|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Czyszczenie matrycy Pentaxa K-x - Wrocław
tomek__ - Wto 28 Sty, 2014 Temat postu: Czyszczenie matrycy Pentaxa K-x - Wrocław Potrzebuję porady/pomocy - zakurzyła mi się matryca w Pentaxie K-x. Widać na zdjęciach plamki. Czy znacie jakiś domowy sposób na czyszczenie, czy lepiej oddać do serwisu?
Jeśli to drugie, to czy ktoś może polecić dobry serwis we Wrocławiu?
MaciekNorth - Wto 28 Sty, 2014
Potrzebna jest gruszka bez talku kupiona w aptece, jak nie zejdzie to są specjalne szpatułki do czyszczenia matrycy. Osobiście na uporczywy kurz którego nie zdmuchnie gruszka stosuję patyczki higieniczne, bo wolę na sucho, jakoś nie mam zaufania do płynów czyszczących. Ale dotykam matrycy bardzo delikatnie, z wyczuciem
Usjwo - Sro 29 Sty, 2014
Jak paproch mocno sie przyklei to ja lekko zamaczam taki patyczek w plynie do czyszczenia obiektywow, tak zeby byl wilgotny nie mokry. Trzeba to robic z wyczuciem, ale bez przesady, przeciez nie jezdzimy tym patyczkiem po matrycy tylko po filtrze.
Co do patyczkow, to tez lepiej uzywac tych do czyszczenia optyki, a nie higienicznych z supermarketu. Te pierwsze nie pyla, a przynajmniej duzo mniej.
Ja jak mam jeden, dwa paprochy to czyszcze sam, jak wiecej oddaje do czyszczenia.
|
|