forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zestaw Canon eos 600D plus akcesoria, a cena.

Syldzymir - Sob 22 Lut, 2014
Temat postu: Zestaw Canon eos 600D plus akcesoria, a cena.
Witam, przeglądałem oferty nawiązujące do wyżej wspomnianego Canona i natrafiłem na ofertę poniżej:
http://allegro.pl/canon-6...3975349570.html
Jako, że na tym forum są osoby, które znają sie sto razy lepiej niż ja na modelach ( jak i wycenach ), może ktoś napisze, czy ta cena jest ceną "normalną" ( wg. mnie jest dziwnie niska ale mogę się mylić ) i przy okazji, chcę też uzsykać informację, czy warto jest zainwestować w to co oferuje nam sprzedający.
Dziękuję.

kojut - Nie 23 Lut, 2014
Temat postu: Re: Zestaw Canon eos 600D plus akcesoria, a cena.
Syldzymir napisał/a:
czy ta cena jest ceną "normalną" ( wg. mnie jest dziwnie niska ale mogę się mylić )

Aparat z obiektywami http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,16985s w sklepie to wydatek 2480. Reszta to bezużyteczne (poza kartą i może gruszką) śmieci warte max. 100 zł.
A + B = facet z allegro szuka jelenia, który połakomi się na "okazję".

Andrzej.M. - Pon 24 Lut, 2014

Albo taki http://fotozakupy.pl/lust...-upgrade,16521s
czy taki: http://www.cyfrowe.pl/apa...200-czarny.html
Aparat z lepszą i mniej szumiącą matrycą , oraz lepszym korpusem (uszczelnienia i ergonomia - dwa pokrętła, 3 programowalne tryby użytkownika, przyciski funkcyjne, jasny wizjer z pryzmatem pentagonalnym).

Co do zestawu - wiele zależy od jakości dodatków , nie wiem czy na taki statyw czy torbę bym się zdecydował - ale niewątpliwie warto je mieć. I wcześniej czy później należy sprawić. Ale czy to będzie torba czy kabura czy też plecak i jaki - to już w trakcie używania wyjdzie. Bi zależy od tego co będzie się głównie robiło i ile sprzętu zabierało. Jednemu wystarczy kabura z dopinanym futerałem na drugi obiektyw, inny weźmie plecak na wędrówki z komorą na przedmioty osobiste, i/lub laptopa ... a jeszcze inny plecak na jedno ramię (sporo sprzętu do szybkiego użycia).

WojciechW - Pon 24 Lut, 2014

Dobrze jest sprawdzić na ceneo.pl, bo trafiają się tańsze okazje.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

kozidron - Pon 24 Lut, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Aparat z lepszą i mniej szumiącą matrycą , oraz lepszym korpusem (uszczelnienia i ergonomia - dwa pokrętła, 3 programowalne tryby użytkownika, przyciski funkcyjne, jasny wizjer z pryzmatem pentagonalnym).

AndrzejM.Makuch, może prościej będzie zrobić kopiuj/wklej :P to z innego wątku ale własciwie sens ten sam.

A tak w ogóle - taniej kupisz Pentax K-30 - z lepszym korpusem (dwie rolki, 3 tryby użytkownika, programowane przyciski) z uszcelnieniami, wizjerem z pryzmatem pentagonalnym

zapomniałeś dodać, że pliki do obróbki będą lżejsze :P

ale tak na serio jakbym miał zostać przy dwóch plastikowych i ciemnych obiektywach canona, to też wolałbym k30, to zdecydowanie lepszy korpus do fotografowania a szkła z zestawu przynajmniej są solidne.

Syldzymir - Wto 25 Lut, 2014

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli ostatecznie wychodzi na to, że lepiej zainwestować w PENTAX'a? Jestem tak na prawdę tylko amatorem, żaden ze mnie profesionalista, ale zawsze myślałem, że aparaty "dobre" pochodzą właśnie od Canona i Nikona. Rzadko spotykałem się z PENTAXem, dlatego nie zwracałem uwagi na te aparaty, nawet nie brałem je pod uwagę... Zapewne nie będę widział różnić jak widzą je osoby "zyjace" fotografia, zależy mi na czystych, ładnych zdjęciach - zarówno w ruchu jak i ujęcia jakiegoś obszaru. Myślicie, że od Canona lepiej wypada Pentax?

