forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Tryb live view w d5100 - żywotność

AgentCzesiek198 - Wto 11 Lut, 2014
Temat postu: Tryb live view w d5100 - żywotność
Cześć,
Czy używanie trybu live view na dłuższą metę ma jakieś konsekwencje w żywotności lustrzanki?

jaad75 - Wto 11 Lut, 2014

AgentCzesiek198, długie używanie może spowodować przegrzewanie, a częste przegrzewanie nie pozostaje bez wpływu na powstawanie hotów.
pes - Wto 11 Lut, 2014

Powiem tak, zostawiłem kiedyś D90 z włączonym LV tak przez przypadek. Leżał tak całą noc i trochę kolejnego dnia. Baterii zjadło może 2-3%, a aparat nadal żyje. Nie lękaj się ;)

Właśnie jako były kompaktowiec używałem tego trybu cały czas i właśnie zaniepokoily mnie szumy, i tak zacząłem się zastanawiać dlaczego. OK, widzę, że czas na zmianę przyzwyczajeń.
komor - Wto 11 Lut, 2014

pes napisał/a:
Leżał tak całą noc i trochę kolejnego dnia. Baterii zjadło może 2-3%

Coś mi się nie chce wierzyć, że tak mało zjadło. A tam nie ma funkcji autozasypiania po paru/nastu minutach w tych Nikonach?

pes - Wto 11 Lut, 2014

komor, był cały czas włączony. Doprecyzyuję, w D90 LCD wyłącza sie po kilku sekundach ale jest w stanie gotowości, czyli sprzęt włączony.

Szum na fotach? a to czasem nie dlatego że wysokie ISO masz? ;) raczej nie od nadmiernego LV ;)

MaciekNorth - Wto 11 Lut, 2014

pes napisał/a:
Doprecyzyuję, w D90 LCD wyłącza sie po kilku sekundach ale jest w stanie gotowości, czyli sprzęt włączony.
Ale uśpiony, mimo że otwarta migawka to matryca raczej wyłączona, podobnie jak przy czyszczeniu ;-)

pes napisał/a:
Szum na fotach? a to czasem nie dlatego że wysokie ISO masz? ;) raczej nie od nadmiernego LV ;)
Szum w przypadku długiego używania LV i rozgrzania matrycy jest oczywiście wyższy, ale spada po ostygnięciu.
pes - Wto 11 Lut, 2014

Heh, i to da się zaobserwować? Ciekawe, nie wiedziałem o tym.

pes napisał/a:
Heh, i to da się zaobserwować?
Oczywiście. Optyczni nawet kiedyś mierzyli.
pes - Wto 11 Lut, 2014

Tzn. żebyśmy się zrozumieli, domyślam się, że da się to zmierzyć, ale czy gołe oko faktycznie dostrzeże to na jpg-u ;) jaad75 jak masz gdzieś pod ręką link to chętnie poczytam co to tam się udało zmierzyć i zanalizować :)

pes, nie chce mi się teraz przeszukiwać testów, ale z pewnością nie w jednym teście był fragment o szumie termicznym przed i po długim naświetlaniu. Zresztą sam możesz sobie zobaczyć - zrób zdjęcie przed i np. po dłuższej chwili filmowania, zwłaszcza na wyższych czułościach zobaczysz różnicę.
pes - Wto 11 Lut, 2014

ok, dzięki

Właśnie, na pewnym forum na "e" był temat z userem EOSa 550D. Facet nagral łącznie około 2 godziny filmów z telewizora. Po tym na zdjęciach i filmach była jakby nakładka kilku pasków. Wyglądało to, jakby ktoś przed obiektywem powiesił sznurki. "Dodatek" nie zniknął nawet po wystygnięciu matrycy. Skończyło się chyba na wymianie matrycy. To tylko sztuka do sztuki, czy normalne zjawisko?
Andrzej.M. - Wto 11 Lut, 2014

Jak nagrywał często i dużo na wysokich czułościach , mogło mu się coś uszkodzić - jak się przegrzało. Zasadniczo nie powinno aż tak , ale jak coś się może zepsuć - to łatwo pomóc tym sposobem.
A różnicę łatwo wychwycić - zrób zdjęcie na ISO 3200 przed filmowaniem , i takie samo zaraz po 30 minutach filmu. Bez trudu powinieneś zauważyć że szum jest większy, nawet może się okazać że w jednym miejscu będzie większy a w innym mniejszy - ale to od rozkładu chłodzenia zależy - nie zawsze jest idealnie równe. Ponoć najlepiej to widać na "darkach".

