|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Który? Canon 600D czy 60D?
akukux - Pon 17 Lut, 2014 Temat postu: Który? Canon 600D czy 60D? Witam!
Domyślam się, że taki wątek nie raz już się tutaj pojawił, ale chciałabym dowiedzieć się czegoś na świeżo.
Planuję zakup aparatu. To będzie moja pierwsza lustrzanka, choć miała już z nimi wiele razy styczność, więc znam podstawy itp. Aparat będzie używany przy różnego rodzaju wyjazdach ale też przy wypadach na miasto czy też fotografii przyrody. Chciałabym zatem, abyście doradzili mi, który wybrać. Przesortowałam tony stron internetowych I znalazłam dwa modele, które najbardziej mnie zainteresowały. Canon 600D oraz 60D. Teraz nie mogę zdecydować się, który z nich wybrać.Lepiej zainwestować w lepszy aparat czy kupić tańszy i dokupować do niego 'dodatki'? Może doradzicie mi jeszcze jakiś inny?
Proszę o pomoc w wyborze
Pozdrawiam!
komor - Wto 18 Lut, 2014
akukux, jakbyś podała jakiś budżet oraz wymagania, to łatwiej byłoby coś doradzić. Canon 60D jest w prostej linii aparatem z wyższej półki niż 600D, ale z drugiej strony współdzieli z nim wiele cech, w tym matrycę. Wszystko więc zależy od tego, czy dopłacenie do 60D stanowi dla Ciebie problem, czy nie. W zamian dostaniesz lepszą ergonomię, lepszy wizjer i innych parę „lepszości”. Nic nie piszesz o obiektywach, domyślam się więc, że obydwa aparaty pewnie kupiłabyś z podstawowym kitowym 18-55, tak?
paul80 - Wto 18 Lut, 2014
akukux napisał/a: | kupić tańszy i dokupować do niego 'dodatki' |
W Twoim przypadku lepiej kupić tańszy, zdjęcia będą prawie takiej samej jakości a resztę kasy przeznaczyć na obiektyw i dodatki o ile budżet to zakłada
muzyk - Wto 18 Lut, 2014
Jestem innego zdania. Jeśli budżet pozwala na 60d, to mimo takiej, a nie innej ergonomii jaką oferuje, wybrałbym ten, zamiast 600d.
Do niego coś ala Tanron 17-50 2.8 bez vc.
paul80 - Wto 18 Lut, 2014
akukux napisał/a: | Lepiej zainwestować w lepszy aparat czy kupić tańszy i dokupować do niego 'dodatki'? |
muzyk napisał/a: | Jestem innego zdania. |
Z tego zdania powyżej coś wynika
Moim zdaniem nie warto pompować tyle kasy w 60D, to już lepiej w Nikona D7000.
w_w - Wto 18 Lut, 2014
paul80 napisał/a: | Moim zdaniem nie warto pompować tyle kasy w 60D, to już lepiej w Nikona D7000. |
Popieram. Ceny są na zbliżonym poziomie a przewaga D7000 jest wyraźna. Sam zastanawiam się nad tym modelem, jedyny minus jakiego się dopatrzyłem to przycisk wyboru ISO po lewej stronie aparatu (jestem rozpuszczony przez Canona, gdzie praktycznie wszystkie ustawienia są w zasięgu prawej ręki).
Co do dylematu autorki wątku:
Lepsza ergonomia (dwa kółka sterujące, dodatkowy wyświetlacz, lepszy wizjer) bardzo ułatwia i przyśpiesza pracę z aparatem - ważne w fotografii (żywej) przyrody.
Mniejsze rozmiary docenisz na wszelkich wyjazdach.
Czyli wybór zależy od Twoich preferencji i założonego budżetu.
Lucas1981r - Wto 18 Lut, 2014
Ze wzgledow ekonomicznych bralbym Canona 600d ok1600, jezeli mialbym brac 60d w tej cenie co teraz jest to wolalbym Pentaxa K-30 (dla mnie lepszy niz 60d - jedynie brak mudrugiego wyswietlacza) ok.1900, powyzej faktycznie D7000 - ale jakos z doswiadczenia znajomych chyba balbym sie problemow z AF
muzyk - Sro 19 Lut, 2014
Lucas1981r napisał/a: | to wolalbym Pentaxa K-30 |
Mało kto patrzy realnie, co i za ile jest dostępne wśród obiektywów dla Pentaxa.
Pozostaje kwestia tego, co kto preferuje, to znaczy niewielkie, dla wielu niezauważalne różnice w jakości zdjęć między k30/60D/d7000 a ergonomią, czy najogólniej mówiąc upodobaniem osoby kupującej dany aparat.
Dziś, gdybym miał kupować cokolwiek z APSC prawdopodobnie wybrałbym Pentax K5IIs, choć niewykluczone, że kupiłbym ewentualnie Canona 70D.
Jeśli chciałbym pełną klatkę - bo mniejsza GO, większy wizjer, kąt nie ma cropu, a nie miał budżetu to kupiłbym 5D I, chyba, że musiałaby być to fotografia wymagająca szybkości działania AF, to kupiłbym Panasonic GX7 i dwie dobre stałki na początek.
dark_wojtek - Nie 23 Lut, 2014
Tak jak mówił komor, 60D to jest wyższa półka niż 600D, Ja bym na Twoim miejscu wybrał 60D. Jeśli chodzi tylko o body. Bo jeśli chcesz zestaw to lepiej kupić 600D i mieć lepsze szkła, niż body.
To jest moje znanie
Ja sam pierw kupiłem słabszy body bo mam 500D i szkła klasy L i teraz kupuje lepsze body
|
|