|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Wyzwalacz do lampy
futrzak - Pon 27 Sty, 2014 Temat postu: Wyzwalacz do lampy Poszukuję wyzwalacza do lampy canon 430 exII canonem 60d w granicach 200zł. Czy znajdę coś odpowiedniego w tej cenie? Myślałem, że można będzie wyzwalać lampę canonem 60d, tylko że aby to działało niestety musi zawsze lampa wbudowana też naświetlać.
cybertoman - Pon 27 Sty, 2014
futrzak napisał/a: | Myślałem, że można będzie wyzwalać lampę canonem 60d, tylko że aby to działało niestety musi zawsze lampa wbudowana też naświetlać. | Wbudowana mozna ustawic tak, by tylko wyzwalala lampy zewnetrzne i po nalozeniu na nia filtra IR nie bedzie juz widoczna na zdjeciach.
Tutejszyn - Pon 27 Sty, 2014
Cytat: | Wbudowana mozna ustawic tak, by tylko wyzwalala lampy zewnetrzne i po nalozeniu na nia filtra IR nie bedzie juz widoczna na zdjeciach. | Wystarczy zrobić prosty eksperyment. Mocno osłabić moc błysku lampy wbudowanej i zrobić zdjęcie testowe. Na zdjęciu, w przeważającej liczbie przypadków będzie nic, ale błysk i tak będzie wystarczający do wyzwolenia pozostałych lamp. W tym przypadku światło lampy jest pomijalne i nie wpływa na oświetlenie sceny. Wyjątkiem będą sceny, gdzie są lustra, albo coś podobnego.
muzyk - Pon 27 Sty, 2014
YN 603
mozer - Pon 27 Sty, 2014
futrzak, ale lampy mają być ustawiane manualnie czy przez TTL?
futrzak - Pon 27 Sty, 2014
Lepiej by było, gdyby były wyzwalane przez TTL tylko że nie wiem czy jest coś w tej cenie .
Ale czy TTL, to nie przerost formy nad treścią? Dodatkowe światło to najczęściej rozświetlenie, albo doświetlenie, albo... w ogóle moc światła dobrana doświadczalnie. TTL to tutaj tylko niewielkie ułatwienie.. Zresztą, czy ułatwienie? Jeśli "studio" to trochę miejsca w pokoju, między telewizorem, a fotelem, a cała "sesja", to raptem kilka ujęć, to czy TTL, ma w ogóle jakiś sens?
Oczywiście, że nawet do zrobienia jedynej fotografii w życiu można kupić wyzwalacze z przniesieniem automatyki, ale przypomnijmy, że budżet tutaj, to tylko 200zł.
futrzak - Pon 27 Sty, 2014
cybertoman napisał/a: | futrzak napisał/a: | Myślałem, że można będzie wyzwalać lampę canonem 60d, tylko że aby to działało niestety musi zawsze lampa wbudowana też naświetlać. | Wbudowana mozna ustawic tak, by tylko wyzwalala lampy zewnetrzne i po nalozeniu na nia filtra IR nie bedzie juz widoczna na zdjeciach. |
A drogi jest taki filtr?
Cytat: | A drogi jest taki filtr? | :) A dlaczego nie chcesz spróbować bez filtra? Przełącz lampę wbudowaną w tryb M i ustaw wartość mocy błysku na (strzelam) 1/32. Zrób zdjęcie i na ekraniku zobaczysz czerń. Po prostu w tym momencie światło lampy wbudowanej nie będzie miało najmniejszego znaczenia dla oświetlenia sceny. Moc błysku jednak wystarczy do wyzwolenia zdalnie lamp. Koszt 0zł.
Usjwo - Pon 27 Sty, 2014
Pewnie do 50PLN, i to bedzie chyba najtanszy sposob na ttl, drozszy to YN622-350PLN
Cytat: | Dodatkowe światło to najczęściej rozświetlenie, albo doświetlenie, albo.. |
a skad ta informacja ze to dodatkowe swiatlo?