Po drugie, jak to amator, najprościej było pooglądać zdjęcia wykonane zarówno Canonem jak i Pentax'em, nie ukrywam, wieksze wrazenia zrobily na mnie te, robione przez pierwszy model...

jaad75 - Wto 25 Lut, 2014

Syldzymir napisał/a:
Myślicie, że od Canona lepiej wypada Pentax?
Od tego Canona wypada lepiej. Generalnie wypada lepiej od wszystkich entry level, bo posiada cechy korpusu, które u konkurencji można znaleźć dopiero półkę wyżej, a i to nie zawsze.
nienietaktak - Wto 25 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
bo posiada cechy korpusu, które u konkurencji można znaleźć dopiero półkę wyżej, a i to nie zawsze.

Rozwiń to zdanie. Proszęęęęęęęęęęę ;)
Poważnie - też podważam sens zakupu 600D.

kozidron - Wto 25 Lut, 2014

nienietaktak napisał/a:
Rozwiń to zdanie. Proszęęęęęęęęęęę ;)

AndrzejM.Makuch, już rozwinął :wink:

Andrzej.M. - Wto 25 Lut, 2014

Wklejkę automatyczną wypadało by zrobić, bo każdy tylko pisze zanim coś przeczyta... :roll:
:razz:
Cóż - nikt nie jest doskonały. :wink:

Wszystko fajnie, tylko "rozglądając" się w temacie Pentax dośc kiepsko stoi z obiektywami, jak i samą dostępnością..

Syldzymir, a jakich obiektywów szukasz? Bo póki co widzę plasticzany shit, który razem z resztą barachła chciałeś zakupić z linka, ktorego podałeś w pierwszym poście...

Odszedłem od tego juz po drugim poście - stąd w sumie cały ten temat. Nastawiam się na 600D ze wględu na to, że "więcej" go na rynku, jesli chodzi o szkła... nie jestem sprecyzowany, nie wymagam wiele, pokrótce zostane niedzielnym fotografem z własnego wyboru, nie zamierzam być profesjonalistą.
Wydaje mi się, ale tylko mi się wydaje, że na początek chciałbym Canon EF-S 18-135 f/3.5-5.6 IS STM, a co Wy o tym myślicię? Następny badziew? Akurat jesli o obiektyw chodzi nie wiem jaki będzie w miarę dobry dla amatora.

Syldzymir, więc na jakiej podstawie twierdzisz, że:
Syldzymir napisał/a:
Pentax dośc kiepsko stoi z obiektywami

Czego konkretnie Ci brakuje, co chciałbyś kupić? Masz trzydzieści kilka obiektywów współcześnie w ofercie, ze trzy razy tyle z nieprodukowanych (z AF), nie licząc Sigm, Tamronów, Samyangów i innych, którzy robią, bądź robili obiektywy na bagnet K.
Owszem są obiektywy, których nie kupisz na K, ale to są konkretne przypadki i raczej nie z tych do "niedzielnego pstrykania".

Konkretnie..? Konkretnie to nie wiem, nie jestem przekonany, może tak. Nie miałem styczności z Pentaxem, co czytam, pytam, to dowiaduje się negatywow... Większośc mówi tylko o "Nikonach" i "Canonach" nie patrząc na innego, nie wiem też jak z serwisowaniem, a gdy by mi nie podpasował to na allegro też będzie mi go ciężko sprzedać. A z drugiej strony co racja to racja , że lepiej się "promuje" niz 600D i w sumie krąg się zamyka na wyborze pomiędzy tymi dwoma.

Syldzymir napisał/a:
Nie miałem styczności z Pentaxem, co czytam, pytam, to dowiaduje się negatywow...
A o Canonie, czy Nikonie się nie dowiadujesz?
Syldzymir napisał/a:
nie wiem też jak z serwisowaniem
Normalnie, tak jak z każdym innym sprzętem. No może z tą różnicą, że masz teraz 3 lata gwarancji.
Syldzymir napisał/a:
a gdy by mi nie podpasował to na allegro też będzie mi go ciężko sprzedać.
Żartujesz? Powiedziałbym nawet, że łatwiej.
Syldzymir napisał/a:
lepiej się "promuje" niz 600D
Nie lepiej się "promuje", tylko jest po prostu lepszym sprzętem od 600D. Jedyne w czym 600D go przewyższa, to możliwości filmowe i to też nie jakoś drastycznie.
Syldzymir napisał/a:
i w sumie krąg się zamyka na wyborze pomiędzy tymi dwoma.
A masz jeszcze w okolicach tej ceny do rozpatrzenia Nikony D5100/5200 i używane, ale bardziej zaawansowane aparaty, typu D7000, czy K-5...

