|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Optymalny ciężar lornetki
mapleaf - Sro 12 Lut, 2014 Temat postu: Optymalny ciężar lornetki Im cięższa lornetka, tym bardziej stabilna, ale też trudniejsza do utrzymanie. Gdzie, w Twojej subiektywnej ocenie jest optimum, przy obserwacjach z ręki. Oczywiście zależne jest to od czasu prowadzenia obserwacji, ale to też muszę pozostawić subiektywnej ocenie, najczęściej występujących sytuacji.
Nie spotkałem się w przypadku lornetek ze stabilizatorami, jak przy łukach sportowych, czy z żyroskopami, jak przy kamerach, ale może ktoś zna rozwiązania stabilizujące? Coś, co przykręca się do lornetki.
kivirovi - Sro 12 Lut, 2014
Owszem sa ze stabilizacja: robia je min. Fuji i Canon, no i Zeiss.
Poza tym mozna tez posadzic na statywie. Problem wagi niestety nalezy rozpatrywac lacznie z wielkoscia rak, wywazeniem i ergonomia chwytu.
Przy dlugich obserwacjach z lornetka przy oku mozna sie tez posluzyc kijkiem, do ktorego doczepiamy lornetka a jak usiadziemy to opieramy rece na kolanach. Troche jak przedluzona raczka w oldskulowych lornetkach teatralnych. Tak sie np. obserwuje ptaki nad morzem.
mapleaf - Sro 12 Lut, 2014
Miałem na myśli rozwiązanie mechaniczne, nie elektronikę do stabilizacji. Coś prostego i taniego w konstrukcji. Łuki sportowe, wyposaża się w stalowe obciążniki na końcach karbonowych rurek rozmieszczonych w różnych płaszczyznach, co uspokaja drżenia przy oddawaniu strzału. Coś w takim rodzaju.
jaqb - Sro 12 Lut, 2014
Oplącz sobie pasek wokół rąk i napręż. Coś jak przy strzelaniu z kałacha. Będzie stabilniej Używam lornetek c.1kg, jest ok.
kivirovi - Sro 12 Lut, 2014
Chodzi mi o cos takiego:
widoczek - Czw 13 Lut, 2014
Brakuje mi opcji 900 gram więc zaznaczyłem 800
krzysiek29 - Czw 13 Lut, 2014
Np obraz w lornetce o masie 900g będzie stabilniejszy niż o 500g ale po 2h mam tej pierwszej dość
kimek27 - Czw 13 Lut, 2014
Jak najlzejsza i najmniejsza z idealnie dopasowanymi okularami do oczodolow, do wielkosci obiektywow 50mm I powiekszen max 10x ( za wyjatkiem lornetek dla mysliwych) Powyzej to lornetki albo parapetowe albo statywowe wiec waga bez znaczenia.
kivirovi - Czw 13 Lut, 2014
kimek27 napisał/a: | Jak najlzejsza i najmniejsza z idealnie dopasowanymi okularami do oczodolow, do wielkosci obiektywow 50mm I powiekszen max 10x ( za wyjatkiem lornetek dla mysliwych) Powyzej to lornetki albo parapetowe albo statywowe wiec waga bez znaczenia. |
wszystko prawda, dopóki się siedzi w domu i to najlepiej tym samym:)
Przy cenach za kg nadbagażu w samolocie za jej podróż można zapłacić tyle co za samą lornetkę. Noszenie w plecaku, statywy, żurawie i przeciwwagi tez swoje robią. Moim zdaniem waga (rozmiary) oraz źrenica wyjściowa to dwa najważniejsze parametry jakie należy brać pod uwagę szukając lornetki doskonałej. No a one wynikają głównie z zamierzanego sposobu użytkowania. Lornetka dostępna sama wyjdzie jak się dopisze jeszcze cenę.
Dokladnie dlatego moje najczesciej uzywane lornetki to 8x20 i 8x32 wiec usredniam ich wage do 400g. Czesto spotykam uzytkownikow innych lornetek I nigdy nie widzialem zeby ktos taszczyl dyndajace kilogramowe 10x50 na dodatek jeszcze w porro
Kurcze no ja na Air Show prawie samych takich widziałem Chyba że to dlatego bo żyje w innym kraju niż Wlk. Brytania.
I tu wlasnie sedno sprawy. Po kiego grzyba takie klocki z 5mm zrenica wyj. na szyji na takiej imprezie.
goornik - Czw 13 Lut, 2014
dla mnie optymalna masa lornetki to 0,0 g.
Niestety nie mam takiej i dlatego twierdzę, że IM LŻEJSZA TYM LEPSZA.
Najcięższa jakiej kiedyś regularnie używałem do nieba z ręki to Orion 20x80. Dzięki tej lornetce (a właciwie przez nią) musiałem od nowa uczyć się nieba.
Z lornetek naprawdę mobilnych okolice 600-700 gramów są jeszcze OK.
Atrix - Czw 13 Lut, 2014
Z 1 kilogramowa lornetką tragedii nie ma. Z tym statywem ( z postu Kiviroviego) jest po prostu bajka.
