forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Sigma DC 17-70 macro hsm - prosba o rozpoznanie uszkodzenia

Dragster - Nie 02 Lut, 2014
Temat postu: Sigma DC 17-70 macro hsm - prosba o rozpoznanie uszkodzenia
Witam,

Mam problem z moim obiektywem. Mianowicie, jakis czas temu upad mi na dywan z wysokosci okolo 40cm. Widac delikatne pekniecie w obudowie w miejscu gdzie zaklada sie oslone przeciwsloneczna.
Problemem jest to ze czasem gdy AF probuje zlapac ostrosc widze przez wizjer aparatu (canon 1000D) ze obraz dosc mocno 'lata' w prawo i lewo. Nie zdaza sie to czesto ale jednak. Poza tym wydaje mi sie ze cos luznego jest w obiektywie (slychac przy potrzasaniu)

Z gory dziekuje ewentualnie za rozpoznanie problemu :)
Pozdrawiam
Lukasz

matys - Nie 02 Lut, 2014

Przy potrząsaniu to elektromagnes od stabilizacji, a jak obraz ci lata na boki to znaczy że właśnie owa stabilizacja wariuje po upadku.
Tutejszyn - Nie 02 Lut, 2014

Układ stabilizacji obrazu "grzechocze" przy potrząsaniu obiektywem i jest to najzupełniej normalne. Podobnie włączanie się stabilizacji, lub jej wyłączanie widać (czasem!) przez wizjer jako takie właśnie skoki w bok. Jeśli obiektyw działa poprawnie i ostrzy prawidłowo, nie wiązałbym opisanych przez Ciebie objawów z upadkiem obiektywu na dywan.