forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nowa lustrzanka

rmj - Nie 26 Sty, 2014
Temat postu: Nowa lustrzanka
Witam

Proszę o poradę. Sprzedaję Sony a35 i chce kupić nową lustrzankę Co polecacie kwota max do 3500tyś dalej Sony?

Tutejszyn - Pon 27 Sty, 2014

Będąc na Twoim miejscu, rozważając zakup aparatu, raczej myślałabym już o jakimś bezlusterkowcu. Lustro, to hałasujący przeżytek. Z kolei bezlustekowce jeszcze nie do końca się określiły, czy mają być kompatybilne między sobą, czy matryca będzie APS-C, czy m4/3, a i akcesoria jeszcze o wiele uboższe. Tak czy inaczej rozpoczynając swoją przygodę z fotografią, nie pchałbym się już w lustrzanki.
siosio - Pon 27 Sty, 2014

Panasonic gx7 jest fajny. To jest akurat bezlusterkowiec, system micro 4/3. Ma jednak wizjer ekektroniczny i stabilizację w body-tak jak alpha 35.
Usjwo - Pon 27 Sty, 2014
Temat postu: Re: Nowa lustrzanka
rmj napisał/a:
kwota max do 3500tyś ?

Za tyle to mozesz sobie kupic top model w kazdym systemie i sprawdzic co Ci pasuje. I jeszcze starczy na podroz dokola swata. :grin:

Lucas1981r - Pon 27 Sty, 2014

rmj, to ma byc samo body czy ze szklem lepszym? jakie zdjecia chcesz robic?
rmj - Pon 27 Sty, 2014
Temat postu: Re: Nowa lustrzanka
Usjwo napisał/a:
rmj napisał/a:
kwota max do 3500tyś ?

Za tyle to mozesz sobie kupic top model w kazdym systemie i sprawdzic co Ci pasuje. I jeszcze starczy na podroz dokola swata. :grin:

Dziękuje za wypowiedź.

Lucas1981r

Body, obiektyw dokupię. Zdjęcia wykonywane nowym lustrem : w mieszkaniu, na meczach piłki nożnej, macro

rmj napisał/a:
Dziękuje za wypowiedź.
A gdzie uśmiech? Zauważył powód żartu? :)
rmj - Pon 27 Sty, 2014

Tutejszyn napisał/a:
rmj napisał/a:
Dziękuje za wypowiedź.
A gdzie uśmiech? Zauważył powód żartu? :)

Wiem że to był żart :wink: Nie jestem ekspertem w dziedzinie fotografii, jestem amatorem który poprosił o pomoc Was ekspertów.

pes - Pon 27 Sty, 2014

ooo to tu są jacyś eksperci? :mrgreen:

Ja za 3,5 tysia na dzień dzisiejszy brałbym D7000 i skompletował szklarnię do niego ;)

nienietaktak - Pon 27 Sty, 2014

pes napisał/a:
Ja za 3,5 tysia

ale pytający ma 3500 tysia ;)

pes - Pon 27 Sty, 2014

fakt, no własnie widzicie sami jaki ze mnie ekspert :mrgreen:

rmj napisał/a:
Zdjęcia wykonywane nowym lustrem : w mieszkaniu, na meczach piłki nożnej, macro
No fakt, przy tej fotografii, to chyba jeszcze trzeba myśleć o lustrze, ze względu na wybór obiektywów. Czy dalej Sony.. Sony lubi zaskakiwać rozwiązaniami, które mogą się przyjąć, lub są ślepą uliczką. Brakuje mi w Sony konsekwencji i stabilności. Bałbym się Sony. A reszta systemów? Nikon D7100 jest w budżecie. Polecam, bo go mam. Posiadacze Canonów pewnie polecą Ci Canona, też jakiegoś będącego w budżecie. Krótko mówiąc "obywatelu radź sobie sam". Wybierz coś, co Ci się spodoba i pochwal się, co wybrałeś. Na pewno usłyszysz "OK, może być" :)
muzyk - Pon 27 Sty, 2014

Tutejszyn napisał/a:
Posiadacze Canonów pewnie polecą Ci Canona, też jakiegoś będącego w budżecie.

