|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nowy Kombajn Wielozadaniowy
TexonStudio - Nie 02 Lut, 2014 Temat postu: Nowy Kombajn Wielozadaniowy Witam.
Minęło kilka lat odkąd kupiłem swój pierwszy bardziej rozbudowany aparat [ Canon SX30IS ]. Dwa lata temu myślałem, że to rewelacyjny sprzęt, ale teraz wiem jakie ma wady, zalety i ograniczenia. Dlatego poważnie zacząłem się zastanawiać nad wymianą sprzętu na coś lepszego.
I teraz zaczyna się mój problem. Dobry kompakt czy Lustrzanka ? ? ? Piszę to w temacie z lustrzankami, bo właśnie na nie jestem bardziej nastawiony, ale nie wiem do końca jaką kupić. Na pewno preferuję Canona niż Nikona. Testowałem kilka modeli obu firm [ z canona 100D, 700D i 60D a Nikona D3100 i D5200 ] i bardziej przypada mi do gustu Canon [ jest jeszcze kwestia obiektywów, różnych akcesoriów itp...]. Od razu mówię, że do samego zakupu mam jeszcze jakiś rok, ale chciałbym się już wcześniej rozeznać w temacie. Do wydania mam ok. 3500-4000zł za aparat i obiektyw/obiektywy. Oprócz dobrej jakości zdjęć interesuje mnie także filmowanie w Full HD [ bezwzględny wymóg ], wejście na słuchawki i zewnętrzny mikrofon, możliwość późniejszego zamontowania viewfindera lub monitora podglądowego [ coś w rodzaju Liliputa ]. Co do zdjęć moje wymagania są raczej standardowe, szybki autofocus, w miarę szybkie zdjęcia seryjne, po prostu więcej możliwości niż na SX30IS Przeglądnąłem ofertę Canona i znalazłem trzy interesujące modele 600D, 700D i 60D.
Jak na początku mówiłem jest jeszcze inne wyjście. Kupić kompakta z wyższej półki, ale musiałby mieć pierścień do regulacji ostrości i zoomu jak w lustrzance.
Co o tym myślicie ? ? ? Lepiej kupić tańszą lustrzankę z lepszym obiektywem czy może lepszą lustrzankę i słabszy obiektyw ? ? ? Albo dobrego kompakta ? ? ?
muzyk - Nie 02 Lut, 2014
Z Canona to 650D (ma lepszy AF od 600d), ewentualnie 60D (choć ze względu na ten dziwny kółlowybierak,hmm... trzeba samemu zobaczyć).
TexonStudio - Nie 02 Lut, 2014
Cytat: | choć ze względu na ten dziwny kółlowybierak,hmm... trzeba samemu zobaczyć |
Chodzi Ci o pierścień sterowania ustawieniami aparatu tak ? ? ? Podobny jest w SX30IS więc raczej jestem do takiego rozwiązania przyzwyczajony. A jak tam z obiektywami ? ? ? Co proponujecie na start ? ? ? Widziałem, że do 60D dają 18-135, ale to pewnie jest ,,KIt-owy" obiektyw. Może coś z mniejszą ogniskową, ale za to lepszej jakości ? ? ?
Przed chwilą oglądnąłem filmik, gdzie porównywano 600D i 60D. Jakość zdjęć jest na moje oko identyczna. Czy lepiej byłoby kupić 600D i do tego jakieś dobre szkło ? ? ?
Lucas1981r - Pon 03 Lut, 2014
TexonStudio, a testowales cos z Pentaxa?
- http://www.youtube.com/watch?v=vn74psmZ_8o
Zacznijmy od tego ze rok czasu to sporo nowych modeli na rynku
Na pewno lepiej jest wziasc slabsze body ale lepsze szklo - no chyba ze pozniej cos dokupisz?
TexonStudio - Pon 03 Lut, 2014
Witam.
Lucas fakt rok to dużo czasu, ale chciałem się mniej więcej zorientować w temacie.
Pentaxa nie miałem w łapkach, ale znajomy ma i mówi, że jest świetny. Słyszałem też, że podobno do lustrzanek tej firmy pasują nawet stare obiektywy, bo mocowanie nie zmieniło się na przestrzeni lat.
Jeśli chodzi o body i szkło to raczej na początku nie zmieniałbym tego drugiego. Wszystko rozchodzi się też o to, że sam aparat musi kręcić dobrej jakości filmy i mieć możliwość podpięcia tego mikrofony u słuchawek. [ a najlepiej jeśli pasowały do niego też inne akcesoria do filmowania ]
ophiuchus - Pon 03 Lut, 2014
Canon 60D niestety nie ma wyjścia słuchawkowego. Z aparatów podobnej klasy, to raczej Pentax K-3, Nikon D7100 ewentualnie coś z Sony.
Ophiuchus masz racje, 60D nie ma wejścia słuchawkowego. Niestety raczej w tej cenie żadna lustrzanka nie będzie miała wejścia słuchawkowego. Z tego mogę zrezygnować.
Ostatecznie wybierałbym pomiędzy trzema zestawami.