Ostatnio będąc w sklepie X napomknąłem, o Nikonie D5200, to sprzedawca szybko mnie zbył prostym tekstem, że Canon 600D jest o niebo lepszy...:/

Syldzymir, bo pewnie mieli dużo 600D do opchnięcia, w końcu to już leciwy model... :razz:
Akurat jest dokładnie odwrotnie, zwłaszcza jeśli o jakości zdjęć mówimy, bo poza tym są porównywalne...

Co do jakości to faktycznie, pare osób potwierdziło, że jest lepsza. Co do sklepu X, nie mieli 600D, ale 700 i to własnie ten model polecali. Potem nie brałem pod uwagę Nikona, bo stwierdziłem, że skoro facet mówi, że nie jest lepszy od Canona...
RB - Wto 25 Lut, 2014

Syldzymir napisał/a:
A z drugiej strony co racja to racja , że lepiej się "promuje" niz 600D i w sumie krąg się zamyka na wyborze pomiędzy tymi dwoma.

Błąd. Nikony: lepsze matryce niż Canony, do kupienia wszedzie, obiektywów w zasadzie ile chcesz.

Wujek_Pstrykacz - Wto 25 Lut, 2014

Łatwiej będzie zbyć jakieś tańsze szkło Pentaxa niż np. Canona?
Raczej wątpię, nie ma za dużo użytkowników Pentaxa w Polsce w porównaniu do np. Canona.
Owszem jakieś ekstremalne szkło do Pentaxa może będzie łatwiej zbyć, ale nie podstawowy zoomik. :razz:

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Łatwiej będzie zbyć jakieś tańsze szkło Pentaxa niż np. Canona?
Szkła Pentaksa chcą się sprzedać, nawet jak wcale nie masz ochoty ich sprzedawać. Wiesz ile dostaje pytań na PW na forum, czy nie chcę sprzedać tego, czy innego szkła? :razz:
Jest całkiem spory popyt, jak na poziom podaży.

Dobra, podsumowując - Nikon lub Canon. Z czego zapewne Nikon D5200 wypada lepiej niż pozostałe, o których wspomniałem, mam racje czy się mylę? Trzeba to jakoś poukładać w konkrety, im szybciej zostanę na jednej marce - tym prędzej będę miał przy sobie aparat.

Syldzymir napisał/a:
Z czego zapewne Nikon D5200 wypada lepiej niż pozostałe, o których wspomniałem, mam racje czy się mylę?
Wciąż wypada ogólnie gorzej niż K-30/K50.
RB - Wto 25 Lut, 2014

Syldzymir napisał/a:
Dobra, podsumowując - Nikon lub Canon.

Kup Nikona. Chyba, ze z przyczynspecyficznych zainteresowań fotograficznych wiesz, że interesujące Cię Canonowe obiektywy beą tańsze (nie wiesz tego jak mniemam i raczej nawet ni myśłisz o wydawaniu takich ilości pieniędzy).

A Pentaxa też możesz kupić. Nie ma co sie sugerować dość namolnym wciskactwem, to dobre aparaty a i obiektywy pewnie jakie Ty będziesz chciał do nich to dostaniesz. Dopóki nie zachcesz czegoś niezbyt standardowego.

No i wszystko sprecyzowane i jasne. RB, jaki obiektyw na początek polecasz do powyższego Nikona?

RB, "dość namolne wciskactwo", to uprawia na tym forum jedna konkretna osoba. Ja się odzywam głównie jak ktoś na temat Pentaksa opowiada brednie.
Syldzymir napisał/a:
RB, jaki obiektyw na początek polecasz do powyższego Nikona?
A jaki może polecić nie mając tego sprzętu? Ten sam syf co wszyscy, czyli 18-105, a Ty zrób sobie przysługę i zainwestuj chociaż w jakiegoś marnego Tamrona 17-50/2.8. Skoro już body kupujesz gorsze, to dołóż do przyzwoitego i jako tako jasnego obiektywu.
RB - Wto 25 Lut, 2014

A co Ty chcesz mieć?
Taniego obiektywa do wszystkiego o jakiej takiej jakości odwzorowania? A to 18-105 kup.
Dobry obiektyw na poczatek, zoom nożny Cię nie przeraża? A to kup 35/1.8G (uwaga, do Twojego korpusu musisz kupować nikkory ze silnikiem).