Cytat: | a skad ta informacja ze to dodatkowe swiatlo? | Obojętnie ile żródeł światła. Nic to nie zmienia w pracy z lampami. Chodzi o wydobycie gry świateł i cieni, przez odpowiednie ustawienie lamp i mocy błysku, a to już jest ganianie między lampami i aparatem. Owszem TTL załatwi moc błysku, ale gdy do lampy jest 1,5 metra...? Moim zdaniem to niepotrzebne.
Choć osobiście chyba kupię YN622, a co!
Usjwo - Pon 27 Sty, 2014
Tutejszyn napisał/a: | a to już jest ganianie między lampami i aparatem. Owszem TTL załatwi moc błysku, ale gdy do lampy jest 1,5 metra...? Moim zdaniem to niepotrzebne. |
Dla zaawansowanego uzytkownika mniej, ale dla poczatkujacego jest to bezcenne. bieganie do lamp to byl powod dlaczego kupilem najpierw ST-E2, a potem YN622
Link do flimiku W 17. minucie facet mówi coś bardzo ciekawego - nie da się pracować w grupach, a więc nie można sterować mocą błysku dla dwóch lamp osobno, dodatkowo nie da się sterować lampami z menu aparatu. W opisie YN622 jest inaczej, "możliwość zarządzania wieloma lampami z podziałem na grupy (A, B, C)". Nie wiem, jaka jest w tym momencie prawda.. Jeśli prawdą jest to, że nie działają grupy, to i tak trzeba ganiać do lamp, aby zróżnicować moc błysku. No kupa jakaś
Usjwo - Pon 27 Sty, 2014
Da sie w grupach A:B:C, mozna ustawiac jak stosunek mocy, grup A:B + C, lub osobno moc kazdej grupy. YN622 to obsluguje, ale musi to byc tez w puszce, bo ustawienia robi sie z puszki.
Mam w D7100 możliwość sterowania lampami, ale facet mówi, że to tak nie działa. Tak jakby to menu było tylko do zarządzania światłem poprzez lampę wbudowaną. W takim układzie w moim przypadku kupno YN622 mija się z celem. Dostęp do HSS to trochę mało..
Usjwo - Pon 27 Sty, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Mam w D7100 |
Jak sie kupuje aparat, to trzeba patrzec na calos systemu, a nie tylko na sumy i DR
W C dziala
Hmm... O ile pamiętam, to Canon zazdrościł Nikonowi CLSa. No to się teraz porobiło. Ale tak długo, jak nie będę miał własnego studia, to wystarczy mi wyzwalanie błyskiem, albo radiowo zwykłymi RF-603, albo.. trzeba będzie wydać kilka stówek więcej :/
cybertoman - Pon 27 Sty, 2014
futrzak napisał/a: | A drogi jest taki filtr? | Np. ten albo ten. (Sprobuj przez czerwona szybke od starego pilota TV.)
[ Dodano: Pon 27 Sty, 2014 15:32 ]
Tutejszyn napisał/a: | A dlaczego nie chcesz spróbować bez filtra? | Ze wzgledu na odblaski, te widac.
pes - Wto 28 Sty, 2014
cybertoman - Wto 28 Sty, 2014
Tutejszyn napisał/a: | W takim układzie w moim przypadku kupno YN622 mija się z celem. Dostęp do HSS to trochę mało.. | Dla Ciebie jest YN622N-TX
Tutejszyn - Wto 28 Sty, 2014
cybertoman napisał/a: | Dla Ciebie jest YN622N-TX | O, dzięki Dobrze wiedzieć...
komor - Wto 28 Sty, 2014
Tutejszyn napisał/a: | O ile pamiętam, to Canon zazdrościł Nikonowi CLSa. |
Może 10 lat temu. Do czasów 60D można było zazdrościć wyzwalania błyskiem wbudowanej, bo tego w Cwanonie brakowało. Reszta moim zdaniem od dłuższego czasu jest OK. Ale niektórzy mają inne zdanie.
jaad75 - Wto 28 Sty, 2014
komor napisał/a: | Do czasów 60D można było zazdrościć wyzwalania błyskiem wbudowanej, bo tego w Cwanonie brakowało. | Sterowanie przy pomocy wbudowanej weszło w 7D, jeśli dobrze pamiętam...
komor - Wto 04 Lut, 2014
Słusznie, czyli jeszcze nieco wcześniej.
|
|