forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Sigma APO DG Macro 70-300 - wymiana zębatki AF

voytek77 - Nie 02 Lut, 2014
Temat postu: Sigma APO DG Macro 70-300 - wymiana zębatki AF
Witam!
Mam obiektyw Sigma APO DG Macro 70-300 i po użytkowaniu z A350 dopadła go standardowa bolączka - wyłamane/starte ząbki AF. Czy jest na forum ktoś, kto zajmuje się naprawą? Jak to wygląda?
Kiedyś wyczytałem, że można zamiast plastikowej wstawić jakaś inną - ale ile to kosztuje i kto to robi? U p. Szczepana naprawa to koszt 220 zł + wysyłka.

Czy warto w ogóle to naprawiać? A może na forum jest jakaś złota rączka? :)

Jestem z Górnego Śląska gdyby miało to znaczenie ;)

Pozdrawiam!

bogdanek - Nie 02 Lut, 2014

Ja bym nie kombinował tylko dał do serwisu , tylko , że wtedy nie opłaca się sprzedawać , bo dużo stracisz.
voytek77 - Nie 02 Lut, 2014

bogdanek napisał/a:
Ja bym nie kombinował tylko dał do serwisu , tylko , że wtedy nie opłaca się sprzedawać , bo dużo stracisz.

W autoryzowanym serwisie koszt to 400 zł i wymieniają znów na plastikową zębatkę, która nie wiadomo jak długo pożyje przy silniczku z Sony.

Naprawy w serwisach nieautoryzowanych to podobno od 150 zł wzwyż, natomiast najbardziej interesuje mnie kwestia czy ktoś to naprawiał i czy ktoś słyszał o możliwości wsadzenia tam w zamian metalowej zębatki AF.

Za 400 zł to się zupełnie nie opłaca, bo używany kosztuje od 300 do 400 zł.

Pozdrawiam

bogdanek - Wto 11 Lut, 2014

Ta Sigma z soczewkami APO chodzi w używkach po około 600zł.
peyoo1977 - Pon 23 Lut, 2015
Temat postu: Re: Sigma APO DG Macro 70-300 - wymiana zębatki AF
voytek77 napisał/a:
Witam!
Mam obiektyw Sigma APO DG Macro 70-300 i po użytkowaniu z A350 dopadła go standardowa bolączka - wyłamane/starte ząbki AF. Czy jest na forum ktoś, kto zajmuje się naprawą? Jak to wygląda?
Kiedyś wyczytałem, że można zamiast plastikowej wstawić jakaś inną - ale ile to kosztuje i kto to robi? U p. Szczepana naprawa to koszt 220 zł + wysyłka.

Czy warto w ogóle to naprawiać? A może na forum jest jakaś złota rączka? :)

Jestem z Górnego Śląska gdyby miało to znaczenie ;)

Pozdrawiam!

Witaj,
mam ten sam problem. Jak czytałem na innym forum Pan Szczepan zaprzestał działalności. Gdybyś miał inne potwierdzone wiadomości lub/i znalazł kogoś innego kto wymieni na metal daj proszę znać.
Dzięki