Ok, dzięki za pomoc i czas. Przydały mi się wszystkie Wasze wypowiedzi, jeszcze raz - dzieki.
RB - Wto 25 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
Ty zrób sobie przysługę i zainwestuj chociaż w jakiegoś marnego Tamrona 17-50/2.8.

Zamiast tego kup se 2 jasne stałki. Ten Tamron to tyż substytut. W czasach słąbiutkich obiektywów zestawowych to był szał. Teraz... taki substytut jak i obiektywy zestawowe.

Ok, postaram się jeszcze raz przeanalizować wszystko i podjąć sesnowsną decyzję, bo jak na razie juz sam nie wiem na co bardziej sie nastawić.
RB - Wto 25 Lut, 2014

Syldzymir napisał/a:
Ok, postaram się jeszcze raz przeanalizować wszystko i podjąć sesnowsną decyzję, bo jak na razie juz sam nie wiem na co bardziej sie nastawić.

Chłopie, w zasadzie to nawet jakbyś w jakims pijanym widzie kupił Sony a58 to zdjecia nim zrobisz fajne (jak będziesz umiał, ale z tym to nawet Pentax Ci nie pomoże :mrgreen: ) ... A który korpus Ci bedzie najbardziej pasował? A skąd my mamy wiedzieć.
Nie ma co sie zasadzac na te ułamkowe róznice tzw. 'jakości zdjeć' co je zobaczysz w skali piksel per piksel, kup coś i już. Trudno obecnie nabyć kompletnego bubla w tej branży. Ale jak musisz miec najlepsiejszy sprzęt to masz mocny zgryz :mrgreen: No chyba, ze po prostu uwierzysz że masz ten najlepszy.

nienietaktak - Wto 25 Lut, 2014

RB napisał/a:
No chyba, ze po prostu uwierzysz że masz ten najlepszy.

W tym szaleństwie jest metoda ;)
Zresztą, czy taka matryca, czy inna... I tak bardzo wiele zależy od tego:
a) czy będziesz trzaskał na automacie, czy też zaczniesz dobierać sam parametry ekspozycji
b) od podpiętego szkła

Andrzej.M. - Sro 26 Lut, 2014

Syldzymir napisał/a:
sprzedawca szybko mnie zbył prostym tekstem, że Canon 600D jest o niebo lepszy...:/
Syldzymir napisał/a:
skoro facet mówi, że nie jest lepszy od Canona...

Tak to jest bazować na opiniach "sprzedawaczy" , zwłaszcza takich którzy pentaxa widzieli tylko na obrazku. Taki to ci wymyśli wszystkie wady sprzętu którego nie ma na półce - no bo po co masz iść gdzie indziej - a on ma plan do wyrobienia. I sporo starych klamotów do wypchnięcia... :lol:

nie ma za dużo użytkowników Pentaxa w Polsce w porównaniu do np. Canona.
Owszem jakieś ekstremalne szkło do Pentaxa może będzie łatwiej zbyć, ale nie podstawowy zoomik. :razz:

To właśnie mozna się pomylić, i pamiętać że najwięcej uzytkowników canona - to ci którzy się na forach takich jak to nie pojawiają i "używają" wyłącznie kita. A kupują taki - bo kolega ma i podobają im się paski z czerwonym lampasem i bialym napisem EOS. Tacy kita nie kupią - chyba że rozbiją, a że zmieniających na coś lepszego też nie brakuje - to podaż kitów w canonie jest większa niż popyt.
Co do sytuacji w Pentaxie - tu łatwo sprzedać kita - sam miałem dwa i oba bez problemu odsprzedałem.

Syldzymir napisał/a:
do powyższego Nikona?

