|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Transmisja obiektywów na DxoMark
paul80 - Nie 16 Lut, 2014 Temat postu: Transmisja obiektywów na DxoMark Witam, mam pytanie, czy różnice w wynikach w zdjęciu poniżej, to zysk światła w EV, jak czytać te wyniki?
Ps. pomarańczowy pasek, to wiadomy obiektyw
hijax_pl - Nie 16 Lut, 2014
Nie zysk a strata. Poczytaj jakie są różnice między f-stop a T-stop
paul80 - Nie 16 Lut, 2014
hijax_pl, zapomniałem dodać, że chodzi mi o różnice pomiędzy obiektywami
No ale o co dokładnie Ci chodzi? T-Stipy wymyślono na potrzeby filmowania by rzeczywiście NIE BYŁO zmian ekspozycji przy ścisłe ustalonym czasie migawki, czułości filmu i.. zmianie obiektywu. Do fotografowania ma to drugorzędne znaczenie...
Na drugim obrazku jest wykres 3 obiektywów, jeden z nich pomarańczowy ma lepsze powłoki i traci mniej światła, czy się mylę?
No to fajnie, że takie wstawiasz obrazki bez legendy
Nie - transmisja nie zależy tylko od powłok. W klasycznym ostrzeniu, gdzie obiektyw odsuwa się od matrycy, wartość przysłony się nie zmienia ale światła jakby coraz mniej. Kojarzysz pojęcie efektywnej przysłony? Jej zależność od powiększenia?
hijax_pl, ale trudne pytania zadajesz , nie kojarzę tych pojęć, ale rzuciłeś światło . W takim razie, jak rozumieć dolny obrazek, chodzi o ilość wpuszczania światła na odpowiednich ogniskowych na maksymalnie otwartej przysłonie?
jaad75 - Nie 16 Lut, 2014
paul80, to zależy w jakim obszarze i w jakim zakresie widma mierzona jest transmisja - to niekoniecznie tylko kwestia powłok. BTW, strata na granicy powietrze szkło, to 0.4-0.2% przy dzisiejszych powłokach, więc przy 24 granicach Sigma musi mieć naprawdę powłoki z górnej półki.
co by legenda była http://www.dxomark.com/Le...1_0_169_0_165_0 > Measurements > Transmission
paul80, po pierwsze - gdyby to były tylko powłoki, to wykresy powinny być poziomymi liniami.. Tak nie jest, czyli oprócz powłok wchodzi coś jeszcze. Pamiętaj, że jeżeli obiektyw ma wewnętrzne ogniskowanie to de facto zmienia on ogniskową podczas ostrzenia - a to wpływa na efektywną ilość światła.
A dolny wykres? To znormalizowanie wyników górnego względem deklarowanych przez producenta wartości. Czyli o ile więcej zabiera światła obiektyw. Widać, żę Sigma wypada świetnie, bo "błąd" jest bliski zeru. Czyli innymi słowy mamy "prawdziwe" f/1.8 (a tak naprawdę ok 1/8 EV gorzej, co w zasadzie jest wartością pomijalną)
hijax_pl napisał/a: | czyli o ile więcej zabiera światła obiektyw. Widać, żę Sigma wypada świetnie, bo "błąd" jest bliski zeru. Czyli innymi słowy mamy "prawdziwe" f/1.8 (a tak naprawdę ok 1/8 EV gorzej, co w zasadzie jest wartością pomijalną) |
i tak to mniej więcej rozumiałem od początku , że Sigma ma mniejsze straty światła . Wielkie dzięki za pomoc.
|
|