forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Problemy z połączeniem Canona EOs Rebel XTi z komputerem

tomekatomek - Pon 25 Lut, 2008
Temat postu: Problemy z połączeniem Canona EOs Rebel XTi z komputerem
Witam.
Podpiąłem ledwo co kupiony aparat Canon EOS Rebel XTi (aka 400D) firmware1.1.1 do powerbooka g4 Hires OS 10.4.11 i ku mojemu bezgranicznemu rozczarowaniu na tapecie nie wyskoczyła ikonka karty pamięci. Co prawda można ściągnąć fotki przez iPhoto lub soft canonowski ale to nie jest normalne żeby nie dało się przeglądać zawartości karty jako przenośny dysk. Jakikolwiek inny aparat podpięty do maka był widoczny. Również EOS podpięty do PC działa bez zarzutu.
Co może być przyczyną takiego zachowania? Jestem wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

komor - Pon 25 Lut, 2008

To jest normalne zachowanie Canona, być może po przestawieniu w opcjach na ten drugi tryb pracy (nie pamiętam jak się to nazywa, Transfer-coś-tam?) jest inaczej. Mnie to nie przeszkadza, bo zdjęcia zrzucam albo do iPhoto albo do Lightrooma i lądują tam gdzie chcę. Jeśli korzystasz z jakiejkolwiek sensownej aplikacji do obróbki fotek (chociażby z dołączanego do systemu iPhoto) to nie będzie to dla Ciebie problem.
Zapytaj ewentualnie na forum My Apple, może tam znają jakiś myk. No i ewentualnie na forum Fotopolis, tam jest więcej makjuzerów niż tu na Optycznych :)