Chcesz gorszy korpus - kupuj Nikona D5200. Chcesz lepszy - bierz Pentaxa.
Matryce jakościowo podobne, tyle że w Pentaxie mniej Mpix przekłada się na krótszą obróbkę RAW-ów - bo mniej pamięciożerne są.
A że zdjecia robi się obiektywem - to polecam ci od razu zakup Sigmy 17-50/2,8 - dobre ostre szkło w obecnie znakomitej cenie - wiele stałek przy nim odpada. Jest tylko 200-300 zł droższa od Tamrona - tak często do niedawna (do obniżki ceny na Sigmę) polecany.

komor - Sro 26 Lut, 2014

Co do sytuacji w Pentaxie - tu łatwo sprzedać kita - sam miałem dwa i oba bez problemu odsprzedałem.

Tak z ciekawości, kto te kitowce Pentaksa kupuje i po co? Bo nie widzę jakoś innych powodów niż te same, które mogą mieć użytkownicy C, N czy S. :)

Usjwo - Sro 26 Lut, 2014

Za C i N przemawia uniwersalnosc. tym bardziej jak ktos ma niesprecyzowane wymagania to moze bys lepszy wybor. Pierwsze aparat zawsze kupuje sie zeby robic zdjecia "all around" czyli dokladnie nie wiadomo jakie :mrgreen: .
A jak czlowieka wciagnie to nie wiadomo gdzie, repo, makro, drob, blyskanie, astro, czy cokolwiek innego.

Cytat:
i pamiętać że najwięcej uzytkowników canona to ci którzy się na forach takich jak to nie pojawiają i "używają" wyłącznie kita.

Zgoda jezeli chodzi o ilosc, procentowo dla wszystkich systemow bedzie podobnie.
Tak samo moge powiedziec ze najwiecej zdjec Reutersa (tych dobrych) jest zrobiona Canonem, albo ze na sportowych wydazeniach wszyscy swieca "bialymi elami". Chociaz w tym przypadku i ilosciowo i procentowo Canon bije wszystkich
http://www.steves-digicam...the_year.html#b

Przewage puszki P czy N nad C trzeba umiec wykozystac, pewnie z 90% uzytkownikow tego nie potrafi.

komor - Sro 26 Lut, 2014

Usjwo napisał/a:
Chociaz w tym przypadku i ilosciowo i procentowo Canon bije wszystkich
http://www.steves-digicam...the_year.html#b

To nie jest akurat specjalnie obiektywne porównanie gdyż, cytując z zalinkowanego artykułu:

Take the camera ratings with a grain of salt. Though the results are indeed accurate, it needs to be considered that Reuters is a Canon company, resulting in almost all of the cameras being used in these photos being Canon branded.

Usjwo - Sro 26 Lut, 2014

komor Ja tego nie czytalem :oops: , po prostu google mi wywalilo :mrgreen: . Chcialem tylko pokazac wage argumentow. Umiejetnie dobierajac slowa i przyklady mozna udowodnic prawie wszystko, a przynajmniej wmowic potencjalnemu klientowi ze to prawda :mrgreen:
Wujek_Pstrykacz - Sro 26 Lut, 2014

Jak pamiętam, a pamiętam ostatnie pare dziesiątek lat to Pentax zawsze był tym czwartym na rynku lustrzanek i to sie nie zmieniło nawet teraz. :razz:
komor - Sro 26 Lut, 2014

Usjwo napisał/a:
Chcialem tylko pokazac wage argumentow. Umiejetnie dobierajac slowa i przyklady mozna udowodnic prawie wszystko, a przynajmniej wmowic potencjalnemu klientowi ze to prawda

No i z tym się zgadzam, oczywiście. :)

jaad75 - Sro 26 Lut, 2014

Jak pamiętam, a pamiętam ostatnie pare dziesiątek lat to Pentax zawsze był tym czwartym na rynku lustrzanek i to sie nie zmieniło nawet teraz. :razz:
Nie zawsze, tylko tak od końca lat 70-tych. Tylko, że udziały w rynku mają się nijak do jakości/innowacyjności produktów, a ta, z wyjątkim takiego se debiutu w cyfrze, zawsze była u Pentaksa wysoka. Do tego Pentax, będąc niewielką firmą, równolegle ciągnął kilka formatów (w tym dwa średnie), na co nigdy nie zdecydowały się firmy typowo małoobrazkowe, jak Canon, czy Nikon.
Wujek_Pstrykacz - Sro 26 Lut, 2014

Tak, to prawda, a ja mówię od początku zastosowania AF w dzisiejszej postaci. Czasy wcześniejsze są już dla mnie trochę zagadkowe :razz:

I co najlepsze to nie Canon czy Nikon wtedy brylowały :razz:

cybertoman - Sro 26 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
Szkła Pentaksa chcą się sprzedać, nawet jak wcale nie masz ochoty ich sprzedawać. Wiesz ile dostaje pytań na PW na forum, czy nie chcę sprzedać tego, czy innego szkła?
Jest całkiem spory popyt, jak na poziom podaży.
To jak to jest - jak ktos napisze, ze o szkla do Pentaxa trudno, to piszesz, ze to bzdura. Tu znowu opisujesz sytuacje, gdzie wyglodniali szkiel Pentaksiarze molestuja o obiektywy - czyli potwierdzasz te teze o trudnej dostepnosci.
jaad75 - Sro 26 Lut, 2014

cybertoman, opisuję sytuacje, że jak tylko coś wspomnę, że jakieś tam szkło (w tej chwili mam na myśli akurat Sigmę 18-35), zastąpi w mojej torbie jakieś tam i w związku z czym nie zmieni to wagi slinga/torby, to za chwilę mam parę PW, że gdybym chciał się pozbyć, to żebym dał znać. Tyle, że pozbywać się nie zamierzam, bo nie mam takiej potrzeby. :smile:
Wiem tylko dzięki temu, że za moje szkła dostać mogę dużo więcej niż zapłaciłem nowe i nie miałbym żadnych problemów ze sprzedażą, bo po pierwsze mam dobre, sprawdzone egzemplarze, a po drugie wciąż kosztowałyby kupującego mniej, niż nówki. Rynek używanych szkieł Pentaksa jest mały, m. in. dlatego, że jak ktoś ma dobre obiektywy, to nie ma wcale ochoty się ich pozbywać i mnóstwo ludzi trzyma je, nawet jeśli zmienią/dokupią inny system, w związku z czym Ci, których nie stać na nowe szkła chętnie łykają dobre używki i nie mają one nawet czasu powędrować na allegro.

cybertoman - Sro 26 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
Tyle, że pozbywać się nie zamierzam, bo nie mam takiej potrzeby.
Jasne!
Andrzej.M. - Czw 27 Lut, 2014

komor napisał/a:
Tak z ciekawości, kto te kitowce Pentaksa kupuje i po co?

Tak się składa, że do Pentaxa jest kilka niby takich samych ale różniących się kitów z całkiem niezłym obrazkiem (nie ujmując konkurencji) - to jedno, a drugie - że często właśnie pentaxa kupuje się z innymi obiektywami niż kitowe jak stałki czy Tamron lub Sigma. Możliwe że jest mniej użytkowników przypadkowych. Piszę - możliwe - bo od początku bycia na forach fotograficznych słyszę że to system niszowy dla bardziej zaawansowanych o konkretnych wymaganiach. Dla takich co to lubią podpinać stare zapleśniałe słoiki... :razz:

Pentax zawsze był tym czwartym na rynku lustrzanek i to sie nie zmieniło nawet teraz.

Teraz to chyba trzeci - bo sony lustrzanek klasycznych już nie robi. Olympus też. :wink:

[ Dodano: Czw 27 Lut, 2014 10:40 ]
cybertoman napisał/a:
Tu znowu opisujesz sytuacje, gdzie wyglodniali szkiel Pentaksiarze molestuja o obiektywy

Bez przesady - owszem jak wiadomo że ktoś często zmienia jest wymagający i wiadomo że byle czego nie bierze, a ma zadbane szkła - to pytania dostaje. Niezależnie od systemu.
Chętni na dobre i zadbane szkło z drugiej ręki są zawsze.

komor - Czw 27 Lut, 2014

Tak się składa, że do Pentaxa jest kilka niby takich samych ale różniących się kitów z całkiem niezłym obrazkiem (nie ujmując konkurencji)

To podobnie jak w C lub N, nie ujmując konkurencji. :) I właśnie dlatego tych starszych kitów trudniej się pozbyć, bo na rynku są nowsze i lepsze.

Możliwe że jest mniej użytkowników przypadkowych.