Canon 600D + jakieś lepsze szkło razem ok 4000zł
Canon 60D + szkło tak aby razem wyszło koło 4000zł
Pentax K-30+ lepsze szkło
Choć nadal jestem przekonany do Canona. Jeśli w przyszłości zmieniłbym sprzęt na jakiegoś Blackmagic Cinema Camera lub wdrsję Pocket to obiektywy Canona byłyby jak znalazł.
Lucas1981r - Pon 03 Lut, 2014
ophiuchus napisał/a: | Canon 60D niestety nie ma wyjścia słuchawkowego. Z aparatów podobnej klasy, to raczej Pentax K-3, Nikon D7100 ewentualnie coś z Sony. |
Podobneej klasy?
No chyba 60D nie chcesz porownywac do K-3 - nawet do K-5II/K-5IIs i D7100?
60d bardziej porownalbym wlasnie do K-30/K-50
TexonStudio napisał/a: |
Ostatecznie wybierałbym pomiędzy trzema zestawami.
Canon 600D + jakieś lepsze szkło razem ok 4000zł
Canon 60D + szkło tak aby razem wyszło koło 4000zł
Pentax K-30+ lepsze szkło
Choć nadal jestem przekonany do Canona. Jeśli w przyszłości zmieniłbym sprzęt na jakiegoś Blackmagic Cinema Camera lub wdrsję Pocket to obiektywy Canona byłyby jak znalazł. |
Raczej nie liczylbym ze za rok kupisz 600D czy 60D,a takze K-30 - no chyba ze uzywki
Andrzej.M. - Pon 03 Lut, 2014
TexonStudio napisał/a: | Pentax K-30+ lepsze szkło |
Popieram.
Jeżeli zamierzasz przy filmowaniu ostrzyć ręcznie (przez przekładnię lub dodatkowy silnik), to kup K-5 lub K-5II.
Dobra Pentax, ale jakie szkło do niego na początek ? ? ?
Do Canona znalazłem Canon EF 24-105 mm f/4 L IS USM, który dla mnie jest niemiłosiernie drogi, ale podobno bardzo dobry. Musiałbym kupić 600D i ten obiektyw, bo z 60D to za droda opcja.
TexonStudio napisał/a: | EF 24-105 mm f/4 L IS USM |
To szkło po pełną klatkę - polecam ale do 5DmkII/III ale na 600D nie masz szerokiego kąta! Pamiętaj że operujesz na cropie 1,6 !
Do pentaxa weź 17-70/4 SDM. (crop 1,5 da odpowiednik 25,5-105/4)
To b. dobry obiektyw do zdjęć , a do filmu aż za dobry. Można też użyć Sigmy 17-70/2,8-4 lub 18-125/3,5-5,6. Pentax 18-135/3,5-5,6 mógłby być też niezły - pod warunkiem że trafisz na dobry egzemplarz - niektórzy ponoć narzekali. Więc pewnie trzeba by z kilku wybierać.
Faktycznie ten Pentax jest ciekawy.
Dosłownie przed chwilą przeczytałem, że Pentax K-3 ma wejście słuchawkowe, a to duży plus. W dodatku znalazłem go na amazonie za 4500zł z obiektywem 18-135 3.5/5.6. Może do przyszłego roku trochę stanieje i da radę go kupić. To chyba byłoby najlepsze wyjście poczekać na tego Pentaxa.
muzyk - Pon 03 Lut, 2014
TexonStudio napisał/a: | Faktycznie ten Pentax jest ciekawy. |
... i ciemny.
WojciechW - Pon 03 Lut, 2014
Pentax 18-135 zastał kiepsko oceniony pod względem właściwości optycznych w teście na photozone.
WojciechW napisał/a: | 18-135 zastał kiepsko oceniony pod względem właściwości optycznych w teście na photozone. |
Jak każdy tego rodzaju obiektyw niezależnie od producenta - taki zakres ogniskowych niestety wymusza spore kompromisy i spadki jakości. Co do oceny - lepiej został oceniony np. 18-250 / 3,5-6,3. Niezależnie od tej oceny - do filmowania na pewno się nadają. Do fotografowania z wyższą jakością z pewnością wybierałbym Sigmę 17-50/2,8 - czyli "killera stałek".
O tym że te obiektywy (18-135) są nierówne też już pisałem i o tym że trzeba kupować tam gdzie można wybrać z kilku egzemplarzy. TexonStudio napisał/a: | do przyszłego roku trochę stanieje | zapewne , i do tego czasu np. 18-135 może dostać nowe powłoki HD, które wyrównają jakość obiektywów.
Lucas1981r - Wto 04 Lut, 2014
AndrzejM.Makuch, co do killera stalek to tak nazwalbym bardziej Sigme 18-35 /1.8
TexonStudio - Czw 06 Lut, 2014
Witam.
Zastanawiałem się nad K-3, ale chyba jednak będzie trochę za drogi. Jak tam z jakością K-30 ? ? ? Jest dużo gorszy od K-3 pod kątem robienia zdjęć i filmów ? ? ?
Usjwo - Czw 06 Lut, 2014
Pentax nie moze byc gorszy, nawet od Pentaxa. Wiem ze to dziwnie brzmi (i sam tego nie pojmuje), ale napewno Andrzej ma na to wiele dowodow.
TexonStudio - Pią 07 Lut, 2014
Witam.
To znaczy ? ? ? Wszystkie mają podobną jakość zdjęć i filmów ? ? ?
|
|