|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Canon 30D problem z nie ostrymi zdjęciami.
jarekczkrak - Sob 22 Lut, 2014 Temat postu: Canon 30D problem z nie ostrymi zdjęciami. Witam
Od wielu lat posiadam Canona 30D i kilka obiektywów i wszystko było super.
Zdjęcia jakie robiłem były w większości wyraźne, ( wypady na wakacje etc.).
Od jakiegoś czasu ( kilka miesięcy) odsetek wyraźnych zdjęć zmalał do 5-10 % ( tak na oko)
Zacząłem zmieniać obiektywy, by sprawdzić czy na wszystkich obiektywach moich jest taki sam efekt. Niestety jest prawie każde zdjęcie zamazane, nie wyraźne, jakby straciło rozdzielczość.
Aparat mi nie upadł, tylko jakiś czas temu oddałem aparat do serwisu na wymianę spustu migawki.
Miałem dość leciwy LCD i pomyślałem, że to może wina monitora, nie stety po zakupie nowego zdjęcia od jakiegoś czasu są po prosty rozmyte (oczywiście matryca była czyszczona w serwisie)
Aparat mam ok 8 lat. 40tyś zdjęć.
Obiektywy jakie mam to C 70-200 4L IS, C 100 2.8 makro, C 50 1.4, C 10-22 i sigme 18-50 2.8.
Czy jest to możliwe aby padła matryca????
jaad75 - Sob 22 Lut, 2014
jarekczkrak, może zwyczajnie rozlegulował Ci się autofokus? Ewentualnie spróbuj przymknąć przysłonę, wyostrz ręcznie i sprawdź, czy przypadkiem migawka jest przyczyną problemów (wibracje). Z tym, że to objawiałoby się tylko przy części czasów, więc raczej wątpię. Pad matrycy nie objawia się nieostrymi zdjęciami.
[ Dodano: Sob 22 Lut, 2014 01:35 ]
Zalinkuj jakieś zdjęcie w pełnym rozmiarze, na otwartej przysłonie - powinno być widać o co chodzi.
|
|