I dlatego chętniej niż w innych systemach skupują używane obiektywy kitowe? :)

jaad75 - Czw 27 Lut, 2014

komor napisał/a:
I dlatego chętniej niż w innych systemach skupują używane obiektywy kitowe? :)
Ja znam osobiście tylko jeden taki przypadek - dawno temu przywiozłem znajomym K100D z 50-tką (na ich prośbę), ale zooma na spacer profanom brakowało i dokupili sobie (ku mojej rozpaczy) 18-55... :razz: Potem mieli jeszcze Twoją ulubioną Sigmę 17-70 (którą zresztą sprzedali po męczarniach jakie z nią przeżyli na K-r), a teraz na K-3 przeprosili się z 50-tką i planują (może już nawet kupili, nie wiem) 24/2 - fani stałek... :wink:
dcs - Czw 27 Lut, 2014

jaad75 napisał/a:
24/2

-tego srebrnego?
:twisted:

dcs, one wszystkie są srebrne. Strasznie mi się zresztą przez to nie podobają. :smile:
dcs - Czw 27 Lut, 2014

wyjątkowo obciaszna seria -jak tanie kitowce C i N

dcs, no bez przesady - one są metalowe, ale fakt, że brzydkie niesamowicie. Może jeszcze supertele FA* się trochę bronią.
kozidron - Pią 28 Lut, 2014

dcs napisał/a:
-tego srebrnego?

kolor można zmienić. :wink:

Andrzej.M. - Sob 01 Mar, 2014

komor napisał/a:

Możliwe że jest mniej użytkowników przypadkowych.

I dlatego chętniej niż w innych systemach skupują używane obiektywy kitowe?

Jak sprzedają body komuś mniej zaawansowanemu - to często taki sam dokupuje "kita" .
Jak kolega brał ode mnie K10D dla córy - też chciał z "kitem" - to mu dokupiłem.

I jeszcze odnośnie miejsca na rynku lustrzanek - zrobiło się trochę luźniej - to Pentax korzysta z szansy. :razz:

komor - Sob 01 Mar, 2014

Jak sprzedają body komuś mniej zaawansowanemu - to często taki sam dokupuje "kita" .

Czyli tak samo jak użytkownicy Canona lub Nikona. :)

Andrzej.M. - Sob 01 Mar, 2014

komor napisał/a:
tak samo jak użytkownicy Canona lub Nikona. :)

No popatrz - nareszcie coś tak samo! :lol:

RB - Sob 01 Mar, 2014

... a nie lepiej i łatwiej u Pentaxa. :mrgreen:
kozidron - Sob 01 Mar, 2014

No popatrz - nareszcie coś tak samo! :lol:

jeżeli jest na sali jakiś doktor, nich mu pomoże :mrgreen:

komor - Nie 02 Mar, 2014

komor napisał/a:

Czyli tak samo jak użytkownicy Canona lub Nikona. :)

Coś ciężko u mnie z kojarzeniem ostatnio, bo powinienem był jeszcze napisać, że dokładnie w ten właśnie sposób sprzedałem swojego kiciaka od Canona 400D – osobie, która kupiła puszkę używaną i szukała kitowca do kompletu. Znaczy się, do kitu. :)

Nie wiem więc nadal co takiego jest wyjątkowego w Pentaksie, że:

dcs - Nie 02 Mar, 2014

komor napisał/a:
...

-od paru miesięcy jest najczęściej polecany na tym forum.
Popyt rośnie, podaż używanych mała (co wielokrotnie udowadniałem) -więc każdy kit schodzi [czy to obiektyw, czy np. K20Dy..]

RB - Nie 02 Mar, 2014

dcs napisał/a:
komor napisał/a:
...

-od paru miesięcy jest najczęściej polecany na tym forum.
Popyt rośnie, podaż używanych mała (co wielokrotnie udowadniałem) -więc każdy kit schodzi [czy to obiektyw, czy np. K20Dy..]

Capisco...
AM miał kilka tzw. obiektywów do sprzedania, stąd to wszystko...

komor - Nie 02 Mar, 2014

dcs, dziękuję za rzeczowy argument, to miła odmiana w tym offtopicznym wątku.
Andrzej.M. - Pon 03 Mar, 2014

RB napisał/a:
AM miał kilka tzw. obiektywów do sprzedania, stąd to wszystko...

Nie kilka tylko dwa. I to zanim wyszły K-30 czy K-50 -przez które tak bardzo się miłośnikom wydmuszek naraziłem. :razz:

dcs napisał/a:
Popyt rośnie, podaż używanych mała (co wielokrotnie udowadniałem) -więc każdy kit schodzi

Nawet w rosnącym popycie - jakoś udaje mi się nadal kupować ciekawe szkła w dobrej cenie.