forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Delta Optical Titanium 65ED II

Guliwer - Sob 01 Lut, 2014
Temat postu: Delta Optical Titanium 65ED II
Witam!
Czy ktoś z Koleżeństwa ma tę nową lunetę i podzieli się uwagami? Może dodatkowo stosuje okulary "stałki" i coś poleci?
Potrzebuję dobrej lunety na strzelnicę, do obserwacji przestrzelin na 100 m kaliber od 5,6 mm do 7,62 mm.
Chętnie bym też pooglądał niebo, ale czy zobaczę np. wyraźne pierścienie Saturna?
Poza tym na ptaki. Czy nie ma AC takiej jak w poprzedniej wersji, bo była moim zdaniem za duża?

pzdr

kivirovi - Sob 01 Lut, 2014

Pierścienie Saturna zobaczysz na pewno. Stałek do niej żadnych nie ma, a ma ona inne mocowanie niż poprzednia - bagnet a nie gwint. Tyle wiem ale nie widziałem i nie znam nikogo kto widział. Trudno znaleźć dla niej jakąś konkurencję.... Nikon Prostaff? Celestron Regal?
Guliwer - Nie 02 Lut, 2014

Dzięki za odp. Czytałem test 4 lunet 65 ale tam jest stara DOT 65 ED.
http://www.optyczne.pl/11...est_lunety.html

kivirovi - Nie 02 Lut, 2014

stałki nie są koniecznie potrzebne do DOT ED. IMHO, ten zoom w starej był jednak całkiem dobry. Ostatnio staniały Pentaksy PF. Oczywiście nie nad Wisłą. Jak byś chciał z USA to za $500 jest mały a za $700 duzy:
http://www.bhphotovideo.c...4116+4291284238

goornik - Pon 03 Lut, 2014
Temat postu: Re: Delta Optical Titanium 65ED II
Guliwer napisał/a:
Witam!
Chętnie bym też pooglądał niebo, ale czy zobaczę np. wyraźne pierścienie Saturna?
pzdr

Cześć
WYRAŹNIE nie zobaczysz - przy odrobinie wyobraźni będziesz wiedział, że patrzysz na pierścienie Saturna. Ale ze średnicy 65mm nie liczyłbym na efekt opadającej szczęki.
Do planet moje minimum to 80ED lub mak ~100mm. Do tego baaaardzo stabilna atmosfera i solidny montaż, pozwalający na precyzyjne ogniskowanie

TomPL2 - Sro 03 Wrz, 2014

Miałem okazję dłuzej potestować tę lunetę (na AstroShow DO w Piaskach) i byłem zaskoczony połączeniem kompaktowości ze świetną jakością obrazu. Jako okularnik też nie miałem z nią żadnych kłopotów.
Obraz ostry jak żyleta w zasadzie na całej długości zoomu. x15 mozna stosować jako szukacz a potem dokładać do pieca aż do x45 :)
W nocy niestety nie było na niebie ani Saturna ani Księżyca, ale o 4 rano z balkonu Jowisz z księżycami prezentował się dobrze, bardzo wyraźna tarcza planety, choć bez szczegółów - to jednak "tylko" x45. Gwiazdy - pięknie :)
Teleskopu nie zastąpi, ale jako mobilna lub balkonowa luneta z pewnością będzie bardziej komfortowa niż lornetka np. 20x80.
Jedyna "wada" - okular oczywiście pod kątem około 45 stopni, więc nieba bliżej zenitu raczej nie poobserwujemy ;)

PS. Prawie kupiliśmy, prawie, bo ciągle nie wiemy, czy moja "pani astronom" za tę cenę nie wolałaby jednak teleskopu :cool:

kivirovi - Sro 03 Wrz, 2014

To chyba Twoja Pani ma na mysli jednak Dobsona, ktorego bedziesz za nia nosil :) Refraktora, a zwlaszcza ED, za ta sume nie kupicie na pewno. Ja to bym wolal 102/500 ale do planet to raczej MAK/SCT ze 125mm chociaz...

Jak ona chce miec duzego to maly nic nie pomoze.

tool - Sro 03 Wrz, 2014

Guliwer, tu masz coś ode mnie na temat tej lunety. Zrobione w Łochowie w kwietniu na Festiwalu Optycznym.

Sorry, zobaczyłem dopiero teraz, że to "odkopany" temat sprzed wielu miesięcy. Ale może przyda sie komuś w przyszłości.

TomPL2 - Czw 04 Wrz, 2014

kivirovi napisał/a:
To chyba Twoja Pani ma na mysli jednak Dobsona, ktorego bedziesz za nia nosil :) Refraktora, a zwlaszcza ED, za ta sume nie kupicie na pewno. Ja to bym wolal 102/500 ale do planet to raczej MAK/SCT ze 125mm chociaz...

Nie no... kto mówi, że refraktor ED? Taki np. Sky-Watcher Synta R-102/1000 EQ-3-2
ew. właśnie jakiś MAK (np. Sky-Watcher MAK 102/1300 EQ-2) - są w zasięgu, tylko decyzji nie ma :mrgreen:

kivirovi - Czw 04 Wrz, 2014

Refraktor bedzie jasniejszy, a Mak bez aberracji chromatycznej.

Na strzelnice nie nadaje sie ani jeden ani drugi.

TomPL2 - Pią 05 Wrz, 2014

Wiem, ja nawet strzelać nie mam z czego, więc przepraszam Guliwera za mały off-top w stronę nieba :smile:
kivirovi - Pon 08 Wrz, 2014

A kogoś zainteresuje DOT ED I, używana:
http://forum.przyroda.org...e-vt8617,60.htm