|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do zdjęć produktowych
maaggddaa2 - Wto 28 Sty, 2014 Temat postu: Aparat do zdjęć produktowych Witam was
za jakiś czas zakładam sklep internetowy z odzieżą i mam problem z wyborem aparatu który jest mi potrzebny do robienia zdjęć ubraniom, torebkom i biżuterii. Wiadomo większość jest w Polsce wzrokowców i zdjęcia musza być idealne.
Może ktoś mi doradzi w wyborze lub poleca jakiś aparat do takich zdjęć???
proszę o odpowiedzi
kojut - Wto 28 Sty, 2014 Temat postu: Re: Wybór aparatu
maaggddaa2 napisał/a: | i zdjęcia musza być idealne. |
Byle jaki aparat aps-c z niższej półki z dobrym obiektywem. Canon 650D, Nikon D5100, Pentax k-30/k-50 czy Sony a57 (ew. a65). Do tego dobry obiektyw- sigma 35/1.4 albo (jak za wąsko) tania sigma 17-50/2.8. Ważniejsze niż aparat, jeśli zdjęcia muszą być idealne, jest oświetlenie, tła, stoły, osprzęt i późniejsza obróbka. Radziłbym Ci najpierw zorientować się w temacie wyposażenia studia do fotografii produktowej, a następnie, po zaktualizowaniu budżetu, rozglądanie się za aparatem.
krikus - Wto 28 Sty, 2014
Kolego kojut pozwole sobie przytoczyć tu pewny cytat; " garnki nie czynią dobrego kucharza"
Więc na co tu rzucać konkretne przykłady. Jak się ma odpowiednią wiedzę to i zwykły kompakt wystarczy, jesli się jej nie ma to i lustrzanki i inne cudawianki nie pomogą. Przecież zdjęcia do ogłoszeń internetowych nie wystawia się w pełnej ich rozdzielczości, więc któż pozna czy to robione kompaktem czy lustrzanką?
Większe znaczenie mają czynniki takie jak kreatywność i pomysł autora zdjęć, pomieszczenie, źródło światła, osoba prezentująca odzież, bądź to manekin, itp
Usjwo - Wto 28 Sty, 2014
krikus napisał/a: | Kolego kojut pozwole sobie przytoczyć tu pewny cytat; " garnki nie czynią dobrego kucharza" |
ale dobre garnki, pozwalaja latwiej i efektywniej gotowac.
jaad75 - Wto 28 Sty, 2014
Akurat łatwiej i efektywniej, to w tym przypadku może być kompaktem, byle światło było dobrze ustawione i było go wystarczająco dużo. Mała GO z dużych matryc będzie tu tylko utrudnieniem i światła będzie musiało być więcej.
|
|