|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - softbox
Arkowal - Pon 10 Lut, 2014 Temat postu: softbox Mam takie pytanie do osób z większym bagażem doświadczeń dlatego przed zakupem pytam.Czy softbox o wymiarach 80x40 oświetli mi równomiernie tło o szerokości 2mm?
mozer - Pon 10 Lut, 2014
Arkowal napisał/a: | tło o szerokości 2mm? |
2 mm to bez problemu, natomiast z 2 m może być problem
Tak w ogóle to tło oświetla się softboxami?
Arkowal - Pon 10 Lut, 2014
mozer napisał/a: |
2 mm to bez problemu, natomiast z 2 m może być problem
Tak w ogóle to tło oświetla się softboxami? |
Może być problemem?dlaczego?Nie wiem czym się oświetla,kombinuje,szukam:-)Mam 4 parasole odbijające,dwa białe i dwa złote.Jeszcze ich nie testowałem do oświetlenia tła,hmm:-(
mozer - Pon 10 Lut, 2014
Arkowal, ja bym tło oświetlał "gołą" lampą, ale niech się eksperci wypowiedzą.
komor - Pon 10 Lut, 2014
Ja też oświetlałbym gołą lampą, przy założeniu, że tło dyfuzuje w miarę przyzwoicie światło odbite. Szeroki kąt rozsyłu (ale dobrany tak, żeby „trafić” w tło). Tak naprawdę to wszystko też zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać.
Usjwo - Pon 10 Lut, 2014
komor napisał/a: | Tak naprawdę to wszystko też zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. |
Arkowal napisał/a: |
oświetli mi równomiernie tło o szerokosci 2mm (zakladam ze to 2m )
|
Gola lampa (jedna) nie bedzie rownomiernie, chyba ze to biale tlo i nie potrzebujemy "faktury", to mozemy go "przepalic" i mamy dobre wyjscie do obrobki.
jaad75 - Pon 10 Lut, 2014
Równomiernie oświetlą dwie, a bardzo równomiernie cztery lampy. Bez softboksów, bo softboksów się do tego nie używa.
komor - Pon 10 Lut, 2014
Ja miałem na myśli dwie lampy, choć tego nie napisałem. Trochę za dużo wątków naraz…
Arkowal - Wto 11 Lut, 2014
Usjwo napisał/a: |
Gola lampa (jedna) nie bedzie rownomiernie, chyba ze to biale tlo i nie potrzebujemy "faktury", to mozemy go "przepalic" i mamy dobre wyjscie do obrobki. |
Tło do fotografii mojego smyka:-)zamówiłem jakieś dwa winylowe.Nie próbowałem wcześniej oświetlać równomiernie.
Z białym owszem,żaden problem:-)Wcześniej trochę gimnastykowałem na kartonach a podświetlałem specjalnie wyprofilowana do tego czaszą.
Andrzej.M. - Wto 11 Lut, 2014
Do oswietlenia tła za modelami używa się dwóch pionowych softboxów (wysokich i wąskich z zamocowanymi gridami paskowymi. (pionowe paski bez "poprzeczek").
Ale do tego musi być też odpowiednie odejście . Gołymi lampami można sobie co najwyżej wypalać dziury w tle ...
komor - Wto 11 Lut, 2014
Pionowe wąskie softboksy do równomiernego oświetlenia tła o szerokości dwóch metrów? I to jeszcze z gridem? Dwie gołe lampy z dwóch stron pod odpowiednim kątem wystarczą, szczególnie jeśli na pierwszym planie i tak będzie jeszcze jakiś obiekt czy model.
komor napisał/a: | Dwie gołe lampy z dwóch stron pod odpowiednim kątem wystarczą |
Tak? A jak chcesz wyeliminować to światło z oświetlania modela? I jak daleko trzeba je ustawić żeby równo oświetliło tło?
Ja piszę jak ma być żeby było DOBRZE, a nie co się da zrobić będąc majsterkowiczem. Bo już mamy tu jednego "słodowego" od siedmiu boleści.
Co do gołej lampy - jest recepta i na zdjęcia bezcieniowe i na równe oświetlenie tła - i to jedną lampą na aparacie - całe pomieszczenie pomalować na biało i walić lampą w sufit za sobą.