1kg na parapecie nie robi żadnej różnicy, w terenie za to ogromną.
Jakbym miał chodzić po górach to wziąłbym pewnie coś do 500gram. Wszystko zależy od sytuacji w jakiej będziemy używać lornetki. W sumie taka trochę nieprecyzyjna ta ankieta
mapleaf - Czw 13 Lut, 2014
Zacytuję jeszcze raz tytuł ankiety, a przede wszystkim podtytuł-pytanie, widoczne tylko z pozycji spisu tematów.
"Optymalny ciężar lornetki.
Jaki w Twojej ocenie jest optymalny ciężar lornetki, w sytuacji, kiedy nie trzeba jej nosić?"
Chodzi o optymalny ciężar lornetki w kontekscie stabilnego obrazu przy patrzeniu z ręki, bez aspektu noszenia, wożenia, magazynowania. Przy jakim ciężarze bez stabilizacji trzęsie mniej niż inne?
Mój błąd nie zauważyłem
I tu dochodzimy do sedna sprawy. Waga jest bez znaczenia jesli komus chodza raczki. Ja trzymam tak samo stabilnie 300g, 600g, czy 1kg lornetke o tym samym powiekszeniu.
Abs - Sob 15 Lut, 2014
Im lżejsza tym lepsza...ale liczy się głównie jakość optyki i czasem można pójść na kompromis mniemając, że za większą wagą idzie lepsze wykonanie i obraz. Przy domu przełknąłbym nawet WO 1600g ale w teren preferuję lornetkę do 600g, natomiast na wyjazd zakupiłem lornetkę 280g.
koraf - Pon 17 Lut, 2014
Mam zarówno ciężką 1,4 kg i lekką ok. 0,6 kg. Jedna drugiej nie zastąpi, ale gdybym miał do wyboru tylko jedną to zdecydowanie lekka wygrywa- bardziej uniwersalna.
RBT - Pią 21 Lut, 2014
Zdecydowanie ciężka. Takim optimum jest 1400-1600 g. Miłośnicy lekkich lornetek nie musieli chyba nigdy prowadzić obserwacji na silnym wietrze.
koraf - Pią 21 Lut, 2014
Zdecydowanie lekkie, niektórzy chyba nie chodzili po górach prze ok.8 h z ciężką lornetką.
kimek27 - Pią 21 Lut, 2014
RBT jakos nie potrafie sobie tego uzmyslowic, co ma wiatr do tego. Mieszkam w miejscu gdzie zawsze wieje, czy to w gorach, czy nad woda i jakos z tym nie mam zadnego problemu. Rozumiem luneta na statywie to tak ale lornetka w rekach zaparta o oczodoly. Skoro jestes w stanie utrzymac lornetke 1400-1600gram stabilnie to masz miesnie jak kamienie, wiec jak to mozliwe ze mala lornetka o mniejszych wymiarach a co za tym idzie mniejszym oporze powietrza drga ci bardziej.
kivirovi - Pią 21 Lut, 2014
Z tym wiatrem chodzi chyba o to, ze obserwator moze zostac porwany, jesli sie odpowiednio nie dociazy lornetka.
RBT - Pon 24 Lut, 2014
Ciężka lorneta na silnym wietrze delikatnie pływa, lekka mocno drży. Choć nie jestem osiłkiem, to nawet długotrwałe obserwacje półtorakilogramowymi szkłami nie stanową dla mnie żadnego problemu. Obserwatorzy na mostku szybko idącego okrętu również nie używają rachitycznych dachówek.
kivirovi - Pon 24 Lut, 2014
Mowimy o zupelnie innym uzytkowaniu. Na statku lornetka zwykle lezy na pulpicie w terenie wisi na szyi. Watpie, by ktos na statku zrobil 20km/dobe z lornetka na szyi i plecakiem (z jedzeniem, picie, ubraniem i sprzetem dodatkowym) na plecach. W terenie nie jest to zaden nadzwyczajny wyczyn... chyba ze na szage przez piachy, sniegi, bagna lub gory...
Lornetki morskie to zwykle 7x50 a przy takim powiekszeniu drzenie obrazu jest niezauwazalne. Poza tym trzesenie rak ma znikome znaczenie gdy statek i tak cay czas sie kiwa.
RBT - Pon 24 Lut, 2014
Rozważaliśmy optimum masy lornetki do "stabilności" obrazu, a więc komfortu obserwacji - nie zaś komfortu noszenia. Oczywistym jest, że turysta zerkający od czasu do czasu zazwyczaj nie będzie nosił "pełnowymiarowej" lornety nie tylko ze względu jej dużą masę lecz także spore wymiary. Uważam, że duży ciężar lornetki jest utrudnieniem jedynie w jej noszeniu, a nie obserwacji, podczas której zmęczenie rąk powodowane jest w największym stopniu ich nienaturalną pozycją, nie zaś masą lornetki, która podparta na oczodołach jest jeszcze trzymana obiema rękoma.
PS. Na pulpicie leży lorneta dowódcy okrętu, marynarze pełniący wachtę "na oku" maja ją stale na szyi.
|
|