiec z elektronicznym wizjerem jak w hybrydzie czy SLT. Lustrzanką się go nie da nazwać . Mimo "lustrzankowego" wyglądu. |
Nie jest to lustrzanka lecz nowa seria bezlusterkowców Sony. A nie żadna hybryda
|
|