AgentCzesiek198, jedną z zalet lustrzanki jest to, że możesz kadrować przy wyłączonej matrycy wizjerem optycznym i uruchamiasz ją tylko w momencie rejestracji zdjęcia. Stałe używanie LV, to nie jest najwłaściwszy sposób użytkowania tego typu aparatu, pomijając już wygodę takiego rozwiązania.
muzyk - Sro 12 Lut, 2014

AgentCzesiek198 napisał/a:
Cześć,
Czy używanie trybu live view na dłuższą metę ma jakieś konsekwencje w żywotności lustrzanki?

Cóż... nie jest to aparat za kilkanaście tysięcy, więc nie przejmowałbym się i używał tyle LV ile mi pasuje.

AgentCzesiek198 - Sob 15 Lut, 2014

właśnie apropo aparatu za kilkanaście tysięcy. Skoro mam obiektyw 18-105mm VR z mocowaniem (Nikon F) to mogę go zamontować na np. D800, ale czy w takim wypadku aparat nie byłby ograniczany? Pytam oczywiście z ciekawości.
muzyk - Sob 15 Lut, 2014

to mogę go zamontować na np. D800

Nie bardzo możesz go założyć na d800 bo 18-105 to obiektyw dla aparatów z matrycą APSc, a nawet jeśli, to nie będą wszystkie ogniskowe dostępne, tzn. od 18-23 mm.

jaad75 - Sob 15 Lut, 2014

muzyk, każdy Nikon FX działa bezproblemowo w trybie DX, czyli może go normalnie używać tyle, że aparat będzie w takim wypadku używał tylko środkowej, ~16-megapikselowej części matrycy. Może też używać go na całej klatce i zobaczyć, od jakiego zakresu szkło kryje tę klatkę i czy jakość tego krycia jest akceptowalna.
muzyk - Sob 15 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
muzyk, każdy Nikon FX działa bezproblemowo w trybie DX, czyli może go normalnie używać tyle, że aparat będzie w takim wypadku używał tylko środkowej, ~16-megapikselowej części matrycy. Może też używać go na całej klatce i zobaczyć, od jakiego zakresu szkło kryje tę klatkę i czy jakość tego krycia jest akceptowalna.

ah, no tak... tryb DX.

hijax_pl - Sob 15 Lut, 2014

Domyślnie Nikony rozpoznając obiektyw DX przełączają sie w ten tryb. Bez pytania. Domyślnie - czyli można to zmienić.
Werwik - Sro 19 Lut, 2014

Z tego co pamiętam nie każdy obiektyw DX pasuje do FX, niektóre soczewki wchodzą za głęboko i można sobie narobić bałaganu..
hijax_pl - Sro 19 Lut, 2014

W Nikonie? :shock:
Andrzej.M. - Sro 19 Lut, 2014

Werwik napisał/a:
Z tego co pamiętam nie każdy obiektyw DX pasuje do FX, niektóre soczewki wchodzą za głęboko i można sobie narobić bałaganu.

Z czasów analogowych - takie przypadłości podobno były, ale dotyczyło to chyba optyki APS-C stosowanej w normalnych lustrzankach oraz prób przerabiania obiektywów z jednego systemu na inny, ale żeby w cyfrowych coś takiego było - jeszcze nie słyszałem. No chyba że ktoś będzie chciał koniecznie obiektyw z bezlusterkowca Sony do lustrzanki FF podpiąć... :mrgreen:

jaad75 - Sro 19 Lut, 2014

AndrzejM.Makuch, nie, "takie przypadłości" są powszechne w przypadku prób mocowania obiektywów EF-S na pełnoklatkowych korpusach Canona.

