forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Sony Nex 5T + 16-50 mm - kilka pytań dot. sprzętu i akcesori

maleaw - Sob 22 Lut, 2014
Temat postu: Sony Nex 5T + 16-50 mm - kilka pytań dot. sprzętu i akcesori
Szanowni koledzy forumowicze ;)
Od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nex'a 5 T z obiektywem 16-50 mm. To mój pierwszy aparat z "takimi możliwościami" (wcześniej miałem kompakta za 300 zł) i mam do Was parę pytań, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Szukałem kompromisu między lustrzanką, a kompaktem stąd ten wybór ;)
Ogarnąłem podstawy typu przesłona, ISO, czas migawki natomiast bardzo ciężko znaleźć informacje sprzętowe, szczególnie dot. bezlusterkowców. Chciałbym robić jak najlepsze zdjęcia, oczywiście w ramach możliwości mojego sprzętu ;) i zastanawiam się jaki dokupić obiektyw. Ciekawi mnie też Wasza opinia na temat dołączonego 16-55 mm, czy to dobry obiektyw do tego aparatu? Chciałbym robić zdjęcia krajobrazowe, zdjęcia nocą, czasem jakieś portrety. Czy moglibyście polecić mi któryś z dedykowanych obiektywów czy skierować się w stronę obiektywu innej firmy + przejściówka/adapter. Czy któryś z kolegów z Nex'em ma tego rodzaju doświadczenia? Drugie pytanie dotyczy filtrów polaryzacyjnych: chciałbym robić zdjęcia bez refleksów świetlnych, szczególnie w przypadku zdjęć nad morzem i zastanawiam się czy są jakieś filtry dedykowane dla Nex'a : na allegro znalazłem coś takiego, ale szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia, czy będą one pasować i czy są dobrej jakości:
http://allegro.pl/filtr-p...3966590501.html
http://allegro.pl/zestaw-...3998428927.html

Ostatnia kwestia jaka mnie interesuje to, który obiektyw wg. Was jest najlepszy do kręcenia filmów Nex'em? Na youtube niektóre filmy wyglądają przepięknie, niestety do tej pory nie udaje mi się uzyskać podobnych efektów :( .

Mam nadzieję, że mnie nie zbluźnicie za newbie pytania :) ale na prawdę ciężko znaleźć konkretne informacje dotyczące gamy Sony Nex.

Pozdrawiam ;) ,
Michał

[ Dodano: Sob 22 Lut, 2014 20:01 ]
Zapomniałem dodać jeszcze jedno pytanie: niewątpliwą, dużą wadą aparatu jest jego błyskawiczne rozładowywanie się i długie ładowanie (w zestawie nie ma ładowarki sieciowej, aparat ładuje się przez USB). Chciałem dokupić jeszcze jeden akumulator i ładowarkę sieciową, niestety te firmy Sony są strasznie drogie, a na allegro jest sporo tańszych zamienników i tu pytanie: czy są one bezpieczne (akumulatory i ładowarki) czy raczej będę musiał wydać 500 zł na Sonego?