forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Help me! Kupię ale nie wiem co!!!

ALLO_Leszno - Sob 15 Lut, 2014
Temat postu: Help me! Kupię ale nie wiem co!!!
Prowadzę ligi amatorskie w piłkę nożną na orliku i na sali. Na Orliku póki jest jasno to zdjęcia nawet telefonem wychodzą, ale jak muszę włączyć jupitery to właśnie....

to samo jak jestem na hali, gdy tam świeci obojętnie jakie światło to właśnie...

... jakie kupić aparat + dodatki by pogodzić wszystko i zdjęcia były naprawdę dobre.

moje ligi:
www.alloleszno.pl www.ralphrydzyna.pl

nienietaktak - Sob 15 Lut, 2014

Budżet?

do 3 tys?

[ Dodano: Sob 15 Lut, 2014 01:39 ]
dobre pytanie. Jestem amatorem ! jednak cenie to co robię więc jak będę robił zdjęcia to muszą mieć z tego efekt :-) opis banalny ja to wiem, jednak lubię się uczyć więc za to co wydam za aparat to się do niego douczę !!!

matys - Sob 15 Lut, 2014

Ja rozumiem teraz masz d3100 ? Z tego co widać po zdjęciach to chyba fotografujesz w trybie Auto ? Ta puszka do wybitnych nie należy ale daje radę, jakbyś poczytał trochę o fotografii i nauczył się kontrolować ISO, przysłonę i czas naświetlania to myślę ze z jakości zdjęć tez był byś bardziej zadowolony.

teraz mam pożyczonego Nikon D3100 i nim robie fotki. A nie chce już pożyczać i dlatego chcę kupić nowego dla siebie i nie wiem jakiego. Stąd ten temat i moją prośba o propozycje
dragossani - Sob 15 Lut, 2014

Koledzy pewnie coś wymyślą kompromisowego ale smutny fakt jest taki, że do sportu w słabym, sztucznym świetle to możesz te 3000 zł wydać na sam obiektyw, pożyczać dalej tego D3100, a i tak efekt będzie taki sobie. Oczywiście będzie lepiej niż teraz ale te konkretne warunki są akurat bardzo wymagające i to tak dla szkła jak i dla aparatu (AF).

W budżecie zmieścisz używanego Nikkora AF-S 24-120 mm f/4G ED VR, a naginając trochę używanego Nikkora AF-S 70-200 mm f/4.0G ED VR. W zestawu aparat+szkło w tej cenie nie doradzam bo jak by nie szukać to będzie ciemnica.

Tutejszyn - Sob 15 Lut, 2014

Cytat:
dlatego chcę kupić nowego dla siebie i nie wiem jakiego. Stąd ten temat i moją prośba o propozycje
To przypomina trochę: "Ja chętnie bym coś zjadł, ale nie bardzo wiem co, wiec pytam, na co mam ochotę?"
Nie ułatwiasz nam w zorientowaniu się w problemie rzucając jakieś enigmatyczne hasła typu:
ALLO_Leszno napisał/a:
ale jak muszę włączyć jupitery to właśnie....
ALLO_Leszno napisał/a:
gdy tam świeci obojętnie jakie światło to właśnie...
ale co?! Jest jaśniej?!
Fotografujesz Nikonem D3100, więc masz jakiś punkt odniesienia. Nie mówisz kompletnie w czym D3100 jest niedobry.
Panuje ogólne przekonanie, że lepszym aparatem człowiek zrobi lepsze zdjęcia. Błąd! Zdjęcia robi się doświadczeniem i umiejętnościami, których najwyraźniej Tobie brakuje. Nie spodziewaj się cudów, nawet jeśli kupisz topowego Nikona. Aby coś poprawić:
1. oglądaj zdjęcia halowe zrobione, przez innych. Na pewno prace jednego z fotografów przypadną Ci bardziej do gustu od pozostałych. Postaraj się zauważyć, co nadaje tym fotografiom charakter? Postaraj się dowiedzieć, jakiej optyki używa ten fotograf.
2. Jak już wspomniałem - to optyka jest ważna, mniej aparat. Jasność i ogniskowa. Czy wiesz coś na ten temat? Dowiedz się, jeśli nie wiesz.
3. Obróbka zdjęć. Aparat wypluwa jedynie surowy materiał, który (tutaj wielu się nie zgodzi) jest tylko surowym materiałem, który wymaga dalszej obróbki w komputerze. Dopiero ta obróbka nadaje właściwy charakter zdjęciu.
4. Nikon D3100... To w sumie może być dowolny aparat, nawet D3100. Jednak zdjęcia halowe, zdjęcia sportu często wymagają dobrego AF i lepszego trybu seryjnego. Jeśli nie pasuje Ci D3100, to zwróć uwagę przy wyborze aparatu na te cechy, w odniesieniu do D3100, które znasz. Wiesz czego D3100 ma mniej, a co jest wystarczające. Jeśli nie wiesz, do rób nadal zdjęcia tym, co masz aż w końcu będziesz wiedział co chcesz poprawić.

