forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do rozmazanego tła ?? Portretowy ?

mlody_tm - Wto 18 Lut, 2014
Temat postu: Jaki obiektyw do rozmazanego tła ?? Portretowy ?
Witajcie na forum,

Zakupiłem pierwszą lustrzanke. Nikona D5300,
Jestem bardzo zielony w tych tematach…. dopiero się ucze.
Bardzo prosze doradzcie mi jaki obiektyw wybrać do tego aparatu, żebym mógł robić zdjęcia z rozmazanym tłem…. ale nie z bardzo bliska, bo takie robi większość obiektywów….
chcialbym cos portretowego, żeby zrobić zdjęcie dajmy na to mojej dziewczyny - całej postaci, a żeby tło było rozmazane, a tylko postać wyraźna. Czy pomożecie mi w doborze takiego cuda ?

Tak max do 3 tyś zł.

dziekuje !!!

hijax_pl - Wto 18 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
Czy pomożecie mi w doborze takiego cuda ?
Poczytaj co to jest głębia ostrości a później pobaw się kalkulatorkiem, np tym http://www.dofmaster.com/dofjs.html

To chyba za trudne… mysle ze lepiej jak ktos kto zna sie na tym mi po prostu poleci najlepszy obiektyw w podanym przedziale cenowym, bede bardzo wdzieczny.
hijax_pl - Wto 18 Lut, 2014

Ja bym brał 85/1.8G. Ale dobrzy by było, byś wiedział jak takie zdjęcia się robi. Bo jak nie będziesz (albo będziesz używał automatu) to wystarczy Ci ten obiektyw co masz i fotoszop.

Koniecznie coś z AF.
moronica - Wto 18 Lut, 2014

mlody_tm, takie rozmycie wystarczy? popatrz sobie w parametry, masz tam ogniskowa i przyslone
https://www.flickr.com/ph...ortrait-gallery

No wlasnie takie bardzo rozmazane bym chciał... i chyba najlepiej z AF.
Bawilem się dziś Samyangiem 1.4 85 portretowym ale nie rozmazywał tak jakbym chciał...
ciężko tez mi było go ustawić... rozmazuje... ale nie tak fajnie :(

co do linka...

Na zdjęciu tym gdzie dziewczyna na poręczy opiera się glową w dół włosami w dól super rozmazuje !!!!! takie cos mnie uszczęśliwi !!!
jaki obiektyw tak rozmaze ???

moronica - Wto 18 Lut, 2014

mlody_tm, nie kaz zgadywac czy szukac, wklej linka. jesli na flickrze to masz tam parametry a czesto i rowniez konkretny model obiektywu, sprawdz sobie jaki byl w uzyciu
mozer - Wto 18 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
Bawilem się dziś Samyangiem 1.4 85 portretowym ale nie rozmazywał tak jakbym chciał...

Ciężko Ci będzie znaleźć jakikolwiek obiektyw, który by bardziej "rozmazywał". Chyba że masz na myśli sposob rozmycia a nie jego intensywanosc. Ta dziewczyna byla robiona wlasnie na f/1.4 (tylko 50 mm).

mavierk - Wto 18 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
ciężko tez mi było go ustawić... rozmazuje... ale nie tak fajnie
Żeby mieć rozmyte tło musisz to tło mieć daleko z tyłu.
hijax_pl napisał/a:
Ja bym brał 85/1.8G. Ale dobrzy by było, byś wiedział jak takie zdjęcia się robi. Bo jak nie będziesz (albo będziesz używał automatu) to wystarczy Ci ten obiektyw co masz i fotoszop.
To właściwie jedyna opcja jak dla Ciebie w tym przedziale cenowym.