Tyle można gołą lampą.
jaad75 - Wto 11 Lut, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Do oswietlenia tła za modelami używa się dwóch pionowych softboxów (wysokich i wąskich z zamocowanymi gridami paskowymi. (pionowe paski bez "poprzeczek"). | Powtórzę za komorem - po jaką cholerę, w przypadku 2 m tła? Nawet gdyby zamiast czaszy do tła używał standardowej, to wciąż dysponuje rozsyłem 50-60 stopni, speedlighty dają jeszcze więcej swobody. Jak tło jest większe, to wystarczą 2-4 parasolki odbijające. Do tego typowe celowanie w przeciwległe strony tła i naprawdę jest równo - rozrzut pomiaru to maksymalnie może 1/3 EV.
Już pomijam, że równo oświetlone tło, poza ewentualnie białym, tudzież chroma key typowo do podkładania, wygląda zwykle źle - dużo lepiej wprowadzić tam oświetleniem jakiś gradient.
[ Dodano: Wto 11 Lut, 2014 12:21 ]
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Tak? A jak chcesz wyeliminować to światło z oświetlania modela? I jak daleko trzeba je ustawić żeby równo oświetliło tło? | Zazwyczaj flagą i odejściem. Bardzo często wystarczy samo odejście.
jaad75 napisał/a: | Zazwyczaj flagą i odejściem. |
Same wrota też pewnie wystarczą, byle pionowe skrzydełka długie były.
Z parasolkami - to już zabawa się zaczyna i blendy duże trzeba dawać.
Ja piszę jak zrobić żeby panować nad światłem , a nie stosować ersatze i dostawać przypadkowe efekty.
Oczywiście - jak studio jest dość wysokie - można zamiast dwóch wysokich softboxów z gridami dać jeden długi z góry za modelem i też będzie . Ale wszystko zależy od tego co aktualnie robimy i jak jest ustawiony plan.
I oczywiście - ilości miejsca.
komor - Wto 11 Lut, 2014
Flagi, wrota, blendy… Przypomnę (i sobie też), że mówimy o domowym studio kolegi Arkowala, nie pamiętam na czym tam w końcu stanęło przy zakupach, ale to nie ful-wypas studio z wieloma gadżetami, tylko domowe warunki.
Arkowal - Wto 11 Lut, 2014
To się koledzy rozpisali Dysponuje profesjonalnym studio 2x3m na boku jeszcze szafa Nie wszystko da się tu ogarnąć już tu próbowałem różnych czarów.Mam jakieś parasole które leżą w szafie bo się kompletnie się nie sprawdziły :twisted:Wyciągne je jak będzie deszczowo Używam praktycznie beauty disha z plastrem miodu.
dcs - Sro 12 Lut, 2014
Arkowal, Arkowal napisał/a: | Dysponuje profesjonalnym studio 2x3m na boku jeszcze szafa |
http://www.infoto.pl/img/...,simp-q-xl1.jpg
-wykorzystaj szafę
kelvinpiotr - Sro 12 Lut, 2014
Arkowal napisał/a: | Dysponuje profesjonalnym studio 2x3m na boku jeszcze szafa |
To są wymiary szafy , czy szafy razem ze "studiem" ?
[ Dodano: Sro 12 Lut, 2014 17:01 ]
Arkowal napisał/a: | Używam praktycznie beauty disha z plastrem miodu. |
Fakt , przy tej wielkości "szafy" to najodpowiedniejszy modyfikator , każdy inny zablokuje możliwość poruszania się
Arkowal - Sro 12 Lut, 2014
kelvinpiotr napisał/a: |
Fakt , przy tej wielkości "szafy" to najodpowiedniejszy modyfikator , każdy inny zablokuje możliwość poruszania się |
Eee no mam jeszcze mniejszy modyfikator taki jak snoot,ale to ja foce dwie osoby,żeby luźniej było
A co do oświetlenia tła poprubuje jeszcze samymi czaszami,zanim zaczne dokupywać i zagracać szafę
[ Dodano: Sro 12 Lut, 2014 21:12 ]
dcs napisał/a: | http://www.infoto.pl/img/produkt/2089/1000x800,simp-q-xl1.jpg
|
No pomysł galanty
|
|