ja się zgodzę z tym wszystkim co piszesz, jednak sęk w tym, że Aparat muszę oddać tego Nikona d3100 i muszę sobie kupić nowy a jest ich na rynku tyle, że nie wiem, który mam wybrać. Umiejętność robienia obróbka oczywiście to jest podstawa, jednak za nim do tego dojdzie to muszę najpierw mieć aparat.
Tutejszyn - Sob 15 Lut, 2014

Ale jakie zdjęcia się Tobie podobają? Szerokie, ogólne plany, czy zdjęcia pokazujące grymas wysiłku na twarzach sportowców? Do odpowiednich ujęć trzeba dobrać odpowiednie, zwykle drogie obiektywy. Budżet 3000 nie pozwala w tym względzie zaszaleć, wiec i tak pozostanie coś, co będzie dużym kompromisem, mocno niedostatecznym do sportu.
Można teraz rzucać zestawami, ale który będzie pasował, akurat Tobie?
Ja pewnie bym kupił Nikona D7000 + Nikkona 50mm 1,8D. Obiektyw do sportu dość byle jaki, ale jest jasny i ostry. Zdjęcia można cropować i udawać dłuższe ogniskowe.

Zwróć uwagę, że Nikkora 50/1,8D nie podepniesz do każdego Nikona. Aparat musi mieć wbudowany silnik AF (czyli Nikon D90, D7000 i wyżej)

muzyk - Sob 15 Lut, 2014

ALLO_Leszno napisał/a:
jakie kupić aparat + dodatki by pogodzić wszystko i zdjęcia były naprawdę dobre.

Ciężko za 3000. Może za 5000, 6000 to tak.
Potrzeba Ci obiektywu tele 80-200 2.8 (zdaje się D), który musiłbyś kupić używany, a na aparat wiele nie zostanie.
Przy tym aparat, to lepiej coś ala d7000.

paul80 - Nie 16 Lut, 2014

ALLO_Leszno, NIKON D7000 + OBIEKTYW 18-105 i będziesz mógł sobie pozwolić na minimalnie wyższe iso, ale do takich zdjęć to i tak ciemny obiektyw, bo za długie czasy masz na tej sali.
Niestety potrzebujesz jasnego obiektywu ze stałym światłem a to już kosztuje i nie ma zmiłuj się :wink:

Tutejszyn napisał/a:
Ja pewnie bym kupił Nikona D7000 + Nikkona 50mm 1,8D

też mnie się tak wydaje, że to dobry wybór, ale nic szerszego nie zrobi.

ALLO_Leszno

jakim obiektywem zrobione są zdjęcia na Twojej stronie, że przy f4,5 masz 105mm?

komor - Nie 16 Lut, 2014

Tutejszyn napisał/a:
Ale jakie zdjęcia się Tobie podobają? Szerokie, ogólne plany, czy zdjęcia pokazujące grymas wysiłku na twarzach sportowców?

Autor pytania dał link do swojej galerii.