Nie.
Jeśli nie przeszkadza fakt istnienia bandingu w d7100 to polecam, a jeśli jednak...
to d7000 i jakieś rozsądne szkło - nie zaraz ciemny zoom.
Chyba, że w cenie body, wówczas "darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby".

Inna alternatywa to wciąż możliwy do kupienia nowy K5 (I) i do tego np. Tamron 17-50 2.8

Jeśli Canon, to stanowczo używaną starą pełną klatkę 5d i 50 1.4 USM, bądź nawet plastikowy 50 1.8II
i tyle.

rmj - Pon 27 Sty, 2014

A gdybyście mieli kupić sobie SONY to jaki model polecacie ?
pes - Pon 27 Sty, 2014

Cały czas zakładając, że mamy to 3500 tysia, to to http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=205

Trzeba by zapytać w Sony, w którą stronę będą rozwijać system. Inaczej trudno polecić cokolwiek na lata.
pes - Pon 27 Sty, 2014

a to jeszcze "long term" planowanie z takim budżetem? eeee no jak :mrgreen:

pes napisał/a:
a to jeszcze "long term" planowanie z takim budżetem?
Ale chyba nie chodzi teraz o sam aparat, jako taki, ale wybór systemu. To teraz zapada wybór, N, C, P, czy S, czy... jest coś jeszcze? Potem przyjdą obiektywy, lampy i cały ten majdan. Z Soniakiem wiązać się na dłużej teraz, to strach..
To co zalinkowałeś jest OK. Trochę słabe do sportu, ale ogólnie bardzo pierwsza klasa.

pes - Pon 27 Sty, 2014

Tutejszyn, wiem i trochę się zgrywam i spamuję ;) Ja już powiedziałem, w tym budżecie jaki kolega chce przeznaczyć brałbym D7000, jasną stałkę i tele 70-210 też by się używane dokupiło, ale mówię z punktu widzenia "żółtaczki" więc obiektywny absolutnie nie jestem ;) a RX1 to raczej poza budżetem kolegi, chyba że jest 3500 tysi :mrgreen:

Nie patrzyłem na ceny.. Omiatałem na szybko tylko wzrokiem :) Właśnie robię jedną "fotografię", a forum mi tylko przeszkadza i odrywa od, kurna, pracy.
rmj - Pon 27 Sty, 2014

pes napisał/a:
a to jeszcze "long term" planowanie z takim budżetem? eeee no jak :mrgreen:

To może napiszesz mi jaki posiadasz sprzęt ?

pes - Pon 27 Sty, 2014

rmj, nie widzę związku, ale niech Ci będzie, pochwalę się i zdobędę nowych kolegów :mrgreen:

Nikon D90:
- Nikkor 35 mm f/1.8,
- Nikkor 50 mm f/1.8,
- Nikkor 70-210 f/4-5.6,
- Nikkor 18-105 f/3.5-5.6

Olympus OM-2 SP:
- Zuiko 50 mm f/1.8

Ach no i jeszcze iPhone 4S :mrgreen:

rmj - Pon 27 Sty, 2014

pes dziękuję za odpowiedz. Związek jest bo widzisz sam posiadasz lustrzankę za 2500zł a nabijasz się gdy wpisałem kwotę 3500zł :wink:
RB - Pon 27 Sty, 2014

pozwól się zacytować:
rmj napisał/a:
kwota max do 3500tyś

:mrgreen:

MaciekNorth - Pon 27 Sty, 2014

pes napisał/a:
Proszę o poradę. Sprzedaję Sony a35 i chce kupić nową lustrzankę Co polecacie kwota max do 3500tyś dalej Sony?
Chcesz zmienić żeby zmienić, czy coś konkretnie Cię w A35 uwiera? Bo matryca dobra, AF przyzwoity...

