|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Z Fine PIX s2500HD do??
peek188 - Wto 11 Lut, 2014 Temat postu: Z Fine PIX s2500HD do?? Witam. Od kilku lat posiadam kompakt Fuji s2500HD. Po kilku wycieczkach z nim i około 3 latach fotografowania amatorsko chce kupić aparat (kompakt) który pozwoli mi na robienie zdjęć lepszej jakośći (chodzi mi przedewszytskim o odwzorowanie kolorów, ostrość w zdjęciach i filach hd oraz małe szumy przy nocnych/wieczornych zdjęciach). Czytałem że Fuji x-a1 może spełnić moje oczekiwania. Może ktoś ma jakieś inne pomysły?? Cena do 2500zł.
Dziekuje za pomoc
RB - Wto 11 Lut, 2014
Kompakt (z wbudowanym obiektywem) czy coś jak kompakt ale z wymiennym obiektywem (bezlusterkowiec)?
Spośród tych drugich to każdy dostępny na rynku spełnia postawione przez Ciebie warunki (abstrahuję od filmowania, bo moja wiedza w tej materii niezbyt szeroka...).
Z kompaktów też w zasadzie wiele się takich znajdzie, np. Olympus XZ-2.... itp.
Ale, dotychczas miałeś megazooma o kątach widzenia odpowiadającym ogniskowym 28-ponad 500 mm na klatce małoobrazkowej. Tego żaden bezlusterkowiec dziś nie da Ci za rozsądne pieniądze. A w jednym obiektywie w ogóle żaden. Podobnie kompakty o których pisałem wyzej to ogniskowe 28-100(150)mm. Dużych zbliżeń nie będzie.
peek188 - Wto 11 Lut, 2014
Czyli na kompakta/hybrydę nie ma sensu wymieniać??
RB - Wto 11 Lut, 2014
Czyli musisz sam zdecydować. Jedno zyskujesz, drugie tracisz. Bylebyś był świadom co wybierasz.
BTW - dobre jakościowo zdjecia na ogniskowych odpowiadających ok. 500 mm to są już dość poważne koszta. Więcej niz 2500 zł.
Co Ty rozumiesz pod pojęciem 'hybryda'?
peek188 - Sro 12 Lut, 2014
Na zoomie mi tak nie zależy jak na jakości zdjęć i na wielkości aparatu:) zależy mi też na szczegółach np panorama ma sie składać z 3 kadrów na których naprawde widać szczegóły bo moj samsung s2 robi lepsza panorame niz ten aparat. Tez odwzorowanie kolorow na zdj ma znaczenie (wschód,zachód słońca, zdjęcia centrum miasta nocą (ostatnio w paryżu myslalem ze roz****e ten aparat jak napisałem galaxy s2 robił ładniejsze zdjęcia nocą.
muzyk - Sro 12 Lut, 2014
Kup sobie Fuji X20, albo Olympus XZ2 i będziesz wniebowzięty.
RB - Sro 12 Lut, 2014
Wiesz co, poszukaj kompakta podobnego do olympusa xz-2, Panasonika lx-7 itede, ale takiego, który zrobi te panoramy z poziomu korpusu. Bo jak rozumiem składanie ich samemu na kompie Ci nie będzie leżało, nawet w programie dostarczonym z aparatem?
A jakie odwzorowanie kolorów lubisz... tez nie wiadomo.
Masz tu choćby:
http://www.optyczne.pl/20...Wst%C4%99p.html
http://www.optyczne.pl/15...ja_aparatu.html
http://www.optyczne.pl/21...Wst%C4%99p.html
i popatrz, któru ma to co chcesz i który ladnijsze foty wg Ciebie robi.
peek188 - Sro 12 Lut, 2014
A co powiesz na NIKON P7700? Widziałem przykładowe zdjęcia i jest naprawde ok ale wszytskie zdjęcia wieczorne lub nocne były strasznie rozmazane, nie zaszumione.
muzyk - Sro 12 Lut, 2014
Porównaj sobie tego Nikona do XZ 2 i X20.
RB - Sro 12 Lut, 2014
peek188 napisał/a: | jest naprawde ok ale wszytskie zdjęcia wieczorne lub nocne były strasznie rozmazane, nie zaszumione. |
Sorry, ale to już sprawa fotografa. Jak nie wie jakie czasy ustawić, albo jakie ograniczenia autoISO ma defaultowo wpisane jego aparat i ich sobie nie pozmieniał... to ma zdjęcia poruszone.
|
|