AndrzejM.Makuch, u Nikona to jedynie montowanie tych gigantycznych fiszaji może uszkodzić lustro.
moronica - Sro 19 Lut, 2014

one wcale nie takie gigantyczne byly, wlasnie dlatego ze mialy taka inwazyjna konstrukcje ;)

W stosunku do korpusu to giganty ;)

http://www.optyczne.pl/63...sięcy_Euro.html

moronica - Sro 19 Lut, 2014

hijax_pl, alez ten wcale nie byl inwazyjny czy sie myle? to wlasnie wczesniejsze fiszaje mialy dluga tuleje z tylu uniemozliwiajaca robienie zdjec bez podniesionego lustra dzieki czemu byly znacznie mniejsze
http://www.kenrockwell.co...3S_3227-950.jpg

6/2.8 (oraz mniejszy 8/2.8) ma normalne mocowanie
http://www.swiatobrazu.pl...kkor-6-28-1.jpg

Andrzej.M. - Czw 20 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
"takie przypadłości" są powszechne w przypadku prób mocowania obiektywów EF-S na pełnoklatkowych korpusach Canona.

To on nie ma tak jak Nikon? Znaczy trybu DX czy jak go zwać? Bidulki te canoniery... :roll: :lol:
Na takie ograniczenie bym nie wpadł - może nawet sam bym uszkodził jakiegoś - gdyby nie to że żadnego EF-S nie miałem w zasięgu. :cool:
Faktycznie... Coś kiedyś czytałem... daawno.

A te megaszkła do Nikona - bajka! :mrgreen:

Usjwo - Czw 20 Lut, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:

Na takie ograniczenie bym nie wpadł - może nawet sam bym uszkodził jakiegoś - gdyby nie to że żadnego EF-S nie miałem w zasięgu. :cool:

Nie uszkodzilbys, bo Canon pomyslal o takich co nie wiedza i zrobil inny bagnet do EF-S, ktory nie pasuje do EF, taki to Canon madry :razz:

hijax_pl - Czw 20 Lut, 2014

moronica, racja... :oops:
Andrzej.M. - Czw 20 Lut, 2014

Usjwo napisał/a:
taki to Canon madry

O tej "mądrości" i jeszcze innych pamiętam ( nie brak postów w których osoby chwalące się canonami FF i obiektywami z "cropa" były "prostowane").
Pamiętam też jak akumulatorki "zamienniki" w 5DmkII - "wysiadały" po zużyciu 1/3 energii - takie mądre zarządzanie energią w tej marce jest... :razz:

moronica napisał/a:
wczesniejsze fiszaje mialy dluga tuleje z tylu

Zgadza się! Można było tylko pomarzyć! Czy to do niego były montowane na saneczki wizjery?

mozer - Czw 20 Lut, 2014

AndrzejM.Makuch, każda marka ma swoje "grzeszki", a każdy sprzęt niedoskonałości, dlatego w ogólności śmieszne jest gloryfikowanie jakiegokolwiek z nich...
moronica - Czw 20 Lut, 2014

moronica napisał/a:
wczesniejsze fiszaje mialy dluga tuleje z tylu

Zgadza się! Można było tylko pomarzyć! Czy to do niego były montowane na saneczki wizjery?

byly. ponadto byl nawet na rynku specjalny korpus nikona bez lustra i wizjera, specjalnie pod te fiszaje

edit: aa skresl to ostatnie, to zdaje sie byl korpus z fiszajem zamontowanym na stale

111lisu - Czw 20 Lut, 2014

muzyk napisał/a:
Cześć,

Cóż... nie jest to aparat za kilkanaście tysięcy, więc nie przejmowałbym się i używał tyle LV ile mi pasuje.

Dokładnie tak. A nawet gdyby było to drogie body też trzeba używać w zależności od potrzeb, przeca po to się kupuje.

Ciekawe, że jak ktoś do łóżka lub w inne miejsce idzie z młodą ładną laską to nie martwi się,
że popsuje jej wygląd, tylko używa do uzyskania pełnej satysfakcji. ;)
W dodatku czas używania jest stosunkowo dłuższy a wygląd jest bardzo ważny.
Natomiast rozstanie byłoby boleśniejsze np: finansowo, niż z D5100.

Pstrykaj foty i nie przejmuj się sprężyną, z gumy chyba nie jest.

Pozdrawiam Mariusz

komor - Pią 21 Lut, 2014

To on nie ma tak jak Nikon? Znaczy trybu DX czy jak go zwać? Bidulki te canoniery...

Wiesz, Canon dość szybko zrobił pełnoklatkową cyfrę, w przeciwieństwie do Nikona, nie było więc potrzeby specjalnego przejmowania się szkłami APS-C, bo istniała paleta dobrych i w miarę nowych szkieł pełnoklatkowych. Po co więc komuś jakiś tryb DX? :twisted:

jaad75 - Pią 21 Lut, 2014

komor napisał/a:
nie było więc potrzeby specjalnego przejmowania się szkłami APS-C
I trzymają się tej dewizy do tej pory... :razz:
Andrzej.M. - Pią 21 Lut, 2014

komor napisał/a:
Po co więc komuś jakiś tryb DX?