Natomiast jeśli chcesz mieć takie rozmycie super i w ogóle to tylko 85/1.2 oraz 135/2 na pełnej klatce + dbanie o to, żeby tło było w odpowiedniej odległości :P

komor - Wto 18 Lut, 2014

Za trzy tysie to nawet można i 85/1.8 i 35/1.8 pod Nikona kupić, prawda? Wtedy można „rozmazywać” z daleka i bliska. :) Można całą postać dziewczyny, można samą twarz, popiersie…
muzyk - Wto 18 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:

Na jakiej przysłonie robiłeś i jak daleko tło było za obiektem?
komor napisał/a:
Za trzy tysie to nawet można i 85/1.8 i 35/1.8 pod Nikona kupić, prawda?

I tak bym właśnie kupił na miejscu Nikoniarza.
komor napisał/a:
Wtedy można „rozmazywać” z daleka i bliska.

A nawet ... wymazywać. :mrgreen:

jaad75 - Sro 19 Lut, 2014

moronica napisał/a:
Na zdjęciu tym gdzie dziewczyna na poręczy opiera się glową w dół włosami w dól super rozmazuje !!!!! takie cos mnie uszczęśliwi !!!
jaki obiektyw tak rozmaze ???
https://www.flickr.com/ph...l-77185913@N00/
No sorry, ale to zdjęcie jest przede wszystkim totalnie nietrafione (spory FF), pomijając że jest po prostu kiepskie. Front focus powoduje jeszcze większe rozmycie tła, ale nie jest to najszczęśliwszy pomysł dbania o bokeh... :mrgreen:
mozer napisał/a:
Ta dziewczyna byla robiona wlasnie na f/1.4 (tylko 50 mm).
F/1.8. To była niesławna, plasticzana 50-tka Canona... :razz:
Dżozef - Sro 19 Lut, 2014

Za 3 tys to kupisz 7 szt. takich obiektywów ale do Canona. Niestety front fokus wygląda na bardzo popularny efekt w tym tanim szkiełku, no chyba że ktoś to zrobił celowo aby np. ukryć zmarszczki u modelki.
mlody_tm - Sro 19 Lut, 2014

http://allegro.pl/obiekty...3946589482.html

drogi :(

ale wlasnie chyba bylby najlepszy z AF i ma 1.4

powiedzcie... duzo tanszy jest 1.8 mozna nawet idealną uzywke kupic za tysiac zl,

czy 1.8 duzo gorszy bedzie ? mi zalezy zeby wlasnie super rozmazywalo. i mialo AF.

mozer - Sro 19 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
F/1.8. To była niesławna, plasticzana 50-tka Canona.

Myślałem, że to chodzi o to zdjęcie: https://www.flickr.com/ph...uz/10758728626/

hijax_pl - Sro 19 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
drogi :(
Bo 1.4
mlody_tm napisał/a:
mi zalezy zeby wlasnie super rozmazywalo. i mialo AF.
No to jak pisałem 85/1.8G

Pamiętaj, że by dobre rozmazanie było (jak się nie ma innego pomysłu na sprawienie by tło nie przeszkadzało) to kluczem jest odległość od motywu fotografowanego. Kalkulatory GO pokazują wielkość strefy uznawanej jako ostra. Im dalej od niej tym bardziej rozmyte. Efektywnie portret na tle gór sprawi, że z gór zrobi się ciapa. Pytanie tylko, czy taki efekt chcemy uzyskać ;)

mozer napisał/a:
jaad75 napisał/a:
F/1.8. To była niesławna, plasticzana 50-tka Canona.

Myślałem, że to chodzi o to zdjęcie: https://www.flickr.com/ph...uz/10758728626/

Dokladnie o ta fotke chodzi ! rozmycie jest takie wlasnie jakbym chcial !!!!
ja wlasnie robie fotki ze tło tak w miare daleko,

czyli ta fotka to 50 mm i 1.4.... to taki myslicie bedzie ok ? nie taki drogi...

mozer - Sro 19 Lut, 2014

mlody_tm, to ile Ty chcesz wydać? To jest jeden z tańszych obiektywów...

no wlasnie tak do 3 tysi.

ten 1.8 85 mm też nie taki drogi. ale już 1.4 bardzo drogi,

to sam już nie wiem...

