forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Jak zmierzyć winietowanie?

ruapehu - Czw 06 Lut, 2014
Temat postu: Jak zmierzyć winietowanie?
Czy można w prosty sposób zmierzyć w przybliżeniu winietowanie obiektywu bez używania drogich, specjalistycznych programów?

Nie mogłem nigdzie w internecie znaleźć takich danych dla mojego aparatu (kompakt Canon SX 130 IS), a chciałbym zorientować się, ile wynosi (w % lub EV) wartość winietowania na plikach JPEG, na najdłuższej ogniskowej, dla skrajnych przysłon f/5,6 i f/8.

Zrobiłem w tym celu takie zdjęcia stosu kartek papieru, pierwsze na f/5,6, a drugie na f/8:

http://fotolek.pl/upload/1391686140-IMG_2596.JPG
http://fotolek.pl/upload/1391686348-IMG_2597.JPG

Czy da się na nich dokonać takiego pomiaru? W jaki sposób?

hijax_pl - Czw 06 Lut, 2014

Mierząc stosunek jasności w centrum do brzegu.
Możesz się pobawić takim programikiem: ImageJ.

Czy ten program potrafi zmierzyć stosunek jasności 2 punktów i podać gotowy wynik? Znalazłem tylko narzędzie do pojedynczego pomiaru koloru RGB - da się to jakoś przeliczyć, mając zmierzone w ten sposób 2 punkty?

Ściągnij sobie demo Imatesta. Przez 30 dni będziesz mógł się nim pobawić...

Dziękuję, szkoda tylko, że nie ma do tego darmowych programów.
Jivul - Czw 06 Lut, 2014

A co ze zrobieniem zdjęcia? posiadanie "równomiernie oświetlonej płaszczyzny" chyba nie jest wcale proste...
mozer - Czw 06 Lut, 2014

Jivul napisał/a:
posiadanie "równomiernie oświetlonej płaszczyzny" chyba nie jest wcale proste...

Bezchmurne niebo.

ruapehu, ImageJ jest darmowy. Załaduj zdjęcie, zaznacz wycinek w środku, wciśnij Ctrl-M, później w rogu i znów Ctrl-M. W okienku "Results" będziesz miał wyniki obliczeń statystycznych. Wystarczy wziąć wartość średnią z rogu i podzielić ją z tą z centrum. Dzieląc te dwie wartości przez siebie dostajesz stosunek jasności - w procentach.

W wypadku pierwszej foty (pomijam już, że nierównomierne oświetlenie dało ciemny PD róg) wychodzi tam tak mniej więcej 120/160 = 75% lub po zlogarytmowaniu -0,41 EV

Tak wyglądają kontury luminancji: