forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zakup nowej lustrzanki do 3000 zł (edycja 2014)

MartinJ - Wto 11 Lut, 2014
Temat postu: Zakup nowej lustrzanki do 3000 zł (edycja 2014)
Witam serdecznie. Chciałbym w najbliższym czasie zakupić nową lustrzankę. Do tej pory, korzystałem z lustrzanki Taty - Canon EOS 1000D (dość stary sprzęt, lecz jak dla mnie - fotki zadowalające). Wiem, że lustrzanka za 3000zł to bardziej amatorka, aczkolwiek ja amatorem właśnie jestem. Zależy mi na dość małej ilości szumów w różnych warunkach przy fotografowaniu (w Canonie nie narzekałem), dobrej jakości filmów (w praktyce, nie tylko na papierku) FULL HD, obracany ekran mile widziany (chyba, że ktoś ma dobry argument Przeciw), wejście hdmi (w dzisiejszych czasach to już chyba standard?), dobre wykonanie korpusu. Mam świadomość, że lepiej kupić samo body lub body + jakiś obiektyw, byleby inny, niż kitowy.

Budżet to 3000zł - byłoby świetnie, gdyby w tej kwocie znalazło się właśnie body + obiektyw, bo w przypadku takiej osoby jak ja, nie ma sensu inwestować więcej. Tak naprawdę są głównie 3 firmy do wyboru: nikon, canon i sony. Najbardziej obstawiam za nikonem i canonem, lecz mam świadomość, iż członkowie na forum mogą pochwalić się znacznie większą wiedzą ode mnie, przez co dlatego właśnie zwracam się do Was o pomoc w zakupie sprzętu.

Czekam na konkretne opinie, argumenty za i przeciw.

nienietaktak - Wto 11 Lut, 2014

http://www.youtube.com/watch?v=0gWDewkkkAI
i tak przyjdzie taki, co zaproponuje właśnie to, więc dlaczego nie uprzedzić :P

WojciechW - Wto 11 Lut, 2014

Pewno rzeczywiście ktoś ci zaproponuje Pentaxa. Ja w tym względzie będę neutralny, choć używam K20d i mam go za dobry aparat. Ale zwrócę ci uwagę na to, że kupowanie Pentaxa bez kita 18-55 nie ma moim zdaniem za dużego sensu. Zestaw promocyjny z kitem (choć niestety takim bez uszczelnienia), w przypadku Pentaxa bywa zresztą często tańszy niż samo body. Kit Pentaxa nie jest zresztą takim złym obiektywem. Jest dobrym uzupełnieniem jednej lub dwu jasnych stałek, a nawet w moim wypadku Tamrona 17-50/2.8. Na kicie łatwiej jest również używać Raynoxów do makrofotografii.

Troszkę inna sytuacja jest w przypadku Nikonów i Canonów, gdzie kity mają własne silniki i są zwykle troszeczkę droższe - Nikon ma również konkurencję dla kita - ostrego wydłużonego zooma 18-105.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

jaad75 - Wto 11 Lut, 2014

WojciechW napisał/a:
bez kita 18-55
W kicie z 18-55
WojciechW napisał/a:
Zestaw promocyjny z kitem
Zestaw promocyjny/handlowy=kit
WojciechW napisał/a:
Kit Pentaxa nie jest zresztą takim złym obiektywem.
Obiektyw kitowy/kitowiec Pentaksa...
WojciechW napisał/a:
Troszkę inna sytuacja jest w przypadku Nikonów i Canonów, gdzie kity mają własne silniki i są zwykle troszeczkę droższe
Obiektywy kitowe klasy 18-55 są w każdym systemie w podobnej cenie, niezaleznie od tego, czy mają silnik/stabilizację, czy nie.
WojciechW napisał/a:
Nikon ma również konkurencję dla kita - ostrego wydłużonego zooma 18-105.
To jest również obiektyw kitowy.

Zakup plasticzaka 18-55 uważam za kompletnie niepotrzebne podnoszenie kosztów - znacznie lepiej przeznaczyć różnicę na dopłatę do czegokolwiek lepszego, choćby lepszej karty. W bardzo rzadkiej sytuacji, kiedy zestaw jest w tej samej cenie co sam korpus - jak najbardziej, ale po to, żeby sprzedać raczej niż używać.

MartinJ - Wto 11 Lut, 2014

W takim razie, jaki model/modele polecacie konkretnie, Panowie? W tym tygodniu chciałbym już zakupić sprzęt.

Nikon D7000/Pentax K-30/K-50/K-5, a do tego stała 50-tka/35-tka w zależności od tego, która ogniskowa lepiej leży. Przy czym z żadnym nie masz uchylanego ekranu (wszystkie dają za to pryzmatyczne wizjery z 100% krycia, dwie rolki sterujące, uszczelnienia i dobre wykonanie), K-30/50 nie mają HDMI, a K-5 nie ma pełnego manuala w trybie video. Z Canona w cenie zmieścisz się z 60D, z Sony z A57. Przy czym oba są gorzej wykonane, dają gorszą jakość zdjęć (choć Canon lepszą jakość video), Sony ma wizjer elektroniczny i tylko jedną rolkę sterującą, ale oferuje autofokus w trybie filmowym.
Lucas1981r - Wto 11 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:

WojciechW napisał/a:
Troszkę inna sytuacja jest w przypadku Nikonów i Canonów, gdzie kity mają własne silniki i są zwykle troszeczkę droższe
Obiektywy kitowe klasy 18-55 są w każdym systemie w podobnej cenie, niezaleznie od tego, czy mają silnik/stabilizację, czy nie.
[

Pentax 18-55 -> http://fotozakupy.pl/obie...5-5-6-al,10317s
Canon 18-55 -> http://fotozakupy.pl/obie...is-ii-oem,7774s
Nikon 18-55 -> http://fotozakupy.pl/obie...-3-5-5-6g,7294s

Lucas1981r, w zestawie. Zresztą DAL, to już wybitne gówno, nawet jak na obiektyw kitowy.
muzyk - Wto 11 Lut, 2014

Jakbyś chciał mieć coś ekstra do Video, musiałbyś trochę dołożyć i kupić używany 5dII, a do niego nawet manualny Helios 58 f2 za 50 zł, plus jako, że do video, to mógłby być bez potwierdzenia ostrości (chyba, że do zdjęć, wówczas z potwierdzeniem - chipem- dandelionem).
Niestety, ta puszka przekracza Twój budżet.
Podaję jako propozycję, skoro chcesz też filmować.

MartinJ - Sro 12 Lut, 2014

Nikon D7000 wydaje się bardzo ciekawą propozycją, aczkolwiek samo body kosztuje 2650zł, a z obiektywem 18-105 VR ~3400zł na allegro. W internecie są w większości dobre opinie, mnóstwo zalet, mniej wad. Fakt faktem - wideo nie jest jakiejś oszałamiającej jakości (stały AF, dzwięk mono etc.) aczkolwiek jestem w stanie to przeboleć. Priorytetem są w większym stopniu zdjęcia. D7000 ma z tego co można przeczytać czasem pewne problemy z niektórymi obiektywami (łapanie ostrości?). Fragmenty obudowy, wykonane ze stopu magnezowego są na plus. Jeszcze jakieś alternatywy? : )

[ Dodano: Sro 12 Lut, 2014 00:20 ]
Znalazłem Nikon D7000 z ob. Nikkor 18-105mm zza 3294zł - warto za tą cenę i z takim obiektywem?

[ Dodano: Sro 12 Lut, 2014 00:24 ]
P.S 100% pokrycia = tzw. pełna klatka?

Lucas1981r - Sro 12 Lut, 2014

Alternatywa dla D7000 jest K-5(ta sama półka):
K-5 -> http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk5/21
D7000 -> http://www.dpreview.com/reviews/nikond7000/22
K-5 - lekka uzywke mozesz zlapac w okolicach 1700, a Pentax czesto dawal 3 lata gwarancji,albo standardowo 2 lata - Nikon 1 rok.

nienietaktak - Sro 12 Lut, 2014

muzyk napisał/a:
Jakbyś chciał mieć coś ekstra do Video, musiałbyś trochę dołożyć i kupić używany 5dII

jakbyś chciał coś nowego i masz zamiar dużo filmować, to możesz trochę dołożyć i rozejrzeć się za 70D. Do zdjęć jak to Canon, ale w trybie video naprawdę daje radę.
No ale piszesz, że fotografia to priorytet, więc 70D raczej nie.

[ Dodano: Sro 12 Lut, 2014 00:32 ]
MartinJ napisał/a:
P.S 100% pokrycia = tzw. pełna klatka?

Nie. To znaczy tylko tyle, że w wizjerze widzisz dokładnie to, co będzie na zdjęciu i z żadnej strony obraz w wizjerze nie będzie obcięty. mała rzecz, a cieszy ;)

muzyk - Sro 12 Lut, 2014

nienietaktak napisał/a:

5DII i magic lantern.
I odlot do krainy Canonwood.

dcs - Sro 12 Lut, 2014

nienietaktak napisał/a:

No tak. Canony do zdjęć się nie nadają.
Za to Pentax to sam miód.
:lol:

nienietaktak - Sro 12 Lut, 2014

dcs napisał/a:
Canony do zdjęć się nie nadają.

A się nadają? :mrgreen:
A Pentax to miód z lipą ;)

komor - Sro 12 Lut, 2014

No to kierując się sugestiami forumowiczów :) niniejszym przyklejam pierwszy temat z cyklu „zakup nowej lustrzanki do kwoty X”, edycja 2014.
muzyk - Sro 12 Lut, 2014

komor napisał/a:
„zakup nowej lustrzanki do kwoty X”, edycja 2014.

a nowej lustrzanki Pentaxa :twisted: ?
Cytat:
Za to Pentax to sam miód.

spadziowy!
nienietaktak napisał/a:
A Pentax to miód z lipą ;)

Raczej z lipy. :wink:

WojciechW - Sro 12 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
WojciechW napisał/a:
bez kita 18-55
...
... żeby sprzedać raczej niż używać.

jaad75 chyba mam do ciebie słabość bo nawet lubię jak mocno przesadzasz. Może masz nawet trochę racji, ale chyba nie do końca.

Co do użycia przeze mnie słowa kit to trzeba zacząć od tego, że w języku polskim słowo kit oznacza zasadniczo tylko masę do uszczelniania okien (po angielsku "putty"), A angielskie słowo "kit" oznacza po polsku zestaw. To co ja czy również ty robimy wtrącając w taki lub inny sposób słowo "kit" do języka polskiego to wciąż tylko żargon, a więc coś co nie ma jeszcze przyjętych reguł i raczej nie jest poprawne jako polszczyzna. Najbardziej mnie zresztą przekonuje przysłowiowy już "olek w dualkicie", chociaż (subiektywnie) wzdragam się przed mówieniem lub pisaniem "pentax w dualkice".

To że doradzasz autorowi wątku - pryncypialne odrzucanie obiektywu 18-55 z zestawu podstawowego firmy Pentax ma nawet pewną logikę. Sądząc z tego, co napisał on o sobie, że chce mieć pierwszą własną lustrzankę, to taka stałka 50-ka nawet bardzo mu się przyda. Niech sobie chłopak polata, a głównym obiektem jego zainteresowań będą zapewne jakieś koleżanki, do fotografowania których taki obiektyw się nieźle nadaje.

A ja oczywiście patrzę niepoprawnie na sprawę z punktu widzenia swoich doświadczeń, które pewno nie są przydatne dla młodzieńca. Ponad dwadzieścia lat temu kupiłem sobie pierwszy aparat z dwoma (kitowymi) zoomami - analogową Practikę BX-20, do której dokupiłem wspaniałego Pancolara 50/1.8. I okazało się niestety, że większość zdjęć robiłem na krótszym zoomie 35-70/3.5, bo do zdjęć w trakcie różnych wycieczek, zjazdów, czy kongresów był on znacznie wygodniejszy niż mój wspaniały Pancolar. Mogłem robić więcej zdjęć w ciekawszych ujęciach bez potrzeby biegania. Tyle, że może okres fotografowania dziewcząt miałem może już wtedy za sobą, zakończony zresztą ślubem z moją główną modelką.

W końcu, gdy kupowałem w Kraju Kwitnącej Wiśni swojego Pentaxa, to też kupiłem go z podstawowym 18-55. Umożliwiło mi to szybsze poznanie aparatu i wykorzystanie jak na razie jedynej okazji zrobienia paru ciekawych zdjęć w Japoni. Często wolę też założyć 18-55 zamiast kupionego później Tamrona 17-50/2.8. Tamron jest cięższy, robi zdjęcia ostrzejsze, ale w przeciwieństwie do 18-55 czasem zdarza mu się błąd przy ustawianiu ostrości. Zdjęcia z obywdwu obiektywów istotnie różnią się tonacją - czasem pasuje mi bardziej ta z Tamrona, czasem ta z obiektywu kitowego Pentaxa. Nie wspomniałem o jasności, bo wolę robić zdjęcia w plenerze.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciehW

MartinJ - Pon 17 Lut, 2014

Wybór został dokonany - zakupiłem lustrzankę Nikon D7000 z 28 grudnia (aczkolwiek można rzec, że nowa - 0 śladów użytkowania, zrobionych zostało 100zdjęć z hakiem, wg. licznika) z gwarancją nikona na europę, oiektywem 18-105, filtrem UV (kosztował 145zł), osloną na wyświetlacz nikona (ponad 50zł) oraz oryginalną torbą firmy Hama. Cena łączna 2980zł, także pozytywnie śmieszna cena. :) Po dotychczasowym uzytkowaniu Canona 1000D, Nikon zrobił wielkie wrażenie, oczywiście na +. Bardzo szybko łapie ostrość, świetnie wykonany korpus, masywny, ładna jakość filmów nawet w słabych warunkach oświetleniowych. Tak naprawdę, więcej będę mógł powiedzieć po dłuższym czasie użytkowania - przede wszystkim o zdjęciach.
Andrzej.M. - Pon 17 Lut, 2014

Pogratulować zakupu i "wyczajenia" okazji!
Później pewnie przyjdzie czas na coś jasnego... :wink:

muzyk - Pon 17 Lut, 2014

MartinJ napisał/a:
Wybór został dokonany - zakupiłem lustrzankę Nikon D7000

Bdb wybór.
MartinJ napisał/a:
oiektywem 18-105

Tego nie gratuluję, ale niech sobie będzie. :wink:

nakano - Pon 17 Lut, 2014

Witam, jestem laikiem w kwestii fotografii, lecz chciałbym już zamienić swojego wysłużonego sony h2 na lepszy model (lustrzanka cyfrowa). Kwota jaką mogę przeznaczyć na ten cel to max 3000 zł (za nowy sprzęt - włącznie z lustrem). Wiem, że to mała kwota, lecz nie potrzebuję "wypasionego" sprzętu - głównie i tak na "auto" będę "pstrykał" póki nie wtajemniczę się głębiej w czeluści fotografii. Aparat do standardowego codziennie użytku - wakacje, imprezy itp.
nienietaktak - Wto 18 Lut, 2014

nakano, rozważ, czy na pewno potrzebujesz lustrzanki. Są jeszcze bezlusterkowce i dobre kompakty.
nakano - Wto 18 Lut, 2014

myślałem nad nikonem d3200 z podstawowym kitem 18-105 VR lub lepszym, tak żeby cena nie przekroczyła wspominanego budżetu. Z Kompaktów patrzyłem FUJI FINEPIX HS50, co powiecie ?? nie znam się na tym za bardzo, ale wydaje mi się, że wymieniony nikon nawet z podstawowym kitem będzie robił wiele lepsze fotki niż kompakt np. ten Fuji. w końcu lustro to lustro
muzyk - Wto 18 Lut, 2014

Z kompaktów zobacz Fuji X20 albo Olympus XZ 2.
nienietaktak - Wto 18 Lut, 2014

nakano napisał/a:
w końcu lustro to lustro

lustro nie stanowi o jakości. chyba, że zastosujesz lustro łazienkowe lub przedpokojowe, to rzeczywiście. lepsze gatunkowo da lepszy obrazek finalny.
zapoznaj sie z tym, co proponuje muzyk.

WojciechW - Wto 18 Lut, 2014

nakano napisał/a:
myślałem nad nikonem d3200 z podstawowym kitem 18-105 VR lub lepszym, tak żeby cena nie przekroczyła wspominanego budżetu.

w końcu lustro to lustro

W 3k zmieścisz z powodzeniem nieco lepszy d5200 z 18-105 VR - nie jest to jednak obiektyw podstawowy tylko ten nieco wydłużony (oczywiście często sprzedawany w zestawie). Byłby to moim zdaniem bardzo dobry zestaw dla amatora robiącego zdjęcia w typowych warunkach.

Przyznam się zresztą, że d5200 coraz bardziej kusi mnie samego w sytuacji, gdy Pan Pentax robi sobie ze mnie żarty przeciekami na temat K-60. A może d5300 lub nawet d3300.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

jaad75 - Wto 18 Lut, 2014

WojciechW napisał/a:
w sytuacji, gdy Pan Pentax robi sobie ze mnie żarty przeciekami na temat K-60
Nikt sobie z Ciebie "żartów" nie robi - to Ty uwierzyłeś w nierealną plotkę, bo tak Ci pasowało. Trzeba było czytać, co Ci pisałem.
Andrzej.M. - Wto 18 Lut, 2014

Po co ci przeciekający K-60 , jak jest K-50? I tak lepszy od 5200 czy 3x00... :wink:

AndrzejM.Makuch, nie lepszy, bo nie ma 24-megapikselowej matrycy, a Wojciechowi o nią przede wszystkim chodzi.

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Po co ci przeciekający K-60 , jak jest K-50? I tak lepszy od 5200 czy 3x00... :wink:

K-50 ma tylko 16 MP i byłby dla mnie za małym skokiem w stosunku do posiadanego K20d. Uszczelnienie na obecnym etapie mojej działalności fotoamatora jest naprawdę mało istotne, bo rzadko trafiają mi się wypady w deszczu w góry (zresztą nie wiadomo, czy K-60 nie będzie przypadkiem też uszczelniony)...

I tak mógłbym bez końca. Tyle, że to już parę razy napisałem.

Może nie należy komuś potrzebującemu papieru toaletowego proponować karton.

To nie jest tak, że ja uwierzyłem w przecieki o K 60. Ja właśnie potrzebuję takiego aparatu, jakim ma być K-60. Plotki na pewno nie wyszły od kol. jaad75 tylko stanowią jakiś balon próbny Pana Pentaxa. Mam zresztą nadzieje, że jeżeli tak jest, to będą Go interesować to co zainteresowani myślą na ten temat. Cieszę się z tego, że Pentax wypuścił K-3, ale dlaczego mam płacić więcej za rzeczy których nie potrzebuje?

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

WojciechW napisał/a:
tylko 16 MP i byłby dla mnie za małym skokiem w stosunku do posiadanego K20d
Naprawdę, powtórzenie tego nawet i 100x nie sprawi, że stanie się to mniejszą bzdurą. Te matryce dzieli przepaść - pod każdym względem.
WojciechW napisał/a:
Plotki na pewno nie wyszły od kol. jaad75 tylko stanowią jakiś balon próbny Pana Pentaxa.
Żaden balon próbny, to były czyjeś wymysły, tym bardziej mało prawdopodobne, że ktoś sobie wymyślił premierę na CP+. Owszem EL z 24-megapikselową matrycą pokaże się na pewno, tyle, że nie wcześniej niż około lata, a być może dopiero jesienią.

jaad75 napisał/a:
WojciechW napisał/a:
tylko 16 MP i byłby dla mnie za małym skokiem w stosunku do posiadanego K20d
Naprawdę, powtórzenie tego nawet i 100x nie sprawi, że stanie się to mniejszą bzdurą. Te matryce dzieli przepaść - pod każdym względem.
WojciechW napisał/a:
Plotki na pewno nie wyszły od kol. jaad75 tylko stanowią jakiś balon próbny Pana Pentaxa.
Żaden balon próbny, to były czyjeś wymysły, tym bardziej mało prawdopodobne, że ktoś sobie wymyślił premierę na CP+. Owszem EL z 24-megapikselową matrycą pokaże się na pewno, tyle, że nie wcześniej niż około lata, a być może dopiero jesienią.

Ja napisałem o szczerze o sobie - o swoich potrzebach i planach, więc nazywanie tego bzdurą jest naprawdę co najmniej niestosowne. Nigdzie natomiast nie napisałem że lustrzanki Pentaxa z matrycą 16 MP nie są lepsze od tych z matrycą 14 MP.

Każdy zakup musi mieć swoją ekonomikę i opłacać się kupującemu. A jak się coś już kupi to nie ma w tym nic niestosownego jak używa się tego przez długie lata ignorując fakt, że świat poszedł w międzyczasie do przodu.

Jesień to dla mnie jeszcze też sensowny horyzont czasowy. Ale nie namawiam nikogo by czekał do jesieni zamiast kupić sobie dowolnego Pentaxa z oferowanej obecnie gamy.

Jestem również człowiekiem wolnym i mam prawo się skusić na ofertę Pana Nikona.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW[/b]

RB - Wto 18 Lut, 2014

WojciechW napisał/a:

Jestem również człowiekiem wolnym i mam prawo się skusić na ofertę Pana Nikona.

Pan Pentax Ci tego nie wybaczy. A zemsta będzie iście japońska, bowiem z pewnościa Ricoh Co. wyśle za Tobą specjalne komando Pentax ninja :wink: w celu wiadomym

WojciechW napisał/a:
Ja napisałem o szczerze o sobie - o swoich potrzebach i planach, więc nazywanie tego bzdurą jest naprawdę co najmniej niestosowne.
Miałeś okazję porównać sobie RAW z K20D i z powiedzmy K-5IIs?

jaad75 napisał/a:
WojciechW napisał/a:
Ja napisałem o szczerze o sobie - o swoich potrzebach i planach, więc nazywanie tego bzdurą jest naprawdę co najmniej niestosowne.
Miałeś okazję porównać sobie RAW z K20D i z powiedzmy K-5IIs?

Ale jak wynika z testów, K-3 ma na pewno większą rozdzielczość niż K-5IIs, niezależnie od tego, że obydwa są za ciężkie jak na moje obecne potrzeby. Mam prawo oczekiwać, że podobnie będzie z rozdzielczością w przypadku K-60, który ma być oparty na podobnej matrycy jak K-3, a jeżeli nie to mam w odwodzie d5200 lub d3300 od Pana Nikona.

WojciechW napisał/a:
Mam prawo oczekiwać, że podobnie będzie z rozdzielczością w przypadku K-60, który ma być oparty na podobnej matrycy jak K-3
Jeśli hipotetyczny K-60 będzie aparatem pozbawionym filtra AA, w przeciwnym wypadku może być różnie - taki D3200 mimo 24-megapikselowego sensora ma niższe wyniki od K-5IIs, D5200, czy NEX7 mają wyższe, ale bardzo nieznacznie, dopiero bezfiltrowe korpusy osiągają znacząco wyższe rozdzielczości.
WojciechW - Sro 19 Lut, 2014

Nie wymieniłem d3200 na liście interesujących mnie aparatów.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

jaad75 - Sro 19 Lut, 2014

WojciechW, mowię o aparatach z 24-megapikselową matrycą i możliwych do osiągnięcia przez nie wynikach rozdzielczości. To, że Pentax użyje 24-megapikselowego sensora absolutnie nie gwarantuje jeszcze wyższych wyników rozdzielczości, niż w przypadku 16-megapikselowego IIs.
WojciechW - Sro 19 Lut, 2014

Akurat d3200 z dyskutowanych aparatów ma rzeczywiście w testach najmniejszą rozdzielczość. A dyskutując racjonalnie to oczywiście najbardziej chciałbym mieć taką opcję jak w K-3 to znaczy możliwość symulowania filtru antyaliasowego.

Co do wspomnianych Nikonów - cena d5200 zbliża się do poziomu kuszącego, a d5300 i d5300 są na pewno ciekawymi aparatami entry level, własnie bez filtrów antyaliasowych. Ale zupełny brak takiego filtru to też czasami niebezpieczeństwo.

To że będę jeszcze czekał to oczywiście też moja osobista sprawa związana z rozplanowaniem różnych wydatków. Na pewno będę badać sprawę i czekać przynajmniej na koniec maja lub czerwiec.