mozer - Sro 19 Lut, 2014

mlody_tm, mysle ze 50 jest uniwersalniejsza na APSC.
komor - Sro 19 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
przede wszystkim totalnie nietrafione (spory FF)

Wygląda na idealnie trafione w sweter z przodu :) Nie wiemy, jaki był oryginalny kadr, więc teza o FF pozostanie na razie tezą. :)

http://allegro.pl/obiekty...3987889752.html

myślicie bede zadowolony ? cena tez super.

komor - Sro 19 Lut, 2014

Młody, obiektywy z oznaczeniem D wymagają silnika AF w korpusie. Twój D5300 go nie posiada. Zapytałeś na forum, dostałeś odpowiedzi, a nadal oglądasz inne obiektywy niż te, które Ci polecono… 85/1.8G, 50/1.8G, 35/1.8G – na te patrz.

O kurde... nie wiedzialem... dzieki !!!!!!!

http://allegro.pl/nikon-n...3985477358.html

biore !!!!!

Myślę, że 85mm to na APS-C za długo do portretów.
mozer - Sro 19 Lut, 2014

jaad75, bez przesady - dużo osób używa z powodzeniem takiego zestawu. Zresztą to zależy od specyfiki pracy.

Co to znaczy za długo ??? ze w koncu nie bedzie dobry ?
komor - Sro 19 Lut, 2014

Za długo = za długa ogniskowa. Patrzyłeś jakie efekty uzyskasz różnymi ogniskowymi z różnych odległości?

http://www.nikon.pl/pl_PL...enses/simulator

Jeśli nadal rozmawiamy o budżecie 3000 zł to powtórzę moją propozycję z początku wątku: kup 35/1.8G oraz 85/1.8G. Będzie można robić całe postaci, zbliżenia, co chcesz. Wszystko z ładnie rozmytym tłem. Oczywiście czeka Cię nauka i ćwiczenie. Ewentualnie – z czym być może Jaad się zgodzi – kup 50/1.4G. Albo najlepiej Sigmę 50/1.4. :)

mozer, dużo osób używa różnych rzeczy, ja twierdzę, że generalnie za długo do portretów na APS-C, chyba, że te portrety, to głównie headshoty.
mlody_tm napisał/a:
Co to znaczy za długo ??? ze w koncu nie bedzie dobry ?
Za długo, to znaczy, że za wąski kąt widzenia, za duże odejście (dystans od fotografowanej osoby), a co za tym idzie zbyt płaska perspektywa i czasem (głownie w pomieszczeniach) brak miejsca.

[ Dodano: Sro 19 Lut, 2014 11:41 ]
komor napisał/a:
Jeśli nadal rozmawiamy o budżecie 3000 zł to powtórzę moją propozycję z początku wątku: kup 35/1.8G oraz 85/1.8G. Będzie można robić całe postaci, zbliżenia, co chcesz. Wszystko z ładnie rozmytym tłem. Oczywiście czeka Cię nauka i ćwiczenie. Ewentualnie – z czym być może Jaad się zgodzi – kup 50/1.4G. Albo najlepiej Sigmę 50/1.4. :)
W sumie, z tym wywodem mogę zgodzić się w całości. :wink:

a ten 35 od 85 dokladnie na czym polega roznica ? dziekuje Wam za szybkie odpowiedzi.
mozer - Sro 19 Lut, 2014

Sigmę 50/1.4 też polecam.

jaad75, przecież napisałem wyżej:
Cytat:

Prostuję tylko uogólnienia, że "za długo".

[ Dodano: Sro 19 Lut, 2014 11:50 ]
mlody_tm, poczytaj o ogniskowych - chociażby z podanych Ci wyżej linków :roll:

cena ok, za oba niecale 3 klocki... za nówki. tylko powiedzcie... jaka roznica miedzy tym 35 a 85,
ja robie zdjęcia dziewczynie na bloga... modowego :) i to glownie calej postaci i takie zblizenia, nic wiecej jej do szczescia niepotrzseba tylko te tło rozmazane i wyrazna postać.
blogmileny.pl

jak zobaczycie... tam ma fotki robione tym wlasnie pozyczonym samyangiem 85. 1.4

i tak srednio mi to wychodzi... ustawien aparatu tez za bardzo jeszcze nie kumam...

[ Dodano: Sro 19 Lut, 2014 11:55 ]
mozer napisał/a:
Sigmę 50/1.4 też polecam.

jaad75, przecież napisałem wyżej:
Cytat:

Prostuję tylko uogólnienia, że "za długo".

[ Dodano: Sro 19 Lut, 2014 11:50 ]
mlody_tm, poczytaj o ogniskowych - chociażby z podanych Ci wyżej linków :roll:

no wlasnie dlatego pytam czy warto brac oba... do takiego bloga....

[ Dodano: Sro 19 Lut, 2014 11:58 ]
tak połowa postaci fajnie rozmazuje... ale cała postać juz tak sobie.... :/ i w ogóle rzadko uda mi sie fajne zdjęcie zrobic... :( sami zobaczcie na ten blog.

mozer - Sro 19 Lut, 2014

mlody_tm, byś zostawił zdjęcia z EXIFami to można by coś powiedzieć konstruktywnego...

mozer, przecież tam są exify...
mlody_tm, otwórz przysłonę - wszystkie zdjęcia które otworzyłem miały przysłonę w okolicach f/5.6... Jak chcesz mieć rozmyte tło, to potrzebujesz f/2-2.8, a czasem i jeszcze szerzej.

pes - Sro 19 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
f/5.6...
zacny bokehun w okolicach tego "f" się nie pojawi :mrgreen:
komor - Sro 19 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
jaka roznica miedzy tym 35 a 85,

Zajrzysz pod link, który dałem w moim poprzednim poscie? Nikt za Ciebie zadania domowego nie odrobi, młody… :)

mozer - Sro 19 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
mozer, przecież tam są exify...

Sorry - te zmniejszone nie miały.

czyli 1.8 bedzie gorszy niz 2.8 do tego rozmycia ????

[ Dodano: Sro 19 Lut, 2014 14:11 ]
http://allegro.pl/nikkor-...3969323096.html

nienietaktak - Sro 19 Lut, 2014

Bokehun się zdziwił, że młody_tm już jest dyrektorem do spraw sprzedaży w ZAKMET ;)
mozer - Sro 19 Lut, 2014

mlody_tm, słuchaj - przed jakimikolwiek zakupami powinieneś trochę poczytać o fotografii - ogniskowych, przysłonach itp. itd. Co z tego, że coś kupisz jak nie będziesz umiał tego wykorzystać? Warto by było też samemu wiedzieć jakiej ogniskowej się potrzebuje...

nienietaktak napisał/a:
Bokehun się zdziwił, że młody_tm już jest dyrektorem do spraw sprzedaży w ZAKMET ;)

A skad wiesz ???? :) :)

[ Dodano: Sro 19 Lut, 2014 14:22 ]
No właśnie musze poczytac.... bo naprawde nie mój temat fotografia....

ten 1.8 85 mm mysle ze bedzie dobry na początek zabawy....

[ Dodano: Sro 19 Lut, 2014 14:32 ]
http://allegro.pl/nikon-n...3981011784.html

moze taki bedzie konkretnie rozmywał ? a żeby cała postać byla uchwycona wyraźnie ?

mlody_tm napisał/a:
czyli 1.8 bedzie gorszy niz 2.8 do tego rozmycia ????
Obiektyw f/1.8 mozna przymknąc do f/2.8, obiektywu f/2.8 nie można otworzyć do f/1.8... Wiesz, że przysłonę ustawia się w zależności od potrzeb i warunków ekspozycji? :roll:

mlody_tm, kolejny link:

http://www.szerokikadr.pl...y-srodek-wyrazu

No i poczytalem... i pisze ze najlepsze rozmycie przy 2.8.... ale 1.8 drozszy to chyba lepszy ?
brać 2.8 i bede zadowolony ????!!!

ale z kolei 1.8 mozna kręcic chyba do 2.8... i tego jeszcze nie ogarniam :/ bo przecież jak krece tym manualnym 1.4 samyangiem... to tam tylko przy jednym jedynym ustawieniu rozmazuje tło a wyostrza postać....

http://allegro.pl/obiekty...3967378770.html

kupie i bede zadowolony z tego rozmazania ??? naprawde musze dzis konkretnie o wszystkim poczytać.

mlody_tm, kup sobie jak pisał komor, albo 35 i 85, albo 50-tkę. 85 jako jedno szkło, to jest taki se pomysł.
nienietaktak - Sro 19 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
A skad wiesz ????

z internetu? :P

Andrzej.M. - Sro 19 Lut, 2014

mlody_tm, kup sobie Sigmę 18-35/1,8 i 85/1,4 będziesz sobie mazał do woli! :wink:
komor - Sro 19 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
przecież jak krece tym manualnym 1.4 samyangiem... to tam tylko przy jednym jedynym ustawieniu rozmazuje tło a wyostrza postać....

Nieprawda. Najbardziej „rozmazuje” w pełni otwarty (f/1.4), a najmniej w pełni domknięty, ale po drodze jest jeszcze cała masa możliwości. Ja swojego Samyanga 85/1.4 używam głównie na f/2 i f/2.8.
Poczytaj od czego zależy głębia ostrości. M.in. od przysłony. Jasny obiektyw (np. taki f/1.8) zawsze możesz domknąć (np. do f/2.8), żeby zwiększyć głębię ostrości ale także w celu polepszenia jakości – większość jasnych obiektywów pracuje lepiej lekko przymkniętych. To znaczy osiąga lepszą rozdzielczość, ma mniejsze aberracje, itd. Dlatego właśnie poleca się kupno np. jasnych stałek f/1.8, nawet jak zwykle będziesz ich używał przymkniętych do f/2.8.

mlody_tm napisał/a:
naprawde musze dzis konkretnie o wszystkim poczytać.

Koniecznie, bo na razie to jesteś we mgle. Przy pomocy posiadanego obiektywu kitowego też możesz poeksperymentować i sprawdzić, czym się różni zdjęcie zrobione na f/5.6 od f/11, przy pełnym „zoomie”.

Przed wszystkim to trzeba z trybu aparatu Auto przejść na A lub M. Wtedy da się kontrolować głębię. Programy Auto/P będą ograniczać do f/4 jak jest dużo światła.

komor dzięki

a powiedzcie... z poziomu mojego d5300.

na jakim trybie ustawiac tego Samyanga 85 mm 1.4 ???

może on jest naprawdę dobry do takich zdjęć... a ja zle ustawiam sam aparat... pomóżcie co tam dokładnie wybrać żeby zdjęcie miało rece i nogi...

z takim samym tzn trochę gorszym ? D5200 i tym samym obiektywem widziałem zdjęcia na necie... i były naprawdę dużo lepsze od moich...
pomóżcie w ustawieniach aparatu... dzięki !!!!

mozer - Sro 19 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
może on jest naprawdę dobry do takich zdjęć.

Przecież kilka osób powyżej napisało Ci, że właśnie tak jest!

Włącz tryb A, ustaw przysłonę 1.4-2 i jazda.

A tak w ogóle to naprawdę tak trudno przeczytać taką magiczną księgę o nazwie INSTRUKCJA OBSŁUGI APARATU? :P

muzyk - Czw 20 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
No i poczytalem... i pisze ze najlepsze rozmycie przy 2.8.... ale 1.8 drozszy to chyba lepszy ?
brać 2.8 i bede zadowolony ????!!!