rmj napisał/a:
Zdjęcia wykonywane nowym lustrem : w mieszkaniu, na meczach piłki nożnej, macro
Przy takich zastosowaniach więcej zależy od obiektywów niż od korpusu.

rmj napisał/a:
A580, A57, A900, A99 :mrgreen:
muzyk - Pon 27 Sty, 2014

pes napisał/a:

a7r, ale to nie ta kasa.
Z tańszych, nie bardzo widzę coś, co by Ci polecić.
Kiedyś byłem za Nexem 6, ale już nie polecam.
Lepiej coś z mikro 4/3 plus jakieś fajne szkiełka - najlepiej dwie jasne stałki 20 i 45.

pes - Wto 28 Sty, 2014

rmj, nadal nie czaisz o czym mowa ;) ale ok nie będę już Ci tłumaczył.

Acha no i nie inputujcie mi słów kolegi, Panowie... :mrgreen:

muzyk - Wto 28 Sty, 2014

pes napisał/a:
Acha no i nie inputujcie mi słów kolegi, Panowie... :mrgreen:

Aleś zaneologizował :razz:

Jak normalnie w jakimś ... spamie. :twisted: :mrgreen: :razz:

pes - Wto 28 Sty, 2014

Późno jest :P :mrgreen:
Lucas1981r - Wto 28 Sty, 2014

rmj, za "3500tyś" czyli = 3 500 000 zł - kupilbym kazdy system i sobie potestowal gdyby zadnego nie znal :mrgreen: :lol:
ale za 3 500 zł na samo body to ja osobiscie kierowalbym sie w kierunku K-5II :wink:
a gdybym mial dojscie do rynku USA to K-5IIs - bo u nas kosztuje ok.4tys.zł a tam teraz promocja 699$ :evil:

muzyk - Wto 28 Sty, 2014

Lucas1981r napisał/a:
bo u nas kosztuje ok.4tys.zł a tam teraz promocja 699$ :evil:

No to jest dzicz :evil:

rmj - Wto 28 Sty, 2014

Przepraszam za wprowadzenie w błąd "3500tyś" :razz: oczywiście miało być 3500zł
A co sądzicie o NIKONIE D 5300?

Lucas1981r - Wto 28 Sty, 2014

rmj napisał/a:

A co sądzicie o NIKONIE D 5300?

Szkoda kasy jak dla mnie.

muzyk - Wto 28 Sty, 2014

W ogóle na jednokółkowe puszki szkoda kasy.
Andrzej.M. - Wto 28 Sty, 2014

muzyk napisał/a:

Lucas1981r napisał/a:
bo u nas kosztuje ok.4tys.zł a tam teraz promocja 699$

No to jest dzicz

Jest , ale można sprowadzić , nawet płacąc te 4,2% cła i 23%Vat - wyjdzie dobrze. Byle przesyłka 100$ nie kosztowała. I od razu z obiektywem 17-70/4.
Albo u nas K-30 kupić i z głowy. Widziałem na A... jak ktoś komu stare body padło wyprzedawał klamoty w tym lampę i całkiem przyzwoitą Sigmę 18-125.

bogdanek - Nie 02 Lut, 2014

Muzyk Ci dobrze podpowiedział , a jeżeli dalej sony , to alfa 77.
Andrzej.M. - Pon 03 Lut, 2014

bogdanek napisał/a:
jeżeli dalej sony , to alfa 77.

Jeżeli to jakikolwiek Nex będzie lepszy - nie jestem pewien czy dalej to SLT będą klepać - w zeszłym roku wypuścili tylko SLT a58. I nowy a3000, ale to bezlusterkowiec/hybryda(?) o wyglądzie lustrzanki. Trzeba by sprawdzić jak z kompatybilnością optyki. Nie wiem co z tym systemem będzie - co raz to wolty jakieś robią. A to lustrzanki znikają na rzecz SLT, teraz może i te na rzecz "hybrydy" ?