Jeżeli chodzi o RAW-y z moich różnych aparatów to muszę się przyznać, że powinienem na pewno unowocześnić swój software. Nie wątpię, że RAW-y z nowszych Pentaxów są lepsze, ale moje praktyczne pytanie jest raczej takie, czy nie mógłbym poprawić wyników wywoływania RAW-ów z moich starych aparatów przez zastosowanie nowszego software, w szczególności stosującego sensowne wyostrzanie.

Serdecznie pozdrawiam,
Wojciech

jaad75 - Sro 19 Lut, 2014

WojciechW napisał/a:
cena d5200 zbliża się do poziomu kuszącego
Tyle, że jego matryca jest lekko spieprzona.
WojciechW napisał/a:
a d5300 i d5300 są na pewno ciekawymi aparatami entry level, własnie bez filtrów antyaliasowych.
Tyle, że nie wiem, czy poprawili wadę sensorów z D5200 i D7100 (banding).
WojciechW napisał/a:
Ale zupełny brak takiego filtru to też czasami niebezpieczeństwo.
Znikome.
WojciechW napisał/a:
moje praktyczne pytanie jest raczej takie, czy nie mógłbym poprawić wyników wywoływania RAW-ów z moich starych aparatów przez zastosowanie nowszego software, w szczególności stosującego sensowne wyostrzanie.
Wyostrzanie nie da Ci większej ilości szczegółów, tylko podbije krawędzie tych, które są zarejestrowane. Nawet de-bluring, przy użyciu procesorochłonnej dekonwolucji nie stworzy szczegółów, które nie zostały zarejestrowane. Pomijając już, że każde wyostrzanie podbija szum.
maciek876 - Sro 30 Kwi, 2014

Witam. Chciałbym zakupić sobie nową lustrzankę za ok. 3200zł. Miałem do czynienia już z nikonem d70s, canonem 450d oraz cyfrówką lumix fz200 którą aktualnie operuje. Pojęcie o robieniu zdjęć wydaje mi się że mam. Zastanawiam się nad jakimś nikonem, który wg. mnie jest bardziej funkcjonalny, przyjemniejszy w obsłudze niż canon oraz trochę tańszy (jeżeli się mylę to przepraszam).

Co sądzicie o nikonie d5200 w opcjach: 1. 18-105vr/ 2. 18-55 i 55-200vr/ 3. 18-55 i 55-300vr/ 4. sigma 18-200. Nie wiem czy jest jako-taki sens dopłacać do 300 (przy wyborze 200(nikona)). Bardzo mnie korci ten tele tj. ta 300-setka lecz mam pewne zmartwienie, gdyż boję się, że często będę musiał zmieniać na kitowy żeby zrobić odpowiednie zdjęcie. Myślałem również nad nikonem d7000 18-105 oraz d5300 18-105. Czy może nie warto dopłacać do d5200 i brać d5100? Wiadomo, że fajnie by było gdyby był w tym jakiś najfajniejszy zestaw w nawet trochę niższej cenie. Najczęściej fotografuję przyrodę, ludzi oraz budynki czy jakieś miejsca. Z góry dziękuję za cenne podpowiedzi w wyborze sprzętu.

ketesh - Pon 05 Maj, 2014

witam,

szukam lustrzanki do robienia zdjęć najczęściej krajobrazu, przyrody (kwiatki, owady, ptaki itp.), ludzi. zależy mi na stabilizacji obrazu, odwzorowaniu kolorów, małym czasie reakcji, cichości działania, no i ostrych i wyraźnych zdjęciach w przypadku słabego oświetlenia.

myślałam o nikonie d5200 + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-105 mm ED VR lub nikonie d5300 + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-105 mm ED VR

czy Waszym zdaniem któryś z ww. modeli byłby dobry do robienia zdjęć o jakich mi chodzi? ew. jakiego nikona lub canona moglibyście polecić. zaznaczam, że pentax raczej odpada.

Andrzej.M. - Wto 06 Maj, 2014

ketesh napisał/a:
cichości działania

Jeśli aparat ma być naprawdę cichy - to Pentax K-5 najlepiej z obiektywem z silnikiem jak 17-70/4 SDM czy 16-50/2,8 SDM.
[quote="ketesh"]kwiatki, owady[quote="ketesh"]albo nasadka Raynox albo obiektyw jak Tamron 90/2,8 Macro 1:1 - jeśli chcesz duże zbliżenia.
ketesh napisał/a:
zależy mi na stabilizacji obrazu

Nikon nie ma stabilizacji w korpusie , tylko w obiektywach. Pentax ma wbudowaną w aparat.
ketesh napisał/a:
odwzorowaniu kolorów, małym czasie reakcji

To ma każda lustrzanka.
ketesh napisał/a:
ostrych i wyraźnych zdjęciach w przypadku słabego oświetlenia

Tu znowu Pentax k-5 II lub IIs się kłania - ale jak sama piszesz - raczej odpada.
Jeśli nie stać cię na pentaxa - bierz któregoś Nikona. Są co prawda Pentaxy w tej cenie z dwoma rolkami i nieco lepszymi parametrami niż 5200 ale już wybrałaś.

maciek876 napisał/a:
nikonem d7000 18-105

Dobrze myślałeś. Ergonomia jest ważniejsza niż wyścig na megapiksele.

WojciechW - Wto 06 Maj, 2014

Dla osoby ceniącej sobie pewną dyskrecję fotografowania za duże rozmiary i ciężar aparatu to też poważny grzech przeciw ergonomii. A dla prawdziwego miłośnika magapikseli nigdy ich (tych megapixeli) nie może być za dużo. Mam wciąż nadzieję, że Pan Pentax to wreszcie zrozumie. Ale nie zostało mu już za dużo czasu.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

PS Dla mnie rozdzielczość to widoczność rysunku i liter i dlatego nie fotografuję nigdy na tzw najniższym stopniu wyostrzania, a co najwyżej na przewidzianym przez producenta jako zerowy.

Andrzej.M. - Sro 07 Maj, 2014

WojciechW napisał/a:
A dla prawdziwego miłośnika magapikseli nigdy ich (tych megapixeli) nie może być za dużo. Mam wciąż nadzieję, że Pan Pentax to wreszcie zrozumie.

A to kolega nie wie? Jest Pentax k-3 z 24Mpix matrycą - właśnie dla miłośników M-pix... :mrgreen: I ma być też EL w tym roku. :wink:

WojciechW - Czw 08 Maj, 2014

Rzeczywiście zastrzeliłeś mnie, Andrzeju, z tym Pentaxem EL pod koniec roku, bo o takim jeszcze nie słyszałem. Był kiedyś Pentax EL 2000 (może Ei?).

Pentax K3 ma wiele funkcji, których na pewno do końca nie wykorzystam, a jak nieraz podkreślałem, na obecnym etapie mojej kariery fotoamatora (cóż tu mówić - jest to raczej już schyłek) wolałbym aparat nieco mniejszy i lżejszy.

Oczywiście przejście na system Nikona to nie tylko koszt aparatu, ale również przyjęcie pewnego minimalnego programu inwestycji w szkła, co może łatwo przekroczyć koszt K3 (który i tak kupiłbym najwcześniej za pół roku). Ale trochę mnie korci by spróbować jakiegoś z dx300.

Oczywiście, gdybym nie musiał się liczyć z funduszami i miał kogoś do ponoszenia aparatu w przerwach między robieniem zdjęć, to może kupiłbym 645 Z. Ten ma rzeczywiście satysfakcjonującą mnie liczbę MP (przynajmniej na obecnym etapie).

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Andrzej.M. - Czw 08 Maj, 2014

WojciechW napisał/a:
Pentaxem EL
To nie model , tylko segment Entry Lewel się to chyba pisze... :wink:
Czyli segment budżetowy - jak K-30 czy K-500 czy Nikon D5x00...
Matryca ma być ta sama co w k-3 , ale jak się nazywa nowy model - nie pamiętam , pisano o tym w zeszłym roku.