Hej, weź się za lekturę pojęć:
głębia ostrości,
przysłona.
Zostało Ci już wiele napisane, w tym to:
jaad75 napisał/a:
Obiektyw f/1.8 mozna przymknąc do f/2.8, obiektywu f/2.8 nie można otworzyć do f/1.8... Wiesz, że przysłonę ustawia się w zależności od potrzeb i warunków ekspozycji? :roll:

a Ty dalej swoje:
mlody_tm napisał/a:
No i poczytalem... i pisze ze najlepsze rozmycie przy 2.8....

Poczytaj rzetelnie.

A jak Ci się nie chce, kup coś ze światłem 1.4 czy 1.8 i na "max dziurze" rób portrety.

mlody_tm - Czw 20 Lut, 2014

Pytanie tylko jak sie ustawia przysłone w tym aparacie ??? i sie odczepie :)

dziś od razu po pracy biore sie za lekture. dzieki wszystkim za pomoc.

Usjwo - Czw 20 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
Pytanie tylko jak sie ustawia przysłone w tym aparacie ??? i sie odczepie :)

Instrukcaj obslugi!!!
W skrocie, trzeba pokrecic kolkiem w trybie preselekcji przyslony.

- Pytanie tylko jak ustawia sie preselekcje przyslony w tym aparacie?

Instrukcaj obslugi!!!
W skrocie, trzeba pokrecic kolkiem selekcji trybow pracy.

itd. :wink: :razz: :mrgreen:

Dżozef - Czw 20 Lut, 2014

W trybie "A". zwanym też piorytetem przysłony.
W trybie "M" zwanym trybem manualnym.

pes - Czw 20 Lut, 2014

Ostro w temacie się zrobiło :mrgreen:

O Bokehunie widzisz i nie rozmazujesz! :mrgreen:

:) :) :)

bokehun mnie prześladuje :)

mozer - Czw 20 Lut, 2014

mlody_tm, dostałeś odpowiedz na to pytanie przynajmniej 3 razy - masz problem z czytaniem ze zrozumieniem?
muzyk - Czw 20 Lut, 2014

pes napisał/a:
O Bokehunie widzisz i nie rozmazujesz! :mrgreen:

Bokehum poszedł na chmiela. :mrgreen:

nienietaktak - Czw 20 Lut, 2014

muzyk napisał/a:
Bokehum poszedł na chmiela.

Kozak z niego :mrgreen:

Andrzej.M. - Czw 20 Lut, 2014

pes napisał/a:
O Bokehunie widzisz i nie rozmazujesz!
:lol: :lol: :lol:
muzyk - Czw 20 Lut, 2014

nienietaktak napisał/a:
Kozak z niego :mrgreen:

Bo Bokehum se lubi czasem dziabnąć jak widzi to całe rozmazywanie się.
Z resztą... nie dziaba sam, jest z Głębią ... Ostrości.
:mrgreen:

pes - Czw 20 Lut, 2014

:mrgreen:

Sorka :) faktycznie nie doczytałem....

Mam dziś do zabawy ten Nikonik AF-S 85 mm 1.8 G,

potestuje vs Samjang :)

i z moimi umiejętnościami... ciekawe którym lepiej będe cykał.... instrukcje zacząłem czytać ze zrozumieniem.

pes - Czw 20 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
Nikonik
Nikkorek

Nikkorek :)
jaad75 - Czw 20 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
i z moimi umiejętnościami... ciekawe którym lepiej będe cykał....
Sądzę, że jednak lepiej Ci będzie z AF... :razz:
pioroon - Czw 20 Lut, 2014

mlody_tm, zastanów się czy będziesz robił swojej 'szafiarce' (żona tak je nazywa :twisted: ) zdjęcia tylko w plenerze. Bo jak też w pomieszczeniach to lepiej sobie weź też do testu 35/1.4 ... no chyba, że macie salon 70m2 ;)

No i bingo :)
Ten obiektyw jest super !!!!!!!!!!!!!

O takie zdjęcia chodzilo... dziekuje Wam !!!

powiedzcie tylko jak się w nim ustawia przeslone... skala jest od 0.8, 1 , 1.2 i 4 to jak dac 1.8 ?

