forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Smart Samsungi

devillorangell - Czw 06 Lut, 2014
Temat postu: Smart Samsungi
Witam!
Właśnie chcę zakupić nowy aparat cyfrowy. Mały ale dobrze wyposażony! Będę robić dużo zdjęć bo dużo podróżuję. Potrzebuję sprzętu na każde warunki. Cena do 600zł chyba, że niewielka dopłata sprawi że będę w posiadaniu extra sprzętu ;) Obecnie jestem pod wrażeniem Samsungów łączących się ze smartfonami - nie wiem czy słusznie... Polećcie mi proszę coś bardzo dobrego :) Ja rozważałam SAMSUNG WB30F, WB250F i WB800F.

Wojmistrz - Czw 06 Lut, 2014

Twoja kasa, twój wybór :D Jeśli lubisz gadżety to kup, fotografuj i chwal się osiągnięciami. Jeśli jednak pasjonuje ciebie fotografia, przemyśl ile zdjęć zrobisz na jednym wypadzie, a na ile starcza bateria; jaka potrzebna ci jest jakość zdjęć, czy będziesz je potem obrabiać itd. Dużo nie znaczy dobrze, czasem wystarczy tylko jedno.

Wojmistrz napisał/a:
Twoja kasa, twój wybór :D Jeśli lubisz gadżety to kup, fotografuj i chwal się osiągnięciami. Jeśli jednak pasjonuje ciebie fotografia, przemyśl ile zdjęć zrobisz na jednym wypadzie, a na ile starcza bateria; jaka potrzebna ci jest jakość zdjęć, czy będziesz je potem obrabiać itd. Dużo nie znaczy dobrze, czasem wystarczy tylko jedno.

W sumie masz rację! dużo nie znaczy dobrze... jakąś wielką miłośniczką fotografii nie jestem, ale zdjęć pstrykam sporo. Uwielbiam gadżety. Nowinki zawsze mile widziane dlatego tak na mnie zadziałały smart Samsungi.. Wytrzymała bateria to wielki plus każdego sprzętu. Na ogół zdjęcia obrabiam, ale dobrze by było gdyby po prostu wychodziły dobrej jakości. Masz jakieś propozycje dobrego sprzętu w dobrej cenie?

Wojmistrz - Czw 06 Lut, 2014

Przy takim budżecie, ciężko o lepszy wybór, bo w tym przedziale cenowym, co nie kupisz będzie jakoś działało. Różnice są zazwyczaj niezauważalne i czym nowszy produkt tym lepsza technologia, a czym nowsza technologia i więcej pikseli, tym zarazem gorzej.
Jeśli wybierać aparat o takich samych parametrach np z 2012,2013,2014, najlepiej kupić ten z 2014, ale jeśli np jest taka sama fizyczna wielkość matrycy, a 12mpx,16mpx i 20mpx do wyboru, najlepiej wybrać 12, bo powinien mieć najmniejsze szumy. Warto również kupować aparat oparty na matrycach CMOS (i jego odmianach), niż CCD (i jego odmianach), szczególnie jeśli chcesz czasem odrobinę filmować.

Wojmistrz napisał/a:
Przy takim budżecie, ciężko o lepszy wybór, bo w tym przedziale cenowym, co nie kupisz będzie jakoś działało. Różnice są zazwyczaj niezauważalne i czym nowszy produkt tym lepsza technologia, a czym nowsza technologia i więcej pikseli, tym zarazem gorzej.
Jeśli wybierać aparat o takich samych parametrach np z 2012,2013,2014, najlepiej kupić ten z 2014, ale jeśli np jest taka sama fizyczna wielkość matrycy, a 12mpx,16mpx i 20mpx do wyboru, najlepiej wybrać 12, bo powinien mieć najmniejsze szumy. Warto również kupować aparat oparty na matrycach CMOS (i jego odmianach), niż CCD (i jego odmianach), szczególnie jeśli chcesz czasem odrobinę filmować.

Wielkie dzięki za odpowiedź! Teraz już wiem jak szukać ;)

Wojmistrz - Pią 07 Lut, 2014

Jedno wiem na pewno, za 600 zł nie można kupić nic nowego z matrycą 1/1.7" lub większą, no chyba, że rozważasz zakup czegoś używanego.