WojciechW - Czw 08 Maj, 2014

Zapewne K 60. Mój kłopot polega na tym, że końca tego roku mogę sobie jeszcze poczekać, ale jak by to miało być do końca przyszłego to chyba kupię dx300.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Andrzej.M. - Czw 08 Maj, 2014

Pisali że ma wyjść w tym roku... ;)
Ja czekam na inną nowość... o której mówiono rok temu że pojawi się po 2014 roku - pewnie do wiosny... 2015 :cool:

z3d - Sro 28 Maj, 2014
Temat postu: hmm odwieczny problem - co kupić do 3000zł - proszę o radę
Witam Was serdecznie,
Od jakiegoś czasu błądzę po necie w poszukiwaniu obiektu moich westchnień - którym będzie ??? - właśnie nie wiadomo co nim będzie.
Kilka ładnych miesięcy temu miałem lustro które sprzedałem Sonówka. Kupiłem kompakta żeby zdjęcia malutkim naszym dzieciom robić, bo żona jak miała wziąć do ręki lustro to aż cierpła i mówiła że się nie da.
Kompakta mając dalej postanowiłem kupić coś dla siebie, i przez rok cały bujałem się na NEX3. Ogólnie niezłe to to ale strasznie irytujące, więc sprzedałem dzisiaj i jakoś tak mi nawet lżej na sercu :D
Teraz dylemat o niebo większy za co się wziąć??
Ogólnie nie wiem dlaczego ale przemawia do mnie Nikon, tak jakoś poprostu.
Do przeznaczenia na aparat mam około 2500 do maxxxxx 3000zł i dylemat mam co wybrać.
Oglądałem używki i nowe, zestawy i body + kit.
To co jak na razie przykuło moją uwagę to D90 ze szkłem 18-105 i D5200 z tym samym 18-105.
Czy to w miarę dobry wybór, czy powinienem poszukać czegoś innego??
Czytałem o drogich szkłach do nikonów tj. VR.
Czy istnieje jakiś aparat posiadający funkcje unowocześnionej D90-tki do którego szkło nie zabije mojego portfela?
Ogólnie jestem góro i lasołazem więc natura jak i pejzaże są dla mnie czymś ważnym.
Do zdjęć wewnątrz używam kompakta, więc nie ma stresu z super jasnymi szkłami.
Potrzebował bym jakiegoś słowa, wskazania optymalnej drogi którą powinienem wybrać.

Zdaję sobie sprawę że tematów takich i podobnych co niemiara, jednak byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie czy pomoc w wyborze.

Pozdrawiam Michał zagubiony :)

moronica - Sro 28 Maj, 2014

Michal nie bylby taki zagubiony gdyby nie zakladal, ze pierwszy wpadl na to by sie spytac o lustro do 3k zl ;)

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=24239

kozidron - Sro 28 Maj, 2014

z3d napisał/a:
Czy istnieje jakiś aparat posiadający funkcje unowocześnionej D90-tki do którego szkło nie zabije mojego portfela?

wszystkie nikkory pasują do nikonów nawet te poniżej d90 jak i te z segmentów wyższych a moronica mnie ubiegła/edit/

z3d napisał/a:
Do zdjęć wewnątrz używam kompakta, więc nie ma stresu z super jasnymi szkłami.

to dobrze że napisałeś bo część kolegów pewnie polecałby ci 24L albo jakąś inną porządną stałkę :P

lilliane - Pią 20 Cze, 2014
Temat postu: Co wybrać?
Witam wszystkich serdecznie!

Zalogowałam się na forum, by uzyskać parę informacji. Pewnie pomyślicie, że jestem kolejną osobą, która chce się popisać lustrzanką przed znajomymi, ale zapewniam, że tak nie jest.

Fotografią "zajmuję się" (jeśli można to tak określić ;-) ) od ok. pięciu lat, wtedy dostałam pierwszy porządny kompakt Canona. Zjechałam go do granic możliwości i teraz po prostu oczekuję czegoś więcej. Szukam dla siebie lustrzanki. Dysponuję budżetem od 2500-3000 zł.

Lubię fotografować najbardziej przyrodę, obiekty (architekturę, wnętrza), zwierzęta (a w szczególności mojego psa ;-) ) oraz ludzi (portrety, ale także interesują mnie np. ludzie, którzy wykonują jakąś pracę). Trochę już zdjęć w życiu zrobiłam, ale to nie to. Szukam czegoś lepszego, bo chcę się więcej nauczyć, chcę pracować. Aparat również służyłby do zdjęć na wakacjach, a że wyjeżdżam często za granicę, to miałabym co fotografować.

Myślałam o Canonie 600D, Nikonie D5100. Z racji tego, iż Canona miałam, byłam bardzo zadowolona, więc jakoś jest mi bliższy. Trochę miałam okazję pobawić się tymi dwoma aparatami, lepiej leżał w ręce Canon, lepiej mi było pracować w jego menu i w ogóle jakoś tak lepsze zdjęcia wychodziły. Natomiast z Nikonem trochę ciężej było, bo wydawało mi się, że oszukuje kolory. Wszystko zależy od światła, ale zdjęcia jakoś wychodziły mi ciemne (obiektyw to kit, niestety, nie pracowałam na innym, nie miałam możliwości).

Prosiłabym o pomoc. A może macie jeszcze jakieś inne propozycje? Jestem otwarta na rady i sugestie ;-) .

Pozdrawiam!

lcf - Pią 20 Cze, 2014

Kolorami się nie przejmuj - po prostu przerzuć się na RAWy, i zacznij zabawę z Capture One lub innym Lightroomem, ew. darmowym RawTherapee :) . W podobnej cenie warty rozważenia jeszcze by mógł być Pentax K-30 (1900zł) lub K-50 (2100zł), więc też może jeszcze spróbuj pomacać - o tyle lepsze, że mają stabilizację w body. Do tego dorzuciłbym Tamrona 17-50 F/2.8 (1300zł), i całkiem przyjemny zestaw by był. Za całość jakbyś nowe ze sklepu brała to by wyszło 3200zł (K-30) lub 3400zł (K-50), więc w okolicach planowanego budżetu - z dobrą matrycą, stabilizacją, i optyką dużo sensowniejszą od kitów.
muzyk - Sob 21 Cze, 2014

Nikon d5100 daje lepszy obrazek od 600d.
Pytanie, czy tak daleko zainteresujesz się fotografią, by to zauważyć, zwłaszcza w obróbce RAWów.

Jeśli tak, to ponyśl nawet nad czymś lepszym, typu Nikon d7000.
Może używany aparat i do tego ciekawszy obiektów?

Opcja minimalna to np. Canon 40d plus np. Sigma 18-50 2.8, czy 17-70 OS,

siosio - Sob 21 Cze, 2014

Jeśli chcesz robić tylko w jpg (albo głównie w jpg), to lepiej kupić nowszy aparat od starszych....

Przykładowo Sony A58 ma mniejsze szumy w jpg od Nikona D5100, bo jest nowszym aparatem.

Może np pomyśl o Canonie 100D albo droższym 700D - są teraz casbacki na nie albo o Nikonie D3300, bądź D5300 - też są cachbacki.

W każdym razie nie ważne co kupisz, gdyż zdjęcia i tak będą Ci wychodzić często ciemne, póki nie nabędziesz podstawowej wiedzy o fotografowaniu.

Sunders - Sob 21 Cze, 2014

lilliane napisał/a:
Szukam dla siebie lustrzanki. Dysponuję budżetem od 2500-3000 zł.

Lubię fotografować najbardziej przyrodę, obiekty (architekturę, wnętrza), zwierzęta (a w szczególności mojego psa ) oraz ludzi (portrety, ale także interesują mnie np. ludzie, którzy wykonują jakąś pracę). Trochę już zdjęć w życiu zrobiłam/.../Myślałam o Canonie 600D, Nikonie D5100.

lilliane,
Nikon D5100 + 18-105 VR + 50 f/1.8G + statyw/za pieniądze z następnej wypłaty :smile: /.

lilliane - Sob 21 Cze, 2014

Obawiam się, że zdjęcia wychodzą ciemne przez obiektyw, który do jasnych nie należy. Niekoniecznie jest to spowodowane tym, iż nie znam podstaw, bo myślę, że dobrze się w tym orientuję. Gdy robiłam zdjęcia Nikonem D3100 z lepszym i jaśniejszym obiektywem, wychodziły naprawdę ładne bez większej obróbki.