No właśnie! I nieszumiące w APS-C ISO? I w ogóle aparaty z małą matrycą... :roll:

mozer napisał/a:
śmieszne jest gloryfikowanie jakiegokolwiek z nich...

To oczywiste! Chyba że to PENTAX :lol: :lol: :lol:

Od razu mówię - żart to jest wywołany przez mozera!
On ci to uczynił! :razz: :razz:

mozer - Pią 21 Lut, 2014

AndrzejM.Makuch, przedni żart. Byłby może śmieszniejszy jakbyś zrozumiał w końcu o czym ludzie Ci nieustannie piszą...

Niech piszą merytorycznie - to odzew będzie też taki... :zalamany:
hijax_pl - Pią 21 Lut, 2014

AndrzejM.Makuch, doczytałeś już o tym pomiarze ISO na stronach DxO? ;)

-xxx
hijax_pl - Pią 21 Lut, 2014

Nic nie wiem...
To wiem ;)
Pytam, czy uzupełniłeś te braki wiedzy... ;)

AgentCzesiek198 - Pon 24 Lut, 2014

koledzy mam jeszcze jedno pytanie, czy używanie LV w d5100 wpływa jakoś na migawke?
jaad75 - Wto 25 Lut, 2014

Nie.
AgentCzesiek198 - Wto 25 Lut, 2014

Aa to fajnie, bo czytałem gdzieś, że przy LV migawka pracuje 2x więcej. Wydało mi się to głupie. Czyli na moją logikę: włączenie LV w ogóle nie używa migawki, bo tylko lustro podnosi się do góry, aby światło padało na matrycę?
jaad75 - Wto 25 Lut, 2014

AgentCzesiek198, samo używanie LV (w sensie obserwowania podglądu) nie zużywa migawki mechanicznej (pracuje migawka elektroniczna), natomiast każdorazowe włączenie, to oczywiście oprócz uniesienia lustra, także otwarcie migawki, a wyłączenie LV, to jej zamknięcie. Jeśli w trakcie takiego podglądu wykonasz zdjęcie, to migawka mechaniczna też zamyka się na moment przed jego wykonaniem potem pracuje jak w czasie normalnej ekspozycji i znowu otwiera się jeśli wracasz do LV, więc w tym sensie rzeczywiście pracuje dużo więcej razy.
AgentCzesiek198 - Sro 26 Lut, 2014

OK, dzięki za odpowiedź.

PS. W takim razie na jakim najlepszym korpusie mogę zamontować 18-105 VR, aby ten nie był ograniczaby?

cybertoman - Sro 26 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
więc w tym sensie rzeczywiście pracuje dużo więcej razy.
To by byly dwa pstryki na kazde zdjecie plus jeden raz na kazde uruchomienie LV.
AgentCzesiek198 - Czw 27 Lut, 2014

Jak obliczyć jaki będzie zakres ogniskowych 18-105 na pełnej klatce? Metoda z sprawdzeniem na korpusie odpada, w żadnym sklepie nie pozwolili mi zdjąć obiektywu, aby zobaczyć jak wygląda pełna klatka, nie mówiąc nic o zakładaniu swojego.
moronica - Czw 27 Lut, 2014

AgentCzesiek198, to nie jest obiektyw pod pelna klatke
a gdyby byl to odpowiedz bylaby bardzo prosta - 18-105mm ;)

AgentCzesiek198 - Czw 27 Lut, 2014

a obiektyw do pełnej klatki podejdzie pod DX?
ophiuchus - Czw 27 Lut, 2014

Każdy wymieniony w specyfikacji danego aparatu ;) W instrukcji obsługi powinno być wszystko napisane. Kwestia tylko Twoich preferencji odnośnie pola widzenia danego obiektywu.
jaad75 - Czw 27 Lut, 2014

Tak, podejdzie. A żeby obliczyć jaki odpowiednik ogniskowych musiałbyś mieć na pełnej klatce, żeby dostać te same kąty widzenia, musisz przemnożyć ogniskowe 18-105 razy 1.5.