Wujek_Pstrykacz - Wto 04 Lut, 2014

Jaka hybryda, kolego Andrzeju, proszę poczytać na głownej co to za aparaty te A3000 i nastepne w serii, a potem się wypowiadać :neutral:
MaciekNorth - Czw 06 Lut, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Jeżeli to jakikolwiek Nex będzie lepszy - nie jestem pewien czy dalej to SLT będą klepać - w zeszłym roku wypuścili tylko SLT a58.
A w tym Hasselblada HV :razz: Niedługo zaś będzie A79. Ale oczywiście bagnet A jest wygaszany... :lol:
Sony wypuszcza dużo korpusów - źle.
Sony ogranicza korpusy i skupia się na obiektywach - źle.
:roll:

Andrzej.M. - Czw 06 Lut, 2014

MaciekNorth napisał/a:
Sony wypuszcza dużo korpusów - źle.

Dobrze, ale nie dobrze że nie lustrzanek - takich normalnych z lustrem i matówką. :wink:

[ Dodano: Czw 06 Lut, 2014 16:21 ]
MaciekNorth napisał/a:
Hasselblada HV

To znaczy "Hassel" wziął na warsztat kolejnego soniaka... póki co to nie sony wypuszcza "hasele". Tylko "Hasel" - przerobione soniaki... :lol:
Swoją drogą - czego się nie robi dla kasy... hasselblad małoobrazkowy... :lol:

MaciekNorth - Czw 06 Lut, 2014

Dobrze, ale nie dobrze że nie lustrzanek - takich normalnych z lustrem i matówką.
Normalne lustrzanki to były te na klisze, tam wizjera nie dało się lepiej rozwiązać. DSLR to taka faza przejściowa, coś jak kiedyś kasety cyfrowe :mrgreen:

To znaczy "Hassel" wziął na warsztat kolejnego soniaka... póki co to nie sony wypuszcza "hasele". Tylko "Hasel" - przerobione soniaki...
nie jestem pewien czy dalej to SLT będą klepać
Nie ma znaczenia kto to wypuszcza, Hasselblad HV to niewątpliwie SLT, więc jak widać technologia SLT jakoś nie chce zdechnąć, wbrew zapewnieniom forumowych wróżbitów :razz:

Swoją drogą - czego się nie robi dla kasy... hasselblad małoobrazkowy...
Nieporównywalnie mniejszy dyshonor, niż Leica z matrycą wielkości połowy paznokcia :lol:
dcs - Czw 06 Lut, 2014

Ciekawe dlaczego na Panasonika tak nie sra.ą, choć ma/miał mniejszy związek z foto (nie kupił znanej marki..., jeden -mały rozmiar matrycy w aparatach z wymiennymi ob, ...) :???:
jaad75 - Czw 06 Lut, 2014

dcs, może dlatego, że udowodnił, że chce po prostu robić dobre aparaty, a nie łapać wszystkie sroki za ogon i prać mózgi noobom? Stworzyli własną markę fotograficzną praktycznie od zera i dzięki temu, że kładli nacisk na właściwe rzeczy, a nie gadżeciarstwo, zdobyli sobie uznanie. Poza tym, nie promują się aż tak nachalnie.
Andrzej.M. - Czw 06 Lut, 2014

dcs napisał/a:
miał mniejszy związek z foto

Miał, miał, robili m.in. sporo lamp błyskowych pod marką National...
Taka ciekawostka - u nas bardziej znany był jako Techniks - oczywiście w sprzęcie grającym . Równie wielki koncern jak Sony - z jedną różnicą - bardziej szanuje klienta i jego przyzwyczajenie do marki.
Sony ze swoją ekspansywnością ma coraz bardziej opinię marki od wszystkiego i... :wink:

