|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Używany kompakt z możliwie najlepszymi zdjęciami ~500zł
czarnyblack - Sro 05 Lut, 2014 Temat postu: Używany kompakt z możliwie najlepszymi zdjęciami ~500zł Witam.
Przeczytałem już sporo tematów i wydaje mi się, że mam już sprecyzowane wymagania co do aparatu i nawet wybrałem kilka modeli które mnie interesują. Od aparatu wymagam żeby w trybie automatycznym robił jak najlepsze zdjęcia, ale czasem moze zechce sie zaglebic w jakies zaawansowane funkcje i sie pobawic.
Matryca - tutaj najmniej 1/2,33 - czyli standard
Przesłona - zakres od 2.8 - im jaśniejszy obiektyw tym lepiej z tego co czytałem
Obiektyw - najlepiej od 24mm
Aparat będzie służył do pstrykania zdjęć podczas jakichś wypadów, wakacji, w pomieszczeniu itp. Taki do wszystkiego.
Oto moje typy:
Canon 125hs, 220hs, 230hs
Canon sx 230 - ale obiektyw ciut ciemny
Sony hx7v - tez ciemny obiektyw
Dodam, ze moim faworytem jest tutaj 220hs, czy slusznie? Moze polecicie cos innego?
Wojmistrz - Sro 05 Lut, 2014
Rozumiem, że w pierwszej linijce chodzi o serię IXUS.
Jeśli szukasz aparatu używanego który robi dobre zdjęcia, to szukaj czegoś z matrycą 1/1.7".
W takich aparatach, różnica światłosiły na najdłuższej ogniskowe nie ma większego znaczenia. Modele z większą matrycą możesz dostać nawet ze światełkiem f/1.4
Dlaczego nie ogniskowa "najlepiej od 20mm"?
500zł na używkę może się okazać kupą szmalu. Za 400zł można dostać np Canona PowerShot G10 czy Panasonica Lumix DMC-LX3
czarnyblack - Sro 05 Lut, 2014
Cytat: | Rozumiem, że w pierwszej linijce chodzi o serię IXUS. |
Dokładnie
Cytat: | Dlaczego nie ogniskowa "najlepiej od 20mm"? |
Jak najbardziej ja nie chciałem za bardzo śrubować po prostu wymagań żeby zmieścić się w cenie.
Przyznam, że przyglądałem się również lx3. Trochę przeraża mnie jego wiek, nie chciałbym później latać po serwisach jak coś się zepsuje. Zdjęcia przyznam, że wychodzą super.
[ Dodano: Czw 06 Lut, 2014 13:31 ]
Trochę mało tych lx3 na allegro, a g10 może być za skomplikowany dla osoby dla której szukam aparatu. Dodatkowo dekielek w lx3 od obiektywu moze byc utrudnieniem w uzytkowaniu. Gdybym szukal aparatu dla siebie to bralbym lx3 bez zastanowienia, poczekalbym troche na jakas okazje na allegro i bym wzial. Chwilowo troche mam malo czasu na wybór i chciałbym już na coś się zdecydować. Jeżeli rozważam wybor pomiedzy ixus 125hs a ixus 220hs to warte uwagi sa te aparaty? Zdjecia jak dla mnie sa na przyzwoitym poziomie. Jezeli natomiast w tej cenie mozna wziac cos lepszego (poza lx3 i g10, bo juz napisalem dlaczego one odpadaja) to piszcie.
[ Dodano: Sro 12 Lut, 2014 23:56 ]
Kilka nowych jeszcze biore pod uwage:
Canon ixus 230hs, 115hs, 220hs - ten system hs jest cos w ogole wart? Niby pomaga przy slabym oswietleniu, ale czy to prawda?
Canon sx230 - wygrywal testy \
} Oba maja dosc ciemne obiektwy...
Nikon s9100 - porownywany do sx230 /
Panasonic tz20
|
|