Tutejszyn - Nie 16 Lut, 2014

komor napisał/a:
Autor pytania dał link do swojej galerii.
Tak, widziałem, ale to nie jest odpowiedź. Trzeba wejść między ludzi, trzeba oglądać, poznać prace innych. Dopiero wtedy nabiera się obycia, wyrabia się gust i upodobania. Traci się może w tym momencie dziecinną niewinność i traci niczym nie skażoną wrażliwość, ale będąc w izolacji ciągle fotografowalibyśmy jak dzieci.
komor - Nie 16 Lut, 2014

Tutejszyn, okej, ale:
ALLO_Leszno napisał/a:
Prowadzę ligi amatorskie w piłkę nożną na orliku i na sali.

Nie rozmawiamy o początkującym fotografie, który chce się uczyć fotografii sportowej, tylko o facecie, który chce jakoś tam udokumentować własną pracę trenerską czy organizacyjną.
Trzeba pytające uświadomić, że za trzy tysie nie da się porumakować (to już zrobiliśmy), a następnie doradzić co da się z tą kasą zrobić. D7000+50/1.8 jest jedną z propozycji, pewnie niegłupią. D7000+18-105 pewnie w praktyce naszego pytającego sprawdzi się lepiej, ale pewnie jest nieosiągalne w założonej cenie. D5100+18-105?

komor napisał/a:
ale pewnie jest nieosiągalne w założonej cenie.

http://allegro.pl/nikon-d...3969949290.html

[ Dodano: Nie 16 Lut, 2014 15:20 ]
komor napisał/a:
Nie rozmawiamy o początkującym fotografie, który chce się uczyć fotografii sportowej, tylko o facecie, który chce jakoś tam udokumentować własną pracę trenerską czy organizacyjną.

w pełni się zgadzam

:wink:
komor napisał/a:
D7000+50/1.8

tutaj już gorzej :wink: , nie wyobrażam sobie mieć 50mm jako jedyny obiektyw.

dcs - Nie 16 Lut, 2014

http://allegro.pl/listing...price_enabled=1

[ Dodano: Nie 16 Lut, 2014 15:30 ]
paul80,
paul80 napisał/a:
komor napisał/a:
ale pewnie jest nieosiągalne w założonej cenie.
http://allegro.pl/nikon-d...3969949290.html

"APARAT JAK NOWY ZOSTAŁY WYKONANE 3 TESTOWE ZDJĘCIA
Do każdego aparatu pisemna gwarancja 12 miesiący oraz dowód zakupu - paragon lub faktura vat-marża"

-gwarancja komisu, a nie dystrybutora. Normalnie jest 24 miesiące.

Penie ściągane we własnym zakresie skądś tam http://allegro.pl/listing...?us_id=13158945

Tutejszyn - Nie 16 Lut, 2014

Może w ogóle do tego źle podchodzimy? Może trzeba wyjść od zestawu, który jest idealny do sportu? Niech kosztuje tyle ile powinien kosztować, 8-10 tysięcy za APS-C, a wtedy sam pytający będzie miał świadomość gdzie jest jego
ALLO_Leszno napisał/a:
jakie kupić aparat + dodatki by pogodzić wszystko i zdjęcia były naprawdę dobre.
w kwocie do 3000.

[ Dodano: Nie 16 Lut, 2014 15:49 ]
Najbardziej brakuje mi w tym wszystkim pytań innych, niż "co kupić?". Brakuje mi pytań, "dlaczego akurat to?". Gdzieś tylko pobrzmiewa, ze obiektyw musi być jasny, jest mowa o ogniskowych, ale bez wiązania tego z wpływem na obrazek. Dlatego uważam, ze sam pytający powinien wykazać odrobinę inicjatywy wykraczającej poza pytanie "co kupić?". Nich przynajmniej raz rzuci okiem na fotografie sportu robione przez innych.

WojciechW - Nie 16 Lut, 2014

Może jednak coś z 17-55/2.8 Sigmy lub Tamrana. Całkiem swobodnie mieści się w 3000 zł z body d5100, nie mówiąc o d3100 (oczywiście potrzebne są te trochę droższe wersje z własnym napędem i stabilizacją). Może można gdzieś taki obiektyw wypożyczyć na próbę.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

WojciechW napisał/a:
Może jednak coś z 17-55/2.8 Sigmy lub Tamrana. Całkiem swobodnie mieści się w 3000 zł z body d5100

chyba lepszy wybór podsunąłeś, jeżeli zmieści się cenowo D5100 z Sigmą 2.8 to też da bardzo fajny obrazek :wink:

Soniak10 - Nie 16 Lut, 2014

Do takich, typowo dokumentacyjnych zdjęć, to obiektyw wcale nie musi być wypasiony, raczej ważniejszym wyposażeniem byłaby dobra, silna lampa błyskowa. Chyba że błyskanie podczas meczu jest zabronione, ale akurat w piłce nożnej chyba nie?
ALLO_Leszno - Nie 16 Lut, 2014

Dziękuje wszystkim za te wypowiedzi, a wracając do temu to robienie zdjęć póki co uważam, że u mnie jest na niskim poziomie. Gdy kupię sobie już swój własny aparat to będą z pewnością pogłębiał wiedzę na ten temat. Dlatego mam jeszcze jedno pytanie., gdy kupię sobie tego nikona co proponujecie to czy mam do niego jeszcze sobie dokupić dodatkowy obiektyw ?!

paul80
zdjęcia robię obiektywem tamron af 70-300mm 1:45.6

Soniak10,

jest to liga amatorska i jestem jej organizatorem więc błysk lamp nie będzie przeszkadzał.

Po za tymi ligami aparat będzie do użytku, że tak powiem rodzinnego.

Jeśli jest możliwość co mam kupić, amatora, który już od ponad roku pstryka fotki.

ALLO_Leszno, trudno będzie Ci radzić, musisz się określić czy obejdziesz się bez teleobiektywu, tamronem jakoś dajesz radę, ale nie będziesz miał nic szerszego a takie zdjęcia też powinny być.

Po zrewidowaniu tematu, rozsądnym wyborem cenowo jakościowym byłaby Sigma:

Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM

niech koledzy coś doradzą jeszcze :wink:

paul80,

czyli NIKON D7000 + OBIEKTYW 18-105 i jeden z tych obiektywów

ALLO_Leszno :mrgreen: nie wystarczy Ci pieniędzy.

Nikon D5100 + Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM albo Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM :wink:

18-105 nikona jest trochę za ciemne, dlatego coś z Sigmy będzie dobrym wyborem.

Znalazłem te oferty w jednym sklepie, są w bardzo dobrych cenach.
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,14332s
http://fotozakupy.pl/obie...c-os-hsm,12043s
http://fotozakupy.pl/obie...os-hsm-c,17212s

dzięki czyli mam zestaw za 4500 lub 3000. To już coś :-) a może jeszcze jakies propozycje ? nie musimy sie kurczowo trzymać 3 tys. tak do 5 tys możemy pomyśleć

ALLO_Leszno napisał/a:
tak do 5 tys możemy pomyśleć

:mrgreen: to poszerza kręgi :mrgreen:

dołóż jeszcze na aparat :mrgreen: i będzie miód, ale nadal bez szerokiego kąta:

http://allegro.pl/nikon-n...3982701575.html

Eh, sam nie wiesz co chcesz, generalnie robisz nadal Nikonem D3100 i Tamronem, ale tak naprawdę to trochę za słaby sprzęt a raczej za ciemny obiektyw i o niego się rozchodzi, musi być jaśniejszy od tamtego Tamrona a jasne obiektywy to koszt $$$$$$$$ :mrgreen: .
Można szukać używki, ale też nie są tanie i nadal nie masz szerokiego kąta, co by zrobić np. rzut większej części sali w celu pokazania całej zabawy i zdjęcie grupowe i inne z bliskiej odległości. Jako pierwszy obiektyw proponuje się zawsze coś uniwersalnego i Sigma taka jest.

Nikon d7000 + Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM 2500+1569 = 4069 zł
Nikon d7000 + Nikkor AF 80-200 mm f/2.8D ED 2500+2890 = 5390 zł

dolicz do tych zestawów osobno torba, karty pamięci i dodatkowa bateria i w przypadku wyboru D5100 dodatkowo musowo Grip :wink:

Andrzej.M. - Pon 17 Lut, 2014

ALLO_Leszno napisał/a:
a może jeszcze jakies propozycje ?

Co powiesz na Pentax K-5 II i 50-135/2,8? W końcu Orlik to nie jakiś wielki stadion żeby trzeba było aż 200mm (tym bardziej że przy 200 mm trzeba krótkich czasów min. 1/300s nawet ze stabilizacją). A AF-S w K5-II w słabym świetle należy do najsprawniejszych. Zęby zamrozić ruch trzeba uzywać krótkich czasów - czyli używać wysokich ISO do czego Pentax K-5 nadaje się doskonale (zaraz po puszkach FF). Grip proponuję Newell-a , jest w pełni funkcjonalny i kosztuje 200 a nie 1000zł. Co do szerokiego zooma - to Sigma 17-50/2,8 będzie idealna.tu znajdziesz aparat a tutaj obiektyw Znajdziesz je również tutaj
Możesz również do obiektywu 50-135/2,8 - dokupić korpus K-30 lub K-50 i też będzie dobrze - w końcu obiektyw jest ważniejszy. Różnica w zdjęciach będzie niewielka , a i korpusy nie różnią się aż tak bardzo - gripa do nich nie podczepisz i RAW-y 12 bitowe zamiast 14 będą i odrobinę mniej czuły AF, co na oświetlonej hali raczej nie powinno stanowić problemu.

kozidron - Pon 17 Lut, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Co powiesz na Pentax K-5 II i 50-135/2,8?

w tym budżecie proponujesz szkło za 4K i do tego jeszcze jednego z największych mułów w tym zakresie :roll:

Za 4K można mieć uzywany obiektyw z tym zakresem z prawdziwym af-em i swiatłosiłą 2.8

Zestaw, który proponujesz jest prawie w okolicach 8K, za te pieniądze można już mieć dość przyzwoity zestaw do fotografii tego typu.

AndrzejM.Makuch, się nie dziwie, że wiekszość z tego foruma drze z Ciebie, że pentaxa polecasz nawet na kurzajki :roll:

kozidron napisał/a:
jednego z największych mułów w tym zakresie

Co ty pleciesz? Szewski poniedziałek??? Alka-Seltzer weź czy coś... :lol:
Fakt że obiektyw tani nie jest - może k-30 dorzucą za 1500...

[ Dodano: Pon 17 Lut, 2014 08:38 ]
kozidron napisał/a:
że pentaxa polecasz nawet na kurzajki

Tak samo jak niektórzy Nikona albo Canona. :razz:

[ Dodano: Pon 17 Lut, 2014 10:11 ]
Jeszcze jedno - co ci pentax przeszkadza? To że nie ustępuje konkurencji , czy to że nawet ma lekką przewagę - bo jako jedyny system MA cropowy odpowiednik ulubionej optyki "pełnoklatkowców" w zakresie 24-200mm o jasności 2,8? Czyli 16-50/2,8 i 50-135/2,8.
kozidron napisał/a:
Za 4K można mieć uzywany obiektyw z tym zakresem z prawdziwym af-em i swiatłosiłą 2.8

:lol: - ten używany można mieć za 2,500 ! A swoją drogą jaki obiektyw Canona czy Nikona o tej ogniskowej masz na myśli? Przecież niczego takiego w obu systemach NIE MA!

[ Dodano: Pon 17 Lut, 2014 10:13 ]
Można co najwyżej kupić Sigmę 50-150 lub nieco gorszą Tokinę 50-135.

paul80 - Pon 17 Lut, 2014

miałem wczoraj pisać, może Pentax się odezwie :mrgreen:

A tak na poważnie Andrzeju, kolega jak widać ma dojście do Nikona,Tamrona, gdyby kupił Pentaxa, to nic nie podepnie a w przypadku ograniczonego budżetu ma to znaczenie, znowu 5000zł to nie tak mało, ale ceny jasnych i dobrych obiektywów zwalają z nóg amatorów.

Po drugie, aparat poza dokumentowaniem rozgrywek ma służyć do zdjęć rodzinnych, już widzę
jakie można zrobić zdjęcia teleobiektywem w pomieszczeniu domowym i u cioci na imieninach :mrgreen:

paul80 napisał/a:
poza dokumentowaniem rozgrywek ma służyć do zdjęć rodzinnych

To przecież "kitowego" nie zabraniam. :wink:
Przy 50-135 tamron już mu do niczego raczej nie posłuży , no ale jak tak patrzeć - to Nikon d7000 w kicie i sigma 50-150/2,8 ...

AndrzejM.Makuch, wypunktuj swoje propozycje z cennikiem :wink:

A po kiego? Każdy ma swój rozum i wujka google. Jak go będzie stać - to kupi to albo tamto, ale nie powie że mu jakieś "badziewie" doradziłem.
Do rodzinnych nie sobie jeszcze lampę zewnętrzną dokupi co by od sufitu odbijała. :wink:
Co do cen - niech sobie każdy poszuka - przecież nie jest powiedziane że używane jest "be".

AndrzejM.Makuch, czy Ty rozumiesz co się pisze, napisz cennik, czy to używane czy nowe :mrgreen:

PS. najlepiej zalinkuj oferty.

[ Dodano: Pon 17 Lut, 2014 14:22 ]
Nikon d7000 + Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM 2500+1569 = 4069 zł do tego zestawu zmieszczą się inne akcesoria:
lampa błyskowa z akumulatorkami 8-12 szt., zapasowy akumulator, karty pamięci, torba.
Chociaż pomysł błyskania lampą uważam za :mrgreen: , jasne szkła i wysokie użyteczne iso i jest :wink:

paul80 napisał/a:
czy Ty rozumiesz co się pisze

Paul - w ten sposób to ja nawet do wnuków nie mówię - więc bądź łaskaw się ...

AndrzejM.Makuch, jak się obraziłeś to przepraszam :wink: , ale jak naprawdę nic takiego nie napisałem, spytałem czy rozumiesz co się pisze, ja napisałem cennik z nowym i używanym obiektywem a Ty mi na to:

Co do cen - niech sobie każdy poszuka - przecież nie jest powiedziane że używane jest "be".
:roll:

paul80 napisał/a:
to przepraszam

Przyjęte! :wink:
Nie szukam cen - nie mam na to zwyczajnie czasu.

Przyjęte!

dziękuję Andrzeju :wink:

jakby to delikatnie napisać :mrgreen: , ALLO_Leszno ma ograniczone środki a Ty mu doradzasz sprzęt i nie za bardzo wiesz w jakich cenach on występuje, ale czas na odpowiadanie masz :wink:

muzyk - Pon 17 Lut, 2014

W sumie, też specjalnie tego nie robię, ale... warto czasem luknąć, co ile kosztuje, zanim się coś komu zaproponuje.
Cytat:
ALLO_Leszno ma ograniczone środki a Ty mu doradzasz sprzęt i nie za bardzo wiesz w jakich cenach on występuje, ale czas na odpowiadanie masz :wink:

Otóż to.

Że Pentax "najlepszy" to wszyscy już na tym forum wiedzą, a że budżet taki, a nie inny...
to powinien zaproponowywacz sprzętu brać pod uwagę. :razz:

ALLO_Leszno - Pon 17 Lut, 2014

z tego co zdołałem zarejestrować to najlepszy jest jasny obiektyw, jednak mnie na niego nie stać i tutaj temat zamykamy.

Mój budżet to 3-5 tysięcy, jednak nie ukrywam, że chciałbym tutaj się zamknąć z torbą kartą i tak dalej.

Moje przeznaczenie to jak pisałem Liga Amatorska na Orliku (mecze są też rozgrywane przy sztucznym nie za ciekawym oświetleniem) oraz na hali gdzie światło też nie rozpieszcza. Jednak zaznaczam, że to są rozgrywki Amatorskie a robienie zdjęć jest moim hobby i wiąże przyjemne z pożytecznym. Aparat też będzie wykorzystywany na codzienne eskapady dlatego proszę Was o propozycje minimum i maksimum i zakończymy temat :-)

Przypominam, że jestem jeśli tak mogę powiedzieć początkującym fotografem o ile mogę się tak nazwać :-)

muzyk - Pon 17 Lut, 2014

Hmm, używany canon 40D plus Sigma 50-150 2.8 HSM mógłby się sprawdzić.
Owszem, sprzęt nie kładzie na kolana, ale też szajsu nie ma.

40D mam nadal. Taka tam sobie puszka z 10.2 Mpx, ale ma tą cholerną szybką serię 6.5 klatki na sekundę a przy tym dość sprawny AF, z 9 punktami krzyżowymi.
Taki szajs dostaniesz za ok 1000 zł, Sigmę za może 1600.
Albo 50D i 70-200 2.8 L (mark I) i wówczas mieścisz się w budżecie między 4000-5000 zł z używanym co prawda, ale nie dającym szajsowatego obrazka sprzętem.
Że szerokiego kąta nie ma... trudno. Albo rybka, albo ...
ale za to w zbliżeniach masz spory wypas, już przy 2.8 :idea: :idea: :idea:

Tutejszyn - Pon 17 Lut, 2014

ALLO_Leszno napisał/a:
Aparat też będzie wykorzystywany na codzienne eskapady dlatego proszę Was o propozycje minimum i maksimum i zakończymy temat
Jeśli potrafisz czytać, to powinieneś zauważyć, że zostało tutaj wymienionych już kilka zestawów. Masz jakiś problem z samodzielnością?
ALLO_Leszno - Pon 17 Lut, 2014

Tutejszyn napisał/a:
ALLO_Leszno napisał/a:
Aparat też będzie wykorzystywany na codzienne eskapady dlatego proszę Was o propozycje minimum i maksimum i zakończymy temat
Jeśli potrafisz czytać, to powinieneś zauważyć, że zostało tutaj wymienionych już kilka zestawów. Masz jakiś problem z samodzielnością?

potrafię i mam już zapisane kilka kompozycji :-)

ALLO_Leszno, pooglądaj tutaj fotki http://www.canon-board.in...ki-sport-77551/ i czytaj czym robione, tylko nie myśl że to zdjęcia prosto z aparatu bez obróbki, tam masz zdjęcia robione zestawem co nakreślił muzyk, fakt że warunki oświetleniowe są o wiele lepsze niż Twoje.

Każdy kto Ci doradza chciałby, abyś miał dość dobry materiał do obróbki, bo równie dobrze można kupić tańszy zestaw, ale zdjęcia będą dużo gorsze, bo przy ciemnym szkle trzeba podnieść ISO min.3200, pomimo wysokiego iso i tak w Twoich zdjęciach jest za długi czas, będziesz miał i masz rozmazy. I teraz wybieraj, chcesz mieć teleobiektyw do zbliżeń, czy uniwersalną Sigmę a Tamrona będziesz nadal pożyczał i zbierał na 70-200 2.8 VR :mrgreen:

Ps. Generalnie w takich zdjęciach obiektyw f 2.8 to mieć albo nie mieć udanych zdjęć, gdyby to były zdjęcia tylko na dworze, to już powiedzmy wszystko jedno co byś podpiął.

kozidron - Wto 18 Lut, 2014

Co ty pleciesz? Szewski poniedziałek??? Alka-Seltzer weź czy coś... :lol:
Fakt że obiektyw tani nie jest - może k-30 dorzucą za 1500...

Miałeś to szkło w rękach, znowu dowodzisz, że nie masz zielonego pojęcia o temacie :roll:

To jeden z wolniejszych zumów, które nadal są w produkcji.

Jeszcze jedno - co ci pentax przeszkadza? To że nie ustępuje konkurencji , czy to że nawet ma lekką przewagę - bo jako jedyny system MA cropowy odpowiednik ulubionej optyki "pełnoklatkowców" w zakresie 24-200mm o jasności 2,8? Czyli 16-50/2,8 i 50-135/2,8.

AndrzejM.Makuch, ty naprawdę masz to gratis, nikomu nie przeszkadza pentax, tylko twoje ślepe podejście. Ten zum nie nadaje się pod taką fotografię, bo to straszny muł, wolniejsza jest juz tylko wspomniana wyzej tokina. Tu nie chodzi o kąty widzenia na FF ani na aps-c, to szkło nie dorasta, żadnemu z konkurentów, co więcej jest tak źle, że zastanawiać by się można czy nawet nie lepiej jest podbić iso i sobie kupić coś ze światłem 4.0 jak eLa canona. Temu obiektywowi nie pomoże żaden safox :P

Alka-Seltzer weź czy coś... :lol:

podobno pentax jest najlepszy na kurzajki i kaca ale wiekszość forumowa raczej sugeruje, że Tobie szkodzi na odpowiednie postrzeganie rzeczywistości.

paul80 - Wto 18 Lut, 2014

Jeszcze jest opcja:

Canon 50D http://allegro.pl/canon-5...3970233267.html

70-200 2.8 dobra okazja http://allegro.pl/canon-e...3973853811.html

dalej bez szerszego i akcesoriów wymienionych jw., można wziąć tańszy aparat np. 40D http://allegro.pl/canon-40d-i3971098417.html, bardzo dobry sprzęt i wtedy powinno coś zostać.

ALLO_Leszno - Wto 18 Mar, 2014

a co Wy na to:

Sony Alfa 65 18-55
i do tego takie obiektywy np:

- Tamron 17-50 f 2,8
- Sigma 17-50 f 2,8
- Sigma 18-200 f 3,5 - 6,3

mozer - Wto 18 Mar, 2014

ALLO_Leszno, pasuje Ci elektroniczny wizjer?

Po co Ci jednocześnie 18-55 i 17-50??

ALLO_Leszno - Wto 18 Mar, 2014

to jest propozycja ze sklepu,

18-55 jest w zestawie, ale nie musze brac...

elektroniczny wizjer tzn ?

RB - Sro 19 Mar, 2014

a tam wizjer... a65 i a77 mają tą jedna główną wadę w tym przypadku, że jak na wspólczesne standardy lustrzankowe słabo sobie radzą na wysokich czułościach. A w pierwszym już poście tego wątku sygnalizowano, że wlaśnie o zachowanie aparatu w sztucznym świetle na boisku i na hali chodzi.
Czemu nie jakiś Nikon z podobne pieniądze? W zasadzie w kombinacji jakiego takiego AF i wysokigoe ISO będzie - moim zdaniem - najbezpieczniejszym wyborem.

muzyk - Sro 19 Mar, 2014

Allo, nie pchaj się w Sony. Przynajmniej nie w to Sony...
Dobrze Ci ludzie radzą, kup coś, co będzie miało używalne wyższe/wysokie ISO, bo jeśli nie stać Cię będzie na jasny obiektyw, z ciemniejszym ratunkiem będzie lepsze wyższe iso, tym samym krótszy czas otwarcia migawki, nieporuszone zdjęcia. :idea:

mozer - Sro 19 Mar, 2014

Cytat:
elektroniczny wizjer tzn ?

Weź przejdź się do jakiegoś sklepu i pooglądaj aparaty - do sprzętu trzeba się przymierzyć a nie tak wirtualnie...

ALLO_Leszno - Sro 19 Mar, 2014

mozer, to jest właśnie propozycja ze sklepu ;p

ja wiem, że jest tutaj wiele ofert, ale jest szansa na to aby ktoś podał mi taką propozycję z Nikona jak mi podali w sklepie.

mozer - Sro 19 Mar, 2014

ALLO_Leszno, to oglądałeś w sklepie i nie zauważyłeś, że sony ma elektroniczny wizjer?
ALLO_Leszno - Wto 01 Kwi, 2014

Nikon D5100 + 18-55VR + 55-300VR

Nikon D5300 + 18-105VR

Nikon D7000 + 18-105 VR

APARAT CANON EOS 700D +EF18-55 IS STM

jaki dodatkowy obiektyw do tego?

czy 60D lub 600D ?

muzyk - Wto 01 Kwi, 2014

ALLO_Leszno napisał/a:
Nikon D7000 + 18-105 VR

acz, do konkretnych ujęć 105 mm będzie za krótkie.

ALLO_Leszno - Sro 02 Kwi, 2014

to jaki obiektyw do tego dokupic ?
muzyk - Sro 02 Kwi, 2014

Tele 70-200 2.8, nawet sigmę.
do tego choćby 18-55 do szerszych ujęć wystarczy na początek.

Chyba, że tylko w dobrym świetle, to nie wiem, czy bym się za tamponem 70-300 vc usd nie rozglądnął.