|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d7000 dobrym wyborem?
qqaazzxx1 - Pią 14 Lut, 2014 Temat postu: Nikon d7000 dobrym wyborem? Witam otóż myślę o kupnie body nikon d7000 i posiadam kilka akcesoriów ze starego (jeszcze analogowego) nikona f60. Czy nikon d7000 będzie dobrym wyborem? A może coś z podobnej grupy cenowej ze stajni nikona? I lepiej kupować nowy czy używany (z jakim max przebiegiem)? Posiadane akcesoria to:
obiektyw Nikkor 50mm f/1.8 AF D
obiektyw Nikkor 28-80/3.5-5.6 D AF (tak wiem ciemny)
lampa błyskowa nikon speedlight sb-22s
Czy będzie kompatybilny z tymi akcesoriami? I czy wszystko będzie poprawnie działać (AF itp.)?
Myślałem także nad obiektywem Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 APO DG Macro będzie to dobry wybór? (wiem że ciemny)
dragossani - Pią 14 Lut, 2014
W tej kategorii cenowej nic jaśniejszego o tych ogniskowych nie kupisz. Co do tej konkretnej Sigmy to optyczni testowali ją i wychodzi na to, że da się jej używać do ok. 200mm - dalej mocno mydli. Nikon ma w ofercie udany obiektyw o tych parametrach: Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR - choć oczywiście nie tak ekstremalnie tani jak ta Sigma, raczej adekwatne do możliwości.
qqaazzxx1 - Pią 14 Lut, 2014
A czy Nikkor AF 70-300/4-5.6G będzie lepszy od tej Sigmy? Używkę można bardzo tanio wyrwać na aledrogo
dragossani - Pią 14 Lut, 2014
Niestety raczej ta sama liga. To są absolutnie najtańsze długoogniskowe szkła w ofercie, więc generalnie można się spodziewać, że to trochę wybór między dżumą, a cholerą. Wyraźnie lepsza jest dopiero wersja VR. Rozważ jeszcze ten: Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD. Chyba najlepsza relacja cena-jakość przy tym typie obiektywów. Można gdzieniegnie wyrwać okazyjnie (np. na Allegro wisi używka za 950 aktualnie).
qqaazzxx1 - Pią 14 Lut, 2014
A i jak jest z gwarancją na to body jeśli będę kupował nówkę bo w jednym miejscu piszą że rok a w drugim że 2?
dragossani - Sob 15 Lut, 2014
Co do aparatu D7000 to sensowny wybór. W tej chwili ma dobrą relację ceny do możliwości. Szkła podepniesz bez problemu. D7000 ma śrubokręt więc będziesz miał AF z 50/1.8D. Co do lampy i gwarancji to się nie wypowiadam bo za słabo się orientuję - może ktoś dopowie jeszcze coś w tych kwestiach.
muzyk - Sob 15 Lut, 2014
qqaazzxx1 napisał/a: | myślę o kupnie body nikon d7000 |
Oczywiście, jeśli chcesz dalej przy Nikonie pozostać i nie stać Cię np. na d600 to kup d7000, którym mimo tego, że na rynku jest już d7100, jest bardzo dobrym aparatem.
Jako tele rozważ dokładkę i kupno Tamrona 70-300 USD VC.
siosio - Nie 16 Lut, 2014
A co z Nikkorem af-s DX 55-300 4.5-5.6G VR? To aż taki zły wybór, że nikt nie proponuje....? Jakoś nie wydaje mi się żeby był gorszy od wspomnianego Tamrona, nie mówiąc już o Sigmie 70-300 APO, która nawet stabilizacji nie ma...
muzyk - Nie 16 Lut, 2014
Sigma apo przy tym Tamronie to nie stała...
bogdanek - Nie 16 Lut, 2014
Ta sigma jest bardzo dobra na początek do fotografii macro , na 300mm masz skalę odwzorowania 1:2 , a na 200mm 1:3. Motylki i pszczólki wychodzą rewelacyjnie.
Kup używkę za 500 zł , (zerknij na stronę sklepu fotoplus w dziale wyprzedaż , mają dwie sztuki do Nikona) , pobaw się i dopiero póżniej zdecydujesz co dalej .
Na sprzedaży niewiele stracisz.
Wymienione wyżej , Tamron i Nikkor mają stabilizację i są na pewno lepsze, ale popatrz w testach optycznych ,w podsumowaniu , jakie zdjęcia można zrobić bez stabilizacji przy dobrej pogodzie.
Do zabawy ta sigma jest naprawdę fajna , ale jeżeli nie interesuje Cię macro to zdecydowanie polecamTamrona , ale tego z VC o którym mówili koledzy powyżej
nienietaktak - Pon 17 Lut, 2014
qqaazzxx1 napisał/a: | A i jak jest z gwarancją na to body jeśli będę kupował nówkę bo w jednym miejscu piszą że rok a w drugim że 2? |
Gwarancja producenta to najprawdopodobniej 1 rok, ale rękojmia sprzedawcy to 2 lata. Z doświadczenia wiem, że lepiej korzystać z rękojmi. Poczytaj gdzieś na czym to polega.
MC - Pon 17 Lut, 2014
Chyba masz na myśli niezgodność z umową...
nienietaktak - Pon 17 Lut, 2014
MC napisał/a: | Chyba masz na myśli niezgodność z umową... |
No tak. Częściej korzystam z rękojmi (firma - firma), więc się zakręciłem
|
|