O Pentaxie nie myślałam, kiedyś miałam któryś model w rękach i jakoś nie bardzo... Nie wiem dlaczego. Wszyscy mówią, że to dobre aparaty, ale ja nie jestem do nich przekonana.

Wszyscy mi mówią, żebym zainwestowała w Nikona, a ja się cholernie upieram przy tym Canonie. Może jest ktoś, kto będzie za Canonem, choć jedna osoba :D

Podajcie mi więcej zalet Nikona D5100... (statyw "odziedziczę" po kuzynie :D )

A, na D7000 nie stać mnie w tym momencie. Wiem, że jest to bardzo dobry aparat, ale ze wszystkimi dodatkami, niestety przekracza mój budżet, a ja tylko marna studentka :D

dcs - Sob 21 Cze, 2014

lilliane napisał/a:
Podajcie mi więcej zalet Nikona D5100...

Jest lepszy i tańszy o 500zł (z 18-105mm)

Sunders - Sob 21 Cze, 2014

lilliane napisał/a:
Podajcie mi więcej zalet Nikona D5100...

O.K. "Zalety
funkcjonalne menu,
obrotowy, wyraźny i jasny wyświetlacz,
gniazdo HDMI i mikrofonu,
skuteczny system czyszczenia matrycy,
funkcjonalny tryb Live view ze skuteczną funkcją wykrywania twarzy,
możliwość nagrywania filmów Full HD,
szybki i skuteczny autofokus,
bardzo dobra jakość zdjęć JPEG i RAW,
zakres tonalny na bardzo dobrym poziomie,
funkcje kolorystyczne ''Effects'',
funkcje HDR i optymalizacji zakresu tonalnego D-Lighting,
możliwość wielokrotnej ekspozycji,
funkcjonalność automatycznego wykonywania serii zdjęć w zadanym przedziale czasu,
szybkie przełączenie aparatu w tryb cichy bez dźwięku,
dobra (choć nie rewelacyjna), jak na ten segment lustrzanek, szybkość zdjęć seryjnych."/ http://www.optyczne.pl/15...Wst%C4%99p.html /. :smile:

siosio - Sob 21 Cze, 2014

lilliane napisał/a:
Obawiam się, że zdjęcia wychodzą ciemne przez obiektyw, który do jasnych nie należy. Niekoniecznie jest to spowodowane tym, iż nie znam podstaw, bo myślę, że dobrze się w tym orientuję. Gdy robiłam zdjęcia Nikonem D3100 z lepszym i jaśniejszym obiektywem, wychodziły naprawdę ładne bez większej obróbki.

Podaj przykłady zdjęć, które wychodziły ci ciemne przez obiektyw. Mam rozumieć, że godziłaś się na niedoświetlenie, aby mieć prawidłową ostrość robiąc zdjęcia z ręki?

zbig75 - Nie 22 Cze, 2014

Każdym z tych aparatów zrobisz dobre zdj . Jeżeli podoba ci się canon to 600tka jest dobrym wyborem , lub 100d (jeżeli nie zależy ci na obrotowym wyświetlaczu ) , 650D 700D mają tą samą matrycę co 600tka , zmian można oczekiwać w następnym modelu - 750D , pewnie będzie z matrycą 70tki ale to przyszłość .
komor - Pon 23 Cze, 2014

lilliane, Twoje pytanie oczywiście nie było pierwsze tego rodzaju, scaliłem więc wątek do zbiorczego, przyklejonego na górze działu. Masz jeszcze parę stron porad.

lilliane napisał/a:
Obawiam się, że zdjęcia wychodzą ciemne przez obiektyw, który do jasnych nie należy. Niekoniecznie jest to spowodowane tym, iż nie znam podstaw, bo myślę, że dobrze się w tym orientuję.

Nie obraź się, ale gdybyś się orientowała, to byś tego nie napisała. :) Ciemne zdjęcia są wtedy, kiedy są niedoświetlone. Oczywiście jaśniejszym obiektywem łatwiej to osiągnąć niż ciemnym (krótsze czasy, niższa czułość). Ale ciemniejszym też można poprawnie zdjęcie naświetlić.

Andrzej.M. - Wto 24 Cze, 2014

lilliane, możliwe że miałaś ustawioną kompensację ekspozycji na -1 i niedoświetlenie gotowe, ale faktycznie jasny obiektyw lepiej mieć niż ciemny. koledzy trafnie podpowiadają ci nikona i pentaxa jako mające lepsze matryce od canonów zwłaszcza w tym segmencie cenowym. Tyle że ja bym ci proponował nie Tamrona a Sigmę 17-50/2,8 która obecnie jest tańsza i tylko o około 200 zł droższa od Tamronan , a lepsza optycznie i mocniejsza. Do niej śmiało dokręć pentaxa (k-30 lub k-50) mają one nie tylko stabilizację w korpusie , ale też dedykowane pokrętła i przyciski dla lepszej wygody fotografującego - tak jak to jest w aparatach z wyższej półki, są uszczelnione. Mają tez nieco szybszy tryb seryjny i krótszy czas migawki oraz jeszcze inne udogodnienia. Dobrze leżą w ręce małej a nawet tak dużej jak moja. :wink:
dcs - Wto 24 Cze, 2014

lilliane,

Jako że nie jesteś stałą bywalczynią tego forum czuję się w obowiązku poinformować Ciebie, że AndrzejM.Makuch w każdym temacie poleca aparaty marki Pentax -czy to lustrzanki, czy kompakty.

Wśród forumowiczów budzi to wątpliwości co do bezinteresownosci jego porad.

Możesz to sprawdzić zaglądając do jego profilu, albo choćby poprzednią stronę tego tematu.

luke12 - Pon 30 Cze, 2014

Witam wszystkich,
Zastanawiam się na kupnem pierwszej lustrzanki w swoim życiu.
Głównie w celu robienia zdjęć z różnych wyjazdów wakacyjnych - przyroda, pejzaże, itd.
Myślałem nad budżetem maksymalnie do 2500zł.
Tak jak pisałem wyżej jestem zupełnym amatorem jeżeli chodzi o lustrzanki, jednakże jak porównałem zdjęcia po ostatnim wyjeździe wakacyjnym (które ja robiłem zwykłą cyfrówką a kumpela lustrzanką) no to jest spora różnica i to mnie skłania do zakupu. Czy zwykły amator da radę robić "ładne" zdjęcia lustrzanką?
Poczytałem trochę w internecie i w powyższej cenie (tj. do 2500zł) znalazłem takie konfiguracje, które ponoć są najlepsze:
a) Pentax K-30 + Tamron 18-200 f3,5-6,3 (2500zł)
b) Pentax K-30 + DAL 18-55 mm + DAL 50-200 mm (2400zł)
c) Nikon D5100 + Nikkor 18-55 VR + Tamron AF 70-300 F/4-5.6 LD Di Macro 1:2 (2350zł)
Co polecacie? Na co szczególnie zwrócić uwagę?
Przy Nikonie najbardziej niepokoi mnie to, że nie jest wodo- i kurzoodporny.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Łukasz

Andrzej.M. - Pon 30 Cze, 2014

dcs napisał/a:
budzi to wątpliwości co do bezinteresownosci jego porad.

No cóż jako użytkownik Pentaxów rzeczywiscie mam interes żeby grono użytkowników się powiększało, a dostępność sprzętu i optyki rosła. Nie ukrywam swej tożsamości więc łatwo można sprawdzić czy aby nie mam jakiegoś sklepu z tą marką... :lol:
dcs napisał/a:
w każdym temacie poleca aparaty marki Pentax

Lustrzanki - oczywiście - bo sa po prostu fajnie zrobione i dają użytkownikowi nieco więcej niż w analogicznej cenie nikony czy canony. Ot i cała tajemnica. luke12, wybrałbym b 0 jeśli zaś miałby to być jeden obiektyw to brałbym Tamrona 16-300.

dcs - Pon 30 Cze, 2014

AndrzejM.Makuch, przeczytaj w ShoutBox'ie od: [Wczoraj 22:01] dcs:

brałbym Tamrona 16-300.

-on sam kosztuje 2500

muzyk - Wto 01 Lip, 2014

No cóż jako użytkownik Pentaxów rzeczywiscie mam interes żeby grono użytkowników się powiększało

:neutral:
Jako użytkownikowi Canona i Panasonica, nie zależy mi na tym, by grono posiadaczy sprzętu tej marki się powiększało, bo nie ma to dla mnie znaczenia.
Niech każdy fotografuje czym mu się podoba.

Andrzej.M. - Sro 02 Lip, 2014

dcs napisał/a:
przeczytaj w ShoutBox'ie od:

Nie używam i nie zaglądam. Aż tak się nie nudzę.
dcs napisał/a:
on sam kosztuje 2500

No i ? Napisałem że JA bym brał - może mnie stać... :razz:
muzyk napisał/a:
Jako użytkownikowi Canona i Panasonica, nie zależy mi na tym, by grono posiadaczy sprzętu tej marki się powiększało,

Muzyk , ty na serio ? A wiesz co to sarkazm? Ironia? Wiesz , tak bez znaczków... :roll: :mrgreen: :zalamany:

muzyk - Sro 02 Lip, 2014

Muzyk , ty na serio ?

Tak, na serio.
A wiesz co to sarkazm? Ironia?

Musisz się bardziej starać.

Andrzej.M. - Czw 03 Lip, 2014

Nie muszę , nic nie muszę ... :lol:
muzyk - Czw 03 Lip, 2014

Nie muszę , nic nie muszę ... :lol:

Tzn. że piszesz, nie starasz się i nazywasz to czymś, czym nie jest.

goompas - Sro 20 Sie, 2014

To mój pierwszy post, więc się witam i pytam :)
Chcę kupić swoją pierwszą lustrzankę do wszystkiego. Jako, że jestem amatorem w fotografii to wypada zapytać.
Chcę aparatu do robienia zdjęć w domu, na wycieczkach, dzieciom w ruchu, nagrywania filmów fullhd.
Budżet 3000-3500
Przeglądając i czytając testy tak mi wyszło, że chyba najlepiej pójść w Nicona. Tutaj pytania do was D5100, D5200 czy D5300? Warto dopłacać do nowszej wersji?
Jaki obiektyw 18-55, 18-105, 55-200. Czy może od razu kupić np dwa? 18-55 i 55-200?
Obiektywy Tamrona można kupić, czy raczej omijać?
Jest sens patrzeć na inne firmy(Canon, Pentax), czy to będą produkty porównywalne?
Pytanie dodatkowe:
Porównywałem obiektywy na stronie http://www.nikon.pl/pl_PL...enses/simulator
Czym się różni FX od DX?

moronica - Sro 20 Sie, 2014

goompas napisał/a:
Czym się różni FX od DX?

http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_DX_format
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_FX_format

komor - Czw 21 Sie, 2014

Lub po polsku:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Format_DX
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pełna_klatka
http://www.optyczne.pl/92-słownik-APS-C.html

goompas napisał/a:
D5100, D5200 czy D5300? Warto dopłacać do nowszej wersji?

Najczęściej warto brać nowszy niż starszy, ale nie kosztem obiektywu. Tzn. wolałbym starszy korpus z 18-105 niż z 18-55. Nie jestem pewien czy wolałbym 18-55 + 55-200, to trochę zależy czy nie przeraża Cię zmiana obiektywów, na pewno początkującego bardzo kusi posiadanie jakiegoś teleobiektywu, bo to daje sporo frajdy, ale chyba wolałbym jednak uniwersalnego 18-105, a potem w przyszłości dokupić tele, być może lepsze niż bardzo podstawowy 55-200. Ale to kwestia wyboru.

Andrzej.M. - Czw 21 Sie, 2014

goompas napisał/a:
Jest sens patrzeć na inne firmy(Canon, Pentax), czy to będą produkty porównywalne?

Zależy co chcesz porównywać. Jęsli matryce i ich rozpiętość tonalną i dynamikę - to Pentax ma te same matryce co Nikon i obrazki będą bardzo porównywalne, Canon matryce ma nieco słabsze , bardziej szumiące na wysokich czułościach i o mniejszej dynamice - co można dla amatora przełożyć tak - że Pentax i Nikon po prostu więcej wybaczą - dzięki większej rozpiętości matrycy - uratujesz zdjęcie niedoświetlone a nawet prześwietlone , dla jakiego w canonie nie będzie szansy. Podobnie w słabym świetle - tam gdzie w canonie pozostanie jedynie konwersja do cz-b, w Pentaxie i Nikonie kolory jeszcze będą.

Jeśli chcesz porównywać puszki - to tylko Nikona i Canona - , bo Pentax ma bardziej zaawansowane - zaczynając od ergonomii:
- dwie rolki ustawień o programowalnych funkcjach dla każdego programu i trybu User
dedykowane przyciski,
ustawienia własne User1, U2 (U3 - K-50) ,
uszczelnione korpusy (k-30, k-50 i jednocyfrowe) ,
stabilizacja w korpusie,
mikroregulacja kadru matrycą,
poziomica w dwóch płaszczyznach (matrycy i osi obiektywu) ,
automatyczne mikropoziomowanie
prawdziwy pryzmat pentagonalny ( zamiast klejonki z lusterek)
krótsze czasy migawki
szybszy tryb seryjny.
Oczywiście w menu - te same rzeczy które opisywał kolega piszący o nikonie, plus korekta wszystkich błędów optyki (dystorsji, aberracji chromatycznej i winietowania) dla jpegów.

goompas - Czw 21 Sie, 2014

Dzięki za informacje.

Warto dopłacać do nikona d7100 z obiektywem 18-105 VR lub 18-55 VR, czy może lepiej wziąć coś z serii d5x00 i np obiektyw sigma?
Przepraszam, że rzucę linkami, ale np coś takiego?
http://allegro.pl/nikon-d...4503942392.html
http://allegro.pl/lustrza...4531196439.html
Jako początkujący odczuję różnicę?
Czy możecie podać adresy sprawdzonych sklepów, w których będą jakieś komplety body+obiektyw?

Andrzej.M. - Czw 21 Sie, 2014

No właśnie różnica między nikonem 7x00 a 5x00 jest mniej więcej taka jak między 5x00 a Pentaxami - to zobaczysz na pierwszy rzut oka. A brałbym z obiektywem Sigma 17-50/2,8 - dużo lepszy obiektyw od kitowych.
nimitz - Pią 22 Sie, 2014

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

Chciałbym poprosić o pomoc w wyborze aparatu. Zgodnie z sugestiami wątku "PRZECZYTAJ ZANIM ZADASZ PYTANIE" wypełniam ankietę:

Doświadczenie z fotografią:
Posiadam obecnie lustrzankę Nikon D40 + obiektyw z zestawu 18-55mm, w większości jednak fotografuję na trybie auto :oops:
Ogólnej wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu fotografii raczej niewiele... Ale i tak ciut więcej niż Małżonka :cool:

Zakup jednorazowy/czy dłuższa inwestycja - nie mam bladego pojęcia. Poprzedni aparat też miał być rozwijany, ale przez kilka dobrych lat służył nam dzielnie bez zakupu czegokolwiek (brakowało jedynie "zoomu") więc chyba trzeba traktować to jako zakup jednorazowy

Budżet - 2500zł, no max. 3000 zł (nie mam pojęcia czy z tymi wymaganiami w ogóle zmieszczę się w budżecie)

Cel zakupu - zdjęcia typowego użyszkodnika, czyli zdjęcia urlopowe (morze, góry), rodzinne, dziecięce (szczególnie zależałoby mi na filmach w jakości FHD ponieważ spodziewamy się potomka a nie chciałbym targać ze sobą wszędzie i aparatu i kamery)

Szukam kompletnego zestawu, niekoniecznie kupionego w jednym sklepie. Myślę o zestawie body + dwa obiektywy (ew. coś do fotografowania w pomieszczeniach poza budżetem oficjalnym, ale tu cicho sza przed Żoną :mrgreen: )

Zastanawiałem się nad:
Canon EOS 1200D + 18 - 55 mm DC III + 75 - 300 mm DC III
Nikon D5200 + 18-105 AF-S DX VR

Czy może powinienem pomyśleć o jakimś kompakcie? :roll:

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź lub radę.
Pozdrawiam
nimitz

Andrzej.M. - Pon 25 Sie, 2014

nimitz napisał/a:
Zastanawiałem się nad:

Włąściwie nie dajesz żadnego wyboru - oczywiste że nikon jest o niebo lepszy. Można by ewentualnie myśleć o Pentaxie z 18-55 +50-200 - jakim i dlaczego - możesz poczytać kilka postów wyżej.

mozer - Pon 25 Sie, 2014

nimitz napisał/a:

Ale co to za porównanie - przecież to aparaty z innych półek...

busz - Nie 28 Wrz, 2014

To i ja poproszę o pomoc. :)

Planuję zakup puszki w cenie do 3000, w związku z tym, że interesuję się fotografią sportową i przyrodniczą zależy mi na dobrym autofokusie i użytecznym ISO do 3200 włącznie. Na 90% wybiorę sprzęt używany.

Zastanawiam się nad:
-Canonem 7D, miałem trochę do czynienia z 5D i przypadła mi do gustu canonowska klawiszologia, do tego AF w 70-200/2.8 IS zrobił na mnie duże wrażenie.
-Nikon D7000
-Nikon D7100
-Nikon D600 - wiem, że przekracza budżet, ale jestem to w stanie przeżyć za wiele lepszą jakość obrazu

Z Nikonami mam tylko jeden problem- menu jak labirynt, kiedyś wziąłem aparat znajomego (na parę minut) i miałem problem nawet ze znalezieniem podstawowych funkcji, niby przestawiałem, a potem zostawały takie same, nie mniej z instrukcją rozgryzę nawet ten system. :)

W gre wchodzi tylko Canon i Nikon z uwagi na dużą ilość obiektywów zarówno ich jak i producentów niezależnych. Nie ukrywam, że pierwszym obiektywem będzie Tamron 150-600, w dalszej kolejności coś o zakresach:
-70-200/2.8
-10-20
-17-55

Do Nikona przekonuje mnie mniejsza ilość problemów z obiektywami Sigmy (mniej takich tekstów spotkałem przeszukując internet) za Canonem nieco większa paleta łatwo dostępnych obiektywów, które nierzadko są w przyzwoitych cenach oraz fakt, że lepiej leżą mi w rękach.

A co Wy, drodzy forumowicze, byście mi doradzili?

muzyk - Czw 09 Paź, 2014

busz napisał/a:
-Canonem 7D, miałem trochę do czynienia z 5D i przypadła mi do gustu canonowska klawiszologia, do tego AF w 70-200/2.8 IS zrobił na mnie duże wrażenie.

Guzikologia tak, ale tutaj 7D odradzam.
5d to pełna klatka, 7D apsc do tego - taki sobie, w obliczu zwłaszcza nadchodzącego 7dII.
Jeśli teraźniejszy canon, to 6D (owszem, af mniej rozbudowany od 7d) albo 5dIII.
Z Nikonów to d610 a nie d600.

Z apsc Nikona oczywiscie d7100.

busz - Czw 09 Paź, 2014

muzyk napisał/a:
busz napisał/a:

Guzikologia tak, ale tutaj 7D odradzam.
5d to pełna klatka, 7D apsc do tego - taki sobie, w obliczu zwłaszcza nadchodzącego 7dII.
Jeśli teraźniejszy canon, to 6D (owszem, af mniej rozbudowany od 7d) albo 5dIII.
Z Nikonów to d610 a nie d600.

Z apsc Nikona oczywiscie d7100.
Już wiem, że na pewno wybiorę Canona, udało mi się kupić T150-600 stosunkowo tanio, więc teraz pozostaje przebierać w ich puszkach. C7D interesuje mnie ze względu na AF, w 6D co prawda jest wrażliwy na pojedyncze fotony, ale 1 krzyżowy przy śledzeniu nie wydaje się zbyt dobrą opcją. Przy okazji mam pytanie, czy w C6D AF będzie działał w całym zakresie ogniskowych Tamrona? Czytałem, że AF działa do f/5.6.
muzyk - Pią 10 Paź, 2014

7d szumi... :neutral:
Usjwo - Pią 10 Paź, 2014

Kiedys podlaczylem w sklepie na probe tego tamrona do 6D i AF dzialal tez na dlugim koncu. Jakos nie pomyslalem o tym ze na 6.3 nie powinien dzialac... i moze dlatego dzialal :) .
Wojmistrz - Pią 10 Paź, 2014

Zastanawia mnie, dlaczego na ff miałby nie działać? Przecież to Di, a nie Di II.
kozidron - Pią 10 Paź, 2014

busz napisał/a:
Czytałem, że AF działa do f/5.6.

Pewnie pomyliłeś wartości przysłony podawanych przez producenta, dotyczą one czułości działania punktów af, oddzielnie dla linii pionowych i poziomych ;) oraz oczywiście dla różnych punktów af, skrajnych czy np. srodkowego ;)

busz - Pią 10 Paź, 2014

kozidron napisał/a:
busz napisał/a:
Czytałem, że AF działa do f/5.6.

Pewnie pomyliłeś wartości przysłony podawanych przez producenta, dotyczą one czułości działania punktów af, oddzielnie dla linii pionowych i poziomych ;) oraz oczywiście dla różnych punktów af, skrajnych czy np. srodkowego ;)
W takim razie nie ogarniam "kuwety", myślałem, że to:
specyfikacja napisał/a:
11 punktowy AF (w tym: centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; górny i dolny czujnik - pionowe linie czułe od f/5.6; pozostałe czujniki - poziome linie czułe od f/5.6)
oznacza, że AF w tym aparacie działa w obiektywach f/5.6 i jaśniejszych.

Usjwo napisał/a:
Kiedys podlaczylem w sklepie na probe tego tamrona do 6D i AF dzialal tez na dlugim koncu. Jakos nie pomyslalem o tym ze na 6.3 nie powinien dzialac... i moze dlatego dzialal :) .

Wiesz jak to jest, wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, przychodzi ktoś kto nie wie i to robi. :mrgreen:

Wojmistrz napisał/a:
Zastanawia mnie, dlaczego na ff miałby nie działać? Przecież to Di, a nie Di II.
Tak, ale AF w 6D miał łapać dla 5.6 i jaśniejszych, sam nie wiem :P
kozidron - Pią 10 Paź, 2014

busz napisał/a:

nie o to chodzi ;)

busz, napisałem ci wyżej

busz - Pią 10 Paź, 2014

kozidron napisał/a:
busz napisał/a:

nie o to chodzi ;)

busz, napisałem ci wyżej
No przeczytałem, ale dalej nie ogarniam, w specyfikacji napisali, że pionowe i poziome linie są czułe do 5.6. W jakiejś polskiej recenzji na YT też powiedzieli, że AF z obiektywami ciemniejszymi niż 5.6 nie działczy... Czy chodzi o to, że centralny robi się krzyżowy od 5.6, a wcześniej jest liniowy?

busz napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
I myslisz, ze na ciemniejszych szklach, czy mniejszych przyslonach nie lapie? Lapie i to calkiem dobrze.
busz - Pią 10 Paź, 2014

Wojmistrz napisał/a:
busz napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
I myslisz, ze na ciemniejszych szklach, czy mniejszych przyslonach nie lapie? Lapie i to calkiem dobrze.
Myślałem, że na szkłach nie łapie, na przysłonach z oczywistych względów już tak.

Z TC tez sobie doskonale radzi, bynajmniej moim x2.
busz - Pią 10 Paź, 2014

Wojmistrz napisał/a:
Z TC tez sobie doskonale radzi, bynajmniej moim x2.
z jakim obiektywem?

np 28-135 f/3.5-5.6, z TC masz f/7-11.2 i tez dziala super
busz - Pią 10 Paź, 2014

Wojmistrz napisał/a:
np 28-135 f/3.5-5.6, z TC masz f/7-11.2 i tez dziala super
W sumie... jakbym podpiął do T150-600 to nie musiałbym nawet wychodzić z domu na zdjęcia ;)

Coz, 150-600 na ff to nie jest jeszcze nie wiadomo co. Ja mam 50-500 i uzywalem z TC na Canonach APS-C, co dawalo eq 1600mm. Nadal potrafilo byc mi za malo, i niestety jakosc byla ponizej krytyki. Zainwestowalem w SX50 HS i odorobine lepiej na tym wychodze.