forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Wielki problem :(

Andzia13 - Sob 01 Lut, 2014
Temat postu: Wielki problem :(
Witam serdecznie wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem i nie bardzo wiem, czy piszę ten post w dobrym miejscu, ale bardzo proszę o pomoc. Mam aparat FujiFilm JX370. Jest to nowy aparat, który wygrałam w konkursie. Okazało się jednak, że do momentu, gdy bateria była naładowana działał idealnie. Jednak teraz uruchamia się jedynie przy ładowarce. Wkładałam do niego nową baterię i nic się nie zmienia. Komputer też go nie wykrywa, bo na zwykłym USB aparat się nie włącza, a co za tym idzie nie można go sprawdzić przy komputerze. Przy ładowarce pokazuje, że bateria się ładuje, a po chwili wyświetla czerwoną baterię z wykrzyknikiem tak jakby jej nie "widział". Mój akumulator przy aparacie koleżanki działa normalnie. Nie wiem co się dzieje. W moim mieście nie ma punktu napraw takich sprzętów. Gwarancji nie mam bo aparat wygrałam, a nie stać mnie na kupno nowego. Już z obecnego strasznie się cieszyłam, a tu taki zawód... Bardzo, bardzo proszę o pomoc... Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Tutejszyn - Sob 01 Lut, 2014

Trudno cokolwiek wymyślić. Pozostaje jedynie kontakt z Fuji. Zadzwoń, zapytaj, może uda Ci się dowiedzieć przynajmniej jaki może być przybliżony koszt naprawy i gdzie możesz wysłać aparat.
Jedyne, co przychodzi mi na myśl to mimo wszystko zasilające paluchy. Spróbuj włożyć zwykłe baterie. Mają trochę wyższe napięcie od akumulatorów. Chodzi o to, aby na pewno wykluczyć akumulatory, jako przyczynę problemów. Dodam tylko, że na bateriach aparat może pracować krótko i to nie powinno niepokoić.

Andzia13 - Sob 01 Lut, 2014

Nie bardzo znam się na takich sprzętach, ale tam chyba nie wejdą normalne paluszki. Strasznie cienki ten akumulatorek. Mimo wszystko, bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Tutejszyn - Sob 01 Lut, 2014

Sorki, myślałem, że zasilane jest to paluszkami. Nie pozostaje nic innego, jak kontakt z infolinią Fuji.