[ Dodano: Czw 20 Lut, 2014 15:22 ]
tylko plener

moronica - Czw 20 Lut, 2014

zdaje sie mylisz odleglosc ostrzenia z przyslona
wez wreszcie przeczytaj ta instrukcje

załącznik nie chce mi się zaladowac :(

mlody_tm, przyslone ustawiasz w korpusie, juz ci tu to koledzy pisali
Usjwo - Czw 20 Lut, 2014

moronica napisał/a:
mlody_tm, przyslone ustawiasz w korpusie, juz ci tu to koledzy pisali

Samyanga tez :???:

Dawno tu takiej "hot line" nie bylo :lol:

Usjwo, tyle ze on ewidentnie w tym momencie pisal o Nikkorze, Samyang ma inne wartosci na skali odleglosci

Ja pierdziele jakie foty !!!!! moja panna wrzuci na bloga na wieczor... to podesle link....
ustawiałem przeslone od 1.8 do 2.8 i więcej... zadnej roznicy przy ustawieniu aparatu na A czy M. na każdym ustawieniu zdjecie takie same - czyli dla mnie bomba :)

wiec to chyba się zmieni jak obiektyw wlacze na manuala ?

naprawdę postaram się dziś nadrobić cala lekturę aparatu... dzięki za pomoc raz jeszcze !

[ Dodano: Czw 20 Lut, 2014 16:06 ]
Fotka

Usjwo - Czw 20 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
Ja pierdziele jakie foty !!!!!

Zobaczysz co sie bedzie dzialo jak przeczytasz instrukcje i chociaz jakis najprostrzy poradnik o expozycji i kompozycji :grin: :grin: :grin:

pes - Czw 20 Lut, 2014

:lol:
Andrzej.M. - Czw 20 Lut, 2014

:lol: :roll: :lol: :lol:
nienietaktak - Czw 20 Lut, 2014

o kcuf! :mrgreen:
bogdanek - Czw 20 Lut, 2014

Ja się kręcić naumiałem przez Samyanga 85 1,4 , a taki byłem grzeczny. :twisted:
muzyk - Czw 20 Lut, 2014

Mlody, zdjecia tutaj sie linkuje z zewnetrznego hostera, w rozmiarze nakwiekszym 1024x1024.
Zoba regulamin.

Bo inaczej bokehum sie wkur... ekhmm tego, rozezli i odesle Twoje wklejki w czelusci mocno rozmytej entropii.
A tam juz nawet Głębia Ostrości nie ma władzy.

:twisted:

bogdanek - Czw 20 Lut, 2014

Pięknie ujęte :smile:
muzyk - Czw 20 Lut, 2014

Bokehum dopłać!
pioroon - Czw 20 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
Ja pierdziele jakie foty !!!!!

:mrgreen: Hit dnia :mrgreen:
Teraz to wszyscy czekają z niecierpliwością :cool:

Dżozef - Czw 20 Lut, 2014

powiedzcie tylko jak się w nim ustawia przeslone... skala jest od 0.8, 1 , 1.2 i 4 to jak dac 1.8 ?

f/0,8 :lol: :lol:

muzyk - Czw 20 Lut, 2014

Ej no, nie lejcie tak :mrgreen:
mlody_tm - Pią 21 Lut, 2014

Jak polewają ze mnie :)

każdy jakoś zaczynał ! :)

pes - Pią 21 Lut, 2014

To gdzie te foty? :)
mlody_tm - Pią 21 Lut, 2014

do D80 Nikosia bedzie pasował taki Samyang 1.4 o ktorym mowa ?? takie pytanie z innej beczki :)

[ Dodano: Pią 21 Lut, 2014 10:58 ]
No wlaśnie nie było kiedy, dziś wrzuci na bloga i podesle link.

albo znajde chwile to wrzuce gdzies na chomika :/

hijax_pl - Pią 21 Lut, 2014

Zamontować, zamontujesz.
Jak Samyang nie ma "dandeliona" (czyli styków CPU) to nie będziesz miał pomiaru światła. Oczywiście AF też nie będzie ;)

jaad75 - Pią 21 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
albo znajde chwile to wrzuce gdzies na chomika :/
Nie wrzucaj na "chomika", tylko na jakiś fotograficzny hosting (Photobucket, Imageshack, czy coś w tym stylu) i daj tutaj bezpośredniego linka do małego rozmiaru w znacznikach [img][/img].
mlody_tm - Sob 22 Lut, 2014

Obadajcie blogmileny.pl robilem nóweczką już zakupioną :) AF-S 85 mm f/1.8 G :)

a trybie A, na ustawieniu 1.8 i obiektyw autofocus....

jutro spróbuje innych ustawień.

jaad75 - Sob 22 Lut, 2014

Przymknij trochę (tak do f/2-2.4), będzie Ci łatwiej trafić w punkt i zdjęcia będą ostrzejsze, a na rozmyciu tła niewiele stracisz.
mavierk - Sob 22 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
Przymknij trochę (tak do f/2-2.4), będzie Ci łatwiej trafić w punkt i zdjęcia będą ostrzejsze
Na taki rozmiar zdjęć wystarczy delikatne wyostrzenie po zmniejszeniu :mrgreen:
nienietaktak - Nie 23 Lut, 2014

rozmazane tło to zuo w czystej postaci :mrgreen:
T.B. - Nie 23 Lut, 2014

Rozmazane tło ("płytka głębia" - jak mawiają chłopcy z piaskownicy) jest jak niektóre trucizny. W odpowiednio małej dawce może nawet leczyć.

Milena super
Tło gdzieniegdzie rozmazane tak dobrze, że rozmazane razem z Mileną. Mnie bardziej podobają się zdjęcia, na których tło jest przede wszystkim dobrze wybrane, a dopiero potem rozmazane albo nie. Brzydka buda za plecami pozostaje brzydką budą - rozmazana, czy nie rozmazana.

mlody_tm - Pon 24 Lut, 2014

A mam jeszcze pytanie...

Momożecie mi dobrać jakiś dobry obiektyw z AF, do mojego D5300,

taki na podróż.... żebym miał duży zoom zmienny, a cena.... no nie za drogi :)
tak do 2k ?

mozer - Pon 24 Lut, 2014

mlody_tm, nie masz 18-105 z zestawu?
Andrzej.M. - Pon 24 Lut, 2014

mlody_tm napisał/a:
tak do 2k ?

Nie wiemy co już posiadasz. I o co ci chodzi - chcesz coś dodatkowego do "kita" czy zastąpić go czymś jasnym? Tu Sigma 17-50/2,8 pewnie się dobrze nada...
Ale długim zoomem bym jej nie nazwał - może potrzebujesz czegoś w rodzaju 18-200? Do filmowania pewnie by się nadawało, ale do zdjęć - dość słabe. Pewnei lepsze nieco od kompaktu , ale do "krótkich zoomów" mu daleko.

Obadam dzis jaki dostalem z body,
i napisze :)

a mam pilne pytanko...

http://allegro.pl/swietny...3936972249.html

czy on bedzie pasowal do D60tki Nikosia ???

pes - Pon 24 Lut, 2014

mlody_tm, nie męcz już ;)

no juz wiecej nie bede truł... a nie moge doczytać.....
Usjwo - Pon 24 Lut, 2014

mlody_tm, trzeba przyznac ze jak na "laika sprzetowego", (ktory nie wie jak przeslone ustawic) robisz bardzo dobre zdjecia. Poznaj troche sprzet i efekt "wow" masz murowany. :smile:

dziekuje :) ale tutaj chyba bardziej pomaga mi autofocus :) i modelka :)

ja naprawde nie umiem tych zdjęc robic... wciaz nie wiem jak ten aparat dobrze ustawic... czytam w wolnej chwili instrukcje....

Andrzej.M. - Wto 25 Lut, 2014

Tak, instrukcję przerób z aparatem w ręku na spokojnie - wiele ci się wyjaśni. :wink: