forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Po co drabinka na wyświetlaczu ?

aap - Nie 24 Lut, 2008
Temat postu: Po co drabinka na wyświetlaczu ?
Ktoś niedawno zadał mi pytanie: po co jest wyświetlana drabinka na "tylnym" tzn. znajdującym się na tylniej ściance aparatu wyświetlaczu ? Przecież kiedy mamy aparat przy oku to się nie przydaje (w niektórych aparatach włączony wyświetlacz wręcz przeszkadza) a kiedy trzymamy aparat z dala od oka, obiektywem w dół - bo tylko tak daje się oglądać wyświetlacz ten wyświetlacz - drabinka niczemu nie służy, bo ekspozycja i tak ulegnie zmianie, gdy skierujemy aparat na fotografowany obiekt.
Rozumiem, że drabinka przydaje się, gdy ustawiamy korektę, ale po co wyświetla się cały czas ? Marketing ? Czy w kolejnej generacji lustrzanek po drabince będą - ku uciesze gawiedzi - skakały wesoło animowane króliczki ? :lol:
Ale poważnie : po co ?
Pomocy :mrgreen:

mnich - Nie 24 Lut, 2008

Widze ze kolega nie zdecydowany, czy górny czy tylni wyświetlacz...
Mam górny lcd i korzystam równie czesto zniego jak ze statywu. Wtedy górny wyświetlacz sie idealnie nadaje- jak już wykadrujemy obraz - do zmiany parametrów wszelakich. jestem wysoki i nie chce mi sie schylać

aap - Nie 24 Lut, 2008

Tematem wątku jest drabinka na tylnym wyświetlaczu - ponieważ właśnie ona, a w zasadzie sens jej tam umieszczania jest dla mnie nieodgadniony :oops:

Ankieta pojawiła się trochę "przy okazji". Był to pierwszy wątek, jaki zakładałem i w trakcie jego tworzenia zauważyłem, że się da, więc postanowiłem zapytać, ponieważ nie tak dawno temu przedstawiciel jednej z firm produkujących lustrzanki próbował mi wmówić, że z górnego wyświetlacza nikt już nie korzysta...
(A ja to chyba tak Jozik z bazin, bo korzystam :razz: )

mnich - Nie 24 Lut, 2008

Wszystko zależy od tego jakie informacje przedstawia, wtedy można określić czy jest przydatny czy nie przydatny. Sama drabinka, owszem również sie przydaje w sytuacji którą wymieniłem w poprzednim poście.