RB - Czw 06 Lut, 2014

dcs napisał/a:
Ciekawe dlaczego na Panasonika tak nie sra.ą, choć ma/miał mniejszy związek z foto

Bo nie "utopił legendy Minolty" . Swoja droga, Minolty która już na powierzchni się nie utrzymywała i by nam pięknie zeszła z tego świata jako marka foto wraz z bagnetem A i cała ta gromadą gości z zakrętkami do korpusów na ten gwint, którzy krecą teraz nosami na to okropne Sony (BTW, piszący te slowa do niedawna posiadał kilka takich zakrętek, teraz posiada juz tylko 2 - z niebieskim wzorkiem a nie pomarańczowym - i do tego 2 podstawki do nich do których się takie śmieszne kasetki wkłada. Sony tez miał, i lubił)

I jeszcze może dlatego, ze najtańsze "bezlustra" Panasonika sa znacznie lepiej wykonane od najtańszych SLT (i od a3000) by Sony. Po prostu pierwszy kontakt z GF-em jest przyjemniejszy niż z a3000 czy a58.

muzyk - Czw 06 Lut, 2014

RB. Przekonałem się o tym, kupując po latach zupełnie nowy, na gwarancji, GF1.
Andrzej.M. - Pią 07 Lut, 2014

RB napisał/a:
do których się takie śmieszne kasetki wkłada.

Też miałem 2 sztuki... Mimo że równolegle jeszcze 3 systemy. To byli czasy... :smile:

dcs - Pon 10 Lut, 2014

RB,
RB napisał/a:
e najtańsze "bezlustra" Panasonika sa znacznie lepiej wykonane od najtańszych SLT (i od a3000) by Sony.

"Za zestaw GF1 + obiektyw 14–45 mm przyjdzie nam zapłacić ponad 3100 zł" 2010-07-27 http://www.optyczne.pl/13...dsumowanie.html
"Obecnie Sony A3000 w zestawie z obiektywem 18–55 mm, to wydatek około 1400 zł (według serwisu Ceneo z dnia 16.11.2013 r.)" http://www.optyczne.pl/24...dsumowanie.html

Andrzej.M. - Pon 10 Lut, 2014

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Jaka hybryda, kolego Andrzeju,

Ano taka z wymiennymi obiektywami. Albo jak kto woli bezlusterkowiec z elektronicznym wizjerem jak w hybrydzie czy SLT. Lustrzanką się go nie da nazwać . Mimo "lustrzankowego" wyglądu.

RB - Pon 10 Lut, 2014

dcs, i to też właśnie jest kolejny powód dlaczegoż to na Panasonika sie nie psioczy, a na Sony tak :-)

Swoją droga, upraszam o porównywanie podobnych roczników:
wtedy ceny premiery bedą :
GF6 z 1 szkłem trochę poniżej 3 tysięcy
A3000 mniej więcej połowa tego co GF6 :-)

dcs - Pon 10 Lut, 2014

Nie wiem, czy podałem ceny "w okolicach premier" ale zbliżone.

A3000 to obdartus -wizjer, wyświetlacz...

G5 jest teraz w dobrej

[ Dodano: Pon 10 Lut, 2014 13:15 ]
jednak nie: GF1 "Data premiery: 2009-09-02"

A3000 "Data premiery 2013-08-27"

Wujek_Pstrykacz - Wto 11 Lut, 2014

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Jaka hybryda, kolego Andrzeju,

Ano taka z wymiennymi obiektywami. Albo jak kto woli bezlusterkowiec z elektronicznym wizjerem jak w hybrydzie czy SLT. Lustrzanką się go nie da nazwać . Mimo "lustrzankowego" wyglądu.

Nie jest to lustrzanka lecz nowa seria bezlusterkowców Sony. A nie żadna hybryda :razz: